Αθήνα , 24 Ιανουαρίου 2011
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του κατά τη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών σχετικά με τα Εθνικά μας θέματα, τόνισε τα εξής:
«Ομολογώ ότι ήταν μία ευχάριστη έκπληξη σήμερα η ομιλία του αξιότιμου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα καθώς κινήθηκε πάνω σε έναν άξονα που εδώ και 3 χρόνια έχει χαράξει ο ΛΑ.Ο.Σ.
Όταν οι φωνές πολλαπλασιάζονται, πολλαπλασιάζεται και η αξία γι΄ αυτόν που πρωτο-συνέταξε τον άξονα.
Εάν δεν επανεξετάσουμε την εξωτερική μας πολιτική τώρα που τα δεδομένα είναι πιο ευνοϊκά και μείνουμε στο μονόχνωτο “ανήκομεν εις τη Δύσιν”, οι μέρες μας θα είναι πολύ πιεσμένες από δω και πέρα.
Μιλάμε πλέον συνεχώς για ΑΟΖ. Όταν εγώ στις 21/11/2008 είχα μιλήσει στην Αίθουσα στον πρώην πρωθυπουργό για τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η ΑΟΖ από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 -έχουν και τα νησιά ΑΟΖ- έβλεπα μια εμμονή στην υφαλοκρηπίδα.
Η ΑΟΖ μπορεί να μας λύσει τα σημερινά τεράστια προβλήματα με την οικονομική καχεξία της χώρας. Χάνουμε όμως χρόνο. Γιατί κ. Πρωθυπουργέ;
Και μη μου πείτε ότι φοβόμαστε την Τουρκία. Εμείς είμαστε ένα ισχυρό κράτος. Η Κύπρος που είναι κράτος υπό κατοχή το τόλμησε. Μόλις μάθανε για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 κατέβηκαν στην Κύπρο όλοι, Μέρκελ, Σαρκοζί, ο Πρόεδρος της Ρωσίας. Η Μέρκελ είπε “σταμάτα τη συνεκμετάλλευση με το Ισραήλ, ενδιαφέρεται η Γερμανία”. Όμως ο κ. Χριστόφιας δεν “τσίμπησε”, μόνο εμείς είμαστε υποτακτικοί στη Γερμανία.
Η Τουρκία έχει χαράξει μία εξωτερική πολιτική 10 ετών. Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη όλου του μουσουλμανικού κόσμου, όπως ήταν κάποτε ο Νάσερ, επειδή καταλαβαίνει ότι δε μπαίνει στην Ε.Ε… Όχι σαν εμάς που αλλάζουμε εξωτερική πολιτική ανάλογα με την κυβέρνηση και κάποια στιγμή πρέπει να χαράξουμε έναν ενιαίο άξονα εξωτερικής πολιτικής ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
Αμέσως, λοιπόν, μετά το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, η Τουρκία έβγαλε μία νόρμα στο τουρκικό κοινοβούλιο που έλεγε ότι το Καστελόριζο είναι η προέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας. Έτσι, μετά έγιναν και οι “γκρίζες ζώνες” για να βάλουν μέσα τη Γαύδο και να αμφισβητήσουν την ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Έπιασε η Τουρκία την Αίγυπτο για το Καστελόριζο και τον Καντάφι για τη Γαύδο και είπε “μην κάνετε ΑΟΖ με την Ελλάδα γιατί εκεί υπάρχουν δικές μου διεκδικήσεις”.
Εμείς θα δεχόμαστε παθητικά όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας;
Λάθη κυβερνήσεων 10 ετών:
- Το 1976 υπογράφουμε το πρωτόκολλο της Βέρνης που απαγόρευσε την οποιαδήποτε κίνηση στο Αιγαίο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη μία ή στην άλλη πλευρά. Διαβάζω, παρ. 6: “τα δύο μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία ή πράξη σχετική με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου πελάγους που θα μπορούσε να παρακωλύσει διαπραγμάτευση”. Αυτό είναι από το 1976, εποχή Καραμανλή.
- 1987: Παπανδρέου – Οζάλ στο Νταβός “μπετονάρουν” την αδυναμία εκμετάλλευσης του Αιγαίου.
- Από το 1951 γνωρίζει η Ελλάδα ότι έχει πετρέλαιο από έρευνα της Oceanic. Και παρ’ όλα αυτά προχωράμε σε συμφωνίες όπως της Βέρνης και του Νταβός.
Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε εμείς την τροχιά και όχι η Τουρκία.
Σε έκθεση του ΙΓΜΕ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αθηναϊκή στις 28/4/’99, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διαθέτει: λιγνίτη, αλουμίνιο, μαγγάνιο, νικέλιο, σμηκτίτες, μαγνήσιο, χρωμίτη. Επίσης ουράνιο αξίας τότε 100 τρις δραχμών. Ψάχνοντας διάβασα βιβλία πάνω σε αυτά τα θέματα. Συγγραφείς όπως ο Στ. Κατράκης, ο Δημ. Μπάσης, Δ. Μπένας, Α. Γρηγορογιάννης, Π.Ροδάκης, Β. Κόντης, Δ. Κισκύρα.. Οι περισσότεροι, εξ αυτών αριστεροί. Τους δεξιούς τους ξέρω, ήθελα να δω και την αριστερή αντίληψη.
Σχέδιο Ανάν: Χάρηκα για όσα άκουσα επί του θέματος από τον κ. Σαμαρά διότι είμαι σίγουρος ότι αυτά πιστεύει. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη στάση του για τα Σκόπια στην Ευρωβουλή, όπου σε πολλές ψηφοφορίες κράτησε αντίθετη στάση από αυτό που ψήφισαν άλλοι Ευρωβουλευτές της ΝΔ. Όμως, τότε, για το σχέδιο Ανάν, άλλα αποφάσιζε η προηγούμενη ηγεσία του κόμματός του. Διαβάζω από τον Ελεύθερο Τύπο, την εφημερίδα-ναυαρχίδα της ΝΔ, το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων Καραμανλή για το σχέδιο Ανάν: “(…) τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών”.
Η σημερινή αντίληψη όμως ταυτίζεται με την πατριωτική αντίληψη που πρεσβεύει ο ΛΑ.Ο.Σ. εδώ και 12 χρόνια.
Να δούμε εάν τελικά μας συμφέρει να είμαστε τα υπάκουα παιδιά των Αμερικανών.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι δε μπορεί φυσικά να γίνει αποδεκτή η πρόταση Μπαρνιέ για έναν υπουργό Οικονομικών όλης της ΕΕ στο πρότυπο της κ. Άστον.
Και, κ. πρωθυπουργέ, στις 4 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσουν οι 27 υπουργοί ενέργειας με τον αρμόδιο Επίτροπο, να δείξετε ότι είμαστε παρόντες. Να θέσετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν αλλά και στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου όπου φαίνεται να υπάρχει ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης για 5 χρόνια.
Αντιστοίχως η ποσότητα φυσικού αερίου που φαίνεται να υπάρχει νοτίως της Κρήτης επαρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για 10 χρόνια, αφού μιλάμε για 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά.
Δε μπορούμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις όταν έχουμε αυτόν τον πλούτο κάτω από τα πόδια μας.
Ανακηρύξτε ΑΟΖ τώρα χωρίς απαραίτητα να την οριοθετήσετε. Την οριοθετούμε μετά. Ανακηρύξτε τη για να μη χάσουμε τη σύγκλιση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει στην Τουρκία υστερία, αφού τής απενεργοποιεί αγωγό που της κόστισε πολλά λεφτά. Παύει έτσι η Τουρκία να είναι ο ενεργειακός μονόδρομος που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και εμείς βρίσκουμε τον τρίτο δρόμο: Κατάρ-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-ΕΕ.
Να ακούσω, τι άλλο συζητήσατε στην Τουρκία; Θέλουμε να μάθουμε ΟΛΗ την αλήθεια για το τι ακριβώς ελέχθη. Επίσης, τι έκανε ο κ. Παμπούκης 5 ημέρες στο Ισραήλ; Τι βγήκε; Έχει άμεση συνάρτηση με το ταξίδι στην Τουρκία.
Και να πω ότι χαίρομαι που, όπως φαίνεται, δεν είμαι πια ο μόνος που λέει όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ..
Σύνθετη ονομασία: Εμείς λέμε όχι. Έχουμε μείνει στο 1992 στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Καραμανλή. Και λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να δώσει μάχη, αφού τα Σκόπια δεν έχουν δυναμική που φαινόταν ως συνοδός τους τα τελευταία χρόνια. Μπορεί μια αναθεώρηση της σημερινής θέσης της Ελλάδας να μπει στη σκέψη αυτών που έχουν τα “κότσια”.
Να πω και το εξής: Ο ΛΑ.Ο.Σ είναι ο μόνος που είπε όχι στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς ανταλλάγματα, με προτεραιότητα στα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα του 2011 δε θα φερθεί όπως το ’97 και θα υπερασπιστεί εάν χρειαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας στην γείτονα χώρα.
Το πολεμικό ναυτικό της Αλβανίας ελέγχεται πλήρως από Τούρκους αξιωματικούς. Γι’ αυτό το λόγο χάλασε και η συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ.
Και εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που είχαμε με την ΑΟΖ, τώρα έρχεται και η Ιταλία να πει ότι όχι οριοθέτηση στη μέση, αλλά 3/5 – 2/5 υπέρ της διότι είναι πολυπληθέστερη χώρα. Ακούστε ένα νέο στοιχείο που βάζει η Ιταλία!
Όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς ΑΟΖ..
Είναι εξίσου σημαντικά τα εξωτερικά θέματα με αυτά της οικονομίας. Η κυβέρνηση όμως δε βρίσκει περπατησιά. Και δε μπορώ να καταλάβω γιατί η εξωτερική πολιτική ακολουθεί το μονόδρομο της Τουρκίας. Να δούμε τι θα κάνουμε και με την Κύπρο αλλά και με τη Ρωσία που είναι δυσαρεστημένη από τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και χάλασε. Σήμερα η Ρωσία βρίσκεται σε αρραβώνα με την Τουρκία.
Μην κάνουμε το ίδιο λάθος με τη Ρωσία, όπως τότε που στείλαμε το Ισραήλ για 20 χρόνια στην αγκαλιά της Τουρκίας. Τα χάλασε 1 φορά η κα Μπακογιάννη που έσπευσε να χαιρετίσει τότε την αντιπυραυλική ζώνη, μην τα χαλάσετε κι εσείς με τη Ρωσία γιατί θα το βρείτε μπροστά σας».