Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.1.11

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).


Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).








ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)


Στην Αθήνα σήμερα, 13 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:10΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης».
Στη συνεδρίαση παρέστη o Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχαήλ Χρυσοχοϊδης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
....................................................................................................................................................................................................................................................................................

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Όλοι το γνωρίζουν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ασφυκτιά, έχει ανεπάρκεια κεφαλαίων για χορήγηση δανεισμού. Αυτό το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος έχει μεταφερθεί στην αγορά, ως πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα σήμερα επιχειρήσεις να έχουν φτάσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μη μπορώντας να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Είναι λογικό ότι όταν υπάρχουν τέτοιου είδους συνθήκες είναι αναγκαία να αναζητήσουμε άλλους τρόπους, μεθόδους, εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και κυρίως να δούμε την παρεμβατικότητα του κράτους στο βαθμό και στο πλαίσιο που επιτρέπεται από το κοινωνικό κεκτημένο. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργεί το κράτος. Να είναι νέου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να δανειστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αυτή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, όπως είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, είναι αυτή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, το εθνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης που έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κενό σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία. Λαμβάνει υπόψη του τις ατέλειες και τα κενά που είχε εμφανίσει το προηγούμενο ταμείο εγγυοδοσίας, το ΤΕΜΠΜΕ, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Προκάλεσε τεράστια προβλήματα, θα ήμουν ο τελευταίος που θα αμφισβητούσα τις προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν έκανε αυτό το ταμείο, το ταμείο εγγυοδοσίας. Όλα αυτά τα χρήματα, όλες αυτές οι εγγυήσεις που δόθηκαν δυστυχώς πήγαν σε λάθος επιχειρήσεις, δεν πήγαν σ' αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Πάρα πολλές επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη χρηματοδότησης, σήμερα κλείνουν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί δεν μπόρεσαν πραγματικά να ανταπεξέλθουμε από αυτή την κρίση.
Νομίζω, ότι αυτά τα έχει λάβει υπόψη ο νέος νόμος και κάποια άλλα κενά. Αυτή την πρόταση που έκανε ο κ. Μουσουρούλης στο άρθρο 1, τη δυνατότητα ενδεχομένως παραμονής και του ΤΕΜΠΜΕ σε αυτή τη συγκυρία, να υπάρχει αυτό το ταμείο εγγυοδοσίας παράλληλα με το ΕΤΕΑΝ. Ίσως πρέπει να το εξετάσετε, να το σκεφθείτε. Ίσως χρειαστεί να υπάρξει ξεχωριστός κλάδος μέσα στο ίδιο ταμείο, όπου θα υπάρχει και το κομμάτι της εγγυοδοσίας γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σύντομα το ΕΤΕΑΝ θα γίνει νόμος του κράτους. Ο αναπτυξιακός επενδυτικός νόμος που την άλλη βδομάδα έρχεται στην Ολομέλεια για να ψηφισθεί, τα αφορολόγητα αποθεματικά τα οποία δίνει ο αναπτυξιακός νόμος, δηλαδή δίνει φορολογικά κίνητρα. Η μείωση στους συντελεστές φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, που επανεπενδύονται μέσα στην επιχείρηση δημιουργούν ένα πλαίσιο που μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ότι σήμερα, ότι θα δημιουργήσουμε μια κατάσταση χρηματοδοτική για τις επιχειρήσεις, η οποία θα είναι πιο ομαλή. Όλα αυτά θα επεκταθούν στον αγροτικό τομέα και σε μια άλλη σειρά επιχειρήσεων, ενδεχομένως και στη αλιεία κ.ο.κ.. Νομίζω ότι πραγματικά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες χρηματοδοτικής ανάσας για τις επιχειρήσεις. Αυτό το νομοσχέδιο, νομίζω ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Υπουργός θα μας πει και τις επιμέρους απόψεις, προτάσεις επί των άρθρων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ