Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.12.10

* Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, κατά τη συζήτηση του σ/ν "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας" στην Ολομέλεια της Βουλής* NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Ομιλία Λ Κατσέλη, κατά τη συζήτηση του σ/ν "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας" στην Ολομέλεια της Βουλής .

Ημερομηνία: Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010





Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Τ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, επί του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώπιον της Ολομέλειας στη Βουλή, υπογράμμισε:

Τρεις είναι οι όροι του Μνημονίου και του επικαιροποιημένου Μνημονίου του περασμένου Αυγούστου που τροποποιήθηκαν, καθώς ενσωματώθηκαν περιοριστικά και όχι γενικευμένα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Πρώτον, η ρύθμιση του άρθρου 2, παράγραφος 7, του ν. 3845/2010 που όριζε ότι οι επιχειρησιακές μπορεί να αποκλίνουν γενικευμένα, χωρίς περιορισμούς, κάτω από τις κλαδικές, αλλά ακόμα και κάτω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεύτερον, η ρύθμιση του επικαιροποιημένου Μνημονίου για γενικευμένη υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών. Τρίτον, η κατάργηση της επέκτασης όλων των κλαδικών συμβάσεων και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, οι σημερινές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις κατοχυρώνουν ως κατώτερο κατώφλι ασφαλείας τους όρους της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, ενώ παραμένει τόσο η συρροή, δηλαδή η υπερίσχυση των πιο ευνοϊκών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζομένους, όσο και η επέκταση για όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτές που εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν συμφωνήσει να συνάψουν ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε επίσης ότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται ενισχύουν τις συλλογικές έναντι των ατομικών συμβάσεων, διασφαλίζουν ένα κατώτατο κατώφλι ασφαλείας για τους εργαζόμενους και αποτρέπουν τις αυθαιρεσίας στην εφαρμογή των εργασιακών σχέσεων.

Μόνο με συμφωνία εργοδοτών και σωματείου μπορούν να συναφθούν Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με κανένα τρόπο δεν μειώνονται, με τις ρυθμίσεις του νόμου, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Ρυθμίζονται μόνο οι όροι και οι διαδικασίες με τις οποίες εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να καθορίσουν τους εργασιακούς όρους και τις προϋποθέσεις, που επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ