Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

31.8.10

Ερωτήσεις βουλευτών Δημοκρατικής Αριστεράς 31.8.2010

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης
Θέμα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ



Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει στη παραγωγή ακτινιδίων στη χώρα μας, λόγω αναντιστοιχίας του θεσμικού πλαισίου με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την εμφάνιση και καλλιέργεια νέων ποικιλιών. Σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται κάθε χρόνο από το υπουργείο σας, βάσει του ΕΕ 1673/2004 Κανονισμού, καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια άλλαξαν οι συνθήκες στο τομέα της ακτινιδιπαραγωγής με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα, εκτός των άλλων και στους παραγωγούς όλης της χώρας. Κατά το διάστημα της μακροχρόνιας καλλιέργειας της ακτινιδιάς, προέκυψαν στις φυτείες κλώνοι της ποικιλίας Ηαywοrd ,τα οποία εμφανίζουν σαφή διαφοροποίηση από την κλασσική Ηαyword και συγκεκριμένα ωριμάζουν το φορτίο τους δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα Η εξέλιξη αυτή είναι πλέον αναντίστοιχη με καθορισμό ως ημερομηνίας έναρξης της συγκομιδής το διάστημα από 10 έως 20 Οκτωβρίου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Η πίεση για άμεση συγκομιδή των πιο πάνω πρώιμων ακτινιδίων, εξανεμίζει την διαπραγματευτική μας ικανότητα έναντι των εμπόρων. Επί πλέον παρουσιάζεται το προκλητικό φαινόμενο να διατίθενται από καταστήματα ακτινίδια Ν. Ζηλανδίας ενώ τα ώριμα εγχώρια να βρίσκονται στα δένδρα, χωρίς δυνατότητα των παραγωγών να τα συγκομίσουν.
Ήδη ομάδες παραγωγών του προϊόντος σας έχουν υποβάλει επιτακτικό αίτημα προκειμένου να ελαστικοποιηθεί ο χρόνος συγκομιδής δίχως όμως σε καμία περίπτωση να θιγούν οι αυστηρές προδιαγραφές που περιέχονται στον πιο πάνω Κανονισμό. Ζητούν δηλαδή να συγκομίζονται και πριν την πιο πάνω ημερομηνία, κατόπιν επιτόπιων ελέγχων και βεβαίωσης των κατά τόπους Δ/σεων Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τηρούνται οι προδιαγραφές. δηλαδή ότι η συγκέντρωση των στερεών διαλυτών υπερβαίνει τα. 6,2 ΒRIΧ.
Η αποδοχή του αιτημάτων των παραγωγών θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τους παραγωγούς αφού α) θα επιμηκύνει το χρόνο εμπορίας κατά 15-20 ημέρες, β) δίδεται μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα των παραγωγών με τους εμπόρους και γ) διαμορφώνονται συνθήκες καλύτερων τιμών καταναλωτή.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός,
Προτίθεστε να αποδεχθείτε τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα των παραγωγών ακτινιδίων της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ