Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.6.10

Ο Ερωτών Βουλευτής Σπύρος Γαληνός

Αθήνα 1 Ιουνίου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
Α) Την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Β) τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ: Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, στο ν. Λέσβου
 


Η οικονομία της Λέσβου στηρίζεται στην αγροτική της παραγωγή, και η αγροτική της παραγωγή στηρίζεται στην ελιά.
Πρέπει, αυτονόητα, να είναι πρώτη προτεραιότητα της οργανωμένης πολιτείας να πάρει όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η βασική παραγωγή του νησιού. Η λογική της κρίσης και η απαξίωση άλλων πηγών εσόδων καθιστά τα έσοδα από την ελιά ακόμη πολυτιμότερα.
Η κυβέρνηση ωστόσο αντί να πράξει το αυτονόητο πράττει το αδιανόητο. Στο όνομα της κρίσης περιορίζει τα διαθέσιμα μέσα για την δακοκτονία. Στα συνεργεία για την δακοκτονία οι εργατοτεχνίτες μειώνονται από δύο χιλιάδες εκατό σε εννιακόσιους πενήντα ένα, οι πτυχιούχοι γεωπονίας ή ΤΕΙ που διορίζονται υπεύθυνοι τομέα από είκοσι οκτώ σε είκοσι έναν και οι αποθηκάριοι από δύο σε έναν.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λέσβου, οι διαθέσιμες πιστώσεις για δακοκτονία για τον νομό Λέσβου μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό από δύο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες σε ένα εκατομμύριο διακόσιες. Αντίστοιχα τραγική είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται. Καθυστέρηση που έχει ένα και μόνο παραγωγικό αίτιο: την ραστώνη του κρατικού μηχανισμού. Από τις 28 Απριλίου έχω κάνει ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας.
Εισέπραξα διαβεβαιώσεις. Διαβεβαιώσεις που εκ των υστέρων αποδεικνύονται απατηλές.
Το πρόγραμμα δακοκτονίας σήμερα 1η Ιουνίου ακόμα δεν έχει αρχίσει.
Και πρέπει να επισημάνω ότι φέτος έχουμε υψηλή υγρασία που ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη του δάκου και καθιστά αναγκαίο να αρχίσει έγκαιρα η αντιμετώπισή του.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και η αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση είναι αναντίστοιχη προς της σοβαρότητά του. Έτσι θα αντιμετωπίσετε την οικονομική κρίση; Έτσι θα κάνετε οικονομία; Με το να κόβετε τις δαπάνες και το προσωπικό για την δακοκτονία; Είναι ο λάθος τρόπος. Κάθε ευρώ που κάνετε σήμερα οικονομία θα το πληρώσετε αύριο στο δεκαπλάσιο για αποζημίωση από την καταστροφή που θα υποστεί η ελαιοπαραγωγή της Λέσβου. Μία καταστροφή για την οποία θα είστε εσείς αποκλειστικά υπεύθυνοι.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια διορθωτικά μέτρα σκοπεύετε να πάρετε άμεσα ώστε τα διαθέσιμα μέσα σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την δακοκτονία να είναι σε επαρκή επίπεδα;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ