Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.12.13

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2014



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε τον Προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί προσωρινός, αφού δεν έχει την έγκριση των δανειστών και της τρόικας και έτσι μπορεί να έρθει συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Αυτό που θέλω να τονίσω από την αρχή είναι ότι η υλοποίηση αυτού του Προϋπολογισμού πιστεύω ότι θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στον ελληνικό λαό. Και θα συμβεί αυτό, όταν σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων πολιτών ζει στη φτώχεια, στο σκοτάδι και στους δρόμους. Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει το 23% των πολιτών, ενώ ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται κοντά στα όρια της φτώχειας και αυτό είναι απαράδεκτο.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και λόγω του ότι ο κάθε πολίτης αγοράζει τα άκρως απαραίτητα, η μία μετά την άλλη κλείνουν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι άνεργοι. Η Κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αφαιρεί το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και τους φορολογεί από τις αρχές του 2014 από το πρώτο ευρώ. Γιατί το πράττετε αυτό; Θέλετε να κλείσουν περισσότερες επιχειρήσεις και να αυξηθούν οι άνεργοι;

Σήμερα ο άνεργος - και δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς - δεν μπορεί με τίποτα να βρει οποιαδήποτε εργασία. Η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί αυξάνει τους ανέργους κατά χιλιάδες κάθε χρόνο και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία στη χώρα μας έχει ξεπεράσει το 27,3% - έχουν ξεπεράσει οι άνεργοι το ενάμισι εκατομμύριο και οδεύουν προς τα 2 εκατομμύρια - η δε ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει το 60%. Δυστυχώς είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ανεργία.

Ο Φόρος της Ακίνητης Περιουσίας έναντι του 2009 έχει αυξηθεί σε υπέρτατο βαθμό, έχει αυξηθεί στο επταπλάσιο. Από 500 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, που ήταν το 2009, έχει φτάσει στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το απαράδεκτο είναι ότι προσπαθείτε, κύριοι της Κυβέρνησης, να φορολογήσετε αγροτεμάχια και διατηρητέα ακίνητα από τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν εισπράττει ούτε 1 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από την αύξηση της φορολόγησης έρχεται από 1-1-2014 και η διακοπή χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Αυτό αφορά εξήντα χιλιάδες περίπου σημερινούς δικαιούχους και αφορά ακόμη και τους ανάπηρους συμπολίτες μας.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι εκτός από την ανεργία και τις μειώσεις μισθών που γκρεμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, έρχεται ακόμη και ελάττωση της κρατικής επιχορήγησης στα ταμεία κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ακόμη, απαράδεκτο είναι ότι άτομα με ειδικές ανάγκες, τους κινητικά αναπήρους, τους εξαντλεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Σε επιστολή που έλαβα προ ημερών, μου αναφέρουν ότι καθυστερούν δέκα με δώδεκα μήνες να περάσουν από επιτροπή και σ’ αυτό το διάστημα δεν παίρνουν ούτε σύνταξη ούτε επιδόματα και τους κόβεται ακόμη και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ερωτώ: Δείχνει αυτή η τακτική, αυτή η πολιτική κοινωνική ευαισθησία;

Μιλάτε για πρωτογενές πλεόνασμα. Εγώ θα ήθελα να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πραγματικό και όχι πλασματικό. Δεν επιτρέπεται να μιλάτε συνεχώς για πλεόνασμα και ανάπτυξη που δεν έρχονται στην πράξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Κυβέρνηση έχει περάσει μια θηλιά στο λαιμό των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ανέργων και συνεχώς τη σφίγγει. Συνεχώς κόβετε μισθούς και συντάξεις, βάζετε φόρους και χαράτσια και δεν έχετε αγγίξει καθόλου τα «μαύρα» λεφτά. Δεν έχετε αγγίξει καθόλου τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λίχτενσταϊν, τη λίστα Λουξεμβούργου, αλλά και τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία που είχε πει ο κ. Βενιζέλος το 2011.

Έρχομαι τώρα στον τομέα της υγείας. Το έχω τονίσει και άλλη φορά ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διέρχεται σήμερα ο ελληνικός λαός θα έπρεπε η υγεία του να έχει προστατευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυστυχώς, όμως, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ και ο ασθενής αναγκάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει εξετάσεις, φάρμακα, ακόμα και τηλεφωνικά ραντεβού όταν η τσέπη του είναι άδεια.

Αυτά που συμβαίνουν τελευταία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν εξοργίσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και γι’ αυτό έχουν προβεί σε στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Είναι δυνατόν να λέει ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας ότι αυτός θα απολύσει χίλιους τριακόσιους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα του πάρει τη δόξα ο Τόμσεν; Άλλο είναι να μιλάς για την ελάττωση δαπανών στο χώρο της υγείας που προέρχεται από τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και άλλο να μειώνεται ο Προϋπολογισμός για την υγεία και αυτό να αποβαίνει εις βάρος και των γιατρών και των φαρμακοποιών και των ασθενών.

Σήμερα, επιβάλλεται να βελτιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και όχι να εξαθλιώνονται οι ασθενείς και να γίνονται απολύσεις σε γιατρούς.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι εάν αυτός ο Προϋπολογισμός έδινε μια ουσιαστική ελπίδα στον ελληνικό λαό, εάν του έδινε μια ανάσα, μια βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, θα ήμουν σύμφωνος. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι αυτός ο Προϋπολογισμός θα φέρει περισσότερα προβλήματα στους πολίτες, θα εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή τους και γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε.

Ευχαριστώ.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ