Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.12.13

Ομιλία Θοδωρή Δρίτσα


Ομιλία Θοδωρή Δρίτσα
Υπεύθυνου των Τομέων Άμυνας και Ναυτιλίας, Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών
κατά την διάρκεια της χτεσινής (4/12/2013) συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών
«Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014»


--------------------------------------------------


«Είναι μερικοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες και Υπουργοί και Βουλευτές της Πλειοψηφίας που είναι λαλίστατοι και ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι στο πολιτικό μάρκετινγκ, τόσο πολύ που δεν καταλαβαίνουν τα όρια του κυνισμού, τα οποία πολύ συχνά ξεπερνούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλά ακούσαμε για τον «προϋπολογισμό της ανάγκης, της σταθεροποίησης», ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο» και δακρύβρεχτες παραδοχές για το πόσες θυσίες έχει κάνει η ελληνική κοινωνία.

 Όμως, αναρωτιέμαι επειδή τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και θα διαλέξω ένα απ’ αυτά, το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό και το αποφεύγετε συστηματικά: Πώς κατορθώσατε, κύριοι και κυρίες της Πλειοψηφίας και της Κυβέρνησης και των Κυβερνήσεων των μνημονίων, τέσσερα χρόνια τώρα σε συνθήκες εξουθένωσης της ελληνικής κοινωνίας, κατάρρευσης της οικονομίας, να αναδιανείμετε τον πλούτο υπέρ των ολίγων; Πώς καταφέρατε να οξύνετε τις κοινωνικές, εισοδηματικές, μορφωτικές ανισότητες σε τόσο μεγάλο βαθμό; Πώς καταφέρατε να κάνετε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους και να βάλετε κάτω από το όριο της φτώχειας πια ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που φτάνει το 35% ή το 40% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ του 2012 και τις προοπτικές -που δεν τις γνωρίζουμε ακόμα γιατί δεν είναι καταγεγραμμένες επισήμως- για το 2013; Πώς είναι δυνατόν να επικαλείστε εθνική ανάγκη για τέτοιου είδους πολιτικές; Γιατί το μνημόνιο είναι ακριβώς ο πιο βίαιος μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ολίγων, περί αυτού πρόκειται, για να δημιουργηθούν στο κεφάλαιο νέες δυνατότητες κερδοφορίας. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα και με συγχωρείτε για τη λέξη. Ο δε εκβιασμός του χρέους είναι το εργαλείο για να επιτευχθεί αυτή η τεράστια αναδιανομή του πλούτου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω όπως όλοι μας πολύ λίγο χρόνο. Θα περιοριστώ σε μερικά σχόλια για την άμυνα και άμα βρω χρόνο και για τη ναυτιλία.

Στην οικονομία της άμυνας ο Προϋπολογισμός περικόπτει τις δαπάνες κατά 787 εκατομμύρια -περίπου 20%- και αφήνει ως ποσό για τις λειτουργικές δαπάνες για 572 περίπου εκατομμύρια. Αυτά είναι για συντήρηση, υποστήριξη, υλικά, αλλά ακόμα και για στρατιωτικά νοσοκομεία και για άλλες λειτουργικές δαπάνες. Αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες;

Ναι, είναι καλό το ότι δεν περικόπτονται κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις των στρατιωτικών. Καλό είναι, αλλά γελιόμαστε; Με τα συνολικά μέτρα δεν μειώνεται στους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους το συνολικό εισόδημά τους και για το 2014;

Σε ποια βάση, λοιπόν, χωρίς στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές και χωρίς υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να στηρίξετε πολιτικές κρίσιμης σημασίας; Όλες είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά και η άμυνα έχει τον ξεχωριστό της ρόλο και την ξεχωριστή της θέση.

Και υπάρχουν ζητήματα. Ξαφνικά στον Απολογισμό του 2012, ενώ δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Σταϊκούρα, εμφανίζεται ένα ποσό 7 δισεκατομμυρίων χρέη από εξοπλιστικά προγράμματα προηγουμένων ετών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τα κάνει περίπου 6 δισεκατομμύρια. Αυτό τώρα πώς θα εξυπηρετηθεί; Πώς συμμετέχει στο συνολικό χρέος; Είναι επιπλέον; Δείτε τους Απολογισμούς του 2012. Εδώ χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις.

Σοβαρές απαντήσεις, επίσης, χρειάζονται μέσα σε αυτήν τη φιλολογία περί επενδύσεων και ανάπτυξης. Πώς καταρρέει η αμυντική βιομηχανία; Δύο χρόνια τουλάχιστον είναι ακέφαλες οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς τίποτα. Ευχαριστώ πολύ! Κατάρρευση θα έρθει στην κατάρρευση που είχε προϋπάρξει ήδη από τη φαύλη διαχείριση των δικών σας κομμάτων, των δικών σας κυβερνήσεων, των δικών σας παρατρεχάμενων.

Και έρχεται χθες -ενώ μέχρι στιγμής στη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα υπάρχουν μόνο τα αμυντικά συστήματα και η ΕΛΒΟ- στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μία πρόταση επιχειρηματία για επένδυση στην ΕΑΒ. Έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση ότι και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα αποκρατικοποιηθεί;

Φιλόδοξος επιχειρηματίας ή κάτι άλλο;

Από αυτήν την άποψη, υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να μείνουν έξω από μια σοβαρή συζήτηση.

Δεν έχω το περιθώριο να προχωρήσω άλλο.

Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής ένα κείμενο τριάντα έξι σελίδων. Έχει τίτλο «ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το έτος 2014 υπό το πρίσμα μιας συνολικότερης αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών». Εδώ είναι και οι προτάσεις μας, εδώ είναι και όλες οι δυνατότητες για μια σοβαρή συζήτηση. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. Είναι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να μπει μία διαφορετική ποιότητα στο διάλογο σε αυτήν τη χώρα.

Δεν θα μπω στο κομμάτι της ναυτιλίας. Άλλοι συνάδελφοι θα το καλύψουν επάξια και έγκυρα.

Όχι μόνο δεν τελειώνει το μνημόνιο, αλλά δεν τελειώνουν και τα βάσανα του ελληνικού λαού. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση για να γίνει χειρότερος, ακόμα πιο αντιλαϊκός, ακόμα πιο άδικος, ακόμα πιο αντιαναπτυξιακός. Είναι, δηλαδή, όλα αυτά που έρχονται και θα προστεθούν με τους πλειστηριασμούς, με τη μείωση των ασφαλιστικών παροχών και με όλες τις άλλες, πολύ επώδυνες νέες προοπτικές που διαγράφονται για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους άνεργους, τη μεγάλη, τη συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας.
Δεν είναι δυνατόν, όχι μόνο να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, αλλά όσο μένει αυτή η Κυβέρνηση, φέρνει νέα δεινά στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το αίτημα των ημερών. Ιστορικό αίτημα, αλλά και άκρως επιτακτικό και επίκαιρο.

Ευχαριστώ.»


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

5/12/2013







Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ