Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.11.12

ομιλία της λίτσας αμμανατίδου-προϋπολογισμός 2013

Ομιλία της βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
 Λ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου
στην "Κύρωση του κρατικού προυπολογισμού και των προυπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2013"

«Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2013».

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση είναι φανερό ότι είναι ένα καράβι που έχει ναυαγήσει και προσπαθεί να πάρει μαζί του στον πάτο της θάλασσας το λαό και τη χώρα.
Κύριοι της Κυβέρνησης, εξαπατήσατε το λαό με τις προεκλογικές σας δηλώσεις και δεν διστάσατε να εξαπατήσετε το λαό και το Κοινοβούλιο για ακόμη μια φορά, βάζοντας τον εκβιασμό της δόσης των 31 δισεκατομμυρίων για να περάσουν τα μέτρα.
Την επόμενη ημέρα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε, σας «ξήλωσε», δηλώνοντας ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες για να συζητηθεί η χορήγηση της δόσης, που μάλλον θα δοθεί, όποτε δοθεί, σε δόσεις και με δεσμευμένο λογαριασμό, ενώ το ΔΝΤ διακηρύσσει ότι δεν θα καταβάλλει ευρώ αν το χρέος δεν γίνει βιώσιμο.

Παρ’ όλους τους εκβιασμούς σας, όμως, ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται και το απέδειξε και σ’ εσάς και στον κ. Σόιμπλε, όταν εδώ προχθές μέσα στην βροχή την κανονική, αλλά και τη δική σας βροχή από τις αύρες, καθόταν έξω και αντιστεκόταν. Ψηφίσατε τότε ένα πολυνομοσχέδιο έκτρωμα με τη Βουλή περικυκλωμένη από το λαό και τις απεργίες να έχουν παραλύσει τη χώρα και φέρνετε τώρα και έναν προϋπολογισμό επίσης έκτρωμα.
Ο Προϋπολογισμός του 2013, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο κορυφώνουν την άγρια ταξική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και αναδιανέμουν τον πλούτο υπέρ των λίγων με τρόπο πρωτοφανή. Τα θύματα της κρίσης σηκώνουν όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και στον τομέα των εσόδων με την οριζόντια φοροεπιδρομή και στον τομέα της περιστολής των δαπανών που αφορά μισθούς, συντάξεις και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
Για το 2012, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 20% σε σχέση με το 2011. Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων θα μειωθούν κατά 40%. Για τους εφοπλιστές προβλέπεται εισφορά μόλις 140 εκατομμυρίων. Αρχικά μάλιστα η εισφορά, κύριε Υπουργέ, ήταν «οικειοθελής». Τελικά απαλείψατε αυτή τη λέξη, χωρίς όμως να απαλείψετε την ουσία, γιατί ακόμα δεν μας έχετε πει πώς θα τα εξασφαλίσετε.
Ωστόσο, από μισθούς, συντάξεις, περικοπές στην υγεία και φόρους εξασφαλίζετε πάνω από 11 δισεκατομμύρια. Επιβάλλετε εργασιακή ζούγκλα, καθηλώνοντας τους μισθούς σε επίπεδα Κίνας και καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις. Ρίχνετε στον Καιάδα τους συνταξιούχους, περικόπτοντας για πέμπτη φορά τις συντάξεις. Ετοιμάζετε νέα εφεδρεία και απολύσεις στο δημόσιο. Καταργείτε επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Οδηγείτε τα άτομα με αναπηρία και τους πολύτεκνους στην απόγνωση, καταργώντας τα ειδικά επιδόματα σε μια εποχή που τους έχετε καταδικάσει στη φτώχεια. Τσεκουρώνετε τους αγρότες, βάζοντας στο μικροσκόπιο το εισόδημά τους που η πολιτική σας και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συρρικνώσει μόνο για φέτος πάνω από 6%. Κάνετε δεύτερη αύξηση για παροχές ΟΓΑ αυτήν τη φορά κατά 76%, ενώ βάσει κανονισμού ΕΟΠΥΥ οι αγρότες πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές για τις παροχές υγείας.
Ψηφίσατε στα μέτρα αύξηση κατά 0,045 ευρώ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ντίζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες για καλλιέργειες είναι φοβερά αυξημένος, ενώ έχει ήδη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Έχετε ψηφίσει μείωση από 11% σε 6% του συντελεστή του κατ’ αποκοπήν επιστρεφόμενου ΦΠΑ προς τους αγρότες.
Επιπλέον, επιβαρύνσεις προβλέπονται με τη μεταρρύθμιση στην φορολόγηση των αγροτών, όπως, επιπλέον επιβάρυνση ετοιμάζεται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με την κατάργηση του αφορολόγητου, όταν 60.000 καταστήματα προβλέπεται να έχουν βάλει λουκέτο μέχρι το τέλος του 2013 και οι περικοπές των δώρων θα έχουν δραματικότατες επιπτώσεις στον τζίρο και βέβαια στα εισοδήματα των οικογενειών που πλήττονται από τη δική σας κρίση.
Στον τομέα της ανάπτυξης η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική ανάπτυξης διά της υποβάθμισης, υποβάθμισης της εργασίας, του περιβαλλοντικού πλούτου, της περιφερειακής συνοχής, του κράτους πρόνοιας, των συνθηκών διαβίωσης.
Στο πλαίσιο αυτό ξεπουλάει η Κυβέρνηση δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως έπραξε με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και τώρα με τις θυγατρικές της –ήδη η ΔΩΔΩΝΗ έφυγε, η Βιομηχανία Ζάχαρης και η ΣΕΚΑΠ θα ακολουθήσουν- και βέβαια και κοινωφελείς οργανισμούς, όπως η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλες.
Απαξιώνει η Κυβέρνηση συστηματικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ξεκίνησε το 2010 στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τελικά, μετά από συνεχείς περικοπές βλέπουμε για φέτος και για το 2013 να διαμορφώνεται στα 6.850 εκατομμύρια ευρώ και την επόμενη τριετία στο πολύ χαμηλό 6.700 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 700 εκατομμύρια ευρώ θα είναι αμιγώς εθνικά έργα -επιδοτήσεις επενδυτικού νόμου, μικρές υποδομές, αποκατάσταση σεισμών πυρκαγιών και κοινωνικές δράσεις- και τα υπόλοιπα θα είναι κοινοτικά κονδύλια.
Όπως στο παρελθόν είχε απαξιώσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως το ΙΓΜΕ και θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ, συνεχίζει συστηματικά να καθηλώνει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να την οδηγεί στην καταστροφή προς όφελος φυσικά των ευνοούμενων πολυεθνικών.
Για την περιφέρεια η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσχερής. Για τη Μακεδονία και τη Θράκη, την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, όπου τα λουκέτα το 2011 στα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα έφτασαν τις εξήντα οχτώ χιλιάδες και στις βιοτεχνίες πάνω από δύο χιλιάδες πεντακόσια, η κατάσταση είναι τραγική.
Τα δήθεν αναπτυξιακά σχέδια της Κυβέρνησης αφορούν το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την ΕΛΒΟ, την ΕΒΖ, τη ΣΕΚΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ όπως προανέφερα, την Εγνατία Οδό, τον ΟΛΘ, το Αεροδρόμιο Μακεδονία, αλλά και την προώθηση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ή όπως αλλιώς τις βαφτίσει το Υπουργείο, τα οποία λειτουργούν με μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες και εξασφαλίζουν φορολογική και διοικητική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο.
Άλλωστε η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης -που έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διαχείριση του επενδυτικού νόμου για επενδύσεις πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ- είναι ξεκάθαρο πως στηρίζει τους μεγάλους επενδυτές.
Τα νέα μέτρα που επιβάλει η τρικομματική Κυβέρνηση είναι όχι μόνο άδικα και ταξικά, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να είναι και τα τελευταία μέτρα, διότι οι στόχοι, όπως έχουν τεθεί στον Προϋπολογισμό, είναι πραγματικά ανέφικτοι.
Η ύφεση σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φθάσει το 5,5%, αλλά σύμφωνα με την Citigroup θα ξεπεράσει το 10%, ενώ το ύψος του χρέους προβλέπεται να εκτοξευτεί στο τέλος του 2013 πάνω από 189% του ΑΕΠ.
Είναι βέβαιο ότι ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και των μέτρων θα συνεχιστεί, εάν δεν σπάσει ο κύκλος των φαύλων πολιτικών.
Μίλησε ο κ. Σταϊκούρας για μία ορθή οδό. Μία είναι η ορθή οδός. Η ανατροπή του Μνημονίου και η ανατροπή της τρικομματικής Κυβέρνησης από μία κυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Και αυτή η ώρα πλησιάζει. Είναι απαίτηση του ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι κατάπτυστος.

Ευχαριστώ πολύ.

ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΙΑΣ
http://www.youtube.com/watch?v=ZTNmhprcFF4
 
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ