Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: «Αδικία σε βάρος εργαζομένων στον νέο ασφαλιστικό νόμο»
Είναι γεγονός, ότι στον νέο ασφαλιστικό νόμο (Ν. 3863/2010) προβλέπονται πολλές ρυθμίσεις στο ζήτημα της συνταξιοδότησης, για όσους εργαζομένους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2013.
Όμως στον παραπάνω νόμο, υπάρχει μια μεγάλη αδικία εις βάρος μερίδας εργαζομένων του δημοσίου. Συγκεκριμένα, όσοι άνδρες συμπλήρωσαν εικοσιπενταετία στο δημόσιο το 2010 και έχουν ανήλικο τέκνο, δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 52 χρονών, πράγμα που δικαιούνται οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι.
Βέβαια, ο νομοθέτης προφανώς θέλησε να ευεργετήσει τις γυναίκες, έναντι των ανδρών δίδοντας το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, αλλά εκτός του ότι καταστρατηγεί απολύτως την αρχή της ισότητας, παράλληλα δεν λαμβάνει υπόψη το εξής: όσοι άνδρες και γυναίκες συμπληρώσουν εικοσιπενταετία στο δημόσιο με ανήλικο τέκνο το 2011, 2012 και 2013, τότε θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μάλιστα τους δίδεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών.
Άρα φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει μια σύγχυση στον ασφαλιστικό νόμο που επιφέρει αδικίες σε ομάδες εργαζομένων και δυσχεραίνει τον εργασιακό τους βίο. Επειδή πρόκειται για αυταπόδεικτη αδικία, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο στην πρώτη περίπτωση δεν ισχύει η αρχή της ισότητας και έτσι αδικούνται οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με εικοσιπενταετή προϋπηρεσία και ανήλικο τέκνο, έναντι των γυναικών;
2. Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να φροντίσει έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο, ώστε να μπορούν άνδρες και γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010, να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και να συνταξιοδοτηθούν στο 52ο έτος της ηλικίας τους, έχοντας ταυτόχρονα και την δυνατότητα της εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης