Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.9.11

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή με αντικείμενο τη διατύπωση γνώμης για την πλήρωση της κενής θέσης Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Αστέριος Ροντούλης, κατέθεσε κείμενο όπου επισημαίνονται τα εξής:

ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
1.Το Νομικό πλαίσιο
Με το νόμο 3841/6-4-2010 καθιερώθηκε νέος τρόπος επιλογής δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, καθιερώθηκε, πριν από την τελική επιλογή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, η διατύπωση της γνώμης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.


Ειδικότερα, προκειμένου περί Αντιπροέδρων


α’ στάδιο: Το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, προεπιλέγει, όταν η προς πλήρωση θέση είναι μία (1), έξι(6) από τους δικαστικούς λειτουργούς (Αρεοπαγίτες εν προκειμένω) που έχουν τα τυπικά προσόντα (3ετία στο βαθμό του Αρεοπαγίτη). Για κάθε μία(1) επί πλέον θέση ο αριθμός των προεπιλεγομένων αυξάνεται κατά δύο (2). Δηλαδή, αν έχουμε μία κενή θέση Αντιπροέδρου, προεπιλέγονται έξι Αρεοπαγίτες, αν έχουμε δύο κενές θέσεις προεπιλέγονται οχτώ Αρεοπαγίτες, αν έχουμε τρεις, προεπιλέγονται δέκα κ.ο.κ.


β’ στάδιο: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνεται στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία, με ομοφωνία ή πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της εκφράζει γνώμη, προτείνοντας αριθμό Αρεοπαγιτών ίσο προς το ήμισυ των προεπιλεγέντων.
Δηλαδή, για 1 θέση 3, για 2 θέσεις 4, για 3 θέσεις 5 κ.ο.κ.

γ’ στάδιο: Το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, επιλέγει τους Αντιπροέδρους απ’ αυτούς που η Διάσκεψη των Προέδρων προτείνει, χωρίς, βέβαια, να δεσμεύεται από την πρόταση αυτή. Μπορεί, δηλαδή, να επιλέγει από το Υπουργικό Συμβούλιο και μη προταθείς από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

2. Τι έγινε στην πράξη (πλήρης ακύρωση της «Φιλοσοφίας» του Νόμου)

α) Καταστρατήγηση κατά την πρόταση
Οι κενές θέσεις των Αντιπροέδρων του Α.Π. για το τρέχον έτος ήταν τρεις(3). Ο Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης κίνησε τη διαδικασία για τις δύο (2), συνεπώς προεπιλέγησαν οχτώ(8) Αρεοπαγίτες (6+2), ενώ οι θέσεις ήταν 3 και έπρεπε να προεπιλεγούν δέκα(10) Αρεοπαγίτες (6+2+2). Αυτό έγινε για να κινηθεί η διαδικασία αργότερα για τη μία(1) θέση για να υπάρχει η ευχέρεια να προεπιλεγούν άλλοι έξι (6), ενώ αν εκινείτο η διαδικασία και για τρεις θέσεις θα προεπιλέγοντο για την τρίτη θέση, μόνο δύο (2). Αυτό έγινε για να είναι σε αναμονή – ικανοποίηση περισσότεροι Αεροπαγίτες ότι δήθεν «τιμώνται».
Ενδεχομένως, να ειπωθεί το ψευτοεπιχείρημα, ότι η τρίτη θέση Αντιπροέδρου θα καθίστατο κενή μετά την επιλογή του Προέδρου του Α.Π., διότι θα μπορούσε για τη θέση αυτή να επιλεγεί κατ’ ευθείαν και Αεροπαγίτης.
Αυτό το επιχείρημα είναι εντελώς αβάσιμο, διότι α) για τη θέση του Προέδρου του Α.Π., δεν προτάθηκε Αρεοπαγίτης, παρά μόνο Αντιπρόεδροι και β) αν επιλέγοντο Αρεοπαγίτης για τη θέση του Προέδρου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα περιοριζόταν στην επιλογή μόνο των δύο θέσεων των Αντιπροέδρων.

β) Καταστρατήγηση στην τελική επιλογή
Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω (υπό 2 α), η Διάσκεψη των Προέδρων προτείνει για τις δύο (2) θέσεις των Αντιπροέδρων, 5 Αρεοπαγίτες, αντί 4 και ορθώς, λόγω ισοψηφίας των 4ου και 5ου, πλην όμως το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε έναν (1) Αντιπρόεδρο από τους προταθέντας και έναν (1) από τους μη προταθέντας από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

γ) Απαξίωση του θεσμού και των Δικαστών

Για την προκείμενη (τρίτη) θέση του Αντιπροέδρου του Α.Π. προτείνονται από τον νυν Υπουργό Δικ/νης, έξι Αρεοπαγίτες, αλλά προσέξτε το παράδοξο:
Στην πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνονται οι Αρεοπαγίτες που ήδη είχαν προταθεί πριν από ένα μήνα περίπου. Συγκεκριμένα, δεν προτείνονται από τον κ. Παπαϊωάννου οι εξής Αρεοπαγίτες, που είχαν ήδη προταθεί από τον κ. Καστανίδη και είναι και αρχαιότεροι: Ζιάκας Σπύρος, Λυκούδης Βασίλειος, Γιαννούλης Γεώργιος και Βασίλειος Φούκας, ενώ παραλείπονται και τώρα, όπως και πριν, πολλοί καλοί δικαστές, όπως οι Δημάδης Χαράλαμπος και Σιδερης Ιωάννης.
Αυτά για την …αξιοκρατία και τη διαφάνεια
Το σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά, γιατί αυτά που γίνονται είναι αστειότητες και προσβάλλουν τους θεσμούς.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ