Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.4.11

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ κ. Άδωνη Γεωργιάδη σχετικά με το καθεστώς ανοχής και τη σύσταση επιτροπής για τους λαθρομετανάστες του Μεγάρου «ΥΠΑΤΙΑ» κ.λπ..




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πολλοστή φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι στην υπόθεση της Υπατίας η Κυβέρνηση επέδειξε μία αποφασιστική, ψύχραιμη και νηφάλια στάση. Έθεσε με αυστηρότητα και με απόλυτο τρόπο τα όρια μέσα στα οποία διεξήχθη ο διάλογος και τελικά επετεύχθη η λύση.

Η λύση αυτή, αγαπητέ κύριε Γεωργιάδη, δεν ήταν και δεν είναι η μαζική ένταξη στο καθεστώς ανοχής.

Η επιμονή σας να αποδείξετε, με ακροβατικά επιχειρήματα, ότι δόθηκε στους μετανάστες της Υπατίας μαζικά και όχι εξατομικευμένο καθεστώς ανοχής, ειλικρινά σας λέω ότι δεν προσφέρει τίποτα στη δημόσια συζήτηση, ούτε φυσικά προάγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αν θέλετε πράγματι να είσαστε δίκαιος, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλω να ομολογήσω ότι είσαστε δίκαιος, εδώ δεν είστε, θα έπρεπε να επαινέσετε τις αρμόδιες Υπηρεσίες που αντιμετώπισαν με ταχύτητα και επαγγελματισμό μία κατάσταση η οποία δεν είχε ξανασυμβεί στη χώρα, μια κατάσταση εξαιρετικά πρωτόγνωρη .

Αντ’ αυτού, όμως, επιλέγετε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, επιλέγετε πάντως. Είναι σαφές ότι είναι επιλογή σας προσωπική. Επιλέγετε με υπονοούμενα, τα οποία αφορούν πότε την ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης, ή οποιεσδήποτε άλλες πτυχές του Νομοσχεδίου, τις φωτίζετε όπως εσείς θέλετε και διαβάζετε όπως εσείς θέλετε τους νόμους, και προσπαθείτε όχι μόνο να απαξιώσετε το δύσκολο έργο της Αστυνομίας, αλλά και να εξαγάγετε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι ο κάθε αλλοδαπός που βγήκε από την Υπατία, δηλαδή 230 Μαροκινοί, 5 Τυνήσιοι και 1 Αλγερινός, οδηγήθηκε στην Αστυνομία, επιβεβαιώθηκε η ταυτότητά του, φωτογραφήθηκε και δακτυλοσκοπήθηκε.

Εν συνεχεία εκδόθηκε για έκαστο εξ αυτών η απόφαση επιστροφής με την νόμιμη αιτιολογία. Καθώς - όπως γνωρίζετε - και η απόφαση απομάκρυνσης χρειάζεται ειδική αιτιολογία.

Από τη στιγμή δε που η ίδια η πράξη απέλασης είναι εξατομικευμένη και όχι μαζική, είναι φυσικό επακόλουθο, ότι και η πράξη που ακολούθησε, με την οποία ανεβλήθη η απομάκρυνση, είναι ατομική και φυσικά έχει και αυτή την νόμιμη αιτιολογία που απαιτείται από το νόμο.

Η αιτιολογία που απαιτείτε από το Νόμο είναι γενική φυσικά για όλους . Γιατί είναι ίδια, δεν είναι άλλη. Είναι αυτή. Αν εσείς μπλέκετε -και δεν ξέρω τι πληροφορίες έχετε- την αιτιολογία , η οποία είναι η ίδια - πράγματι- για όλους. Και αναφέρεστε στο ότι εδώ δεν υπήρχε εξατομικευμένη απόφαση αλλά υπήρχε γενική αιτιολόγηση, τότε επιτρέψτε μου να σας πω ότι πρόκειται περί μιας ρητορικής αλχημείας και μιας επιτήδειας προσέγγισης προκειμένου να δημιουργήσετε σύγχυση. Σε κάθε περίπτωση έχετε κάθε δικαίωμα να επιμείνετε και να επιλέγετε εσείς το επίπεδο και την μεθοδολογία της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, θέλω να σας υπενθυμίσω και να σας διαβεβαιώσω ότι για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας απασχολήθηκε μεγάλος αριθμός στελεχιακού δυναμικού και απαιτήθηκαν 3 ημέρες και όχι 24 ώρες, όπως εσφαλμένα αναφέρετε, συχνά. Σταματήστε λοιπόν να μιλάτε για μαζική ένταξη στο καθεστώς ανοχής. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εξυπηρετεί αποκλειστικά -στην καλύτερη περίπτωση - μόνο πολιτικές σκοπιμότητες.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας σχετικά με τις διαδικτυακές καταγγελίες περί κλοπής αντικειμένων αξίας από τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς.



Παρόλο που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει υποβάλει καμία μήνυση ή επίσημη καταγγελία, ως θα όφειλε, και λόγω του ποινικού ενδιαφέροντος της υπόθεσης, δόθηκε εντολή από την αρμόδια Δ/νση Ασφαλείας Αττικής να υποβληθεί η σχετική αλληλογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προς ποινική αξιολόγηση.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όποιος πολίτης θίγεται με ποινικά κολάσιμες πράξεις και επιζητεί προστασία από τα όργανα της πολιτείας, οφείλει να απευθυνθεί στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη τηρώντας συγκεκριμένους δικονομικούς κανόνες και όχι με διαδικτυακές καταγγελίες και απειλές περί δημοσιοποίησης στοιχείων. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ούτε καν, από πού προέρχονται οι διαδικτυακές καταγγελίες, ακόμη και αν υποτίθεται ότι είναι επώνυμες.



Εφόσον λοιπόν, κύριε Γεωργιάδη παρουσιαστούν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη επίσημα και επώνυμα στοιχεία που θα εμπλέκουν ποινικά κάποιον από τους 236 μετανάστες, να είστε βέβαιος ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος και ότι η υπόθεση του όποιου μετανάστη έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα, θα πάρει εντελώς διαφορετική τροπή. Δεδομένου του συγκεκριμένου καθεστώτος στο οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκονται. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Και κάτι άλλο.



Βλέπω ότι μέσα στην προσπάθειά σας να αναδείξετε ένα θέμα, το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αναφέρεστε συνέχεια σε μια περίφημη επιτροπή η οποία θα έπρεπε να αξιολογήσει και να γνωμοδοτήσει επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Επί τη ευκαιρία, μια και θα πάρετε τον λόγο, μπορείτε να μου αναφέρετε σε ποιο συγκεκριμένο άρθρο του νόμου έχετε δει την αναφορά και την υποχρέωση, περί επιτροπής; Γιατί εγώ μιλώ μόνο για αστυνομικές αρχές.

Ευχαριστώ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γεωργιάδη, επιχειρείτε με κάθε τρόπο να δημιουργήσετε σύγχυση. Αναφερθήκατε, στο μισό χρόνο της κοινοβουλευτικής σας παρέμβασης, σε ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας, το οποίο αφορά έναν Αφγανό. Ή δεν προσέξατε ή δεν θέλετε να προσέξετε. Ή δεν ακούτε ή δεν θέλετε να ακούσετε. Διακόσιοι τριάντα Μαροκινοί, πέντε Τυνήσιοι και ένας Αλγερινός μπήκαν στην Υπατία. Αυτοί ήταν οι απεργοί πείνας. Οι υπόλοιποι ήταν οι αλληλέγγυοι, που πείτε ότι ήταν εκεί… Μην αναφέρεστε, όμως, σε απεργούς πείνας. Δεύτερον, ή πάλι δεν θέλετε να ακούσετε ή επιμένετε να παραποιείτε την πραγματικότητα.



Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές δεν όφειλαν να αποστείλουν στη δικαιοσύνη τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες, απεστάλησαν. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία καταγγελία, ούτε μηνυτήρια αναφορά προς τις δικαστικές αρχές, ούτε εντολή των δικαστικών αρχών, προκειμένου να υπάρχει κάποια τέτοια εξέταση.

Εάν υπάρξει, βεβαίως και θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο τον οποίο προβλέπει ο νόμος. Τρίτον, επιμένετε να μην αναγνωρίζετε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.







Αφορά τη διαχείριση γενικώς του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένου της παράνομων μεταναστών, αλλά και των μεταναστευτικών που χρόνια διαβιούν και εργάζονται στη χώρα μας.

Αυτό χρειάζεται μία συνολική προσέγγιση. Δεν είναι θέμα μιας συγκεκριμένης αντίδρασης το πώς αντιμετωπίζεται. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η συγκεκριμένη δραστηριοποίηση, η συγκεκριμένη κινητοποίηση περί την Υπατία δεν ήταν αμιγώς μεταναστευτική, αλλά ήταν βασικά πολιτική. Ήταν βασικά κινητοποίηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πολιτικών σχηματισμών που υποστήριξαν αυτήν την κινητοποίηση και, ως εκ τούτου, χρειαζόταν και ανάλογη διαχείριση.



Θα περίμενα από εσάς, όμως, που διακρίνεστε για τον ευθύ σας λόγο, να αναγνωρίσετε το γεγονός ότι αυτό το θέμα ήταν ένα πρωτόγνωρο θέμα που είχε μαζικά χαρακτηριστικά. Αλλά χαρακτηριστικά ποιας κατεύθυνσης? Της κατεύθυνσης της δημιουργίας μιας εστίας έντασης, αντίστασης, αντίδρασης, άρνησης. Οτιδήποτε, δηλαδή, περιλαμβάνει το στερητικό α- και λειτουργεί αντίθετα με την επιδιωκόμενη κοινωνική συνοχή και ηρεμία αυτήν την περίοδο. Αυτά τα χαρακτηριστικά είχε αυτό το φαινόμενο. Αυτό το φαινόμενο, λοιπόν, αντιμετωπίστηκε χωρίς αίμα, χωρίς ένταση, χωρίς βία, χωρίς φθορές. Χωρίς να θρηνήσουμε μία ανθρώπινη ζωή και χωρίς να διαπομπευτεί η χώρα μας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι, το οποίο επεδίωκαν πάρα πολλές πλευρές. Αυτό περίμενα από εσάς, ως σώφρονα πολιτικό, με ευθύ λόγο.



Αντ΄ αυτού επιδίδεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί λεπτομερειών, οι οποίες αφορούν είτε διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετική ανάγνωση του νόμου, είτε δράσεις και αποφάσεις της διοίκησης, νόμιμες καθ΄ όλα, αλλά στα όρια της νομιμότητας, επειδή ακριβώς η κατάσταση είναι οριακή όσον αφορά το μεταναστευτικό και, επιπλέον, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να δημιουργήσει εύφλεκτες καταστάσεις και εντάσεις που θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, γενικευμένες αντιδράσεις, κάτι το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε.

Δεν πιστεύω ότι θα ήσασταν ευτυχής εσείς ή κανείς άλλος στην αίθουσα αυτή εάν στην ανασφάλεια του κόσμου, που έχουν από τη γενικότερη, αυτή τη στιγμή, κατάσταση και την οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να βγούμε από αυτήν την κρίση και τη δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών σε μία σειρά τομείς της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, προστίθετο επιπλέον και μία ένταση, η οποία καλλιεργείτο ή πετύχαιναν τα σχέδια τους εκείνοι οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένταση με αφορμή το μεταναστευτικό. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κατανοείτε, αλλά θα ήθελα να σας ακούσω να το ομολογείτε και δημοσίως στη Βουλή.

Έχει αξία για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ξέρετε, και τον κοινοβουλευτικό διάλογο η αναγνώριση των προσπαθειών που δεν έφεραν τα χειρότερα αποτελέσματα που επεδίωκαν κάποιοι. Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ