Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.3.11

Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού κας. Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου σχετικά με τη βιωσιμότητα της ΕΛΒΟ





Στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να διαφυλάξει τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι η ΕΛΒΟ όχι απλά θα επιβιώσει, αλλά θα αναπτυχθεί. Μπορεί να αποτελέσει μοντέλο, όπως και οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για παραγωγή και στρατιωτικών και πολιτικών προϊόντων, εις τρόπον ώστε να εξυπηρετήσει και την εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα, κυρίως, όμως, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης.



Κάλεσε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει εάν συμμερίζεται τον ίδιο στόχο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να στηρίξει μια βιώσιμη αμυντική βιομηχανία και να υπερασπιστεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.



«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΛΒΟ, όπως και όλων των αμυντικών βιομηχανιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όμως, υπό ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής δομής, ο εξορθολογισμός των λειτουργικών δαπανών, η εξωστρέφεια, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των αμυντικών βιομηχανιών», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης. Και πρόσθεσε: «Σ’ αυτή τη βάση είμαι απολύτως βέβαιος ότι, με την προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση της ΕΛΒΟ, με τη σύνεση και το ρεαλισμό που διακρίνουν όλους τους εργαζομένους της, η ΕΛΒΟ μπορεί να βρει και θα βρει μια καινούργια αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο για τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την παραγωγή πολιτικών προϊόντων, για να καλυφθούν ανάγκες του Κράτους και άλλων Υπουργείων». Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, μάλιστα, στα 309 οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία συνεχίζει να κατασκευάζει η ΕΛΒΟ.



Αναφορικά με τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ, ο κ. Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν άμεσα, εντός της εβδομάδας, με δάνειο που θα χορηγήσει στην εταιρεία η Εθνική Τράπεζα, καθώς λύθηκαν τα ζητήματα που είχαν ανακύψει με τη φορολογική και ασφαλιστική της ενημερότητα.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε, εξάλλου, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας χειρίζεται το ζήτημα της ΕΛΒΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε «να αξιοποιήσει η ΕΛΒΟ την παραγωγική της υποδομή, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των εργαζομένων» και να περιοριστεί η κρίση ρευστότητας των αμυντικών βιομηχανιών που οφείλεται «στην αδυναμία ή έλλειψη βούλησης του τραπεζικού τομέα να μη δίνει εγγυήσεις σε παραγωγικές βιομηχανίες, παρά τις εγγυήσεις του Υπουργείου Οικονομικών».



Ανέφερε, μάλιστα, ότι τον Οκτώβριο του 2009, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναζήτησε τις παραγγελίες των τελευταίων ετών στις αμυντικές βιομηχανίες και διαπιστώθηκε πως δεν είχε δοθεί ούτε μια παραγγελία τα τελευταία χρόνια, επί προηγούμενης κυβέρνησης, με κίνδυνο να απαξιωθεί και να κλείσει η ΕΛΒΟ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης έναν διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό του ΟΑΣΑ το 2007, ο οποίος, ενώ είχε κατακυρωθεί αρχικά με τη χαμηλότερη τιμή στην ΕΛΒΟ, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ακύρωσε το διαγωνισμό και τον κατακύρωσε τελικά προς όφελος μιας πολωνικής εταιρείας, με το πρόσχημα ότι ο διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής εταιρείας με την οποία συνεργαζόταν η ΕΛΒΟ δεν είχε υποβάλλει στο φάκελο του διαγωνισμού αντίγραφο ποινικού μητρώου.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ