Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.3.11

Παρεμβαίνοντας κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, έθεσε 3 επίκαιρα ερωτήματα στον υπουργό:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΤΟΥ Π.Ν., ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ



Παρεμβαίνοντας κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, έθεσε 3 επίκαιρα ερωτήματα στον υπουργό:

«Occasione data της παρουσίασης μέσα στην αίθουσα, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια θέματα, που δεν άπτονται άμεσα των νομοσχεδίων που επεξεργαζόμεθα.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΤΟΥ Π.Ν.
Πρώτον: Πριν μερικές ημέρες κυκλοφόρησε ένα περιοδικό που είχε μέσα 40 αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «Ουρανός». Πληροφορήθηκα την έκπληξή σας, βέβαια, όταν ενημερωθήκατε αλλά δεν ξέρω σε τι ενέργειες θα προβείτε. Ποιος έδωσε την εντολή; Έφυγε από το γραφείο σας, το γραφείο του αναπληρωτού, του ναυάρχου, του διοικητού ή από το ναυπηγείο; Η δική μου πληροφορία είναι ότι, όχι μόνο η άδεια δόθηκε από την διοίκηση των ναυπηγείων αλλά πληρώθηκε κιόλας για να γίνει αυτή η παρουσία, ως “promotion”. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μέγιστο θέμα, ότι το υποβρύχιο αυτό είναι περιουσία του Πολεμικού Ναυτικού, ότι οι φωτογραφίες αποτελούν πληροφορίες διαβαθμισμένες έως απόρρητες. Πρώτον θέλω να πληροφορηθώ, πέρα της προανάκρισης που ξεκίνησε ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά, ποιες είναι οι διοικητικές ενέργειες γι’ αυτό το γεγονός;

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΑ
Το δεύτερο θέμα είναι για το υποβρύχιο το τούρκικο στην περιοχή της Κέας. Υπήρξε μία διάψευση, όμως υπάρχουν και τα σήματα, τα οποία σήματα κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Εάν είναι μία κατά συνθήκη διάψευση, να την δεχτούμε, όμως πιστεύω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε, τουλάχιστον εμείς οι βουλευτές, το τι ακριβώς συνέβη με αυτό το υποβρύχιο, στις 17 του μηνός, που κινήθηκε, πόσα ελληνικά πολεμικά ελικόπτερα ενεπλάκησαν και ποια ήταν η όλη επιχείρηση; Να έχουμε μία εικόνα σαφή.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Το τρίτο θέμα, κ. Υπουργέ: Προφανώς, πηγαίνουμε για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα και αν θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νόμος που διέπει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβερνήσεως, εάν θα υπάρχει, τουλάχιστον κατά την κρίσιμη περίοδο, Έλληνας αξιωματικός μέσα στη βάση. Γνωρίζετε ότι απ’ αυτή τη βάση ξεκίνησαν πολλά μεγάλα θέματα που άπτονται της νεώτερης πολιτικής Ιστορίας της χώρας. Θα ήθελα λοιπόν να ξέρω τι είστε προετοιμασμένοι και μέχρι που θα δώσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για επιχειρήσεις εις τη Βόρειο Αφρική».
Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του υπουργού Αμύνης, ο κ. Καρατζαφέρης είπε τα εξής:


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Πρέπει να ομολογήσω ότι ο υπουργός έχει ένα τρόπο να απευθύνεται σε 50 για να καταλαβαίνει ο ένας. Μας είπατε μία αλήθεια αλλά όχι όλη την αλήθεια. Αποκλείεται με τις δικές σας νοηματικές διαδρομές να μην έχετε συνειδητοποιήσει τι γίνεται στην περιοχή. Ωραίο, αν θέλετε, το «αμπαλάζ» της κοινωνικής ανάγκης για περισσότερη δημοκρατία. Δεν υπήρξε ένα μαγικό «κουμπί» που είπε “την Τετάρτη ζούμε κάτω από την καταπίεση και την Πέμπτη αναζητούμε ελευθερία. Δεν υπήρξε ένα κουμπί που ο Μουμπάρακ ήταν ένας συνετός ηγέτης, με το οποίον είχαμε συμφωνίες, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες οι χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα η ηγέτιδα δύναμη και ξαφνικά την επόμενη μέρα ήταν δικτάτορας. Ο Αμερικανός είδε και αποείδε ότι δεν μπορεί να τιθασεύσει το Ιράν, δεν είχε την δύναμη, και προσπάθησε να βρει έναν άλλο τρόπο μεγάλης ανατροπής. Ενισχύει, λοιπόν, τους Σουνίτες, θα τους δώσει εξουσία, αν θέλετε μία “light” ισλαμική δημοκρατία. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο να ενταχθούν κάτω από την σκέπη του Ερντογάν, ο οποίος αναδεικνύεται για το 2010 κάτι σαν το Νάσερ του 1960. Πράγμα που δημιουργεί τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία του Ισραήλ αλλά δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορους και εμάς. Ο τελικός στόχος είναι δια των Σουνιτών να μπορέσει ο Αμερικάνος να ανατρέψει τους Σιίτες. Είναι μία επιχείρηση, την οποία εγώ δεν βλέπω ότι θα ευδοκιμήσει, όπως δεν έβλεπα και την προσπάθεια του ισλαμικού «σπέρματος» στη Σοβιετία, το 1979 με εκείνη την επιχείρηση ανατροπής του Σάχη. Δημιουργούνται νέα δεδομένα στην περιοχή και χαίρομαι πραγματικά που έχει διεισδύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σ’ αυτό που γίνεται. Κρατώ βέβαια ενστάσεις για το κατά πόσο προβληματίζεται και η Βασιλίσσης Σοφίας γι’ αυτά τα θέματα και χαίρομαι που γίνεται αυτή η κουβέντα εδώ και θα ήθελα τα πρακτικά να αποσταλούν και στη Βασ. Σοφίας. Είπατε ότι η επόμενη μέρα θα είναι μία επικίνδυνη μέρα για την Ευρώπη. Αναφερθήκατε στο μέσο όρο ηλικίας ο οποίος είναι τα 65 χρόνια, απέναντι στα 22 χρόνια αυτής της περιοχής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα, στο εσωτερικό της Ελλάδας. Οι μουσουλμάνοι της Ελλάδος έχουν μέσο όρο ηλικίας 24 ετών ενώ ο δικός μας πληθυσμός είναι ένας γερασμένος πληθυσμός. Οι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Ελλάδα, στις κρίσιμες ηλικίες, από 18 μέχρι 40 ετών είναι περισσότεροι από τους Έλληνες κατοίκους, σε αριθμό, 18 και 40. Αυτό ας καταγραφεί με έναν αστερίσκο στη μνήμη του καθενός.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
Εγώ, βέβαια, occasione data, να ανοίξω μία παρένθεση. Φροντίστε μην πεθάνει κάποιος απ’ την απεργία πείνας. Εάν έχουμε έστω και ένα θάνατο πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε σπίθα μεγάλης αναστάτωσης στη χώρα ή θα εκληφθεί ως χρυσή λαβίδα για να δημιουργηθούν θέματα.
Άρα λοιπόν, ας λάβουμε τα μέτρα μας προκειμένου να μην έχουμε κάποιες εξελίξεις δυσμενείς.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ, όπως είπατε, αισθάνεται μια απέραντη μοναξιά. Πιστεύω ότι αναζητά μια «αγκαλιά» και έχει κάθε λόγο η Ελλάδα να είναι λίγο πιο ευέλικτη χωρίς αυτό να σημαίνει συνάμα ότι θα έρθουμε σε μία αντιπαλότητα με τις αραβικές χώρες. Ούτε το επιθυμούμε εξάλλου, ούτε και πρέπει να γίνει. Αλλά όμως το Ισραήλ κάνει κάποια βήματα τα οποία ίσως δεν παρακολουθούνται με την προσοχή που πρέπει.
Θυμίζω τη δήλωση που έγινε πριν από δύο βδομάδες, όταν ήμουν στο Λονδίνο, δήλωση την οποία είχα μάθει από την προηγουμένη ήδη ότι επρόκειτο να γίνει. Είπε το Ισραήλ ότι: “Αναγνωρίζω την ελληνική ΑΟΖ οποτεδήποτε αυτή αναπτυχθεί”. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοια δήλωση! Έρχεται ένα κράτος και λέει: «Όποτε εσείς αποφασίσετε ότι μπορείτε να οριοθετήσετε, εγώ αναγνωρίζω». Είναι ένα στοιχείο πολύ προχωρημένο. Θα έλεγα λοιπόν ότι εκεί χρειάζεται μια εξαιρετική προσοχή.
Η ανησυχία μου για τη Σούδα είναι η εξής:
. 19 Απριλίου του 1967. Στο Χίλτον συντρώει ο Νταγιάν, η κόρη του και μεγάλος σκηνοθέτης Κύπριος. ‘Ύστερα από δυο μέρες γίνεται το πραξικόπημα και ύστερα από δυο βδομάδες γίνεται ο πόλεμος στην περιοχή.
. 1973. Γίνεται ο πόλεμος στην περιοχή. Αρνείται η τότε κυβέρνηση για δικούς της σχεδιασμούς και την ίδια μέρα μας προκύπτει ο Ιωαννίδης.
Επειδή λοιπόν η Σούδα πάρα πολλές φορές έχει γίνει μοχλός ανατροπής θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί γιατί μέσα σ’ αυτή την τεράστια οικονομική κρίση, όπου αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ελέγχονται οι δυνατότητες του οποιουδήποτε συμβάλλει εις την παραγωγή πολιτικής, φοβούμαι μήπως έχουμε μοχλούς πίεσης. Αυτή είναι η έννοια της δικής μου παρέμβασης σ’ αυτά τα πράγματα.
Κλείνω, όπως άνοιξα: Αντιλαμβάνομαι, κ. Υπουργέ, ότι το αντικείμενο αυτό δεν το επεξεργάζεται -επαναλαμβάνω- με την σοβαρότητα, την ταχύτητα και τις ανάλογες νοηματικές διαδρομές η Β. Σοφίας. Χαίρομαι όμως που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει μια εικόνα και προσέγγιση σε βάθος που θα μπορούσε να είναι μια εγγύηση για το ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ