Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.3.11

Επί της αρχής η Δημοκρατική Συμμαχία ψηφίζει το νομοσχέδιο παρότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών είναι επουσιώδεις, ενόψει των ανυπέρβλητων εμποδίων που προκύπτουν απ' το άρθ. 86 του Συντάγματος .

Αθήνα 22 Μαρτίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
ΧΡ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.



Επί της αρχής η Δημοκρατική Συμμαχία ψηφίζει το νομοσχέδιο παρότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών είναι επουσιώδεις, ενόψει των ανυπέρβλητων εμποδίων που προκύπτουν απ' το άρθ. 86 του Συντάγματος . Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο θεσπίζεται με το αρθ. 2 κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επιλαμβάνεται μετά την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, δεδομένου ότι κατά κανόνα δεν θα έχει υλικό να το αξιολογήσει, ενώ αντίθετα μετά τη διερεύνηση της προκαταρκτικής εξέτασης θα έχει.
Περισσότερο θέλω να σταθώ στην τροπολογία που επανακαταθέσαμε οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και η οποία στην πραγματικότητα είναι μια γενναία τομή, αν λάβουμε υπόψη μας τα στενά περιθώρια που αφήνει για παρεμβάσεις στο ζήτημα της παραγραφής το αρθ. 86 του Συντάγματος. Λέμε λοιπόν ότι όταν τίθεται θέμα παραγραφής της οποίας η έρευνα ως γνωστόν κατά τη θεωρία και νομολογία προηγείται της έρευνας της ουσίας της υποθέσεως, κατ' εξαίρεση όταν ο κατηγορούμενος είναι Υπουργός κλπ να μπορεί να ζητήσει να προταχθεί η έρευνα της ουσίας της υποθέσεως και να βγει αθωωτική η καταδικαστική απόφαση, της έρευνας της παραγραφής.
Έτσι ο μεν αθώος που δεν θα φοβάται τίποτα, δεν θα μένει με το στίγμα της υπόνοιας ότι πιθανόν να ήταν ένοχος και τη γλίτωσε λόγω παραγραφής , ο δε ένοχος θα ταμπουρώνεται πίσω απ΄ την παραγραφή με ότι θα συνεπάγεται αυτό για την πεποίθηση της κοινής γνώμης, όσον αφορά την τιμιότητα του. Με δεδομένο ότι δεν τίθεται θέμα Συνταγματικότητας της εν λόγω διάταξης, θα παρακαλέσω τον κ. Υπουργό, να κάνει αποδεκτή την εμπρόθεσμη αυτή τροπολογία αλλά και τους άλλους συναδέλφους να την υπερψηφίσουν.
Κ. Υπουργέ, φοβάμαι ότι η συμπεριφορά σας ως κόμμα και ως Κυβέρνηση, είναι αντιφατική. Απ' τη μια μεριά μας φέρνετε ένα σχέδιο Νόμου, αφού το οποίο προηγουμένως κατάλληλα διαφημίσατε, και το οποίο σαφώς και δείχνει τις προθέσεις σας προς την κατεύθυνση της διαφάνειας. Από τη άλλη βλέπουμε να έχει κατατεθεί το πόρισμα της SIEMENS εδώ και δύο μήνες στον Πρόεδρο της Βουλής και ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ούτε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που έχετε την Κοινοβουλευτική δύναμη σύμφωνα με το άρθρο 148 &3 του Κανονισμού της Βουλής, δεν έχετε υποβάλει πρόταση για να εγγραφεί στη ημερησία διάταξη της Βουλής, για να συζητηθεί. Ως γνωστόν απαιτούνται 60 υπογραφές τις οποίες και εσείς και η Ν.Δ μπορείτε με άνεση να έχετε.
Αυτό που συμβαίνει με το πόρισμα της SIEMENS είναι πρωτοφανές. Σχεδόν επί 1 χρόνο με διαρροές, αλλά και με το κείμενο του πορίσματος, ρίχτηκαν στοχευμένα τόνοι λάσπης. Περαιτέρω είναι "ηλίου φαεινότερον" ότι όση προσπάθεια κατεβλήθει για να εξοντωθούν ηθικά κάποιοι μη αρεστοί (εν προκειμένω αναφέρομαι μόνο στον εαυτό μου), άλλη τόση και μεγαλύτερη κατεβλήθη για κουκουλώματα . Το τελευταίο έγινε τόσο προκλητικά, επιπόλαια, άγαρμπα που εάν εδίδετο η ευχέρεια μιας άνετης συζήτησης στη Βουλή, θα γελούσε κάθε πικραμένος. Θα αντιλαμβανόταν όμως προπάντων ο Ελληνικός λαός τον εμπαιγμό που υφίσταται άλλη μια φορά από την προσπάθεια να εμφανιστεί η αθλιότητα ως εξυγίανση.
Οφείλω βέβαια να πω ότι όσα λέω για το πόρισμα της SIEMENS, δεν σας αφορά προσωπικά ως Υπουργό, έχετε όμως και εσείς και ο καθένας ατομικά απ' τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ, που απαρτίζετε αντίστοιχα τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο μεγάλων Κομμάτων, το μερτικό της ευθύνης σας.
Δεν είναι πολιτικά έντιμο να αφήνουμε σαφείς υπόνοιες εναντίον οποιουδήποτε για τέλεση ατιμωτικών αδικημάτων, να λέμε ότι χρειάζεται παραπέρα έρευνα γι' αυτά και να μην δίνουμε τη δυνατότητα σ΄ αυτόν που θίγεται να αντικρούσει τις όποιες κατηγορίες.
Οφείλω να προειδοποιήσω ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ ότι αν νομίζουν ότι βρήκαν άνθρωπο για να παίξουν με την τιμή και την υπόληψη του, κάνουν μεγάλο λάθος. Το πόρισμα της SIEMENS είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα, θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή. Και επειδή αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καλό είναι να γίνει όσο ακόμα αυτοί που θίγονται διατηρούν την ψυχραιμία τους και τη σοβαρότητα τους.
Όπως ξέρετε, έχω στείλει ήδη ταυτόσημες επιστολές από την 25/2 στον κ. Πρωθυπουργό και στον κ. Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τις οποίες τους παρακαλούσα να κινήσουν τη διαδικασία του αρθ. 148 & 3 του Κανονισμού της Βουλής. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω . Δημόσια το έχω ζητήσει και το ζητώ και σήμερα. Την επόμενη φορά θα είμαι πολύ πιο σκληρός γιατί ξέρω τι φοβούνται τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν φέρνουν προς συζήτηση το πόρισμα.
Εκτιμώ όμως ότι και τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να ενεργήσουν εντονότερα, προκειμένου να πιέσουν τα δύο μεγαλύτερα για να κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ