Αθήνα, 18 Μαρτίου 2011
ΟΜΙΛΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
(17 ΜΑΡΤΙΟΥ)Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία τις αιτιάσεις, τις αντιρρήσεις, αλλά και τις προτάσεις των Βουλευτών από όλα τα πολιτικά κόμματα.
Στο διάστημα που πέρασε, στις συνεδριάσεις που είχαμε στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια κάναμε αποδεκτές, όπως ήδη γνωρίζετε, μια σειρά από προτάσεις που κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές. Αποδείξαμε έτσι ότι ξέρουμε να ακούμε, ότι σεβόμαστε τη γνώμη και την άποψη του Κοινοβουλίου και των Βουλευτών. Γιατί πολλές απ’ αυτές τις προτάσεις τις ενσωματώσαμε και αποτελούν ήδη τη βάση του νομοσχεδίου που συζητάμε. Αποδεχτήκαμε προτάσεις που σχετίζονται με την αρχή, αλλά και με τη φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου.
Παρεμπιπτόντως, να τονίσω ότι είναι το δεύτερο κατά σειρά φορολογικό νομοσχέδιο, εάν εξαιρέσουμε τον νόμο 3888 που αφορούσε στην περαίωση. Εάν βάλουμε και την περαίωση είναι το τρίτο, όχι όμως το ένατο, όπως ελέχθη από πολλές πλευρές.
Είναι ένα σχέδιο νόμου με βασικό στόχο να συμπληρώσει το θεσμικό πλαίσιο που ήταν η βάση του νέου φορολογικού μας συστήματος, το οποίο καθιερώσαμε πέρυσι με το ν.3842., ‘Ενα νόμο που στόχευε και στοχεύει στο να διαμορφωθεί στην πατρίδα μας ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που πρέπει να κάνει πράξη τη συνταγματική επιταγή, ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προτάσεις σαν και αυτές που ακούσαμε κατά τη διάρκεια της επί της αρχής συζητήσεως, οι οποίες στοχεύουν στη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Δηλαδή δεν μπορούμε –και θέλω αυτό να το ξεκαθαρίσω- να διατηρήσουμε ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, που προστατεύει τον φοροφυγά και του δίνει τη δυνατότητα να είναι στο απυρόβλητο, όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Επιτέλους, κάποιοι από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης θα πρέπει να επιλέξουν. Ή είναι με τους συνεπείς φορολογούμενους, -που δυστυχώς το πολιτικό σύστημα, με τη λειτουργία του όλα τα τελευταία χρόνια τους έχει κάνει να αισθάνονται πως είναι κορόιδα-, με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και με όλους όσοι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν , ή είναι με αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
Μας λένε μερικοί ότι «ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα». Δεν ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα, πολύ περισσότερο την υγιή επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, τη στηρίζουμε. Και αυτό το κάνουμε πράξη με το νομοσχέδιο που συζητάμε, με τον συμψηφισμό των οφειλών, με την καταβολή του Φ.Π.Α. σε τρεις μηνιαίες δόσεις και όχι σε τρεις δόσεις μέσα στο μήνα, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολύνουμε να επενδύσουν, να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και με μια σειρά από άλλα μέτρα που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.
Μας λένε ότι «πάμε να γεμίσουμε τις φυλακές». Τους απαντάμε: Στόχος μας είναι να γεμίσουμε τα ταμεία με φορολογητέα ύλη που διαφεύγει.
Δεν είναι παράδοξο, όμως, όσοι μέχρι χθες μας επέπλητταν για το ευτελές ποσό της εξαγοράς των ποινών, όσοι μας επέπλητταν για τις ουσιαστικά ανύπαρκτες ποινές, σήμερα να διαμαρτύρονται ακριβώς για το αντίθετο;
Πότε ,αλήθεια, είχαν δίκιο; Χθες, όταν υποστήριζαν αυτά τα πράγματα, ή σήμερα;
Επίσης, δεν είναι παράδοξο κάποιοι συνάδελφοι να μας εγκαλούν, γιατί δεν εξαλείψαμε τη φοροδιαφυγή στους δεκαέξι μήνες που πέρασαν και όταν τώρα πάμε να πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα, ακριβώς για να κλείσουν τα υφιστάμενα θεσμικά κενά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να αντιδρούν -και μάλιστα ορισμένοι με λυσσαλέο τρόπο;
Και τι δεν ακούσαμε σε σχέση με το νομοσχέδιο αυτό. Από αντισυνταγματικότητα μέχρι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς!
Μια πρόταση, όμως, από την Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση – το λέω με λύπη μου αυτό, δεν θέλω να κάνω κριτική σε κανένα- δεν ακούσαμε. Μάλιστα, ο εισηγητής της απέφυγε να αναφέρει, αν δείτε την πρωτομιλία του, τη λέξη φοροδιαφυγή. Δεν άκουσα μια φορά να πει τη λέξη φοροδιαφυγή. Είναι τυχαίο αυτό; Τι συμβαίνει;
Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό, από τη μια να μας ζητάτε -και σωστά- να μην προχωρήσουμε σε παραπέρα αύξηση των φορολογικών συντελεστών, να μην προχωρήσουμε σε παραπέρα περικοπές –πάρα πολύ σωστό- και από την άλλη να υπάρχει αντίδραση όταν πάμε να διευρύνουμε τη φορολογική βάση μέσα από το χτύπημα της φοροδιαφυγής ;
Όλα αυτά μας κάνουν, με κάνουν και μένα να αναρωτιέμαι: Μήπως τελικά κάποιους δεν τους ενδιαφέρει πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας; Μήπως δεν τους ενδιαφέρει πώς θα βγούμε από την κρίση;
Εκείνο που τους ενδιαφέρει, είναι πώς θα κάνουν «πολιτικές φιλίας» με ορισμένα κοινωνικά στρώματα, πώς θα αξιοποιήσουν μικροκομματικά την κρίση, είτε για να πάρουν πόντους, είτε ,άλλους, για να επανέλθουν στην εξουσία.
Όμως, σε όλους αυτούς που σκέφτονται έτσι θέλω να τους πω πως κάνουν λάθος, γιατί ο λαός μας αξιώνει από όλους μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτούς που μέχρι σήμερα συστηματικά –το τονίζω- κλέβουν το Δημόσιο.
Να δώσω, τώρα, κάποιες επιμέρους απαντήσεις σε κάποια ζητήματα, που τέθηκαν.
Γιάννης Καπελέρης, είναι ένας άνθρωπος εγνωσμένης εντιμότητας και αποτελεσματικότητας. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του, που δοκιμάστηκε στο προηγούμενο διάστημα και που έδειξε ότι ξέρει να βάζει στόχους και να τους κάνει πράξη. Πραγματικά, έκανε τους φοροφυγάδες να χάσουν τον ύπνο τους.
Σε ό,τι αφορά στους φορολογικούς συντελεστές, να ξεκαθαρίσω ότι στόχος μας δεν είναι η αύξησή τους, ούτε πιστεύουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα αυξάνοντας περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές. Ίσα-ίσα, δείξαμε την πρόθεσή μας, ανάλογα με την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης να προχωρήσουμε -και προχωράμε ήδη- σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό το κάνουμε πράξη με τη μείωση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά από τομείς που ήταν και είναι κρίσιμοι και με τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή στα φάρμακα. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές στα ξενοδοχεία, γιατί ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία ανάπτυξης της χώρας μας. Στην περίπτωση του καπνού, μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από 67% σε 65%.
Μας είπαν ότι είναι αδύνατον να πληρώσουν οι πολίτες τους φόρους όταν το κράτος είναι «μπαταχτσής». Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε πολύ καλά πως πριν ένα χρόνο αναλάβαμε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, στο πλαίσιο της οποίας, εάν δεν υπήρχε το Πρόγραμμα Στήριξης, το κράτος δεν θα είχε χρήματα όχι για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους, αλλά ούτε για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πέρυσι η επιστροφή φόρων ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είχαμε να επιστρέψουμε φόρους όχι μόνο για το 2010, αλλά από το 2006 και μετά. Προσπαθούμε, ακριβώς, να καλύψουμε και ευελπιστούμε μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του καλοκαιριού να έχουμε καλύψει τις υποχρεώσεις μας για επιστροφές Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις, που αφορούν στο προηγούμενο διάστημα.
Τέλος, για τη φορολογική γραφειοκρατία, στην οποία αναφέρθηκε –και έχει δίκαιο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι ήδη η Κυβέρνηση με τον ν. 3888 πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση, την οποία θα κάνουμε πράξη: Να καταργήσει άμεσα τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Όπως ενημέρωσα και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των βασικών φορέων και κοινωνικών εταίρων. Δεν θα τους καλέσουμε στο τέλος για διάλογο, τους βάλαμε να συμμετέχουν από τώρα στην επιτροπή. Στόχος μας είναι η επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της στο τέλος του φθινοπώρου προκειμένου ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων –αυτός ο όγκος των δεκατεσσάρων κιλών και των χιλίων τόσων σελίδων- να καταργηθεί και τη θέση του να πάρει ένα πολύ πιο απλό σύστημα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη τομή και πρέπει να βοηθήσουν όλοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε και θα κάνουμε – και με αυτό το νομοσχέδιο με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης- ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, πάντα με αίσθημα δικαίου, προκειμένου να κάνουμε πράξη τον μεγάλο στόχο, το μεγάλο φορτίο που έχουμε αναλάβει, να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση.
Παρέμβαση στο κλείσιμο της συζήτησης επί της αρχής
Κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ, άκουσα πολύ προσεκτικά την τοποθέτησή σας, όπως και τις τοποθετήσεις πολλών άλλων συναδέλφων, για το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών.
‘Όμως, η μέχρι σήμερα εμπειρία και διαδρομή έδειξαν ότι οι ελαστικότητες, που υπήρξαν σε αυτό το θέμα, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στο να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αντίθετα το ενέτειναν έτι περαιτέρω.
Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέχρι κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή η υπεξαίρεση και η υποκλοπή του ΦΠΑ τιμωρείτο με αυτόφωρο. Η κατάργησή του, όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Έτσι, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω πως εμείς δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, που προστατεύει τον φοροφυγά δίνοντάς του μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να μένει, ουσιαστικά, στο απυρόβλητο. Επιτέλους, θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να επιλέξουμε με ποιους είμαστε και με ποιους θα πάμε.
Είμαστε με -και θέλουμε να προστατεύσουμε- τους συνεπείς φορολογούμενους, με εκείνους που πληρώνουν κάθε μήνα και προκαταβολικά τη φορολογική τους υποχρέωση, ή με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα παίξουμε το ρόλο αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν;
Στόχος μας δεν είναι ο «φουκαράς», να το ξεκαθαρίσω αυτό. Στόχος μας είναι να χτυπήσουμε τον συστηματικά φοροδιαφεύγοντα -και αυτό κάνουμε.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ληξιπροθέσμων, τα ληξιπρόθεσμα μένουν στο πλημμέλημα. Δεν είναι κακούργημα και το ξέρουν πολύ καλά και οι νομικοί σας παραστάτες και ο κ. Βορίδης και άλλοι. Επίσης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αδίκημα του αυτοφώρου δεν ενεργοποιείται ευθύς εξ αρχής. Μπορεί θεωρητικά να υπάρχει, όμως δίνεται η δυνατότητα συμβιβασμού. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα προσφυγής στα Φορολογικά Δικαστήρια και μετά ακολουθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για ποσά στο ΦΠΑ από 75.000 και πάνω και στο εισόδημα από 150.000 και πάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σε ό,τι αφορά στην «ποινικοποίηση» της επιχειρηματικότητας, δεν ποινικοποιούμε, κύριε Πρόεδρε, την υγιή επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, τη στηρίζουμε. Πρώτη φορά κάνουμε συμψηφισμό οφειλών. Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρξει συμψηφισμός και φόρου με φόρου στον δημόσιο τομέα, καθώς και εκκαθαρισμένων και βέβαιων υποχρεώσεων γενικά, έξω και πέρα από φόρους, του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους, με φόρους που χρωστάει ο φορολογούμενος προς το Δημόσιο. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.
Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις. Είναι και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που επενδύουν τα κέρδη τους, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, είναι η αποκατάσταση των υφιστάμενων αδικιών σχετικά με τα μερίσματα και μια σειρά από άλλες διαδικασίες.
Δεν έχουμε ως στόχο να γεμίσουμε τις φυλακές. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε τα ταμεία του κράτους. Αυτό επιδιώκουμε.
Σας ευχαριστώ.