Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

18.3.11

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 17.3.2011, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: "Προστασία Ανταγωνισμού".


Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 17.3.2011, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και 

Ανταγωνιστικότητας: "Προστασία Ανταγωνισμού".



Στην Αθήνα σήμερα, 17 Μαρτίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέχεια της Επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Προστασία Ανταγωνισμού»». (4η Συνεδρίαση)
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κύριος Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Το σχέδιο για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, ως επίσης και την πάταξη των ΚΑΤΡΕΛ, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου, των προϋποθέσεων, των κανόνων και αρχών, για την διασφάλιση της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού
Αρμόδιο όργανο, εκ μέρους της Πολιτείας, για τη διασφάλιση όλων των παραπάνω είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού,
Να διασφαλίζει ή να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών (δηλ. δημιουργία Καρτελ), εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, συγκέντρωσης κεφαλαίων και δημιουργία μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων.
Είμαστε ευχαριστημένοι σήμερα με τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Ασφαλώς όχι.
Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει;
Και μάλιστα ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο, να γίνει γρήγορα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως τώρα, όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται και χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης προστασίας από την ασυδοσία των επιχειρήσεων.
Δυστυχώς κ. Υπουργέ η λειτουργία μιας σειράς εποπτικών ή ελεγκτικών μηχανισμών είναι προβληματική και πάντως όχι η προσδοκώμενη.
Είδαμε μια χαλαρή εποπτεία στις επιχειρήσεις, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την Επιτροπή κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Βλέπουμε ότι ούτε και η Επιτροπή καταπολέμησης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας η γνωστή ως Επιτροπή κατά του ξεπλύματος χρήματος, δεν λειτούργησε και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο ασφυκτικό, όπου οι επιχειρήσεις λειτουργούν με μία ασυδοσία, με μια αναρχία και το μεγάλο και τελικό θύμα είναι ο καταναλωτής, είναι ο Έλληνας πολίτης. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ σοβαρά.
Νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο έρχεται η Κυβέρνηση, να «ακουμπήσει» στο πρόβλημα. Λέει κάποιος, «μα, αυτά που νομοθετούμε σήμερα, δηλαδή, ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι να λύσει το πρόβλημα; Θα δοκιμαστεί στην πράξη». Εμείς πιστεύουμε ότι όταν δοκιμαστεί στην πράξη θα δοκιμαστεί με έναν πετυχημένο τρόπο. Με έναν καλύτερο τρόπο απ' ό,τι λειτουργούσε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην αλλαγή του διορισμού των μελών του Δ.Σ. αλλάζει ο τρόπος - πέρα από τον Πρόεδρο ορίζεται και ο Αντιπρόεδρος - αλλά και οι εισηγητές. Για τα επιλογή τους απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι αναγκαία γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Κάποιοι συνάδελφοί αναφέρθηκαν στην επιμήκυνση του χρόνου εξέτασης των υποθέσεων. Εγώ, θα έλεγα να μη το βλέπουμε πάντα αρνητικά. Μπορεί να είναι θετικό, να υπάρχει μια καλύτερη άνεση χρόνου. Είναι σοβαρό όταν εξετάζουμε τέτοιου είδους υποθέσεις, αλλά όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν μας ικανοποιούσε καθόλου. Μόνο και μόνο ότι τα προϊόντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες ήταν αυξημένα από 16% έως 55%-60%, ακριβότερα των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όταν είναι στα σουπερμάρκετ οι τιμές, για το ίδιο τυποποιημένο προϊόν αυξημένο κατά μέσο όρο 30%, ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα έπρεπε να έχει επέμβει.
Κύριε Υπουργέ, να σας φέρω και το παράδειγμα των αεροπορικών εταιρειών. Η συγχώνευση που επιχειρήθηκε, να γίνει. Δηλαδή, έπρεπε να έρθει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για να επέμβει; Δεν μπορούσε η δική μας Επιτροπή Ανταγωνισμού; Και δεν μέμφομαι εσάς, είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Εσείς τους κανόνες δημιουργείτε και τις προϋποθέσεις, να λειτουργήσει αυτή η ανεξάρτητη αρχή. Όμως δεν μπορούσε, να επέμβει στο ζήτημα της συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών;
Εγώ, θα σας αναφέρω ότι όταν ανακοινώθηκε αυτή η συγχώνευση - στη δική μου περιοχή, την Ήπειρο - καταργήθηκαν εντελώς τα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς την Πρέβεζα. Είχε ένα δρομολόγιο την μέρα και καταργήθηκε. Στα Ιωάννινανα η Aegean κατάργησε πλήρως τα δικά της δρομολόγια και η Ολυμπιακή κατάργήσε το πρωινό δρομολόγιο, θα μπορούσε να πει κανείς «λόγω της ομίχλης», αλλά και το βραδινό το τελευταίο δρομολόγιο το κατήργησε. Δηλαδή, είδαμε μια «συρρίκνωση» της κίνησης και του ανταγωνισμού των δύο εταιριών. Κατεύθυναν σε μια εταιρεία, ουσιαστικά, που λειτουργούσε, σε ένα αεροδρόμιο από τα δύο να λειτουργήσει. Δεν έπρεπε να επέμβει; Εγώ, απλώς, σας αναφέρω ένα παράδειγμα.
Έχουμε, βέβαια, και το αντίστροφο παράδειγμα, το καλό παράδειγμα, της Δωδώνης, αυτής της πολύ καλής συνεταιριστικής ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, που λειτούργησε ως ανάχωμα στο καρτέλ του γάλακτος. Διατηρούσε μια ικανοποιητική τιμή για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς της Ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Ελλάδος και λειτούργησε ως ανάχωμα στο καρτέλ του γάλακτος. Εάν η Δωδώνη δεν υπήρχε, να ξέρετε ότι σήμερα η τιμή του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους, θα ήταν στη μισή τιμή. Είναι ξεκάθαρο και πρέπει να την προστατέψουμε αυτή την γαλακτοβιομηχανία.
Τέτοιες υγιείς επιχειρήσεις, συνεταιριστικού χαρακτήρα του αγροτικού τομέα, της μεταποιητικής αγροτικής βιομηχανίας, θα πρέπει να τις διατηρήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό. Είναι προς το συμφέρον, πρώτα απ' όλα, και των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας, αλλά είναι και σε όφελος του καταναλωτικού κοινού, γιατί όταν εξαφανίζονται αυτές οι επιχειρήσεις, δημιουργούνται μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά, με αποτέλεσμα το τελικό θύμα να είναι ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας καταναλωτής και είναι και φάνηκε από μια σειρά προϊόντων, όπου δεν λειτούργησε ο ανταγωνισμός, χρησιμοποιήθηκε συγκέντρωση επιχειρήσεων, συγκέντρωση κεφαλαίων, εξαγορές, συγχωνεύσεις με ασυδοσία, χωρίς να επεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε αυτά τα αποτελέσματα, που είχε.
Εμείς, δεν ήμασταν καθόλου ικανοποιημένοι, γι' αυτό με αυτό το νομοσχέδιο, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι δίνουμε μια καλύτερη τύχη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δίνουμε μια διαφορετική αφετηρία και μια διαφορετική φιλοσοφία, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να λειτουργήσει σαν ανεξάρτητη αρχή. Επειδή, πραγματικά, η ανεξάρτητη αρχή είναι αυτή, που θα λειτουργήσει με ανθρώπους κύρους, όταν θα τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα.
Εγώ, συμμερίζομαι και την άλλη άποψη των συναδέλφων, που λένε, «μα, την ευθύνη για την πολιτική της διασφάλισης της λειτουργίας της αγοράς, την έχει η Κυβέρνηση». Ναι, την έχει η Κυβέρνηση, αλλά η Κυβέρνηση είναι για να δημιουργήσει το πλαίσιο, να λειτουργήσει με σωστό τρόπο μια ανεξάρτητη αρχή. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επεμβαίνει και να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τιμών και να κρατάει χαμηλά τις τιμές για τους καταναλωτές και υψηλές τιμές για τους αγρότες. Δεν μπορεί να επεμβαίνει. Απαγορεύεται να επεμβαίνει. Έτσι είναι το πλαίσιο, το οποίο κινούμαστε, το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ενιαία αγορά. Η Κυβέρνηση, όμως, έχει την πλήρη ευθύνη - όπως την έχει σήμερα και ο Υπουργός σ’ ένα νομοσχέδιο - να δημιουργήσει τους κανόνες, τις αρχές, τις προϋποθέσεις, το πλαίσιο, έτσι ώστε, να λειτουργήσει αυτή η ανεξάρτητη αρχή. Η κάθε ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να λειτουργεί με τον τρόπο, που πρέπει, να λειτουργεί. Να έχουμε την εμπιστοσύνη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όλες οι πλευρές και όλες οι πτέρυγες και της Βουλής, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορέσει πραγματικά, να είναι σε όφελος του Έλληνα καταναλωτή και του Έλληνα πολίτη.
Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι δίνετε αυτή τη δυνατότητα. Το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί και στην πράξη, αλλά εμείς πιστεύουμε και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσει πάρα πολύ, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά. Ευχαριστώ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ