Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.2.11

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

 Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 26.1.2011, στη Β' Ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).



 Στην Αθήνα σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.00΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223), συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Δημητρίου Τσιρώνη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (4η συνεδρίαση – β’ ανάγνωση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
................................................................................................................................................................................................................................................................................................
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ : Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα συμμεριστώ πάρα πολύ κάποιες ανησυχίες συναδέλφων, γιατί νομίζω ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνιά και αναμένει την ψήφιση αυτού το νομοσχεδίου πώς και πώς και ελπίζω να είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αύριο, στη Διάσκεψη των Προέδρων για να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε σύντομα να είναι νόμος του κράτους και μάλιστα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης όταν έχουν στερέψει οι δανειοδοτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου και των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Νομίζω, ότι υπάρχει ακόμη περισσότερη ανάγκη να προχωρήσουμε με πιο ταχείς ρυθμούς στη σύσταση αυτού του επιχειρηματικού ταμείου, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. Θα έλεγα, ότι σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρείν, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ζωή, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική δραστηριότητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, αν θέλετε, χωρίς να έχουμε πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι μόνο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ουσιαστικά που λειτουργεί στη χώρα μας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο τραπεζικός δανεισμός. Νομίζω, ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπαράγουμε τις συλλογικές και τις πρακτικές που είχαμε, αλλά και τα αποτελέσματα που παρήγαγε το προηγούμενο ταμείο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το γνωστό ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο, ουσιαστικά, έδωσε λάθος δανειοδοτήσεις και λάθος εγγυήσεις σε λάθος επιχειρήσεις. Νομίζω, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό, στη δική μου περιοχή την Άρτα οι εγγυήσεις αυτές δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ πήγαν σε λάθος πρόσωπα, σε λάθος επιχειρήσεις, σε αυτούς που, ουσιαστικά, δεν το είχαν ανάγκη. Εγώ ήμουν από αυτούς που άσκησαν αυστηρή κριτική τότε στο ΤΕΜΠΜΕ για τον αριθμό των επιχειρήσεων που αφορούσε, για τον τρόπο που δόθηκαν κ.ο.κ..
Αυτό όμως κύριε Υπουργέ και πρέπει να το λάβετε υπόψη σας, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το ΤΕΜΠΕ πρέπει να το καταργήσουμε και ως φιλοσοφία αλλά και ως τη δυνατότητα ενός ακόμη χρηματοδοτικού εργαλείου. Είχα ζητήσει όπως και πολλοί Βουλευτές είτε να παραμείνει ως αυτόματο ταμείο είτε να παραμείνει ως αυτόνομος κλάδος μέσα στο νέο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Διότι, νομίζω ότι σε τέτοιες εποχές ένα ταμείο εγγυοδοσίας μπορεί να λύσει και να βοηθήσει στα προβλήματα.
Γι’ αυτό και στο άρθρο 3, που λέει ότι το ΤΕΜΠΕ παύει να υφίσταται αλλά και στο άρθρο 1, που λέει ότι το ΕΤΕΑΝ υποκαθιστά, για όλα τα πράγματα, το ΤΕΜΠΕ νομίζω ότι εκεί μπορούν να προβλεφθούν κάποιες αλλαγές του Υπουργείου, έτσι ώστε και το ΤΕΜΠΕ να είναι ένας ξεχωριστός κλάδος και να υπάρχει αυτό το κομμάτι της εγγυοδοσίας. Δε θα συμμεριστώ τις ανησυχίες του κ. Μουσουρούλη, που είπε για το άρθρο 4 παρ. 4, όπως έχει αλλάξει, για τους κανονισμούς λειτουργίας, γιατί νομίζω ότι, όλο αυτό το σχέδιο που κατέθεσε ο κ. Μουσουρούλης, με όλα αυτά τα πολλά και πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτό υπάρχει ως δυνατότητα στη νέα διατύπωση που έφερε σήμερα ο Υπουργός, που λέει για την επιλογή των μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής. Αν έχω καταλάβει καλά δίνει μια μεγαλύτερη γκάμα να επιλέξει, με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του ΕΤΕΑΝ, πραγματικά τα επιχειρηματικά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία χρειάζεται και είναι στην ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου έτσι ώστε να τα θέσει στη διάθεσή του. Αλλά και σε ότι αφορά, στην παρατήρηση που έκανε ότι δεν μπορεί το ΕΤΕΑΝ να συνεργαστεί απευθείας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, νομίζω ότι εδώ μιλάει για συνεργασία, δε μιλάει για συμφωνία. Δε θα συνάψει το ΕΤΕΑΝ συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ούτε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω μια συμφωνίας που θα κάνει το ελληνικό δημόσιο και το αρμόδιο Υπουργείο. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι ξεκαθαρισμένοι και οι ρόλοι και όσον αφορά την επιλογή των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα είναι πολλαπλά, αλλά και η συνεργασία με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.
Το νομοσχέδιο αυτό όπως σήμερα το κλείνουμε με τα άρθρα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το περιμένει με αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος. Εδώ θα ήθελα να σας πω, επειδή έχω δώσει δημοσιότητα για τις παρεμβάσεις που έχω κάνει στις προηγούμενες επιτροπές, με σταματούν στο δρόμο επιχειρηματίες και με ρωτούν πότε θα γίνει νόμος τους κράτους και θα έλεγα ότι γεννά και προσδοκίες και ελπίδες. Ένα τελευταίο είναι ότι και στον αγροτικό κόσμο και στις αγροτικές επιχειρήσεις, νομίζω ότι αυτό το αγροτικό ΤΕΜΠΕ το οποίο διαμορφώνεται ως φιλοσοφία θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει, έτσι ώστε να βοηθήσει μια σειρά από επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Να πείτε στους επιχειρηματίες της περιοχής σας ότι σήμερα ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο και κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα θα αποτελεί επίσημο νόμο του κράτους.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ