Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής
Στην Αθήνα σήμερα, 13 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών, κ. Αθανασίου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προγραμματισμός του έργου της Υποεπιτροπής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): ……………. Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι είναι πολύ σημαντικό το έργο που μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο σαν Επιτροπή Περιφερειών, αλλά και σαν Υποεπιτροπή Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε στην πατρίδα μας ότι το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ειδική παράγραφο, όπου προβλέπεται ειδική μέριμνα και αντιμετώπιση για τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα, αλλά και των συνθηκών διαβίωσης, που έχουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και νομίζω ότι σε κάθε νομοθετική ρύθμιση που γίνεται, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Χθες, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου, στις τροποποιήσεις που έφερε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης λήφθηκε μέριμνα, ακόμα και για το Νομό Αττικής και για άλλες περιφέρειες, όπου είχαν νησιά, έτσι ώστε να δίνεται πάνω από 5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 10% επιπλέον επιδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αντίστοιχα, θα έπρεπε να υπάρχει μια πρόβλεψη και για τις ορεινές περιοχές. Άλλωστε, με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» έχουν χαρακτηρισθεί ορεινοί δήμοι από το Υπουργείο Εσωτερικών και ξέρουμε ποιοι είναι οι ορεινοί δήμοι της χώρας και νομίζω ότι όπου γίνονται είτε επενδύσεις είτε προγράμματα είτε αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, θα πρέπει να έχουν μια ειδικότερη αντιμετώπιση προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες ρυθμίσεις για τους κατοίκους αυτών των περιοχών και για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται εκεί.
Θα πρότεινα πέραν των υπολοίπων, σε ό,τι αφορά την δική μου περιοχή, να κληθεί κάποια στιγμή η κυρία Σταυρούλα Καραβασίλη, η οποία είναι Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου και είναι και Πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Τουρισμού Ορεινής Άρτας με το διακριτικό τίτλο «Τα Τζουμέρκα». Είναι ουσιαστικά η ένωση των ξενοδοχείων της περιοχής και των ανθρώπων που ασχολούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες και νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να ακούσουμε τις απόψεις τέτοιων ανθρώπων που έχουν πολύ μεράκι και βιώνουν τις δυσκολίες σε μια ορεινή περιοχή, που έχουν επενδύσει και έχουν επενδύσει πρώτα απ' όλα, πέρα από τα χρήματά τους, την ψυχή τους και την καρδιά τους, προκειμένου να στηρίξουν αυτές τις δύσβατες περιοχές της πατρίδας μας.
Νομίζω ότι στη συνέχεια, πέρα από το σημερινό προγραμματισμό θα έχουμε την δυνατότητα και να προτείνουμε και άλλους φορείς, οι οποίοι θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής και να μας φωτίσουν περισσότερο. Σας ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αναφορικά με το αναπτυξιακό-επενδυτικό νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω ότι όντως και η παρουσία των υπουργών και του κ. Χρυσοχοΐδη βοήθησε στο να ληφθεί υπόψη και η δική μας άποψη και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό για την ανθεκτικότητα και την προσήλωσή του σε αυτά που είχαμε συζητήσει εδώ. Ωστόσο, συμφωνώ απόλυτα και ίσως, κύριοι συνάδελφοι, πρέπει και εμείς κατά τη διαδικασία της συζήτησης της Ολομέλειας, να δούμε και με δική μας πρόταση να επαναφέρουμε και την ένταξη των ορεινών όγκων. Είναι μια πρόταση που πρέπει να την υιοθετήσουμε σαν Επιτροπή, για να την πάμε και σαν άποψη της Επιτροπής. Να μπουν δηλαδή στους υψηλότερους συντελεστές αυτά που θεωρούνται ως ορεινές…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να δοθεί μια επιπλέον, ενδεχομένως, ενίσχυση, σε αυτούς τους ορεινούς δήμους, όπου γίνονται επενδύσεις, οι οποίοι ξέρουμε ποιοι είναι, με βάση τον νόμο του «Καλλικράτη». Όπως δόθηκε για τις νησιωτικές περιοχές, ένα επιπλέον 5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ένα επιπλέον 10% για τις υπόλοιπες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια υπάρχει η δέσμευση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου επιδότησης που εκεί θα πρέπει να το εξετάσουμε τη διεύρυνσή του, γιατί υπάρχουν περιοχές, οι οποίες ήδη είναι στο ανώτατο επίπεδο επιδότησης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε μήπως μπορούμε να έχουμε μια ειδική ρύθμιση ειδικά για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ