ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 19.1.2011
Επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
«Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): ............... Το λόγο έχει ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριος Τσιρώνης για επτά λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το νέο επενδυτικό νόμο της χώρας γεννά μεγάλες προσδοκίες και μεγάλες ελπίδες, αλλά συγχρόνως φιλοδοξεί να φέρει και την ανάπτυξη στη χώρα.
Κανείς, μα κανείς μέσα και έξω από αυτήν την Αίθουσα δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι να επιφέρουμε και να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη -αυτό είναι το ζητούμενο- και να φύγουμε από αυτό το αρνητικό, από αυτό το κακό κλίμα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι να αντιστραφεί αυτό το κλίμα που μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να αλλάξει το κλίμα και στην αγορά και στους καταναλωτές και στους επενδυτές και σε όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από αυτή τη δύνη, η οποία σαν σπιράλ μας πάει στον πάτο. Και νομίζω ότι με την προσπάθεια όλων των πτερύγων της Βουλής, αλλά και των επιχειρηματιών μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δύνη.
Και εδώ προκύπτουν διάφορα ερωτηματικά. Μπορεί άραγε αυτό το σχέδιο νόμου, ένα σχέδιο νόμου από μόνο του να πετύχει την ανάπτυξη; Αυτό είναι ένα εύλογο ερωτηματικό, το οποίο θα απαντήσουμε στη συνέχεια, γιατί πολλοί συνάδελφοι το έχουν θέσει σαν θέμα. Είναι επαρκή τα κίνητρα που δίνονται από αυτόν το νέο επενδυτικό νόμο; Και από την άλλη μεριά, μπορεί αυτή η ανάπτυξη να γίνει με τον τρόπο που θέλουμε; Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Δεν θα απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα; Για ποιον θα γίνει αυτή η ανάπτυξη; Δεν θα πρέπει επιτέλους να γίνει με μια ξεκαθαρισμένη στόχευση και κατεύθυνση;
Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, είμαστε ευχαριστημένοι από την ανάπτυξη της χώρας της προηγούμενης δεκαετίας; Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί επίσης, είμαστε ευχαριστημένοι από την κατεύθυνση που πήρε και από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάπτυξη; Ασφαλώς όχι. Όλοι έχουμε δει τα αποτελέσματα αυτής της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας, όπου ο κεντρικός άξονας της χώρας με τα μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών, της Αττικής, του Λεκανοπεδίου και της Βοιωτίας στα σύνορα, αλλά και από την άλλη μεριά της Θεσσαλονίκης αναπτύχθηκαν υπέρμετρα, έγινε υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και προκλήθηκε αστυφιλία, γεγονότα που οδήγησαν σε τεράστια αρνητικά αποτελέσματα. Δύο νομοί ουσιαστικά συγκεντρώνουν το 60% της οικονομικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, κάτι που είναι πολύ αρνητικό. Και αντί να αμβλυνθούν οι ανισότητες, έχουν διευρυνθεί περαιτέρω και άνοιξε η «ψαλίδα» μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Το νέο σχέδιο νόμου, λοιπόν, θα πρέπει όλα αυτά να τα επιλύσει.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμμία χώρα στον κόσμο να έχει προοπτική εάν ο μισός πληθυσμός της μένει σε μία πόλη, όπως είναι το Λεκανοπέδιο των Αθηνών. Και θα έρθουμε να απαντήσουμε όσον αφορά το εάν αυτό το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει πραγματικά όλα αυτά τα ζητήματα και εάν τα επιλύει.
Πάρα πολλοί συνάδελφοι είπαν ότι δεν μπορεί ένας αναπτυξιακός νόμος να λύσει από μόνος του το πρόβλημα. Και εγώ θα έλεγα ότι πράγματι ένας νόμος μόνος του δεν μπορεί να λύσει το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας. Όμως, είναι μόνο αυτό; Δεν υπάρχουν τόσες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης; Δεν προηγήθηκε μία τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας για την περιφερειακή οργάνωση του κράτους, για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την καλύτερη οργάνωση του κράτους; Δεν συνοδεύεται αυτό το σχέδιο νόμου από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής;
Πρόσφατα δεν δώσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυξημένα κίνητρα και φοροαπαλλαγές για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται μέσα στην επιχείρηση, δηλαδή τα αφορολόγητα αποθεματικά που πήγαν από το 25% στο 20%;
Όλα αυτά -και μια σειρά από άλλα μέτρα που για την οικονομία του χρόνου δεν θα τα αναφέρω- μαζί με το νέο αναπτυξιακό νόμο δεν δημιουργούν ένα σοβαρό αναπτυξιακό πλαίσιο που μπορεί να πυροδοτήσει αυτό το φυτίλι και να αλλάξει την ψυχολογία; Διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η αγορά είναι ψυχολογία, είναι η προσδοκία του επενδυτή.
Εάν με όλα αυτά δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και μπορέσουμε να αλλάξουμε το κλίμα, σίγουρα θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Διαφορετικά, εάν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε το κλίμα στην αγορά, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα που θέλουμε.
Πάρα πολλοί συνάδελφοι λένε ότι αυτό το σχέδιο νόμου δεν έχει στοχεύσεις. Αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει στοχεύσεις αυτό το σχέδιο νόμου το οποίο ενισχύει και προωθεί τη νέα επιχειρηματικότητα, τις καινοτομίες, τις νέες τεχνολογίες και την εξωστρέφεια της χώρας; Δεν έχει στοχεύσεις, όταν τα ίδια τα κίνητρα που δίνονται, είτε είναι επιχορηγήσεις, είτε είναι φορολογικές απαλλαγές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και όταν δίνονται με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα της κάθε περιοχής; Δεν έχει στοχεύσεις αυτό το σχέδιο νόμου, όταν έχουμε χαμηλά κίνητρα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά δηλαδή για τον κεντρικό άξονα της χώρας και όταν δίνουμε μεγαλύτερα κίνητρα για να αναπτυχθεί πιο ισόρροπα η χώρα; Για πρώτη φορά η δική μου περιοχή, η Άρτα, ένας Νομός λιγότερο αναπτυγμένος, αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος μπαίνει για πρώτη φορά στην υψηλή ζώνη κινήτρων, έτσι ώστε να μπορεί να ενισχύεται πραγματικά και να δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις.
Όμως, κύριε Υπουργέ, έθεσα και στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ξυνίδη στην Επιτροπή το γεγονός ότι όλα αυτά για το δικό μου Νομό θα είναι «δώρον άδωρον», δεδομένου ότι θα διευρυνθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες αν δεν κατασκευαστεί ένα βιοτεχνικό πάρκο, ένα «Επιχειρηματικό Πάρκο», όπως το λέμε σήμερα. Θα πρέπει να μας ενισχύσει το Υπουργείο, να μας βοηθήσει πραγματικά, να μπει μπροστά και η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα επιμελητήρια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να γίνει πραγματικά η επένδυση.
Επιπλέον, θα ήθελα να σας πω ότι θα πρέπει να δοθεί ένα έξτρα μπόνους 5% και για τους ορεινούς δήμους της χώρας – όπως έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί δήμοι με το νόμο του Καλλικράτη – όπως δόθηκε για τις νησιωτικές περιοχές, αυτές του Νομού Αττικής, τα Κύθηρα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Και σε περιοχές, όπως είναι η Ήπειρος, που είναι στην υψηλή ζώνη κινήτρων, να δίνεται έξτρα μπόνους, πάνω από αυτό το ανώτερο ποσοστό. Δεν πειράζει να ξεπερνάμε αυτό το ποσό και κατά 5%, προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας. Διότι είναι σίγουρο ότι τα χρήματα από τα Προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ, αλλά και από άλλους πόρους δεν επαρκούν.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεν θα καθυστερήσω, κύριε Πρόεδρε. Θέλω μόνο ένα επιπλέον λεπτό.
Νομίζω ότι αυτό το σχέδιο νόμου πραγματικά απαντάει σε πάρα πολλά ζητήματα. Ακούστηκαν πάρα πολλά. Εγώ, όμως, νομίζω ότι θέτει τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο, έτσι ώστε ένας σοβαρός και σωστός επιχειρηματίας που πραγματικά θέλει να επενδύσει και να μπορέσει πραγματικά να ασκήσει μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο την επιχειρηματικότητα του, μπορεί να το πετύχει.
Και πραγματικά σας καλώ όλους, όλες τις πτέρυγες της Βουλής –και χαίρομαι που η Αξιωματική Αντιπολίτευση το κάνει- να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο νόμου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις και να μη στερήσουμε από τη χώρα τη δυνατότητα που της δίνει αυτός ο αναπτυξιακός νόμος.
Κύριε Υπουργέ, εγώ πραγματικά από αυτό το σχέδιο νόμου και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δική μου περιοχή, την Ήπειρο και την Άρτα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα έχω μεγάλες προσδοκίες και περιμένω να φανούν τα αποτελέσματα πολύ σύντομα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσιρώνη Βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ.