Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.1.11

Κατόπιν όλων αυτών, Ερωτάστε: Σκοπεύετε να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία και να εφαρμοστούν και για τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Στροφάδες), οι νησιωτικές πολιτικές που επιβάλλει το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος, να εφαρμοστούν οι αρχές της ισοτιμίας και της ισοπολιτείας και να τροποποιήσετε και συμπληρώσετε, ως υποχρεούστε, τη παραπάνω υπουργική σας απόφαση και εντάσσοντας και τα νησιά του Ιονίου στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου 5%, 9% και 16% ; -Ο- ΕΡΩΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 5% 9% και 16% στη νησιωτική Περιφέρεια των Επτανήσων, όπως και στα νησιά του Αιγαίου, ως εφαρμογή των νησιωτικών πολιτικών



Κύριε Υπουργέ,

Όπως με πληροφορεί η ανεξάρτητη παράταξη ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, οι πολίτες των Επτανήσων διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψή τους από το αθηνοκεντρικό κράτος και τη διάκριση που υπάρχει σε πολίτες δύο, τριών και τεσσάρων κατηγοριών. Συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 21 παρ.4 του νόμου 2859/2000 (Κώδικα ΦΠΑ), ορίστηκε ότι:
«Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό(30%)…»

Η σημερινή κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προ μηνός περίπου ότι θα προέβαινε σε αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να είναι ο ίδιος ΦΠΑ, όπως και στην ηπειρωτική χώρα.
Η κινητοποίηση των φορέων, των εκπροσώπων και των βουλευτών των νησιών του Αιγαίου έφερε αποτέλεσμα και δεν εξομοιώθηκε ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας.
Συγκεκριμένα με την Δ17Ε 5053959 ΕΞ από 23 Δεκέμβρη 2010 Υπουργική Εγκύκλιο γνωστοποιείται ότι με τη διάταξη του άρθρου 4 του πρόσφατου νόμου 3899/2010 (ΦΕΚ Α΄212,17 Δεκέμβρη 2010) ορίστηκε ότι: «Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% διαμορφώνεται σε 9%, ενώ για τα είδη που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ο συντελεστής αυτός διαμορφώνεται σε 5%.»

Η εξέλιξη αυτή είναι κατ΄ αρχήν θετική, γιατί αναγνωρίζεται στη πράξη η νησιωτικότητα, που επιβάλλουν το Σύνταγμα και το άρθρο 158 της ισχύουσας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο άρθρο 158 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ρητά ορίζεται ότι: «Η Κοινότητα αποσκοπεί ιδιαίτερα στη μείωση της καθυστέρησης των νήσων».
Το άρθρο 101 παρ.4 του Συντάγματος ρητά ορίζει ότι: «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».
Δηλ. σε κάθε νόμο που ψηφίζει η Βουλή, σε κάθε Προεδρικό Διάταγμα και σε κάθε υπουργική απόφαση πρέπει να υπάρχει πρόνοια και σαφής πρόβλεψη για νησιωτικές πολιτικές που θα ευνοούν την ανάπτυξη των νησιών.
Τα νησιά μας είναι αποκλεισμένα συγκοινωνιακά, το δε μεταφορικό κόστος των ανθρώπων και των αγαθών είναι υψηλό και τα περισσότερα αγαθά έχουν διπλάσια τιμή από όσο έχουν στην Αθήνα και στη Θεσ/κη.
Ταυτόχρονα τα νησιά της νησιωτικής Περιφέρειας του Ιονίου, με κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή τον τουρισμό με τους πολλούς και υψηλούς κρατικούς φόρους, με πρώτον τον ΦΠΑ, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα οι ξένοι τουρίστες να μειώνονται κάθε χρόνο και έτσι και η εθνική οικονομία βλάπτεται και οι θέσεις εργασίας μειώνονται, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συρρικνώνονται και το ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα των νησιωτών μειώνεται.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι σε ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία ο ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλός, ξεκινάει από 4%, και έτσι το τουριστικό προϊόν των Επτανήσων είναι πολύ ακριβό και τελικά βλάπτεται και η εθνική οικονομία.

Υπενθυμίζω ότι η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ είχε από τη πρώτη ημέρα ίδρυσής της και έναρξης του προεκλογικού αγώνα, από τις 14-9-2010, βασικό άξονα του προεκλογικού αγώνα μας το σύνθημα-αίτημα
«ΦΠΑ 7% στα νησιά του Ιονίου όπως και στη Μύκονο», ένα θέμα που ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό των νησιών του Ιονίου.
Το θέμα αυτό ο επικεφαλής της παράταξής Γιώργος Καλούδης το ανέδειξε προεκλογικά ως κυρίαρχο και σε τρείς συνεντεύξεις σε τρείς πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, αναγκάζοντας τη κυβέρνησή σας, στη προσπάθειά της να διασώσει τον υποψήφιό της κ. Μπεριάτο, εκτός από τη διακαναλιακή συνέντευξη του Πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, να υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ στα Επτάνησα.

Γι΄αυτό χαιρόμαστε που επιτεύχθηκε εν μέρει το αίτημα αυτό για τις υπηρεσίες ύπνου ( μειώθηκε στο 6,5%)

Το κρίσιμο θέμα όμως είναι γιατί τα νησιά του Ιονίου είναι «διαγραμμένα από τον χάρτη ισοτιμίας και ενδιαφέροντος της Ελλάδας» ;

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

Σκοπεύετε να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία και να εφαρμοστούν και για τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Στροφάδες), οι νησιωτικές πολιτικές που επιβάλλει το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος, να εφαρμοστούν οι αρχές της ισοτιμίας και της ισοπολιτείας και να τροποποιήσετε και συμπληρώσετε, ως υποχρεούστε, τη παραπάνω υπουργική σας απόφαση και εντάσσοντας και τα νησιά του Ιονίου στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου 5%, 9% και 16% ;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ