O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ανακινεί το ζήτημα της κατάργησης του προνοιακού θεσμού της οικοτεχνίας που πλήττει τις τοπικές κοινωνίες, όπου αναπτύσσονταν οι δραστηριότητες της, αλλά και τους εργαζομένους σ’ αυτήν, γυναίκες και άτομα με αναπηρία. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης
Θέμα: Η Οικοτεχνία και οι εργαζόμενοί της
Η Οικοτεχνία λειτουργεί από το 1947 και είναι κυριολεκτικά η παροχή πρόνοιας στην πράξη. Αναπτύσσεται σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές (στη Β. Ελλάδα, Έβρο, Θράκη, Ήπειρο, Χίο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα ) με σκοπό την παροχή μέσω απασχόλησης ενός μικρού επιπλέον εισοδήματος στις απασχολούμενες αυτές κυρίως γυναίκες και άτομα με αναπηρία αλλά και την παροχή ασφάλειας ΙΚΑ που στα δυσπρόσιτα χωριά λόγο μη εύρεσης εργασίας είναι δύσκολη. Το κυριότερο όφελος είναι η επικόλληση ενσήμων, ανάλογα με την παρεχόμενη εργασία, για τη συνταξιοδότηση και την ιατρική περίθαλψη. Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το όφελος που προσφέρει η κοινωνικοποίηση, ειδικά των ατόμων με αναπηρία, αλλά κα η παροχή απασχόλησης που τους εντάσσει στην παραγωγική διαδικασία και δεν τους περιθωριοποιεί κοινωνικά παρέχοντας απλά ένα προνομιακό επίδομα, κάνοντας τον λήπτη αυτού να αισθάνεται ανίκανος για εργασία. Η δραστηριότητα της Οικοτεχνίας αλλά κυρίως η ποιότητα, οι τιμές αλλά και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης αποτρέπει το καταναλωτικό κοινό να στραφεί σε αγορές κινέζικων, ιρανικών και άλλων ειδών χαλιών(προϊόντα παιδικής εργασίας). Το σχέδιο μεταβίβασης των σχολών στους Δήμους είναι αδύνατο να λειτουργήσει και οδηγεί ουσιαστικά στο κλείσιμο, λόγο προβλημάτων στην προμήθεια πρώτων υλών αλλά και άλλων προβλημάτων όπως η διάθεση των κατασκευασθέντων ειδών, ο σχεδιασμός χαλιών κ.λ.π..
Σημειωτέον ότι οι πρώτες ύλες της Οικοτεχνίας προμηθεύονται από ελληνικές μικροεπιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυσή τους. Οι βαφές είναι 100% ανεξίτηλες και ελεγμένες από το Γενικό χημείο του Κράτους. Ο σχεδιασμός των ειδών γίνεται στο σχεδιαστήριο Οικοτεχνίας και βασίζεται στην ελληνική λαϊκή τέχνη και παράδοση αλλά και στα Ελληνικά Μουσεία (Μπενάκη, Βεργίνα κλπ). Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι όπως ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης ο Γιάννης Τσαρούχης στήριξαν έμπρακτα την πολιτιστική αλλά και προνοιακή πολιτική της Οικοτεχνίας.
Ερωτάται ο κ. υπουργός
• Για ποιο λόγο η κυβέρνηση κατήργησε το πολυσχιδές έργο που προσφέρει ο κλάδος της οικοτεχνίας, στην ελληνική κοινωνία επί χρόνια; Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ευαίσθητο αυτό κλάδο; Ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην ισοπεδωθεί εντελώς;
• Ποια η μέριμνα τις κυβέρνησης για τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία που εργάζονταν επί χρόνια σ’ αυτό το τμήμα της Πρόνοιας; Προβλέπεται οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν, στις περιοχές όπου κατοικούν, σε κάποιο άλλο αντικείμενο;
• Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους της οικοτεχνίας που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Παπαδημούλης
16-2-2011