Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των κλειστών επαγγελμάτων, άσκησε δριμεία κριτική τόσο για τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της δημόσιας περιουσίας όσο και για την προχειρότητα με την οποία απορρυθμίζονται κλειστά επαγγέλματα χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών.
Για την άντληση 50 δις από την πώληση Δημόσιας περιουσίας
«Xρωστάτε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κάποιες εξηγήσεις για το θέμα που συγκλονίζει το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, Κυβέρνηση εναντίον Τρόικας, για το γενικό πωλητήριο των 50 δισεκατομμυρίων. Γιατί συμφωνήσατε ξαφνικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου και εσείς με την Τρόικα γι’ αυτό το γενικό ξεπούλημα, προκειμένου να πιαστεί ο εξωφρενικός στόχος των 50 δισεκατομμυρίων, που είναι τρεισήμισι φορές επάνω από όσα προβλέπει το Μνημόνιο;
Ποια είναι η λίστα αυτών που βγάζετε προς πώληση; Γιατί προωθείτε αυτό το γενικό πωλητήριο σε μια στιγμή που οι τιμές και των ακινήτων και των επιχειρηματικών συμμετοχών του δημοσίου είναι στα τάρταρα;
Ακόμη κι αν πουλήσουμε το σύνολο των κρατικών συμμετοχών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, πιάνει λιγότερα από 7 δισεκατομμύρια. Θα πουλήσουμε μαζί και τη συμμετοχή του κράτους στον ΟΠΑΠ, που δίνει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη;
Σε αυτή την κόντρα, όπως επιχειρείτε να πουληθεί στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πιάνει, γιατί είναι αποκριάτικη, Κυβέρνηση εναντίον Τρόικας, εσείς, το οικονομικό επιτελείο με τίνος το μέρος είσαστε;
Πώς σχολιάζετε την απόλυτη σύμπτωση στον αριθμό 50 δισεκατομμύρια με την ανακοίνωση του κ. Σαμαρά, τον Ιούλιο του 2010, που πρότεινε 50 δισεκατομμύρια σε δύο χρόνια; Άλλο τώρα εάν ο κ. Σαμαράς μιμείται τον Απόστολο του Ιησού Χριστού και ορκίζεται «απεταξάμην τα 50 δις».
Κι επειδή είμαι βέβαιος ότι πριν συμφωνήσετε με την Τρόικα αυτά τα 50 δισεκατομμύρια, είχατε πάρει την έγκριση και του Πρωθυπουργού, δυσκολεύομαι να φανταστώ κάτι διαφορετικό, πώς εξηγείται ότι χθες ο Πρωθυπουργός πρότεινε να βάλει νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς σε όσους θέλουν να βάλουν γενικό πωλητήριο και να πουλάνε; Θέλει να βάλει εμπόδια στον εαυτό του και την Κυβέρνησή του; Από ποιον νιώθει ότι κινδυνεύει; Γιατί αλλιώς θα θυμίζει τον αλκοολικό που δένει τα χέρια του γιατί είναι έτοιμος να πάει στο μπουκάλι».
Για το νομοσχέδιο των κλειστών επαγγελμάτων
«Το βασικό προπαγανδιστικό επιχείρημα των υποστηριχτών του νομοσχεδίου, είναι ότι θα φέρει μία μεγάλη ανάπτυξη στην οικονομία και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ελπίδα. Ακούγεται καλά σε μία στιγμή που η οικονομία έχει βυθιστεί σε μία τεράστια ύφεση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 έκλεισε με ύφεση 6,6%. Όλο το 2010 μετά έκλεισε με ύφεση 4,6%, πολύ πάνω και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός καλπάζει, 5,2% τον Ιανουάριο. Η πολιτική σας έχει οδηγήσει σε στάσιμο πληθωρισμό.
Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, αυτή που ο συντηρητικός Επίτροπος κ. Μπαρνιέ, εδώ στη Βουλή, μας τη χαρακτήρισε καρικατούρα, ότι αν απελευθερώνεις την αγορά, αυτομάτως αυξάνεται η πίτα του παραγόμενου προϊόντος.
Τα επιχειρήματά σας στηρίζονται στην περίφημη μελέτη επιπτώσεων του ΙΟΒΕ, μια μελέτη-φάντασμα. Βγαίνει μια μελέτη του ΙΟΒΕ το Μάρτιο του 2010 και λέει ότι από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 13% του ΑΕΠ. Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Στουρνάρας, Διευθυντής του ΙΟΒΕ σήμερα, λέει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 10%. Λίγους μήνες αργότερα μιλώντας στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός, Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου λέει ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων μαζί και με την απελευθέρωση της ενέργειας θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 5%, δηλαδή, λιγότερο και από 5% αν αφαιρέσουμε τα οφέλη από την απελευθέρωση της ενέργειας.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ υποθέτει αυθαίρετα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε μία μείωση τιμών κατά 15% και λέει ότι αν μειωθούν οι τιμές κατά 15%, τότε θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 13%. Είναι κατά το γνωστό ανέκδοτο: «Αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν τρόλεϊ.»
Καμία σοβαρή μελέτη έχετε να μας δείξετε; Διότι όλος ο κόσμος λέει ότι θα ανακατανεμηθεί η πίτα, θα μειωθεί το εισόδημα των δεκάδων χιλιάδων μηχανικών και δικηγόρων, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, προς όφελος των ισχυρών και των δικτυωμένων. Μιλάμε για αναδιανομή και όχι για αύξηση και επειδή αυτή η αναδιανομή θα γίνει με όρους «κοινωνικού ντάμπινγκ».
Οι δικές σας ρυθμίσεις, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για δεκαετίες έφτιαξαν πληθωρισμό σε αυτά τα επαγγέλματα, έχουμε όντως υπερδιπλάσιους δικηγόρους και μηχανικούς από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά κεφαλήν, αυτό θα γίνει στου “κασίδη το κεφάλι” και σε βάρος όχι μόνο των φτωχότερων από αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά και σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και με απειλή και για έσοδα του κράτους και τα φορολογικά και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι βάλατε κάποιες ρυθμίσεις για την απελευθέρωση και την απορρύθμιση για ορισμένα επαγγέλματα -δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι- γιατί αυτά υπερεκπροσωπούνται στα κόμματα εξουσίας και στη Βουλή. Τετρακόσια, όμως, επαγγέλματα, ίσως και παραπάνω, τα απορρυθμίζετε με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά στα τρία πρώτα άρθρα. Εκεί λέτε ότι ό,τι ρυθμίσεις και κανόνες και αδειοδοτήσεις και μέτρα είχαν φτιαχτεί όλες αυτές τις δεκαετίες παύουν να ισχύουν μετά από μία μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών και μετά από τέσσερις μήνες, με προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν –αποκλείεται να εκδοθούν σε τέσσερις μήνες- θα σας πούμε ποιες από αυτές τις ρυθμίσεις θα κρατήσουμε.
Πρώτον, αυτός είναι ο ορισμός της κοινοβουλευτικής νομοθετικής αυθαιρεσίας. Παράγετε ανασφάλεια και μπάχαλο και θα επιτείνετε τα προβλήματα στην οικονομία και στη λειτουργία αυτών των επαγγελμάτων, διότι ζητάτε μια γενική εξουσιοδότηση για να πείτε στον κόσμο, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες: «Θα σας πούμε στην πορεία αν, τι και πώς».
Θα σας το πω με ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε: Θα μπορούσε στο όνομα αυτής της γενικής απορρύθμισης, στο όνομα της ελευθερίας της επαγγελματικής δραστηριότητας, να λειτουργούν πορνεία δίπλα σε εκκλησίες; Θα μπορούν να λειτουργούν «φρουτάκια», που σκοπεύετε να τα απελευθερώσετε οσονούπω και να γεμίσετε με δεκάδες χιλιάδες τέτοια μαγαζιά την Ελλάδα, δίπλα σε σχολεία;
Σας είπαμε να μας πείτε ποια είναι τα επαγγέλματα που αφορά αυτή η γενική απορρύθμιση. Απάντηση: «Δεν μπορούμε να σας τα πούμε –το είπε ο κ. Μπόλαρης- γιατί θέλουμε, λέει, δύο χρόνια για να καταγράψουμε τα επαγγέλματα και τους κανόνες».
Μα, αλήθεια, αν θέλετε δύο χρόνια για να καταγράψετε τα επαγγέλματα και τους κανόνες που τα αφορούν, πώς σε τέσσερις μήνες θα καταφέρετε να ρυθμίσετε το τι κρατάτε και τι αλλάζετε από αυτούς τους διοικητικούς περιορισμούς;
Δεν τους υπερασπιζόμαστε όλους. Πιστεύουμε ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν αλλά είναι αδιανόητο να ζητάτε από τη Βουλή να νομοθετεί μια εν λευκώ εξουσιοδότηση σε έναν Υπουργό για να διαχειριστεί εν λευκώ με την απαράδεκτη μέθοδο του προεδρικού διατάγματος τέτοια θέματα.
Και σε άλλες χώρες υπήρξαν αλλαγές σε υπερβολικές ρυθμίσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα, παρωχημένες, αλλά υπήρξε ενημέρωση, συμμετοχή, διάλογος, μεταβατικές περίοδοι. Την έννοια της μεταβατικότητας και της αναλογικότητας σε τέτοιες ρυθμίσεις, που προκύπτει από την νομολογία επίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλοι την αποδέχονται.
Επίσης, το νομοθέτημά σας πάσχει και από μία καταφανή λογική «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Για παράδειγμα κάνετε κάποιες ρυθμίσεις για τους συμβολαιογράφους. Σας ερωτώ γιατί δεν κάνετε κατ’ αναλογίαν ρυθμίσεις για τους δικαστικούς επιμελητές που και αυτοί εξαιρούνται από την Οδηγία Μπολκενστάιν ως δημόσιο λειτούργημα και επομένως και από το ν. 3844/2010, που είναι σε εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκενστάιν;
Γιατί, όπως έχετε και προβλέπετε κάποιες ρυθμίσεις για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, καλές ή κακές εμάς δεν μας καλύπτουν, δεν έχετε κάποιες αντίστοιχες ρυθμίσεις για τους γεωτεχνικούς;
Ακόμη, επειδή λειτουργείτε κάπως κουτοπόνηρα, αντικαθιστάτε τις ελάχιστες αμοιβές, τις υποχρεωτικές έως σήμερα, για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, με τα λεγόμενα ποσά αναφοράς, για να διασφαλίσετε έτσι τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, τα ασφαλιστικά έσοδα για τα ταμεία, αλλά αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για το ντάμπινγκ, για τον ανταγωνισμό των τιμών προς τα κάτω δηλαδή, που θα φέρει πολλές χιλιάδες μηχανικούς και δικηγόρους, νέους στο επάγγελμα, αναγκασμένους να αποδέχονται μικρότερες αμοιβές από τις τιμές αναφοράς, αλλά υποχρεωμένους να πληρώνουν φόρους και ασφάλιστρα με βάση τις τιμές αναφοράς. Έτσι, για τους ισχυρούς δικηγόρους και μηχανικούς αυτό θα λειτουργεί ως μπόνους και για τους νεότερους και για τους φτωχότερους και τους περισσότερους ως πέναλτι. Και αυτό θα οδηγήσει και σε κανιβαλισμό σε βάρος και της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Υπάρχει για παράδειγμα, μέχρι τώρα ένας περιορισμός που λέει ότι άμα θέλει να ανοίξει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη ένα τεράστιο πολυκατάστημα τύπου Lidl, τύπου Aldi ή αντίστοιχο που πουλάει ηλεκτρικές συσκευές, από αυτά τα γερμανικά που κατακλύζουν την αγορά, χρειάζεται να εξασφαλίσει προηγουμένως κάποιες προδιαγραφές και να πάρει να άδεια από τη Νομαρχία, γιατί αλλιώς θα σβήσουν οι μικρομεσαίοι.
Εμείς ισχυριζόμαστε και θα σας το αποδείξουμε ότι αυτά τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα που λέτε είναι αυθαίρετα, αναπόδεικτα.
Αυτό που θα φέρει είναι ανακατανομή της πίτας προς όφελος των ισχυρών, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρομεσαίων, προς όφελος των μεγάλων γραφείων και εταιρειών, στους κλάδους των μηχανικών, των δικηγόρων, προς όφελος των νεώτερων και των φτωχότερων κατηγοριών επιστημόνων;
Αυτοί οι περιορισμοί σβήνουν και δεν έχει καμία εγγύηση κανείς από τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες ότι θα τους διατηρήσετε αυτούς μετά το τετράμηνο με τα προς έκδοση Προεδρικά Διατάγματα. Υπάρχει στο άρθρο 2 στο σημείο στ΄ μια διατύπωση ασαφής, αόριστη, η οποία προκαλεί ανησυχία, για παράδειγμα, σε αυτούς που έχουν φούρνους, γιατί τους κάνει να φοβούνται -και σε αυτό δεν έχουμε πάρει απάντηση- ότι μπορεί και αυτό που παρέχουν αυτήν τη στιγμή να υποκατασταθεί, χωρίς κανόνες, προδιαγραφές και απαιτήσεις που σήμερα υπάρχουν, από τα σούπερ μάρκετ.
Σε αυτά θα κουβεντιάσει η Βουλή; Θα δώσει απαντήσεις; Θα ανοίξει τα χαρτιά της η Κυβέρνηση; Ή θα πάμε σ’ ένα ραντεβού «στα τυφλά»;».