Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

25.1.11

Ερώτηση Θανάση Οικονόμου για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες ομογενείς.

Προς: Υπουργό Εσωτερικών,
Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Θέμα: Καθυστερήσεις στις διαδικασίες απόδοσης Ιθαγένειας στους Ομογενείς εξ Αλβανίας



Θέμα: Ερώτηση Θανάση Οικονόμου για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες ομογενείς.

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, απευθύνει Ερώτηση ο Θανάσης Οικονόμου αναδεικνύοντας το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης με τον νόμο 3838/10 εκσυγχρονίστηκε το νομικό πλαίσιο για την ιθαγένεια, καθώς για πρώτη φορά θεσπίστηκαν συγκεκριμένοι, αντικειμενικοί και αξιόπιστοι κανόνες, ενώ ορίστηκε ότι ο μέγιστος χρόνος που έχει η Πολιτεία στη διάθεσή της για την απόδοση ιθαγένειας είναι το ένα έτος.
Ωστόσο, οι συσσωρευμένες αιτήσεις, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και η έλλειψη προσωπικού σε διάφορες Περιφέρειες με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, έχουν δημιουργήσει πολλές καθυστερήσεις.
«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρούνται οι ομογενείς μας, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων να τους δημιουργούνται προβλήματα σε σπουδές στο εξωτερικό», ανέφερε ο Θανάσης Οικονόμου.
Στο πλαίσιο της Ερώτησης το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να απαντήσει πόσα αιτήματα Βορειοηπειρωτών βρίσκονται σήμερα σε αναμονή απάντησης, σε ποιο χρόνο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αυτά τα αιτήματα αλλά και τι πρόκειται να γίνει με το ελλιπές προσωπικό τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ειδικότερα στους Εισηγητές αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και φυσικά «αν πρόκειται να ισχύσει και στις αιτήσεις που βρίσκονται στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου το 4μηνο για την αναμονή απάντησης».







Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης



Προς: Υπουργό Εσωτερικών,
Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Θέμα: Καθυστερήσεις στις διαδικασίες απόδοσης Ιθαγένειας στους Ομογενείς εξ Αλβανίας

Κύριε Υπουργέ ο νόμος 3838/10 με τον οποίο εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας στους ομογενείς αποτέλεσε σταθμό στις διαδικασίες πολιτογράφησης των ομογενών μας εξ’ Αλβανίας.
Για πρώτη φορά τέθηκε πολύ συγκεκριμένο, αντικειμενικό, διαφανές και αξιόπιστο πλαίσιο για την απόδοση της ιθαγένειας. Ορίστηκε, επίσης, ο μέγιστος χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο καλείται η πολιτεία να αποδώσει την ιθαγένεια και μάλιστα σε ένα μόλις έτος.
Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα τα προβλήματα ως προς τις διαδικασίες απόδοσης και τους χρόνους παραμένουν, χάριν και των χρόνιων και συσσωρευμένων αιτήσεων.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ομογενείς μας, κάποιοι φάκελοι αιτημάτων βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για πολλά χρόνια.
Είναι επίσης γνώριμη η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες, ειδικότερα όσον αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Επιπροσθέτως, στις Περιφέρειες όπου απευθύνονται πλέον οι ομογενείς μας για την υποβολή των αιτήσεων τους, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για την ανταπόκριση τους στη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής όπου σύμφωνα με αρκετές καταγγελίες των ενδιαφερομένων, λαμβάνουν αριθμό προτεραιότητας για κατάθεση του σχετικού αιτήματος τους μετά από 6 και 8 μήνες.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην απόδοση της ιθαγένειας, να ταλαιπωρούνται οι ομογενείς μας, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων να τους δημιουργούνται προβλήματα σε σπουδές στο εξωτερικό κλπ.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός:
1. Πόσα αιτήματα ομογενών μας εξ’ Αλβανίας βρίσκονται σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε αναμονή απάντησης και σε ποιο χρόνο εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αυτά τα αιτήματα;
2. Τι πρόκειται να γίνει με το ελλιπές προσωπικό τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ειδικότερα στους Εισηγητές αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών;
3. Τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αποστολή των αναγκαίων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και αν πρόκειται να ισχύσει και στις αιτήσεις που βρίσκονται στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου σας το τετράμηνο για την αναμονή απάντησης;
4. Τι επιπρόσθετα μέτρα, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις νέες περιφερειακές διοικήσεις, μελετάτε να λάβετε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών μας, στη διαδικασία πολιτογράφησής τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Οικονόμου
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ