Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.7.10

Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς πρόβλημα, ή ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου. Το μεγάλο μήνυμα του εξαμήνου, είναι η πρωτοφανής κατά 46% μείωση του ελλείμματος, μεγαλύτερη κι από τον στόχο της κατά 39,5% μείωσης. Είμαστε αισιόδοξοι πως οι στόχοι θα επιτευχθούν απόλυτα» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Ανασκευή των «μύθων» περί μείωσης του ελλείμματος, βασιζόμενης στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων ή σε κάποια άτυπη «στάση πληρωμών», επεδίωξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.



«Η γενική εικόνα του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός θα κλείσει χωρίς πρόβλημα, ή ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου. Το μεγάλο μήνυμα του εξαμήνου, είναι η πρωτοφανής κατά 46% μείωση του ελλείμματος, μεγαλύτερη κι από τον στόχο της κατά 39,5% μείωσης. Είμαστε αισιόδοξοι πως οι στόχοι θα επιτευχθούν απόλυτα» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στους «μύθους» που διακινούνται, προκειμένου να αμφισβητηθεί η θετική εικόνα που παρουσιάζει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού: «Ο ένας μύθος αναφέρεται στην τεχνητή μείωση των εξόδων, μέσω της καθυστέρησης της επιστροφής φόρου. Η αλήθεια είναι πως οι επιστροφές ανά μήνα, δεν αποκλίνουν σημαντικά εκείνων του προηγουμένου έτους - μάλιστα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχουμε μεγαλύτερες επιστροφές από πέρσι».

Άλλο σενάριο συνδέει την μείωση των δαπανών με τον «στραγγαλισμό μισθών και συντάξεων»: Όμως, η μείωση των δαπανών σε σχέση με το αντίστοιχο, πρώτο εξάμηνο του 2009, είναι «τεράστια» - ενώ οι αποδοχές και οι συντάξεις έχουν μειωθεί μόνον κατά 3%, διευκρίνισε ο κος Παπακωνσταντίνου. Τέλος, «δεν υπάρχει στάση πληρωμών. Έχουμε κάνει απολύτως σαφές ένα πράγμα: Φορείς του Δημοσίου και ταμεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί το κράτος να καλύπτει ελλείμματα».

Η παρουσίαση του κου Παπακωνσταντίνου, δεν έκαμψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος μάλιστα, διαπίστωσε με αφορμή τα σχόλια του Χρ. Σταϊκούρα (ΝΔ), πως «είτε είχα μιλήσει, είτε όχι, η κριτική θα ήταν η ίδια».

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μαζί με τον ομόλογό του Θ. Καράογλου, κατηγόρησαν τον υπουργό πως σκιαγραφεί μιαν ειδυλλιακή εικόνα πορείας του Προϋπολογισμού.

«Η αύξηση εσόδων χωρίς επιστροφή φόρων ήταν 5,8% αντί 12,7% που ήταν ο στόχος. Αν βγάλουμε την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η αύξηση ήταν 2,6%. Το έλλειμμα συνεπώς, εμφανίζεται έτσι αισθητά μειωμένο» παρατήρησε ο κος Σταϊκούρας. «Η σχετική αύξηση των εσόδων θα επιτευχθεί αδιαμφισβήτητα, καθώς δεν πιστεύω πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 θα μπορεί να είναι τόσο άσχημο όσο το περσινό, οπότε επί δικής σας θητείας, χάθηκαν 2 δισ. ευρώ». Άλλα ζητήματα που αντιβαίνουν στην «ειδυλλιακή εικόνα», είναι το κλείσιμο επιχειρήσεων: «1448 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στο 2010, μόνον τον Ιούνιο 299 - και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 25000 άτομα».

«Δυστυχώς η εικόνα, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι» απάντησε ο υπουργός. «Μας αφήσατε ένα έλλειμμα 32 δισ., προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το μειώσουμε - κι αντί να παραδέχεστε την πρόοδο που έχει γίνει, αμφισβητείτε τα στοιχεία που δέχονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Σκεφτείτε την εικόνα που δίνετε προς τα έξω» κάλεσε την ΝΔ ο κος Παπακωνσταντίνου.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα του Γ. Βρούτση (ΝΔ), εάν θα υπάρξει κίνδυνος για τις συντάξεις μέσα στο 2010, ο υπουργός απάντησε πως «προφανώς θα καταβάλλονται οι συντάξεις, αλλά μια τέως κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην κριτική που κάνει για τα θέματα αυτά».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), σχολίασε σκωπτικά τους επαίνους που δέχθηκε η κυβέρνηση από τους κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν και την υπόμνησή τους από τον κο Παπακωνσταντίνου: «Δεν χρειάζεται να μας επιβεβαιώσετε πως είστε ο πιο καλός μαθητής και προτρέχετε των χρονοδιαγραμμάτων που έχετε αναλάβει» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ διακήρυσσε πως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της ύφεσης επρόκειτο να είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο ωστόσο, παρουσιάζει μείωση 39,8%.

«Τα εύσημα είναι ευχάριστα να τα ακούει κανείς, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι σήμερα η αναξιοπιστία. Όσο ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, τόσο ανακτούν την αξιοπιστία τους οι Έλληνες» απάντησε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Ο Ηλίας Πολατίδης, (ΛΑΟΣ) έθιξε με τη σειρά του το ζήτημα της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας πως είναι προφανής η παύση εργασίας στα δημόσια έργα από την «στάση πληρωμών» του Δημοσίου - κάτι που απέρριψε, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός.

Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης, επανέφερε την υπόθεση εργασίας της ελεγχόμενης πτώχευσης, με αφορμή και την σχετική πρόταση της Γερμανίας.

«Η ελεγχόμενη πτώχευση είναι καταστροφική ιδέα και είμαστε εντελώς αντίθετοι. Αν το λάθος που αποφύγαμε εμείς, θέλουμε να επαναληφθεί για όλη την Ευρώπη προς όφελος των κερδοσκόπων, ας αναλάβει τις ευθύνες της η Γερμανία που το προτείνει» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ