Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.7.10

Μελαγχολώ, βέβαια, όταν όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ αντίστοιχη πολιτική κριτική στην περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου τότε μάλιστα οι όποιες φωνές, η όποια κριτική προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειπε να συνοδεύεται πάντοτε από την αυστηρότατη κριτική και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πάντοτε στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο δικομματισμό και ενάντια στον καπιταλισμό.

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (13 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι αμήχανα και άβολα όταν ακούω τους συναδέλφους του Συνασπισμού, τον κ. Λαφαζάνη, του Κ.Κ.Ε. τον κ. Τζέκη, ενώ διαθέτουν ένα πλούσιο ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο, ενώ διαθέτουν μία μεγάλη παράδοση στους πολιτικούς τους χώρους, ενώ διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, εδώ στη Βουλή να επιλέγουν ιδιαίτερα τούτη την περίοδο, την περίοδο δηλαδή των τελευταίων μηνών της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οξείς τόνους, ισοπεδωτική κριτική και μάλιστα θα έλεγα μηδενιστική πολιτική σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν την κατάσταση και τις πολιτικές της Κυβέρνησης λες και βρισκόμαστε σε περιόδους παχιών αγελάδων και στον αυτόματο πιλότο της ανάπτυξης, λες και δεν είμαστε σε ύφεση, λες και δεν βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα, λες και δεν κινδυνεύει η χώρα, λες και δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο το οποίο ζούμε, ζει ολόκληρος ο ελληνικός λαός ολόκληρη αυτήν την περίοδο.

Μελαγχολώ, βέβαια, όταν όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ αντίστοιχη πολιτική κριτική στην περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου τότε μάλιστα οι όποιες φωνές, η όποια κριτική προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειπε να συνοδεύεται πάντοτε από την αυστηρότατη κριτική και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πάντοτε στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο δικομματισμό και ενάντια στον καπιταλισμό.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτό που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο παρεμβαίνει στις σημερινές συνθήκες της χώρας. Αισθάνομαι, βέβαια και πολύ άβολα όταν ακούω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα τον κ. Σαλμά, ο οποίος επιμένει πάρα πολύ, τον βλέπω έχει τα ίδια επιχειρήματα σταθερά, να αναφέρεται σε ένα δήθεν λαμπρό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο καταστρέφεται από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή, λοιπόν, δεν μου αρέσει να μακρηγορώ και δεν μου αρέσει κυρίως να επανέρχομαι σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων, τα οποία είναι καθ’ όλα έωλα, θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μία μικρή ανάγνωση μιας μικρής παραγράφου ενός επισήμου κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 12-5-2010. Είναι μία ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία αφορά την παρουσίαση των ιδεών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την αναγκαιότητα του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μία συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδος και μάλιστα υπό τον τίτλο του εδαφίου του συγκεκριμένου τμήματος που αφορά τις μακροοικονομικές και τις χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες που επιδείνωσαν ειδικότερα την ευπάθεια της οικονομίας της Ευρωζώνης. Σ' αυτό το κεφάλαιο υπάρχει λοιπόν μία παράγραφος, η οποία αφορά την Ελλάδα και λέει επί λέξει: «Η εξαιρετική κατάσταση στην Ελλάδα όπου υπήρχε συνδυασμός χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ανεπαρκούς αντίδρασης στις εντεινόμενες ανισορροπίες διαρθρωτικών αδυναμιών και υποβολής εσφαλμένων στατιστικών στοιχείων οδήγησε σε μία πρωτοφανή κρίση κρατικού χρέους και αποκαλύφθηκε αιφνιδίως ότι η υφιστάμενη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών οφειλόταν εν μέρει στην υποβολή εσφαλμένων στοιχείων στο παρελθόν, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ακατάλληλης δημοσιονομικής πολιτικής».

Δεν συνεχίζω παραπέρα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν το περιορίζει στο χρόνο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Νομίζω ότι αναφέρεται στην κρίση της Ευρωζώνης, στην περίοδο της κρίσης, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Υπάρχει μία ασάφεια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μην προτρέχετε εκ της θέσεώς σας να υπερασπίσετε την παράταξή σας και τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού σας εκπροσώπου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι, όχι, επί του κειμένου. Με ενδιέφερε και το πρόσεξα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επί του κειμένου λοιπόν, γιατί το κείμενο αναφέρεται στη διαδικασία της συγκεκριμένης κρίσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδος ως παράδειγμα ανισορροπιών στα πλαίσια της Ευρωζώνης.

Τα λέω αυτά εις απάντηση όλων αυτών, των οποίων μας είπε μόλις προηγουμένως ο κ. Σαλμάς, ο οποίος βεβαίως τεχνηέντως έκανε πως ξέχασε. Διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει ξεχάσει, όχι μόνο τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη και της Κυβέρνησής του, αλλά ταυτόχρονα και τα γεγονότα, τα οποία απέτρεψε η Αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την Αίθουσα και στο δημόσιο βίο της χώρας, όταν δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρώτα απ’ όλα να περιορίσει το αίτημά της για την τιτλοποίηση των χρεών προς το δημόσιο και τελικώς ανάγκασε ακόμα και τον Επίτροπο, κ. Αλμούνια να μην αποδεχθεί το επίσημο αίτημα της Ελλάδος για την τιτλοποίηση των χρεών.

Φανταστείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, τί θα είχε συμβεί σήμερα στους οργανισμούς και στις τράπεζες της χώρας, εάν είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην τιτλοποίηση των χρεών εκείνης της εποχής και εάν βρίσκονταν σήμερα με τα χαρτιά εκείνα στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες. Θα είχαν ήδη γονατίσει όλες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτή η συζήτηση, την οποία σήμερα κάνουμε, θα ήταν άνευ αντικειμένου.

Ε, λοιπόν, αυτή την προσπάθεια, η οποία γίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης, αντί να την χαιρετίσουμε όλοι και να προσπαθήσουμε να τη στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και μάλιστα να ευχηθούμε να μην υπάρξει ελληνική τράπεζα που να προστρέξει στο μηχανισμό αυτό, ερχόμαστε σήμερα δήθεν συμφωνώντας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δήθεν… Στην πράξη ασκεί μία εντονότατη κριτική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συμφωνεί και επί της αρχής και επί των άρθρων. Σας το λέω καθ’ υποχρέωση εκ του Προεδρείου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Χαίρομαι πάρα πολύ που το θυμηθήκατε στην αποστροφή του λόγου σας προς το τέλος.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Φοβούμαι ότι αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί. Διότι, από τα λεγόμενα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δεν προκύπτει αυτό και έρχεται να στηρίξει με την παρέμβασή του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχετε δίκιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αυτό μένει σαν λαρισαϊκή σοφιστεία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επειδή βλέπω, όμως, ότι επανέρχεστε συνεχώς και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στην παρατήρηση και τα ερωτήματα και τον παραλληλισμό με τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, στο τέλος της συζήτησης, επιτρέψτε μου για ακόμη μία φορά να κάνω τη διευκρίνιση ότι τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αφορούσε την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Το σημερινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αφορά άλλο πράγμα. Αφορά τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε περίπτωση κινδύνου.

Και κυρίως αυτό -για να το επαναλάβω και για τους συναδέλφους του Κ.Κ.Ε. και του Συνασπισμού- δεν αφορά τους τραπεζίτες, αλλά αφορά όλους εκείνους τους παράγοντες της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή τους ανθρώπους, τους πολίτες, τους ιδιώτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους πάντες, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν, εάν τυχόν, ω μη γένοιτο, συμβεί η οποιαδήποτε κατάρρευση. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό είμαστε εδώ και αυτό επιχειρούμε να διασφαλίσουμε.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: … (Δεν ακούστηκε).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Υπενθυμίζω, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι συμφωνείτε, γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής αυτό που θα πω το είχε αποδεχθεί ακόμη και ο Μαρξ και ο Λένιν, ότι η πρόληψη…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μου αρέσει, όμως, που ανατρέχετε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μα, πάντοτε ανατρέχουμε στις πηγές των Μαρξιστών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Χαίρεται ο κ. Τζέκης με αυτές τις αναφορές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας υπενθυμίζω, λοιπόν ότι η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη διόρθωση. Πάντοτε! Αυτή την αρχή, την οποία ακολούθησαν οι πάντες, Μαρξιστές, αγωνιστές, αλλά και κεφαλαιοκράτες και σημερινοί συντηρητικοί πολιτικοί, ο κάθε λογικός άνθρωπος, τη μετουσίωσε ο λαός μας και την μετέτρεψε στη λαϊκή παροιμία: «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Ε, αυτό γίνεται εδώ. Αυτό γίνεται με το νομοθέτημα της Κυβέρνησης σήμερα.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να υπενθυμίσω ότι για μας, για το ΠΑΣΟΚ, μία είναι η επιλογή: Η διάσωση της χώρας. Και ως απόρροια, ως επόμενη ημέρα αυτής της επιλογής είναι η επιλογή για την επένδυση στην ανάπτυξη.

Η προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό το επόμενο βήμα, για την ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με τα χαρακτηριστικά που εμείς δίνουμε που αφορούν τη συνοχή της κοινωνίας μας, την αλληλεγγύη της κοινωνίας μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι η διάσωση και η διαφύλαξη του τραπεζικού συστήματος, η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου, η θωράκιση της πραγματικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ