Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.1.10

Σε οικόπεδο 27.379 τετραγωνικών μέτρων στον συνοικισμό Ν.Κρήνη του Δήμου Καλαμαριάς


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ



Σε οικόπεδο 27.379 τετραγωνικών μέτρων στον συνοικισμό Ν.Κρήνη του Δήμου Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης, ήταν κατασκευασμένες οι καπναποθήκες του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Ε.Ο.Κ.). Με την κατάργηση του Ε.Ο.Κ. το 2003 όλη η περιουσία του μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις 23 Ιουνίου του 2007, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τις αποθήκες, ο Δήμος Καλαμαριάς καθάρισε το χώρο και ζήτησε το οικόπεδο να παραχωρηθεί στο Δήμο για να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, αθλητισμού και ανέγερσης σχολικών μονάδων όπως προβλέπεται και για το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς.

Αντί όμως το οικόπεδο να παραχωρηθεί στον Δήμο Καλαμαριάς, στις 27 Μαρτίου του 2008 με το υπ' αριθμόν 3077 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη- Βουλγαράκη έγινε ανταλλαγή 10.569 τετραγωνικών μέτρων από το οικόπεδο των 27.379 τετραγωνικών μέτρων με τα ίσης αξίας -όπως εκτιμήθηκαν- 64 χιλιοστά της Λίμνης Βιστωνίδας- Νταλιάνη, συνολικής έκτασης 48.000 στρεμμάτων.

Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός της ανταλλαγής του οικοπέδου της Ν. Κρήνης οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν την κατάληψη του χώρου και Δήμος ξεκίνησε εργασίες ανάπλασης του χώρου ο οποίος σήμερα έχει μετατραπεί σε «Άλσος Νέας Κρήνης».

Στις 3 Οκτωβρίου 2008, ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο επανέκτησε την κυριότητα των μεταβιβασθέντων στη Μονή Βατοπαιδίου ακινήτων του: «...η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανάκληση για λόγους δημοσίου συμφέροντος - στο πλαίσιο των αρχών που έχει καθιερώσει διαχρονικά και η νομολογία ιδίως του Συμβουλίου της Επικρατείας - των επίμαχων τριών υπουργικών αποφάσεων των ετών 1999, 2002 και 2003, με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δέχθηκε ότι δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα

κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, των νησίδων της και των παραλίμνιων και παρόχθιων εκτάσεων, με την αιτιολογία ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στη Μονή Βατοπαιδίου. Με την ίδια απόφαση ανακλήθηκαν επίσης τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 2002 και 2003, με τα οποία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.

Η ανάκληση των ως άνω διοικητικών πράξεων από τότε που εκδόθηκαν στερεί από το νομικό τους θεμέλιο τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, που έγιναν από το 2004, καθώς και τις μεταβιβάσεις της Μονής σε τρίτους, και τις καθιστά άκυρες. Με την διαδικασία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επανακτά την κυριότητα των μεταβιβασθέντων στη Μονή Βατοπαιδίου ακινήτων του.»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Εάν σήμερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο ιδιοκτήτης των 10.569 τετραγωνικών μέτρων που παραχωρήθηκαν το 2008 στη Μονή Βατοπαιδίου. Εάν όχι τι μέτρα πρόκειται να λάβει για να τακτοποιηθεί νομικά το ζήτημα της επιστροφής των 10.569 τετραγωνικών μέτρων από τη Μονή Βατοπαιδίου.Εάν και πότε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει στην παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος όλου του χώρου (συνολικά 27.379 τετραγωνικών μέτρων) στον Δήμο Καλαμαριάς και στον λαό της Καλαμαριάς, στον οποίο ουσιαστικά ανήκει, για να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, αθλητισμού και ανέγερσης σχολικών μονάδων.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ