Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, βρέθηκε αντιμέτωπη με τρία μεγάλα προβλήματα:
- τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών
- την ύφεση στην αγορά,
- και την κρίση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Τα προβλήματα αυτά δεν ξεκίνησαν όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Η διεθνής κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία εντελώς ανοχύρωτη λόγω των αδιέξοδων, ανεύθυνων και καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πολίτες σήμερα γνωρίζουν ότι η κατάσταση που παραλάβαμε είναι πολύ δυσμενής και πολύ χειρότερη από ότι γνωρίζαμε ή αναμέναμε.
Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι το έργο που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση είναι τιτάνιο και ότι η προσπάθεια που γίνεται έχει τεράστια εθνική σημασία για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.
Οι μάχες που άρχισε να δίνει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πολλές και σε πολλά μέτωπα.
Η μεγαλύτερη όμως μάχη είναι για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στην κυβέρνηση της χώρας τους, στο κράτος και τους θεσμούς
Μέσα στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι
- προχωρά σταθερά και αποφασιστικά σε μεγάλες τομές και ανατροπές στο κράτος και την οικονομία,
- προωθεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε κάθε επίπεδο της διακυβέρνησης
- εφαρμόζει την ανοιχτή δημοκρατική διαβούλευση κάνοντας τον πολίτη συμμέτοχο σε κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία
- κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά και με την ενίσχυση των ασθενέστερων με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
- κάνει πράξη τη δέσμευσή του για την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων με προτεραιότητα την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια του πολίτη.
Η χρονιά που ξεκίνησε θα είναι
- χρονιά ιστορικών μεταρρυθμίσεων στη διοικητική δομή της χώρας με το σχέδιο «Καλλικράτης»,
- χρονιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας με μια σειρά μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως το παρόν νομοσχέδιο.
Στο επόμενο διάστημα ακολουθούν, μεταξύ άλλων,
- μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών και των καταναλωτών από την υπερχρέωση και την ακρίβεια,
- μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας
- μέτρα για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και του επενδυτικού νόμου
Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο αλλαγών και πολιτικών, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και το οποίο έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έχει ως βασικό του στόχο να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και να δώσει μια ανάσα σε όλους εκείνους οι οποίοι νιώθουν σήμερα την πρωτοφανή «πιστωτική ασφυξία» και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και χωρίς τους οποίους δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε απασχόληση.
Το τεράστιο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε τις ρήτρες που χρειάζονταν και τις οποίες εμείς τότε προτείναμε, προκειμένου η ρευστότητα να διοχετευθεί και στην αγορά.
Ήταν μια καθαρά κρατική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς προκειμένου να σωθούν μόνο οι Τράπεζες.
Και αυτό πρέπει να το τονίσουμε σε όλους εκείνους που θυμούνται το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους μόνο όταν τους συμφέρει και τον αποκηρύσσουν σε κάθε άλλη περίπτωση.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα να αποκαταστήσει την ισορροπία και να δώσει στήριξη στα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, στους πιο αδύναμους, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Τα μέτρα ρύθμισης των οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα είναι μέτρα έκτακτου χαρακτήρα λόγω της κρίσης, που όμως τα έχει ανάγκη η αγορά για να αναπνεύσει. Και είναι θετικό ότι η ρύθμιση αφορά και ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές.
Είναι πολύ σημαντικό μάλιστα ότι - μετά και από τις σημερινές τροποποιήσεις που κατέθεσε η Υπουργός - το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προκλήθηκαν από τις 30 Ιουνίου του 2007 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η κρίση στη χώρα μας είχε ξεσπάσει πριν φτάσουν σε μας οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.
Είναι εξίσου σημαντικό ότι προβλέπεται υπό προϋποθέσεις
πρώτον, η ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005 και μέχρι τις 30.6.2007 και
δεύτερον, η ρύθμιση ενήμερων οφειλών.
Είναι πολύ θετικό ότι προβλέπεται η άμεση διαγραφή από τον Τειρεσία όλων των καταχωρημένων δυσμενών δεδομένων, εφόσον έχει ήδη εξοφληθεί στο σύνολο της η οφειλή ή πρόκειται να εξοφληθεί μέσα σε τρεις μήνες από την δημοσίευση του νόμου.
Είναι πολύ θετικό ότι αίρεται κάθε περιορισμός χορήγησης νέου βιβλιαρίου επιταγών, για επιταγές που έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
Είναι ρυθμίσεις αναγκαίες στην παρούσα συγκυρία και δίκαιες, αφού λαμβάνουν υπόψη και τις ανάγκες εκείνων που έχουν πραγματικά πρόβλημα και τις ανάγκες προστασίας της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών.
Είναι ρυθμίσεις που βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση όπως αναγνωρίστηκε από όλους τους κοινωνικούς φορείς, με εξαίρεση τις Τράπεζες που ήταν αναμενόμενο να εκφράσουν αντιρρήσεις, αφού χάνουν ένα μέρος των κερδών τους.
Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με άλλες συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας, θεωρεί ότι δεν μπορεί την κρίση να την πληρώσουν μόνο τα θύματα. Δεν μπορεί αυτοί που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να μην συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Γι' αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς τις Τράπεζες, να μην επιχειρήσουν να αλλοιώσουν ή να ακυρώσουν στην πράξη με διάφορες μεθοδεύσεις τα μέτρα που προβλέπονται υπέρ των δανειοληπτών.
Σας ευχαριστώ.