Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.4.19

Χαρά Καφαντάρη: «Χτίζουμε» την πατρίδα από την αρχή σε νέες βάσεις, με νέο, βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο

Χαρά Καφαντάρη: «Χτίζουμε» την πατρίδα από την αρχή σε νέες βάσεις, με νέο, βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό γεγονός, ένα αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και θα έλεγα ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εδώ και καιρό. Άλλωστε, η χώρα μας είναι η μόνη που δεν είχε Αναπτυξιακή Τράπεζα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όντως καθυστέρησε η δημιουργία της, όμως εξαγγέλθηκε, εισάγεται το εν λόγω σχέδιο νόμου που συζητάμε και είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιχειρηματικός κόσμος χαιρέτησε αυτή την πρωτοβουλία, που φάνηκε και στη διαδικασία της Επιτροπής Εμπορίου, όπου είχαν προσκληθεί οι φορείς.
Μακριά, λοιπόν, από κακοδαιμονίες του παρελθόντος στο τραπεζικό σύστημα, η αναπτυξιακή τράπεζα προσπαθεί να καλύψει κενά που οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν. Και μάλιστα εδώ θα πούμε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε ανταγωνισμό με τις εμπορικές τράπεζες, άλλωστε λειτουργεί συμπληρωματικά. Στόχος είναι η χρηματοδότηση συνεταιρισμών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων, σύσταση, συμμετοχή και στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και όλα αυτά. Επίσης, παρέχει συμβουλευτική στήριξη, τεχνογνωσία, εκπαίδευση στις επιχειρήσεις.
Και το πολύ σημαντικό είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά σαν πρεσβευτής της χώρας μας, εξασφαλίζοντας κάποιες χρηματοδοτήσεις από άλλους οργανισμούς, εκτός της πατρίδας μας: Παγκόσμια Τράπεζα, την EBRD και λοιπά. Εργαλεία της αναπτυξιακής τράπεζας αποτελούν οι μικροπιστώσεις, οι εγγυήσεις, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.
Κύριοι και κυρίες Βουλευτές, μπήκαμε σε μία άλλη εποχή πλέον. Βγήκαμε από τα μνημόνια, περάσαμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Όμως, κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης βαίνουν βελτιούμενοι. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα γίνονται ανάρπαστα, θα έλεγα. Και μάλιστα το Bloomberg χθες σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι 2,5 δισεκατομμύρια διεθνείς επενδυτές άρπαξαν –είπε χαρακτηριστικά- τον προηγούμενο μήνα ελληνικά ομόλογα. Δυόμισι δισεκατομμύρια διεθνείς επενδυτές, 2,5 δισεκατομμύρια εννοώ όσον αφορά το κεφάλαιο, για να μην παρεξηγούμαστε.
Το ελληνικό χρέος είναι περιζήτητο τελικά παγκοσμίως. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί και τον προηγούμενο χρόνο σημείωσαν ρεκόρ. Φέτος, υπολογίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου άλλο ένα 10% περίπου αύξηση, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, ενώ θα επανέλθω στο πρακτορείο Bloomberg, σε μελέτη που συμμετείχαν οικονομολόγοι σε συγκεκριμένη έρευνα όπου ανέφερε ότι είναι σημαντική η ανάκαμψη του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Ξεπέρασε την ανάκαμψη του ΑΕΠ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 1,9 εμείς και 1,4 κατά μέσο όρο η Ευρωζώνη. Η Ελλάδα είναι στη 10η θέση στις χώρες της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά και σημαντικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Έρχομαι τώρα στο κεφάλαιο «επενδύσεις» που όλοι μιλάμε για αυτό το συγκεκριμένο και όλοι πιστεύω εθνικά σκεπτόμενοι επιθυμούμε. Δεν είναι μικρό πράγμα ότι έκλεισε το 2018 με περίπου 4 δισεκατομμύρια άμεσες ξένες επενδύσεις, κάτι λιγότερο από τα 4 δισεκατομμύρια. Είναι πολύ σημαντικό για έναν επενδυτή, για το επενδυτικό περιβάλλον να υπάρχει μία σταθερότητα στη χώρα και εδώ θα απευθυνθώ στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης.
Παραλάβαμε μία χώρα το 2015 σε κατάσταση χρεοκοπίας και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό, χρεοκοπία που εσείς η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φέρατε στη χώρα. Παραλάβαμε μία χώρα με κατεστραμμένη την παραγωγική της βάση και τώρα είμαστε στη φάση να αρχίσουμε να χτίζουμε από την αρχή σε νέες βάσεις, βέβαια, με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, υγιές, βιώσιμο, ένα νέο σύστημα, λοιπόν, που θα είναι πάντα στην πορεία και θα ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030 που έθεσε ο ΟΗΕ, με ιδιαίτερη σημασία τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής που πρέπει να είναι αναπόσπαστα δεμένη με το μοντέλο ανάπτυξης.
Τώρα, βέβαια, βλέπω ότι αποχώρησε από την Αίθουσα ένας Βουλευτής που ήταν εδώ της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω τουλάχιστον κάποιοι με ακούν. Ίσως ενοχλούν αυτά τα οποία λέμε.
Μιλάτε για τη φορολογία. Η Ελλάδα είναι 24η στις ενενήντα χώρες του ΟΟΣΑ σε σχέση με τους φόρους. Ξέρετε, όμως, κύριοι της Αντιπολίτευσης, ο επενδυτής πρώτα από όλα αυτό που κοιτάζει, εκτός από το θέμα της σταθερότητας σαν χώρα, είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις, είναι το περιβάλλον το επενδυτικό, είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα, η ύπαρξη χωροταξικού, οι σαφείς χρήσεις γης, τα κτηματολόγια, οι δασικοί χάρτες, οι οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι. Τόσες δεκαετίες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τι έκαναν σε όλα αυτά τα πράγματα;
Είμαστε εμείς τώρα που προσπαθούμε. Ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο προχωρεί. Βάζω ένα ερώτημα: Μήπως αυτή η αναρχία, η έλλειψη κανόνων, ορίων, εξυπηρετούσαν τη δεκαετία συγκεκριμένα συμφέροντα; Μήπως δεν ήταν τυχαίο το ότι δεν υπήρχαν αυτοί οι κανόνες;
Όταν μιλάμε, λοιπόν, για επενδύσεις, σημαντικό είναι οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις και το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ένα σημαντικό κεφάλαιο για αυτό. Μεγάλες επενδύσεις, όμως, δεν είναι μόνον ο τουρισμός, δεν είναι τα μεγάλα malls, δεν είναι αυτό το μοντέλο μόνο μεγάλες επενδύσεις. Σημασία έχει η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η παραγωγική της ανασυγκρότηση, η βιομηχανία, η μεταποίηση. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ακόμα και στον τομέα της βιομηχανίας τον τελευταίο χρόνο –και αυτό συνεχίζεται- την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Στο κεφάλαιο περί στρατηγικών επενδύσεων σαφώς υπήρχαν αστοχίες στον προηγούμενο νόμο του 2010. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο δεκαπέντε σχέδια στον νόμο του 2010 έχουν ενταχθεί και κανένα δεν έχει υλοποιηθεί. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νόμου και της πορείας, όσον αφορά τις επενδύσεις, ο μη έλεγχος της χαρακτηρισμένης επένδυσης ως στρατηγικής προς υλοποίηση των όρων έγκρισης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου εισάγονται καινοτομίες, δίνονται κίνητρα, ταχεία αδειοδότηση, σταθερό φορολογικό συντελεστή, επιδότηση μισθολογικού κόστους ΕΣΧΑΣΕ, διαδικασία διαιτησίας και πολλά άλλα.
Εσείς, όμως, κύριοι της Αντιπολίτευσης -και με αυτό κλείνω- ζείτε μέσα στο παραμύθι σας. Συνεχίζετε την καταστροφολογία, τη διαστρέβλωση και επιτρέψτε μου και τη δυσφήμιση της χώρας και της πατρίδας μερικές φορές με όλα αυτά, γιατί φοβάστε γιατί χάσατε το παιχνίδι. Συνεχώς, σε όλα πέφτετε έξω από τις αξιολογήσεις που δεν θα κλείσουν, από την έξοδο από τα μνημόνια, στις συντάξεις που δεν κόπηκαν, την έξοδο της χώρας στις αγορές και λοιπά.
Το θράσος που χαρακτηρίζει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι σημαντικό, ειδικά αυτά τα οποία κυβέρνησαν επί δεκαετίες και έφεραν τη χώρα εδώ που την έχουν φέρει και τώρα προσπαθεί να ανακάμψει.
Κλείνω με το εξής: Κύριοι της Αντιπολίτευσης, η θρασύτητα είναι η μάσκα του φόβου.
Ευχαριστώ.


Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ