Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.7.17

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία



Κύριε Τσίπρα, θεωρώ ως ακραία έκφραση θεσμικής χυδαιότητας - μιας και επιλέξατε να διευρύνετε τον ορισμό πέραν της δικής μου κριτικής, που αφορούσε την προσωπική συμπεριφορά του κ. Καμμένου - το γεγονός ότι και σήμερα ακόμα λέτε ασύστολα ψέματα. Και για να σας θυμίσω το μέγεθος των ψεμάτων σας, θα ήθελα να σας διαβάσω ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη, την οποία δώσατε σχετικά πρόσφατα, πριν από λίγους μήνες, όταν ρωτούσατε πως πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ.

Διαβάζω λοιπόν: «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Πρέπει να απαντήσουν με ευθύτητα στο κρίσιμο ερώτημα της συγκυρίας. Πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. για επιπλέον μέτρα 3,6 δις ευρώ; Πιστεύουν ότι πρέπει να νομοθετήσουμε - ρωτούσατε ρητορικά νομίζω κ. Τσίπρα - μείωση αφορολόγητου και νέες περικοπές συντάξεων; Πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις και ότι η επιστροφή των εργασιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί αριστερή ιδεοληψία; Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική Κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκαιο το Δ.Ν.Τ. και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Εμείς έχουμε σαφή θέση ότι δεν πρέπει και δεν θα το κάνουμε!»

Αιδώς Αργείοι με την υποκρισία πια! Αυτά τα λέγατε πριν από πέντε μήνες! Και τα δεχθήκατε όλα. Εσείς τα ψηφίσατε, όχι εμείς! Εσείς υπογράψατε το τέταρτο Μνημόνιο, όλοι εσείς. Όλοι εσείς που έσπευσε να υπερασπιστεί ο κ. Τσίπρας, επειδή θιχτήκατε όταν σας είπα ότι τα κάνετε όλα για την καρέκλα. Διότι, ξέρετε ότι, επειδή είστε και καλοί ως Αριστεροί, να αναπαράγετε την κεντρική γραμμή του Κόμματος, όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, τα έχετε πει όλοι σας. Όλοι σας τα έχετε πει. Και δεν βρέθηκε ένας από εσάς με την στοιχειώδη ευθιξία να πει δεν μπορώ να πάρω πίσω αυτά τα οποία έλεγα και να παραιτηθεί. Ούτε ένας από εσάς! Ούτε ένας δεν θα βρεθεί. Γιατί θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί, για να μείνετε στην καρέκλα.

Λοιπόν, για να θυμίσουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες ψηφίσατε το νόμο 4472, μέτρα 5,1 δις ευρώ, μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Κάποιοι φτωχοί άνθρωποι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος. Δεν είναι το ίδιο για αυτούς, καθόλου το ίδιο δεν είναι. Για σας μπορεί να είναι το ίδιο, για αυτούς δεν είναι όμως. Ποιόν κοροϊδεύετε, λοιπόν κ. Τσίπρα, όταν λέτε ότι ήσασταν συνεπής σε αυτά τα οποία κάνατε;

Έρχεστε και μας λέτε πάλι, ότι η οικονομία πάει τόσο καλά και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πέφτουν επειδή υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και στις προοπτικές της οικονομίας. Το ερώτημα που σας θέτω, είναι απλό: Γιατί δεν σας έδωσε το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πιστοποιητικό εκείνο το οποίο διεκδικούσατε για να μπορέσετε πραγματικά να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στις αγορές; Διότι το Δ.Ν.Τ. δεν έκρινε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Και, κατά συνέπεια, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πόσες φορές, από αυτό εδώ πέρα το βήμα, κ. Τσίπρα, είχατε αναφερθεί σε αυτόν τον στόχο; Και γιατί τον ξεχάσατε ξαφνικά; Επειδή δεν σας βγήκε; Κακώς για τη χώρα. Θα ήταν πάρα πολύ καλό να μπορούσαμε να είχαμε εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά, δυστυχώς, αποτύχατε σε αυτόν τον κεντρικό στόχο τον οποίον θέσατε. Και μη ζητάτε τα ρέστα από μας. Δική σας είναι η ευθύνη. Αποκλειστική.

Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, κ. Τσίπρα, ότι έρχεστε σε αυτήν την αίθουσα και από αυτό το βήμα, ακόμα επιμένετε να υπερασπίζεστε τη διαπραγμάτευση των πρώτων έξι μηνών του 2015. Μετά από όλα αυτά που έχουν ειπωθεί, μετά από όλα αυτά που έχουμε μάθει, μετά από όλη αυτήν την τεράστια καταστροφή, που η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση προκάλεσε, ήταν καλή η διαπραγμάτευση κ. Τσίπρα; Σας ρωτώ ευθέως. Θεωρείτε επιτυχημένο το πρώτο εξάμηνο του 2015; Απαντήστε ευθέως εδώ πέρα. Λοιπόν, τα capital controls είναι ακόμα εδώ. Τα αποτελέσματα της δικής σας διαπραγμάτευσης είναι ακόμα μαζί μας, κ. Τσίπρα. Αποφασίστε, λοιπόν. Έχετε δύο επιλογές: Ή θα πείτε ότι «τα κάναμε ρόιδο», το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά προσφύγαμε και πάλι στις κάλπες και ξεπλυθήκαμε από αυτήν την κακή περίοδο ή θα έρθετε εδώ να υπερασπιστείτε τα πεπραγμένα σας.

Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Γιατί φοβάστε να κάνουμε μια Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Εάν είστε τόσο σίγουρος για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ελάτε εδώ να τα συζητήσουμε. Διότι υπάρχουν ακόμα – ξέρετε - πολλές σκιές για το τι έγινε τότε, τι πήγε να γίνει, ποιες ήταν οι πραγματικές σας προθέσεις, αν είχατε σχέδιο Β’, αν το είχε μόνο ο κ. Βαρουφάκης, αν όλα αυτά τα απίστευτα που έχουμε ακούσει γινόντουσαν με τη δική σας έγκριση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα, κ. Τσίπρα, τα οποία καλό θα ήταν κάποια στιγμή να απαντηθούν.

Το κόστος διαπραγμάτευσης. Δεν μίλησα εγώ για 100 δις ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε. Και εξ όσων γνωρίζω, είναι εξαιρετικά αξιόπιστος οικονομολόγος. Έτσι δεν είναι; Εκτός και αν το αμφισβητείτε. Δεν θα αναφερθώ στον κ. Στουρνάρα, γιατί καταλαβαίνω ότι εκεί μπορεί να θεωρείτε ότι υπάρχει και ένας βαθμός προκατάληψης. Αλλά είναι πραγματικά αδιανόητο, κ. Τσίπρα, μετά την πανθομολογούμενη τεράστια ζημιά που έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, εσείς να επιμένετε και να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Και ξέρετε μια απαραίτητη προϋπόθεση, εάν πραγματικά θα θέλατε να οικοδομήσετε ένα καινούργιο κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης για σημαντικές εθνικές προτεραιότητες, ναι, κ. Τσίπρα, θεωρώ την αυτογνωσία και την αναγνώριση μεγάλων σφαλμάτων ως απαραίτητο πρώτο βήμα. Ούτε αυτό δεν έχετε τολμήσει να κάνετε. Δεν ζητήσατε ποτέ συγνώμη για τα απίστευτα ψέματα, τα οποία είπατε πριν από τις εκλογές του 2015. Δεν ζητήσατε ποτέ συγνώμη για το πως έπεσε η Κυβέρνηση τότε, με αφορμή την Προεδρική εκλογή.

Μη μου κουνάτε το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη Κυβέρνηση. Λοιπόν, αφήστε τα αυτά. Όχι σε εμένα. Για να μη  θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ευπρόσδεκτες. Λοιπόν, το θυμούνται αυτοί που το είπανε.

Και μιας και κάνατε αναφορά  στη συνέντευξη μου στο «POLITICO»,  την οποία αμφιβάλω αν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε,  κ. Τσίπρα, στο «POLITICO» υπήρχε ένα άρθρο το οποίο χρησιμοποίησε κάποιες δικές μου φράσεις  στις οποίες επιμένω απόλυτα. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα  - θα το  επαναλάβω για άλλη μία φορά - όχι η βία, μη συγχέετε δύο διαφορετικά πράγματα, με μία εξαίρεση - και το ανέφερα στο άρθρο - την τραγική  δολοφονία του Παύλου  Φύσσα, η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε προέλευση από την μήτρα της άκρας Αριστεράς είτε σας αρέσει είτε όχι. Αυτή ήταν η ιδεολογική μήτρα της τρομοκρατίας. Έχετε αντιληφθεί σε ποιόν μιλάτε; Έχετε αντιληφθεί ότι μιλάτε σε κάποιον  ο οποίος έχει θρηνήσει θύματα από την τρομοκρατία; Λοιπόν, από εκεί και πέρα, η ιστορία δεν παραγράφεται. Ως προς το ζήτημα της πολιτικής βίας ήμουν απολύτως σαφής και εν πάση περιπτώσει, θέλω να σας θυμίσω…

Λυπάμαι, κύριε Πρόεδρε, που για άλλη μία φορά χάσατε πλήρως τον έλεγχο της συζήτησης όταν μιλάω εγώ και θα έπρεπε να είσαστε τουλάχιστον  πιο αντικειμενικός στα καθήκοντά σας. Δεν συνέβαιναν αυτά όταν μιλούσε ο πρωθυπουργός.

Λοιπόν επανέρχομαι στον τομέα της οικονομίας. Γιατί, κ. Τσίπρα οι αποδόσεις μάλλον των ελληνικών ομολόγων  σήμερα  είναι τόσο υψηλότερες  σε σχέση με αυτές της Πορτογαλίας π.χ; Θα σας απαντήσω λοιπόν. Η απάντηση είναι προφανής. Σήμερα δεν εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές  την δική Κυβέρνηση όταν μιλάτε  για ανάπτυξη και επενδύσεις, επειδή έχετε  ένα εξαιρετικά βεβαρυμμένο παρελθόν. Είναι απλά τα πράγματα, κ. Τσίπρα. Δεν μπορείτε να κάνετε μονίμως κ. Τσίπρα  στροφές 180 και όχι 360 μοιρών. Εμπιστοσύνη, που είναι η μαγική λέξη για να  πέσουν επιτέλους οι αποδόσεις των ομολόγων, δεν χτίζετε με Yπουργούς σας που χαρακτηρίζουν «λάιτ προσαρμογή» μέτρα 14,5 δις ευρώ και δέσμευση για εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. Και βέβαια εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με Yπουργούς σας, οι οποίοι μιλούν με έγκλειστους στις φυλακές. Ή με μια πολιτική γενικότερης ανοχής απέναντι στα ζητήματα νόμου και τάξης, η οποία εκφράζεται σε κάθε δημόσια τοποθέτησή σας. Και επειδή η εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα δεν έρχεται, θα μείνετε - και θα μείνουμε δυστυχώς ως χώρα - μόνο με το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Πράγματι, τέτοια κεφάλαια σε μια ρηχή αγορά, μπορούν να μετακινήσουν την καμπύλη των ομολόγων, αλλά δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα, κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται μια έκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων. Και ο μόνος παράγοντας, που μπορεί αυτήν την έκρηξη, να την προκαλέσει, είναι μια πολιτική αλλαγή. Διότι δεν σας εμπιστεύονται οι επενδυτές. Διότι, σε αντίθεση με αυτά τα οποία εσείς λέτε, οι επενδυτές δεν ξεχνούν τη συμπεριφορά σας και τον τρόπο με τον οποίο φερθήκατε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Θέλω να δώσω και μια απάντηση - γιατί έχω κουραστεί να το ακούω - στο ζήτημα της πρόσβασης των ασφάλιστρων στην υγεία. Εξακολουθείτε, κ. Τσίπρα και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να λέτε ψέμα για το ζήτημα αυτό. Θα καταθέσω στα πρακτικά την Κ.Υ.Α. υπογεγραμμένη από τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Βορίδη και τον κ. Βρούτση, με ημερομηνία 28 Ιουνίου του 2014. «Οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς κ.τ.λ. κ.τ.λ. δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα». Σταματήστε, λοιπόν, κ. Τσίπρα να λέτε ψέματα. Σταματήστε πια να λέτε ψέματα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό, ο οποίος μονίμως ψάχνει να βρει δικαιολογίες για όλα. Εσείς κ. Τσίπρα, δεν φταίτε ποτέ για τίποτα. Για την αποτυχία στην διαπραγμάτευση φταίει η Αντιπολίτευση, για τα capital control φταίνε οι κακοί ξένοι και όχι εσείς, ο κ. Βαρουφάκης και το έγκλημα του δημοψηφίσματος. Για τον εκτροχιασμό του πρώτου εξαμήνου πάλι φταίει ο κ. Βαρουφάκης. Λες και δεν τον είχατε διορίσει εσείς. Για την ανομία στα Πανεπιστήμια φταίει - λέτε - ότι δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Είμαστε σοβαροί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Πως τα λέτε αυτά τα πράγματα; Έχετε κάνει λάστιχο το άσυλο και μιλάτε για ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα; Έχετε παραδώσει τα Πανεπιστήμια στην ανομία, στο εμπόριο ναρκωτικών, τα έχετε κάνει κέντρα κατασκευής μολότοφ. Ίσως αυτό εννοείτε κ. Τσίπρα όταν λέτε ότι υπάρχει καινοτομία στα Πανεπιστήμια. Τι πράγματα είναι αυτά; Για τα θύματα της εγκληματικότητας φταίει η κακιά στιγμή;

Αναλάβετε, επιτέλους, κ. Τσίπρα, τις ευθύνες σας και σταματήστε να είστε ένας παρατηρητής της κατάστασης της χώρας. Είστε πρωθυπουργός - λυπάμαι που το λέω - πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

Έρχομαι τώρα και κλείνω με τα ζητήματα, τα οποία κλείσατε και εσείς τη δευτερολογία σας. Σας έκανα μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Τα επαναλαμβάνω: Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη; Σας ρωτώ ευθέως: Το γνωρίζατε ή όχι; Περιμένω μια απάντηση. Όχι πείτε το, δεν είναι κακό. Διότι εδώ δύο τινά συμβαίνουν: Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμιξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική, ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας. Καταλάβετέ το κ. Τσίπρα: Δεν είναι φυσιολογικό, όσο - να ανοίξω και μια παρένθεση - αγαθές και αν είναι οι προθέσεις κάποιου να συνομιλεί ένας Υπουργός με έναν καταδικασμένο ισοβίτη. Το αντιλαμβάνεστε αυτό που λέω; Το καταλαβαίνετε; Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως; Το καταλαβαίνετε ότι δεν συμβαίνει σε δημοκρατικές χώρες αυτό το πράγμα; Το αντιλαμβάνεστε ή όχι; Ή σας φαίνεται και αυτό κανονικό; Διότι θα μας τρελάνετε τελείως εδώ. Έρχεται ένας Υπουργός και συνομιλεί 12 φορές με έναν ισοβίτη. Δεν ξέρω, συνομιλείτε τακτικά με ισοβίτες, κ. Καμμένο; Μπορεί να έχετε ενδιαφέρον για υποθέσεις Δικαιοσύνης και άλλες. Δεν το ξέρω αυτό. Αλλά ξέρω ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν στη Δικαιοσύνη. Η διάκριση των εξουσιών, κ. Τσίπρα, ακριβώς αυτό το νόημα έχει. Δεν γίνεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια ανοιχτή δικαστική έρευνα. Όποιες και αν είναι, όσο αγαθές – να το δεχθώ και αυτό – και αν είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται. Αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες.

Και εν πάση περιπτώσει, να κάνω και μια ερώτηση, κ. Τσίπρα, μπορεί να καταφέρω να εκμαιεύσω και μια απάντηση από εσάς σήμερα. Ο κ. Καμμένος μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μας ζήτησε να προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι εκεί. Συμφωνείτε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό; Κύριε Καμμένε, άκουσα πράγματα τα οποία μου προκάλεσαν εντύπωση. Άκουσα - για την υπόθεση αυτή του Noor 1 - πράγματα τα οποία είναι περίπου ανατριχιαστικά. Άκουσα, π.χ., ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τις καταθέτει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ‘πα καλά; Εάν, λοιπόν, κ. Τσίπρα, αισθάνεστε τόσο σίγουρος γ’ αυτήν την υπόθεση, θεωρείτε λογική την εμπλοκή ενός Υπουργού σας σε μια τόσο προβληματική υπόθεση; Ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Εγώ σας το είπα από την αρχή, κ. Καμμένε. Εγώ δεν καλύπτω κανέναν σε αυτήν την υπόθεση. Κανέναν δεν καλύπτω. Και δεν είναι και δουλειά μου να καλύψω κανέναν. Διότι στο κάτω - κάτω της γραφής - η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος.

Δεν μπορώ, όμως, να μην επισημάνω ότι η υπόθεση αυτή του Noor 1 είναι μια υπόθεση η οποία είναι γνωστή στο πανελλήνιο από το 2014. Κάνω λάθος. Όχι. Πολλά ακούγονται. Και πολλές φήμες κυκλοφορούν και στο χώρο του διαδικτύου. Δεν σας προβλημάτισε αυτή η υπόθεση, κ. Καμμένο, όταν ο κ. Μαρινάκης κατάφερε και έγινε υπερθεματιστής και πήρε μια τηλεοπτική άδεια; Γιατί ξαφνικά προέκυψε ζήτημα με τον κ. Μαρινάκη μετά την υπόθεση του Δ.Ο.Λ.;

Εάν πράγματι υπήρχε τέτοιο ζήτημα, θα έπρεπε - φαντάζομαι κ. Καμμένε - τα καμπανάκια να τα είχατε βαρέσει πιο νωρίς. Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας εξ όσων γνωρίζω συναντούσε τον κ. Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή αν δεν τον συναντούσε ο κ. Τσίπρας, τον συναντούσε ο κ. Παππάς, γιατί εγώ δεν τον έχω συναντήσει. Ο κ. Τσίπρας τον συναντούσε. Λοιπόν, από κει και πέρα, εάν υπήρχαν ζητήματα, πως νομιμοποιείται αυτή η συνάντηση; Ελάτε, λοιπόν, αφού είστε τόσο πρόθυμοι να συμφωνήσουμε, κ. Τσίπρα, σε μια Εξεταστική, να ανοίξουν και οι λογαριασμοί των τηλεφώνων, να δούμε ποιος μιλούσε με ποιους και να δούμε εάν πραγματικά υπήρχε πολιτική παρέμβαση και αν μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή πράγματι να συνεισφέρει κάτι σε μια υπόθεση άκρως προβληματική. Ναι, δεν είναι απλή υπόθεση. Συμφωνώ, κ. Καμμένε. Δύο τόνοι ηρωίνη. Καθόλου απλή υπόθεση. Δεν είναι ούτε συνηθισμένη. Αν, λοιπόν, μπορεί να συνεισφέρει κάτι σε αυτήν την υπόθεση, εδώ είμαστε να συμφωνήσουμε όλοι. Ελάτε, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Αποδεχθείτε την πρότασή μου.

Κλείνω με μια αναφορά, την οποία δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη, διότι είναι η τρίτη φορά που την κάνετε. Δεν ήλθα ανεπάγγελτος, κ. Τσίπρα. Έχω δουλέψει 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Έχω κολλήσει τα ένσημά μου, όχι μόνο στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και  στο εξωτερικό σε εξαιρετικά μεγάλες επιχειρήσεις  και σε άλλες ελληνικές τράπεζες. Εσείς, κ. Τσίπρα, που ακριβώς έχετε δουλέψει; Που έχετε δουλέψει εσείς; Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει; Για πείτε μου , ποιος είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα  και ποιος δεν είναι; Νόμιζα κ. Τσίπρα ότι αυτά τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη κ Τσίπρα. Διότι αν μπούμε σε αυτήν την κουβέντα, ποιος έχει και ποιος δεν έχει επαγγελματική διαδρομή, μάλλον ζημιωμένος θα βγείτε.

Λοιπόν κλείνω. Μου θύμισε ένας φίλος με αφορμή μία συζήτηση που έκανα πριν από κάποιες μέρες  στην οποία αναφέρθηκα και στον Κάρολο Μαρξ, ένα ρητό του: «Καλύτερα  ένα άθλιο τέλος παρά μία αθλιότητα  χωρίς τέλος». Αυτά υποστήριζε ο Καρλ Μαρξ. Καλά θα  κάνετε να τον ακούσετε κ Τσίπρα. Στο κάτω - κάτω το άθλιο   εκλογικό αποτέλεσμα αφορά αποκλειστικά εσάς. Η χωρίς τέλος, όμως, αθλιότητα  η οποία χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο το δημόσιο λόγο,  όχι τόσο τον δικό σας, αλλά σίγουρα των στελεχών σας,  αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τη Δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Και αυτό κ Τσίπρα είναι κάτι που σας ξεπερνά. Η μόνη υπηρεσία  την  οποία μπορείτε να προσφέρεται στη χώρα είναι μία: «Δώστε επιτέλους το λόγο στο λαό , όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

Τριτολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία

Σε ό,τι με αφορά κ. Τσίπρα, επιχειρήσατε να διαστρεβλώσετε τα λεγόμενά μου. Ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος και μίλησα για το Ελληνικό φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δεν αναφέρθηκα στη χούντα, ούτε στο τι έγινε πριν από τη χούντα. Αυτό ακριβώς είπα. Θα το πω άλλη μια φορά και θα ήταν πράγματι ένα κέρδος, εάν το αναγνωρίζετε εσείς κ. Τσίπρα αυτό. Γιατί εγώ ουδέποτε θα μπορούσα να φανταστώ να ταυτίσω εσάς προσωπικά, ούτε να αφήσω οποιαδήποτε υπόνοια για σχέση δική σας με τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραπέμπουν στην κατάλυση της σχέσης της Δημοκρατίας. Αλλά θα ήταν πράγματι ένα επίτευγμα, μια κατάκτηση για την Δημοκρατία, εάν εσείς που προέρχεστε από την Αριστερά, δεχόσασταν αυτή την απλή πραγματικότητα. Ότι όλες οι οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες προσπάθησαν να δώσουν έναν ιδεολογικό μανδύα σε αποτροπιαστικές πράξεις δολοφονίας, είχαν ως μήτρα το χώρο της Ακρας Αριστεράς. Αυτό θα ήταν μια κατάκτηση εάν το λέγατε. Και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αυτή την ιστορική πραγματικότητα, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν, έχετε τόσο μεγάλη δυσκολία, αυτή την ιστορική πραγματικότητα, να την αναγνωρίσετε. Δεν σας χρέωσα κάτι κ. Τσίπρα.

Σας χρεώνω κάτι διαφορετικό. Σας χρεώνω ότι συστηματικά δεν βάζετε τα ζητήματα νόμου και τάξης σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Σας χρεώνω το γεγονός ότι έχετε αφήσει τα Εξάρχεια να έχουν γίνει μια ζώνη, στην οποία το Ελληνικό Κράτος δεν έχει παρουσία. Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είπα πριν.

Ελάτε, λοιπόν, να έχετε το θάρρος και θα είναι πραγματικά ένα κέρδος για αυτήν εδώ την αίθουσα, η οποία σας θυμίζω έχει θρηνήσει θύματα από αυτή την τρομοκρατία, να βγείτε και να ομολογήσετε αυτή την πραγματικότητα. Διότι δεν επιδέχεται αμφισβήτησης κ.Τσίπρα. Γιατί συγχέετε την περίπτωση Τεμπονέρα; Εγώ μιλάω για οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες που επί δεκαετίες συστηματικά δολοφονούσαν ανθρώπους. Έχετε διαβάσει; Έχουμε υποχρέωση κ. Τσίπρα και εσείς και εγώ και εμείς και εσείς, να σταθούμε με θάρρος απέναντι σε οποιαδήποτε έκφραση βίας. Και απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο τρομοκρατίας. Ελάτε, λοιπόν, μαζί να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να κάνουμε συνολικά τον ιστορικό απολογισμό. Διότι πράγματι, είναι παράξενο, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αυτού του είδους την τρομοκρατία - που πράγματι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είχε δραστηριοποιηθεί τη δεκαετία του ’60, τη δεκαετία του ’70 - η μόνη χώρα η οποία ενδεχομένως για λόγους ιστορικούς, δεν πάω να δικαιολογήσω κάποια πράξη, άφησε αυτή την τρομοκρατία ή επέτρεψε εν πάσει περιπτώση σε αυτή την τρομοκρατία να εξακολουθεί να υπάρχει και να δολοφονεί αθώους ανθρώπους. Αυτό, λοιπόν, το οποίο σας λέω κ. Τσίπρα - αρκεί να διαβάσετε και εσείς και οι βουλευτές σας τα μανιφέστα των οργανώσεων αυτών - μην υπάρχει καμία αμφιβολία από που προέρχονται ιδεολογικά. Καμία αμφιβολία. Προσέξτε, δεν λέω ότι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπα με απόλυτη σαφήνεια. Προέρχονται από το χώρο της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυτό είπα. Κύριε Τσίπρα μιλάτε για τη Χρυσή Αυγή. Εξ όσων θυμάμαι, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία έστειλε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, με την υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Είναι έτσι ή δεν είναι; Λοιπόν, είναι έτσι. Λοιπόν, είμαστε ενωμένοι, θέλω να πιστεύω, απέναντι στα άκρα, απ’ όπου κι αν αυτά προέρχονται. Αυτά, όμως, δεν θα αλλοιώσουν την ιστορική παρακαταθήκη. Ούτε θα διαγράψουν την ιστορική μνήμη. Θα ήταν ένδειξη μεγάλης πολιτικής γενναιότητας κύριε Τσίπρα, εάν μπορούσατε σήμερα και στη μνήμη όλων των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να σηκωθείτε και να δεχθείτε αυτήν την ιστορική πραγματικότητα. Θα προσφέρετε πολλά καλά στη Δημοκρατία μας.

Τεταρτολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία

Η Χρυσή Αυγή κ. Τσίπρα είναι μια αποκρουστική, νεοναζιστική οργάνωση της οποίας η συμπεριφορά όντως έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης. Καλύπτεστε;
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ