Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.7.17

Ούτε μπροστά και αριστερά _ Ούτε μπροστά και δεξιά.

Ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την οικονομία και τις αποφάσεις του  Eurogroup.


Δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί κάποιοι στα social media ξαφνιάζονται που η συζήτηση για την αξιολόγηση γίνεται 20 μέρες μετά το κλείσιμό της. Άλλωστε είμαστε σε μια χώρα που το επίδομα θέρμανσης δόθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου με το θερμόμετρο να δείχνει 45 βαθμούς.

Ας πάμε όμως στο θέμα μας:

Διαβάζω: «Η Ελλάδα, πότε με εθνική φανφάρα και πότε με εθνική μουρμούρα, κατορθώνει να παρακολουθεί τα μεγάλα ραντεβού της ιστορίας, τους μεγάλους μετασχηματισμούς που συντελούνται στην ομάδα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Κοντολογίς, η Ελλάδα ταξιδεύει με το καλύτερο τρένο που υπάρχει στον κόσμο αλλά πάντα είναι επιβάτης του τελευταίου βαγονιού. Φτάνει καθυστερημένη και ανεβαίνει την τελευταία στιγμή». Η διαπίστωση είναι του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, γραμμένη εδώ και αρκετά χρόνια, αποδίδει όμως πιστά όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν και τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που φτάνει καθυστερημένη και ανεβαίνει πάντα την τελευταία στιγμή στο καλύτερο τρένο που υπάρχει στον κόσμο. Και πρέπει να δούμε τι μας στοιχίζουν αυτές οι καθυστερήσεις.


Η οικονομική αποτίμηση είναι σχετικά εύκολη. Οι παλινωδίες του ΄15 είχαν αποτιμηθεί στα 80 δισ. Ευρώ και τώρα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών μιλούν για κόστος άνω των 100 δισ.!


Ποια όμως είναι η ζημιά από την καθυστέρηση της τελευταίας αξιολόγησης ; «Καμία! Μόνο κέρδη», ισχυρίζεται ο κ. Τσακαλώτος. Ο υπουργός έδωσε μια συνέντευξη στην Αυγή (25 Ιουνίου) με τίτλο: «Ναι! Τον Ιούνιο στοEurogroup αποκομίσαμε τρία σημαντικά κέρδη». Και απαριθμεί ο υπουργός τα τρία σημαντικά κέρδη!

-          Κλειδώσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, δηλαδή αλλάξαμε το «τουλάχιστον 2% του Μαΐου».

-          Αλλάξαμε τη διατύπωση για τα μέτρα για το χρέος από «αν χρειαστεί» με το «στην έκταση που απαιτείται».

-          Υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα αναπτυξιακά μέτρα και την ανάπτυξη εν γένει!

Αυτά λοιπόν είναι τα 3 κέρδη δια στόματος Τσακαλώτου!

·         Ένα «τουλάχιστον 2» που έγινε «2»

·         Ένα «αν χρειαστεί» που έγινε «στην έκταση που απαιτείται»

·         Και μια ασαφής αναφορά στην ανάπτυξη


Και οι ζημίες; Ας γυρίσει το βλέμμα του στην ταπεινή οικονομία.

·         Μειώθηκαν ξανά οι καταθέσεις

·         Αυξήθηκαν τα χρέη του κράτους στους πολίτες

·         Πολλαπλασιάστηκαν τα κόκκινα δάνεια


Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι η ανάπτυξη το 2017 θα είναι 1,6%, ενώ η πρόβλεψη ήταν 2,7%. Δηλαδή απώλεια εθνικού πλούτου περίπου 2 δισ.!


Προφανώς, αν ξέρατε πού θα κατέληγε η διαπραγμάτευσή σας, θα την είχατε κλείσει νωρίτερα. Σας προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους αλλά δεν ακούγατε κι αυτό είναι ένα μόνιμο σύμπτωμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής : τα κλειστά αυτιά. Κανείς δεν ακούει κανέναν γιατί όλοι τα ξέρουν όλα. Έτσι ζούμε ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες. Μια ατέλειωτη κρίση που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην παραίτηση. Δεν θέλω να μείνω μόνο στα νούμερα γιατί δεν είναι μόνο τα νούμερα. Οι συνεχείς καθυστερήσεις μονιμοποιούν την ηττοπάθεια στην ελληνική κοινωνία, σαν εξέδρα επαρχιακής ομάδας που παλεύει πάντα για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Και μέσα σε αυτή τη συνθήκη αναπτύσσονται οι πιο σκοτεινές θεωρίες. Οι μεγάλοι που μας μισούν, οι διαιτητές που είναι στημένοι…Και τελικά οι προστάτες που θα μας σώσουν: Βενεζουέλα στην αρχή και μετα Ιράν – Ρωσία – Κίνα.


Βρεθήκατε, κύριοι, στην κυβέρνηση εντελώς απροετοίμαστοι. Δύο μνημόνια και τριακόσιες διαδηλώσεις σας έφεραν στην εξουσία.

Αντί να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο για να μελετήσετε την πραγματικότητα, να εκπονήσετε κάποιο σχέδιο, είδατε την διακυβέρνηση της χώρας ως σχολική εκδρομή. Ωραίες ατάκες και καζούρα για τους αντιπάλους. Το καζούρα το λέω ευγενικά γιατί είχαμε μόνο λάσπη και συκοφαντίες. Κι όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα, τότε καταφύγατε σε παλιά κείμενα, παλιές θεωρίες, παλιές πρακτικές.


Αποτέλεσμα; Οι χειρότερες επιδόσεις στην εργασία, στη Δικαιοσύνη και στην Παιδεία, για να πάρω μόνο αυτούς τους τρεις τομείς.

Όσο για τις δουλειές; Όλοι 7 μήνες τον χρόνο δουλεύουνε για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ή -για να σας το πω και αλλιώς- για κάθε 100 ευρώ απόδειξη παροχής υπηρεσιών το κράτος εισπράττει από 60 έως 80 ευρώ. Η μέρα φορολογικής ελευθερίας -δηλαδή η μέρα του χρόνου που ο μέσος φορολογούμενος δουλεύει επιτέλους γι’ αυτόν και όχι για το κράτος- θα είναι φέτος η 23η Ιουλίου. Πέρυσι ήταν η 6η Ιουλίου και το 2015 ήταν 27η Ιουνίου. Κάθε χρόνο 2 επιπλέον εβδομάδες δουλειάς για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης.


Και για ποιο δημόσιο, τόσοι φόροι; Γιατί αν είχες την αίσθηση ότι υπάρχει φροντίδα και ασφάλεια, για την οικογένειά σου τότε λες «χαλάλι». Και η Σουηδία έχει μεγάλους φόρους. Έχει όμως και μεγάλες παροχές.Η Ελλάδα όμως κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες οικονομίες όσον αφορά τους δείκτες κοινωνικής προστασίας, τις υπηρεσίες υγείας, τις ψηφιακές υποδομές και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Εισφορές Σουηδίας, λοιπόν, με παροχές τριτοκοσμικών χωρών. Ιδού η σχετική διεθνής έκθεση (World Economic Forum). Αυτό σημαίνει μια άδικη κοινωνία. Το μέγεθος του δημοσίου η υπερφορολόγηση και ο κρατισμός είναι τέτοιος που η ελληνική οικονομία θεωρείται διεθνώς «ανελεύθερη».Καταλαμβάνει μόλις την 127η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες,στην ίδια παρέα με το Μπαγκλαντές και την Μογγολία. Ξανά εδώ τα διεθνή στοιχεία (Index of Economic Freedom του Heritage Foundation).


Πάμε όμως και σε πιο πρακτικά ζητήματα δικαιοσύνης. Μια λεπτομέρεια θα σας πω, γιατί εξ όνυχος τον λέοντα. Όσοι έχουν κάνει αδικήματα που επισύρουν ποινές μέχρι 2 χρόνια απαλλάσσονται αν τα έχουν διαπράξει μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016. Αν το αδίκημα το έχουν κάνει την επόμενη μέρα, την 1 Απριλίου τιμωρούνται! Αυτή είναι η δικαιοσύνη μας!

Δεν μπορούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παραγράφουμε σχεδόν αδιακρίτως αδικήματα. Παράλληλα αφήνουμε ολόκληρες γειτονιές στο έλεος των συμμοριών. Είναι μια παλιά ιστορία που δεν αφορά μόνο τα χρόνια σας.Αλλά με εσάς δεν είναι μόνο ανικανότητα, υπάρχει και μια κουτοπόνηρη αντίληψη. Η ασυλία που δίνεται στις εγκληματικές ομάδες που δρουν στα Πανεπιστήμια και στα Εξάρχεια. Αυτός είναι ο αριστερός φερετζές σας.


Μπορεί να βάζουμε φόρους, μπορεί να γίνονται πλειστηριασμοί, όμως η αστυνομική καταστολή δεν θα περάσει. Τώρα για να καλοπιάσετε τους ακραίους σας σαλπίζετε άλλη μια υποχώρηση στην παιδεία. Κάνετε ξανά λάστιχο το άσυλο για να χωρέσει εγκληματικές συμμορίες σαν αυτές που καταγγέλλονται από φοιτητές ότι δρουν στα πανεπιστήμια. Πορνεία – κλοπές – ναρκωτικά – βανδαλισμοί. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που χτυπά την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια. Φέρνει πίσω τις εξαρτήσεις από το καθηγητικό κατεστημένο, ενισχύει τις κομματικές παρατάξεις εμποδίζει τα Πανεπιστήμια να αποκτήσουν πόρους και να αυτοσυντηρηθούν στους δύσκολους αυτούςκαιρούς.


Κάναμε μια έρευνα.

2 στους 3 πολίτες δε θέλουν τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Αλλά όλα αυτά θα τα δημοσιοποιήσουμε την Τετάρτη στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου του Π στο τετράγωνο και του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση. Να ξέρετε πάντως ότι και οι φοιτητές και οι καθηγητές είναι αυτή τη φορά αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην νέα αντιμεταρρύθμιση.


Η χώρα πρέπει να αρχίσει να δίνει τις σωστές μάχες. Να πάψουμε να κυνηγάμε την ουρά μας, να μην εξαντλούμε τις δυνάμεις μας παρακαλώντας απλώς για την επόμενη δόση. Σχέδιο, αυτογνωσία και ευθύνη. Υπάρχει μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν την παρακμή της χώρας. Θα επιμείνω.

Πρώτοι στο κάπνισμα

Πρώτοι και στο παθητικό κάπνισμα

Πρώτοι στους αναπήρους από τροχαία

Πρώτοι στις καισαρικές


Θέλω όμως να αναφερθώ, Ιούλιο μήνα, σε αυτά που σχετίζονται με τον τουρισμό μας και τη ζωή των παιδιών μας. Σκουπίδια, χωματερές, αποχετεύσεις που χύνονται στα ποτάμια και τις θάλασσες… Πόσοι βιολογικοί δουλεύουν στη χώρα; Δεν είναι ώρα να στιγματίσουμε περιοχές αλλά όλοι ξέρουμε… Ήμουν προ ημερών σε έναν πανέμορφο τόπο και μιλούσα με έναν ψαρά, ο οποίος μου έδειξε τη γλίτσα που είχε απλωθεί στην επιφάνεια

της θάλασσας. «Άστα φίλε» μου είπε: «οι Τούρκοι μας ρίχνουν συνεχώς τις ακαθαρσίες τους». Μα οι τούρκοι είναι σχεδόν 100 ναυτικά μίλια μακριά! Η δική μας ευθύνη; Οι δικές μας προτεραιότητες;


Στα χρόνια σας ενισχύσατε την άποψη ότι τα προβλήματα λύνονται με την επίκληση συνθημάτων. Αρκούν οι φωνές, πολλές φορές και οι κατάρες.


Η λεωφόρος του λαϊκισμού ήταν πάντα μεγάλη στη χώρα μας αλλά στα χρόνια της κρίσης έγινε χαράδρα που κατάπιε τα πάντα!


Σας άκουγα κ.Τσίπρα στον ΣΕΒ να λέτε:

«να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις», «να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές»… Σε ποιους απευθύνεστε; Στη μισή κοινωνία που αποκαλούσατε προδότες; Εκτός αν μιλάγατε στους υπουργούς σας; Στον κ. Καμμένο, και τον κ.Πολάκη…


Όμως οι χυδαίες γραβάτες που αναρτά ο κ.Καμμένος για να γιορτάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι υβριστικές, δήθεν μαντινάδες, του κ. Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης δεν είναι ατυχήματα, δεν είναι μια κακιά στιγμή. Είναι μέρος της ταυτότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με την αντισυστημική χυδαιότητα προσπαθούν να απευθυνθούν στους οργισμένους, στους φανατικούς, στους ακραίους και να τους πουν: σαν και εσένα είμαστε. Μην κοιτάς τα υπουργικά μας προνόμια, δες πόσο αντισυστημικός είμαι.

Η αντισυστημικότητα όμως θα έπρεπε να είναι αλλού. Στο να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη του παρελθόντος, όπως το κομματικό δημόσιο και οι κομματικές προσλήψεις, οισυμβάσεις 2μηνες και 4μηνες για τους ανέργους.




ΚκΚ της Κυβέρνησης

Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να εντάξετε την χώρα με ισότιμους όρους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα εκατοντάδες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.


Σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο συζητάνε για την 4η βιομηχανική επανάσταση, για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, το «ίντερνετ των πραγμάτων». Εμείς εδώ απλώς εξάγουμε εγκεφάλους αντί να δημιουργήσουμε εδώ τις θέσεις εργασίας για όλα αυτά.


Η Αριστερά σας αγνοεί και χλευάζει την ατομική πρωτοβουλία.

Το ξεπερασμένο κομματικό δημόσιο και οι ιδεοληψίες σας εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να πάνε παρακάτω τη χώρα.

Και θα έπρεπε να τους αφήσουμε να το κάνουν, με λύσεις ανάπτυξης σε ένα κράτος δικαίου. Να σεβαστούμε τους αγώνες των ανθρώπων της παραγωγής. Να διδαχθούμε από τις νίκες τους!


Όλες αυτές οι μικρές επαναστάσεις μπορούν να συνθέσουν την προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα.


Όλα αυτά όμως έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση. Να φύγουμε από συντηρητικές λύσεις, όπως αυτές που υπηρετούν 30 μήνες τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να επιλέξουμε λύσεις που βλέπουν μπροστά, χωρίς αριστερές και δεξιές παρωπίδες.


Λύσεις που μπορεί να εγγυηθεί μόνο το προοδευτικό κέντρο.


Ούτε μπροστά και αριστερά

Ούτε μπροστά και δεξιά.


Να αλλάξουμε τελικά εποχή και όχι απλώς κυβέρνηση!
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ