Εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων Βουλευτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Τα αποκαλυπτήρια στήλης με τα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος έκανε σήμερα στο περιστύλιο του κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στα πλαίσια εκδηλώσεων μνήμης και τιμής των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη Βουλή των Ελλήνων.
Πριν από τα αποκαλυπτήρια, στο χαιρετισμό του, ο κ. Ν. Βούτσης τόνισε:«Κύριε Πρόεδρε των απογόνων των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος,
Κυρία Επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα,
Κύριε Πρόεδρε του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου,
Κύριε Πρόεδρε του Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,
Κύριε Πρόεδρε του Εβραϊκού Μουσείου,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής,
Εβδομήντα πέντε χρόνια είναι αρκετά έως πάρα πολλά για να δημιουργούν ενοχές σε όλους και σε όλες εμάς από τις πτέρυγες της Βουλής που είμαστε παρόντες και παρούσες. Γιατί εβδομήντα πέντε χρόνια είναι μια πολύ μεγάλη ιστορική παρένθεση, που θα έπρεπε να είχε καλυφθεί πολύ πιο έγκαιρα μέσα από την αυτονόητη τιμή που έπρεπε να είχε αποδοθεί στους συναδέλφους μας οι οποίοι υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Άρα, βλέποντας το μέλλον και ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα πρέπει σήμερα τουλάχιστον να κάνουμε μια τομή για μια άλλη ιστορική ματιά, ενατένισης για το τι συνέβη στη χώρα και για το τι δεν πρέπει να ξανασυμβεί και στον τόπο μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διότι τα φαινόμενα αυτά δεν έρχονται εξ ουρανού ούτε από κάποιους κακούς ανθρώπους. Έρχονται ως αποτέλεσμα πολύπλοκων, πολυπαραγοντικών, σύνθετων διαδικασιών, διεργασιών, συμφερόντων, συγκρούσεων που φέρνουν μεγάλα φορτία, ιδεολογικά, θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ζωτικού χώρου και όλα αυτά που έζησε η ανθρωπότητα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, διότι ακριβώς βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη και γιατί είναι φανερό, και στη χώρα μας υπάρχει αυτό το αίσθημα υψηλά αναπτυγμένο, ότι μόνο η αλληλεγγύη, η ανθρωποκεντρική ματιά, η συνοχή των κοινωνιών, η σχέση ανάμεσα στους λαούς, η αγάπη και η αλληλεγγύη που όλα αυτά τα συμπυκνώνει, μπορούν να διαμορφώνουν μεγάλες περιόδους ειρήνης, ζωής ευτυχισμένης για τους λαούς και για τους ανθρώπους, και τιμής για όσους έδωσαν παράδειγμα με τη θυσία τους, έδωσαν τη ζωή τους την ίδια.
Συνάδελφοί μας ήταν ο Δανιήλ Αλλαλούφ, ασφαλιστής το επάγγελμα, που θανατώθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο Ζακ Βεντούρα, δημοσιογράφος, που εξοντώθηκε επίσης στο Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο Μισέλ Καζές, τυπογράφος, που εκτελέστηκε με άλλους 27 Αναφιώτες στις 30 Δεκεμβρίου του ’42 στο Κόκκινο Σπίτι του συνοικισμού Δόξας ως αντίποινα για σαμποτάζ στον σιδηροδρομικό σταθμό Γουμένισσας, ο Λεόν Γκατένιο, που εξοντώθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου, ο Μιντές Μπενσαντζή, δημοσιογράφος, που εξοντώθηκε στο Άουσβιτς, Ισαάκ Σιακκή, έμπορος, που επίσης εξοντώθηκε στο Άουσβιτς, Δαυίδ Σουλάμ, επαγγελματίας, που εκτελέστηκε ως αντίποινα για υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και οπλισμό του ιταλικού στρατού, και ο Αλβέρτος Τσενίο, έμπορος, που και αυτός εξοντώθηκε στο Άουσβιτς Μπίρκεναου.
Γι’ αυτούς και για άλλους πολλούς, οι οποίοι κατά δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, και κατά εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως κάποια εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη, εξοντώθηκαν, η σημερινή παρουσία μας εδώ και η στήλη αυτή, η οποία θα μείνει για πάντα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι η ελάχιστη τιμή που πρέπει να αποδώσουμε –επαναλαμβάνω έστω και πολύ καθυστερημένα– για τη μεγάλη αυτή θυσία. Και με την ευχή, με τη θέληση όλων μας, ποτέ πια, ποτέ ξανά, να μην υπάρξουν τέτοιες θηριωδίες, να μην υπάρξουν θύματα για τα οποία θα χρειαστεί μετά από χρόνια, λίγα ή πολλά δεν παίζει ρόλο, να ανεγείρονται στήλες για να τιμηθούν οι θυσίες τους.
Ήταν συνάδελφοί μας, είχαν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, ήταν συμπολίτες μας, και πάνω τους ασκήθηκε η βαρβαρότητα, μαζί με άλλους τους οποίους εκπροσωπούσαν τότε».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι κ.κ. Μάκης Μάτσας, πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου, Δαβίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Μίνως Μωυσής, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και Μάριος Σούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Tammy Ben Haim.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Προεδρείου και όλων των κομμάτων της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.