Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.3.14

Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ολομέλεια της Βουλής


Εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις»


 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η χώρα μας, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, κατάφερε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη διεθνή οικονομική ιστορία.
Διαπιστώνω, δυστυχώς, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση αυτό δεν θέλει να το αναγνωρίσει. Προτιμά, να συνεχίζει την ίδια ισοπεδωτική ρητορεία, απαξιώνοντας τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Χωρίς να θέλω να ρίξω αλάτι στις πληγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω ότι εμείς στηρίξαμε μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις μας ότι:

-Δεν θα υπάρξουν νέα, οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα και η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα αφορά κυρίως αναπτυξιακού χαρακτήρα διαθρωτικά μέτρα.
-Θα επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα και στη συνέχεια ένα μέρος του θα διανεμηθεί για την ανακούφιση των πλέον αδύνατων συμπολιτών μας.
-Η Ελλάδα θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα επανακτήσει πρόσβαση σε αυτό.
-Θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ώστε αυτό σταδιακά να συμμετέχει ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
-Θα τεθούν τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα.
Η συνέπεια της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα λειτουργεί πλέον αποστομωτικά για όσους μικρόψυχους, είτε για λόγους κομματικών τακτικισμών επέλεξαν το δρόμο της απόλυτης άρνησης, της μεμψιμοιρίας, του λαϊκισμού και σήμερα της προσπάθειας δημιουργίας κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η προσπάθεια των Ελλήνων αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς. Από τους εταίρους μας, από τις αγορές, από τα έγκυρα διεθνή ΜΜΕ.

Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει. Το απέδειξε σήμερα. Επιδιώκει να υπονομεύσει την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση με εξόφθαλμα ψέματα και με απειλές. Και απόψε επιχείρησε ένα άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Υπουργού Οικονομικών. Για προσωπικούς λόγους; Όχι. Με έπιασε με τη γίδα στην πλάτη; Όχι. Είμαι σφετεριστής δημοσίου χρήματος; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου από την πρόνοια; Δεν παίρνω. Άρα, λοιπόν, για ποιο λόγο; Διότι κατέθεσα ένα νομοσχέδιου που περιλαμβάνει άρθρα τα οποία δεν του αρέσουν. Τι να κάνουμε; Πριν από λιγότερο από έξι μήνες είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και άρα, κατά του Υπουργού Οικονομικών. Γιατί το έκανε λοιπόν; Από κουτοπονηριά. Μεθαύριο η χώρα μας φιλοξενεί το Eurogroup ως προεδρεύουσα της ΕΕ και το Ecofin. Εκεί θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Όπως ξέρετε, το Μάιο εκταμιεύεται η τελευταία δόση από την ΕΕ. Θέλει per mare, per terra αυτό να μη γίνει. Δεν θα του κάνουμε το χατίρι.

Και επειδή ελέχθη και από τον κ. Πολύδωρα, ότι δεν είναι αλήθεια πως μετά από την πρόταση μομφής εναντίον μου θα κάνει και κατά του κ. Χατζηδάκη, του κ. Γεωργιάδη, το απέδειξε σήμερα. Μετά από εμένα έκανε στον Πρόεδρο της Βουλής. Άρα, λοιπόν, θα πήγαινε σχοινί-κορδόνι αυτό, με στόχο να μη συζητηθεί μεθαύριο στο Eurogroup το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Είμαι υποχρεωμένος να το τονίσω, για να το ακούσει ο ελληνικός λαός, για να δει με τι έχει να κάνει.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι κάποιοι βλέπουν αντεστραμμένη την πραγματικότητα.
Μιλούν για ανατροπή και εννοούν συντήρηση. Μιλούν για δημόσιο συμφέρον και εννοούν διατήρηση  συντεχνιών και μεταπολιτευτικών παθογενειών. Αυτά τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που απολάμβαναν μέχρι σήμερα καθεστώς προστασίας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των φτωχών ανθρώπων.

Πραγματικά, επειδή αρέσκεται ο κ. Τσακαλώτος να μιλά για φιλοσοφία,  βλέπουν «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω» ,όπως έλεγε ο Χέγκελ, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το μεταρρυθμιστικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο.

Δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με τις κατηγορίες και τις απειλές που ο κ. Τσίπρας εκτοξεύει εναντίον μου. Κι αυτό,  όχι γιατί δεν σέβομαι το θεσμικό του ρόλο.
Άλλωστε, πολλές φορές του έχω απευθύνει ανοικτή πρόσκληση να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια. Προσωπικά δεν έχω μάθει να κάνω πολιτική ούτε με απειλές ούτε με εκφοβισμούς.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Υπουργός Οικονομικών, μέλημά μου ήταν και είναι να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό για την πατρίδα μου. Ο ίδιος, όμως, δεν αντέχει τα αποτελέσματα τα οποία έρχονται. Του ανατρέπουν το πρόγραμμα. Είχε επενδύσει στην καταστροφή. Η ανατροπή των προβλέψεων για τις εκλογές του έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση.

Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν, με έχουν περιβάλει με την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί να έχουμε εντάσεις ή και διαφορετικές προσεγγίσεις, πάντα όμως στο τέλος συμφωνούσαμε και πράτταμε όσα επιβάλει η εθνική μας ευθύνη απέναντι στον τόπο. Και το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Επομένως, οι απειλές και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν μας αγγίζουν. Όχι μόνο γιατί δεν θα έχει ποτέ τη δυνατότητα ο κ. Τσίπρας να κάνει  όσα δήθεν σήμερα υπερασπίζεται αφού ο λαός έχει πλέον αντιληφθεί την κενότητα των λεγομένων του αλλά και επειδή, όπως και να το κάνουμε, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πολιτική. Κοινώς, ζούμε σε άλλους κόσμους. Είναι στον κόσμο του ψέματος και είμαστε στον κόσμο της αλήθειας. Λέμε στον κόσμο τι συμβαίνει, τι έχει γίνει και τι πρέπει να κάνουμε. Εκείνος μιλά για διαγραφή, μονομερώς, χρέους σαν να μην γνωρίζει τι σημαίνει αυτό.

Κύριε Τσίπρα, κύριοι και κυρίες της Αντιπολίτευσης, θέλουμε να φέρουμε ένα νέο παράδειγμα στην πολιτική, που στηρίζεται στην ειλικρίνεια και τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε.

Είστε ελεύθεροι να μείνετε προσκολλημένοι στις πρακτικές του χθες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα σας ακολουθήσουμε. Κόπτεστε, δήθεν, για το δημόσιο συμφέρον και πώς αυτό διακυβεύεται με τις διατάξεις που φέρνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Σας υπενθυμίζω ότι η κρίση των τραπεζών προήλθε κυρίως  από το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα και αυτό είχε ένα μεγάλο όφελος σε όρους δημοσίου χρέους. 35 δισ. ήταν το όφελος σε όρους δημοσίου χρέους από το κούρεμα αυτό.
Και ξεχνάτε ότι από την μετέπειτα επαναγορά από το κράτος  των νέων κουρεμένων ομολόγων το ελληνικό δημόσιο έχει κερδίσει αρκετά και έχει επιπλέον στην κατοχή του τραπεζικές μετοχές σημαντικής αξίας.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κύριο Τσίπρα. Πιστεύει αλήθεια ότι δεν συμφέρει το Δημόσιο να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ιδιώτες επενδυτές;
Δεν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να διατηρηθεί ανέπαφο το απόθεμα των 11 δισ. από τα αρχικά 50 δισ. για να λειτουργεί ως εγγύηση και ασφάλεια για το τραπεζικό σύστημα. Για να έχουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας; Τι θέλει; Να πάρει ο κόσμος τις καταθέσεις και να φύγει; Το έχει πει και άλλη φορά αυτό.

Δεν αυξάνεται η ρευστότητα των συναλλαγών από τη συμμετοχή ιδιωτών; Δεν συμμετέχουν πλέον και οι ιδιώτες στο μελλοντικό όποιο ρίσκο; Δεν θέλετε οι τράπεζες να είναι υγιείς και ανταγωνιστικές; Θέλετε να τα βάζουν από την τσέπη τους οι πολίτες; Αυτό ζητάτε; Η μήπως θέλετε να τις ελέγχετε για να κάνετε τα όσα «μαγικά» υπόσχεστε αφειδώς.

Ξεχνάτε, ή μήπως δεν ξέρετε, μια και είστε κύριε Τσίπρα και υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι υπάρχουν ξεκάθαροι ευρωπαϊκοί κανόνες εδώ και λίγο καιρό που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών; Ως υποψήφιος όφειλε να το γνωρίζει ο κύριος Τσίπρας.

Κανόνες, που ελαχιστοποιούν τη συμμετοχή του φορολογούμενου πολίτη και επιδιώκουν και επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών; Καταθέτω την επιστολή που ζητήσατε χθες από τον κύριο Αλμούνια, Επίτροπο αρμόδιο για τα θέματα αυτά. Θέλετε να κάνουμε κύριε Τσίπρα το αντίθετο από αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική και η ευρωπαϊκή οδηγία;  

Με τις προτεινόμενες διατάξεις στο νομοσχέδιο σήμερα κάνουμε το αυτονόητο.  Δίνουμε όλα τα εφόδια στο ΤΧΣ να πάρει τις σωστές αποφάσεις και στις Τράπεζες να επανέλθουν σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Διαπιστώνω ότι για ακόμη μια φορά ο κ. Τσίπρας βιάζεται να εξάγει συμπεράσματα. Μιλά για κακουργηματική απιστία. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.
Μιλά για κατάρρευση τραπεζών και ήδη οι δύο πρώτες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήταν απόλυτα επιτυχημένες. Μιλά για ξεπουλήματα και ζημιά του Δημοσίου αλλά και πάλι θα διαψευστεί. Φωνάζει που ο νόμος προβλέπει ότι το Ταμείο μπορεί να επιτρέψει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση σε τιμή κάτω από την τιμή κτήσης και κάτω από την τιμή αγοράς. Αυτό συμβαίνει παντού. Όταν κάνεις αύξηση κεφαλαίου, δίνεις μία μικρή έκπτωση σε σχέση με την τιμή αγοράς. Αυτό έκαναν η Πειραιώς και η Alpha. Γιατί να μην το κάνει το ΤΧΣ; Για να δούμε λίγο τη λογική του. Μας είπε σήμερα ότι αν επιτρέψει το Ταμείο να γίνει ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank κάτω από το 1,25 θα μας στείλει για κακούργημα. Τον προκαλώ να φέρει νομοσχέδιο στο οποίο να λέει ότι η τιμή θα είναι 1,25. Να δούμε, θα έρθει ένας επενδυτής να βάλει ένα ευρώ, όταν η τιμή στην αγορά σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη; Και τι θα κάνει τότε το ΤΧΣ; Θα αφήσει τη Eurobank αθωράκιστη; Θα έρθει και θα βάλει 3 δισ. σε 1,25 ευρώ. Αυτό δεν θα είναι κακούργημα τότε; Ξέρει τι λέει; Έχει αίσθηση πραγματικότητας;

Έχει πέσει έξω σε όλα. Και αν αυτό δεν προβληματίζει τον ίδιο, είμαι σίγουρος, ότι έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά τους πολίτες που τον παρακολουθούν.
Επένδυσε στην καταστροφή η οποία δεν ήρθε. Αυτό τον απελπίζει. Οι νέες δημοσκοπήσεις τον έχουν τρομάξει. Και οι δημοσκοπήσεις οι καινούριες, οι θετικότερες, ήρθαν όταν ξεκαθαρίσαμε το σκηνικό με τους εταίρους μας και συμφωνήσαμε. Αυτό τον έχει ενοχλήσει πάρα πολύ. Εμείς με σταθερότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, επιμονή και υπομονή βγάλαμε την οικονομία από την κρίση. Επενδυτές επενδύουν σημαντικά χρήματα σήμερα στις ελληνικές τράπεζες. Ο κύριος Τσίπρας δίνει σήμερα, και το απέδειξε με μεγαλειώδη τρόπο, μία μάχη οπισθοφυλακών. Χαμένη πια. Και το ξέρει καλά.
Ήμουν εδώ και το Νοέμβριο του 2012 όταν η χώρα μας, με πολύ κόπο, με έντονη δυσπιστία, συμφωνούσε με τους εταίρους της το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Και παράλληλα έθετε τις βάσεις, γι αυτό που όλοι μαζί πετύχαμε. Γι αυτό που ο ελληνικός λαός κατάφερε αυτή την περίοδο. Γι αυτό που εσείς, με την ψήφο σας κύριοι βουλευτές και την εποικοδομητική σας κριτική βοηθήσατε πάρα πολύ να γίνει. Να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια. Να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των διπλών ελλειμμάτων και να αρχίζουμε να ενισχύουμε εκείνους που επλήγησαν βαρύτερα από την κρίση, εκείνους που επωμίστηκαν ένα μεγάλο φορτίο.Και να μπορούμε τώρα, από πλεονεκτική θέση, ύστερα από τιτάνια προσπάθεια που αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς, από κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης, όχι όμως από τον κύριο Τσίπρα, να μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και για το χρέος και την ελάφρυνσή του προς όφελος της οικονομίας και των συμπολιτών μας.

Είναι, όμως, μόνο αυτό; Θυμάστε το σημείο αφετηρίας; Η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε πολλά επίπεδα. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας σε μια σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές. Μπορέσαμε, όμως, να σταθούμε όρθιοι.

Λάθη σίγουρα έχουν γίνει. Και αδικίες. Αυτές όμως σήμερα θέλουμε να αποκαταστήσουμε.
Γιατί τώρα, σε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ασφάλειας και σταθερότητας, οφείλουμε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες να δουλέψουμε όλοι μαζί πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Να συζητήσουμε γόνιμα και εποικοδομητικά. Να σχεδιάσουμε συλλογικά ένα καλύτερο μέλλον. Πώς σε 10 χρόνια από σήμερα θα είμαστε μια από τα πιο αναπτυγμένες κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χώρες. Πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, όπου ο καθένας θα αισθάνεται ότι μπορεί να πετύχει όσα επιδιώκει και ονειρεύεται. Παίρνουμε σταδιακά τις τύχες μας στα χέρια μας. Από εμάς εξαρτάται και από τις δικές μας προσπάθειες.
Από τη δική μας θέληση και βούληση να αλλάξουμε και να αφήσουμε πίσω όσα μας κρατούσαν καθηλωμένους. Συμπεριφορές και νοοτροπίες. Πρακτικές και πολιτικές.

Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε. Και αν δουλεύουμε για να βελτιώσουμε την οικονομία μας και να πιάσουμε τους στόχους μας, που με περισσή ευκολία απαξιώνει η αντιπολίτευση, είναι γιατί θέλουμε να είμαστε ισχυροί και ανεξάρτητοι, κύριοι της τύχης και των επιλογών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ






Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ