Κατά της πρότασης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Υπέρ οι ΑΝ.ΕΛ , το ΚΚΕ και η
Χρυσή Αυγή.Με πρόταση δυσπιστίας κατά του Προεδρείου της Βουλής απειλεί
το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν απορριφθεί αυτή κατά του κ.
Στουρνάρα. Μεϊμαράκης:
Κακώς προαγγέλθηκε η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος μου Με κομμένη την ανάσα εξελίσσεται η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την απροσδόκητη τροπή που πήρε λόγω της αιφνιδιαστικής πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Βενιζέλου ζήτησε από το Προεδρείο της Βουλής να απορριφθεί η πρόταση ως απαράδεκτη βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος που αναφέρει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής εάν δεν παρέλθει 6μηνο μετά την κατάθεση της προηγούμενης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Νωρίτερα όμως ο κ. Δημήτρης Σταμάτης ως υπουργός Επικρατείας είχε δώσει την εντύπωση ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται αποδεκτή.
Η κ. Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο ενδεχόμενο να απορριφθεί η πρότασή του προανήγγειλε νέα πρόταση αυτή την φορά κατά του προεδρείου της Βουλής δείχνοντας ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διακοπεί η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και να εμποδιστεί η ψήφισή του σήμερα τα μεσάνυχτα.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «θέση της κυβέρνησης είναι ότι η πρόταση υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο σύμφωνα με Σύνταγμα και ΚτΒ και ως εκ τούτου καλώ τον Πρόεδρο της Βουλής να την απορρίψει ευθύς αμέσως την πρόταση ως απαράδεκτη. Σύμφωνα με το άρθρο 84, παράγραφος 2, η Βουλή μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή μέλος της η πρόταση δυσπιστίας όμως δεν μπορεί υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την υποβολή προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας όπως λέει το 2ο εδάφιο. Ερμηνεύουμε το Σύνταγμα αναγόμενοι στις αρχές που διέπουν το σύγχρονο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που διέπεται από την αρχή δεδηλωμένης και την αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας. Γι αυτό και το άρθρο 84 εγκατέστησε φραγμό για αποφυγή καταστρατήγησης της άσκησης δυσπιστίας. Είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους προστασίας αυτών των Συνταγματικών αγαθών να επισημάνουμε το αυτονόητο ότι η πρόταση είναι κατά το Σύνταγμα και ΚτΒ απαράδεκτη και άρα μη δυνάμενη να συζητηθεί. Η κυβέρνηση φοβάται επί τις ουσίας; Προφανώς όχι γιατί η ψηφοφορία που θα διελεγχθεί επί του νομοσχεδίου σήμερα το βράδυ έχει τα χαρακτηριστικά πρότασης εμπιστοσύνης».
«Για εμάς η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι πολύ μεγάλη θεσμική και πολιτική ευκαιρία για πανηγυρική επιβεβαίωση πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση πολιτικά ούτε φοβάται ούτε αποφεύγει την σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι όμως υποχρεωμένη να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα την διεθνή οικονομική αξιοπιστία της χώρας να στείλει μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι διατεθειμένη να παίζει με θεσμούς και Σύνταγμα της χώρας. Εάν η πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διελεγχθεί συζήτηση για να διαπιστωθεί η πλειοψηφία αυτό θα γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αν πρόθεση του Σύρια είναι να ευτελίσει και καθυστερήσει η διαδικασία, να πληγεί η αξιοπιστία και τα συμφέροντα της χώρας αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε και φυσικά δεν θα το δεχθούμε. Υπάρχει περίτρανη απόδειξη καταστρατήγησης του Συντάγματος από ΣΥΡΙΖΑ. Στρέφετε κατά υπ Οικ για να προβάλει τον παιδαριώδη επιχείρημα ότι είναι άλλη πρόταση… Μπορείτε να είστε υβριστικοί εκβιαστικοί όπως και είστε αλλά δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε την ομαλή λειτουργία της Βουλης και να υπονομεύετε την εθνική προσπάθεια. Δεν θα σας αφήσουμε και δεν θα το κάνετε. Η στρατηγική της εφόδου κουράζει και αποτυγχάνει από τα αποδυτήρια… Παραβιάζετε τους θεσμούς και προσπαθείτε να παρεμποδίσετε την εθνική προσπάθεια την ώρα που απαιτείται εθνική συνεννόηση. Στόχος σας η καθυστέρηση… Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τον τόπο υπάρχει Σύνταγμα και βούληση κυβέρνησης. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το σύνταγμα και ζητάμε από τον Πρόεδρο του Σώματος να απορρίψει την πρότασή σας. Είστε απαράδεκτοι», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μου κάνει εντύπωση το πόσες φωνές έχει η κυβέρνηση. Ποιος την εκφράζει; Ο κ.Βενιζέλος ως τι μίλησε; Ως Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, ως συνταγματολόγος εκτρωμάτων για αμνήστευση υπουργών; Όμως ο κ. Σταμάτης πριν από λίγο εξέφρασε την επιθυμία και θέση της κυβέρνησης για αποδοχή της πρότασής μας. Τι εκφράζει τον πρωθυπουργό που απουσιάζει από ακόμα μια κρίσιμη ψηφοφορία; Ο στενός του συνεργάτης ή ο κ. Βενιζέλος;».
Επί της ουσίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση τρομαγμένη πως σε 3 ημέρες από τώρα ο κ. Στουρνάρας ο βασικός υπεύθυνος για το ξεπούλημα τραπεζών και την κλοπή του δημόσιου πλούτου δεν θα τύχει της επικρότησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αυτό τρομάζει την κυβέρνηση η οποία ψάχνει νομικά επιχειρήματα έωλα για να αλλάξει όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας. Φοβισμένη κυβέρνηση».
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής ξεκαθάρισε πως «Εάν αποδεχθείτε Πρόεδρε την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκειμένου να μην γίνει δεκτή η συζήτηση της πρότασης θα πρόκειται για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που στοχεύει στην προστασία της κυβέρνησης από μια συντριπτική ήττα. Υπάρχουν όρια στους εκβιαστές των δανειστών. Σας δηλώνω ότι αν εσείς δεν τηρήσετε το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής η ΚΟτου ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του ΚτΒ. Δεν θα τα κάνετε κουρέλια επειδή έτσι σας ορίζουν οι δανειστές».
Απαντώντας ο κ. Σταμάτης εξήγησε ότι στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά σας εφόσον αυτό είναι νόμιμο».
Πέραν αυτών, ο κ. Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι η πρόταση μομφής πρέπει να γίνει αποδεκτή και να μην απορριφθεί. Το ίδιο υποστήριξε ο κ. Βύρων Πολύδωρας και ο κ. Ηλίας Κασσιδιάρης.
Υπέρ της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο κ. Φώτης Κουβέλης ενώ η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εκ έρους του ΚΚΕ αν και επισήμανε ότι όλα γίνονται στην βάση ενός παραπλανητικού διπόλου που επιχειρεί να στήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως πρέπει να συζητηθεί η πρόταση μομφης.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ