Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.3.14

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κατά την άποψή του, πρόταση δυσπιστίας που στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών.


Θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η πρόταση αυτή υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και ως εκ τούτου καλώ τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής να απορρίψει ευθύς αμέσως την υποβληθείσα αυτή πρόταση ως απαράδεκτη.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος, η Βουλή με απόφασή της μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Η πρόταση δυσπιστίας όμως δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά, εάν δεν παρέλθει εξάμηνο από την υποβολή προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας, όπως λέει ευθύς αμέσως, το δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου.
Ερμηνεύουμε το Σύνταγμα αναγόμενοι στις αρχές που το διέπουν, στις αρχές που διέπουν ένα σύγχρονο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης διέπεται από την αρχή της δεδηλωμένης και πιο συγκεκριμένα, από το 1975 και μετά στη χώρα μας, από την αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας, που αποτελεί ρητή και ευδιάκριτη αρχή της λειτουργίας του πολιτεύματός μας.
 Για το λόγο αυτό, το Σύνταγμα στο άρθρο 84 εγκατέστησε ένα φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας, δηλαδή την άσκηση ενός τόσο σημαντικού και ακραίου μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης, αλλά έχει ως μόνο στόχο την παρεμπόδιση του νομοθετικού έργου, της κυβερνητικής λειτουργίας, της λειτουργίας της χώρας.
Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι για λόγους προστασίας αυτών των τόσο σημαντικών συνταγματικών αγαθών, που είναι εθνικά αγαθά, να επισημάνουμε το αυτονόητο, ότι η πρόταση αυτή είναι πρόταση, κατά το Σύνταγμα και κατά τον Κανονισμό της Βουλής, απαράδεκτη και άρα μη δυνάμενη να τεθεί υπό συζήτηση επί της ουσίας. Η Κυβέρνηση φοβάται να αντιμετωπίσει την πρόταση αυτήν επί της ουσίας;
 Προφανώς όχι. Γιατί η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ επί του νομοσχεδίου έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία που, ούτως η άλλως, θα διεξαχθεί για τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους εταίρους και πιστωτές μας είναι μία ψηφοφορία που δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αλλά την εθνική στρατηγική, την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Για εμάς η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι -ούτως ή άλλως- μία πολύ μεγάλη θεσμική και πολιτική ευκαιρία για την πανηγυρική επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την Κυβέρνηση.
Άρα, είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση πολιτικά ούτε φοβάται ούτε αποφεύγει την σύγκρουση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
 Η Κυβέρνηση, όμως, είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει πρώτον, τα εθνικά συμφέροντα. Είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τη διεθνή, πολιτική και οικονομική αξιοπιστία της χώρας. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, αισιοδοξίας και προοπτικής στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία και δεν είναι διατεθειμένη να παίζει με τους θεσμούς και το Σύνταγμα της χώρας.
Ως εκ τούτου, εάν η πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διεξαχθεί μία πρόταση μέσα από την οποία θα ελεγχθεί η ύπαρξη της δεδηλωμένης πλειοψηφίας, αυτό, με το παραπάνω, διασφαλίζεται μέσα από τη συζήτηση και τη ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου. Αν η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι –που δυστυχώς είναι- να καθυστερήσει η διαδικασία, να ευτελιστεί η διαδικασία, να υπονομευθεί η πορεία της χώρας και της οικονομίας, να τρωθεί η αξιοπιστία, να πληγεί το φρόνημα, να υποβαθμιστεί η μεγάλη επιτυχία αυτού που έχουμε κάνει, αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε.
Φυσικά δεν θα το δεχθούμε. Υπάρχει δε περίτρανη απόδειξη της καταστρατήγησης του Συντάγματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
 Στρέφεται δήθεν κατά του Υπουργού Οικονομικών, για να προβάλει τον παιδαριώδη ισχυρισμό ότι αυτό δεν είναι πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης και άρα δεν ισχύει η απαγόρευση του εξαμήνου. Για ποιο λόγο στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών; Για κάποια προσωπική επιλογή; Για κάποιο προσωπικό ατόπημα; Στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών, όπως θα μπορούσε να στραφεί κατά του Υπουργού Ανάπτυξης, κατά του Υπουργού Υγείας, κατά του Υπουργού Εσωτερικών, κατά οποιουδήποτε Υπουργού και υποτίθεται ότι με τη λογική αυτή μπορεί να το κάνει στη συνέχεια και να το κάνει διαρκώς. Κάθε τρεις μέρες να στρέφεται κατά ενός Υπουργού για λόγους που αφορούν την κυβερνητική πολιτική.
Στην πρόταση που υπεβλήθη κατηγορείται ο Υπουργός Οικονομικών όχι ως άτομο, αλλά ως όργανο άσκησης μιας συλλογικής κυβερνητικής πολιτικής που είναι εγκεκριμένη από την πλειοψηφία της Βουλής. Αυτό είναι η επιτομή, το «σχολικό παράδειγμα» της καταστρατήγησης.
Άρα, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπερβαίνει τη συγκεκριμένη πρόταση γιατί καθίσταται πλέον πρόβλημα σεβασμού των θεσμών, πρόβλημα δημοκρατίας και πρόβλημα πολιτικής και εθνικής σοβαρότητας.
 Ναι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε να διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, μπορείτε να αντιδράτε, μπορείτε να είστε πάρα πολύ οξείς σ’ αυτά που λέτε, μπορείτε να είστε υβριστικοί, απειλητικοί, εκφοβιστικοί, εκβιαστικοί, όπως και είστε, αλλά δεν μπορείτε να παρεμποδίσετε την ομαλή λειτουργία της Βουλής και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και δεν μπορείτε να υπονομεύσετε την εθνική προσπάθεια. Δεν σας αφήνουμε να το κάνετε. Δεν θα το κάνετε.
Η στρατηγική της εφόδου κουράζει. Η στρατηγική της εφόδου απέτυχε μία φορά, αποτυγχάνει τώρα εκ προοιμίου, «από τα αποδυτήρια», όπως είπα, χωρίς έφοδο, χωρίς προοπτική εξουσίας, γιατί αυτό είναι τώρα που σας τροφοδοτεί, το οποίο είναι αφελές και ανιστόρητο. Δεν υπάρχει συνεκτική ουσία, δεν υπάρχει κάτι να πείτε.
Βέβαια, αυτό που σας έχει οδηγήσει σε θεσμικές παρεκτροπές και σ’ έναν πρωτοφανή εκνευρισμό είναι το γεγονός ότι χάνετε την επιχειρηματολογία σας. Φεύγουν οι «βάρβαροι». Ένα κόμμα που είναι συγκυριακό «όχημα» διαμαρτυρίας και έκφρασης της αγωνίας και της αντίδρασης του κόσμου, τι θα κάνει χωρίς μνημόνιο, χωρίς κρίση; Τι θα κάνει τώρα που γυρίζει σελίδα η χώρα; Κάνει αυτά που βλέπετε. Παραβιάζει και καταστρατηγεί τους θεσμούς και προσπαθεί να παρεμποδίσει μία εθνική προσπάθεια. Την ώρα που απαιτείται εθνική ενότητα και τουλάχιστον στοιχειώδης συναίνεση στα θεμελιώδη, έχουμε μία ανάξια των περιστάσεων καταστρατήγηση των διαδικασιών, με στόχο την καθυστέρηση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν.
Αυτό καταρχάς, κύριε Τσίπρα, πλήττει την αξιοπιστία σας ως υποψηφίου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πώς θα το εξηγήσετε όταν θα μιλήσετε με τους συνυποψήφιους σας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο; Θα έχετε κάποια δυσκολία να το εξηγήσετε.
Επειδή -δυστυχώς για σας αλλά ευτυχώς για τον τόπο- υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει Σύνταγμα και υπάρχει η εκφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που τη διέπει, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το Σύνταγμα και επικαλούμενοι το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο του Σώματος να απορρίψει ως απαράδεκτη την πρότασή σας. Είστε απαράδεκτοι. 
 
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ