Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.3.14

ΟΜΙΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ
ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΓΟΡΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΤΟΥ Ν.4046/2012 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»



Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε αρκετοί εδώ μέσα στη Βουλή και έχουμε ζήσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια από την κρίση του 2009-2010. Και όσοι ήμασταν εδώ στην αίθουσα αυτή ή όσοι ήσασταν εκτός θα θυμάστε την επιχειρηματολογία, τη φρασεολογία, τις αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής.
Σήμερα, που κλείνει ένας πραγματικός κύκλος για τη χώρα έχει αξία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή. Θα θυμάστε τις πλατείες, θα θυμάστε ποιοι μας αποκαλούσαν προδότες, «Τσολάκογλου», ποιοι ζητούσαν και έστηναν κρεμάλες στην πλατεία Συντάγματος, ποιοι προπηλάκιζαν τους Βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ποιοι έκαναν αντιδιαδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου και τις εθνικές εορτές, ποιοι μας έλεγαν ότι θα φύγουμε με ελικόπτερο, ποιοι μας έλεγαν να προτιμήσουμε τους Ρώσους και τους Κινέζους για να βρούμε λεφτά.
Θυμάμαι όμως και το χαρακτηριστικό, που έχετε ξεχάσει, το αγγλικό δίκαιο. Με βάση το αγγλικό δίκαιο, θα μας έπαιρναν τον Παρθενώνα, τα λιμάνια, τις θάλασσες, τα νησιά. Δεν έχουν πάρει τίποτα. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε και πολύ διάθεση να προχωρήσουμε και σε τίποτα από όλα αυτά, να προχωρήσουμε δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση.
Από την άλλη, όμως, αυτή η πλατεία, η άνω και κάτω πλατεία που σήμερα έχετε καλέσει τον κόσμο να έρθει και να διαδηλώσει, έφερε στη Βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα.
Την ίδια ώρα, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, για την πλατεία του Κιέβου, ο κ. Τσίπρας, έκανε την εξής δήλωση: «Δεν μπορεί μια μικρή ομάδα να εκβιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία». Απλά αυτό να το θυμόμαστε.
Θυμάστε τους οικονομολόγους που τους πηγαίνατε από εκδήλωση σε εκδήλωση –βέβαια τώρα σας έφυγαν και πήγαν στο «Ποτάμι», δεν πειράζει- οι οποίοι στοιχημάτιζαν στα «πρωινά» ότι αύριο μεθαύριο θα υπάρξει χρεοκοπία της χώρας και τώρα βέβαια ακολουθούν το φίλο τους τον Σταύρο.
Και μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση θυμάστε μια κοινωνία που ήταν δύσκολο να συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί, να καταλάβει το μέγεθος και το βάθος της κρίσης, να αξιολογήσει γιατί φτάσαμε εδώ. Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, με εξαίρεση το ΚΚΕ και την Ανανεωτική Αριστερά, οι υπόλοιποι είναι δημιούργημα του μνημονίου. Χωρίς μνημόνιο, σήμερα δεν θα υπήρχαν τα κόμματα αυτά.
Θυμάμαι –και αφού κλείνουμε αυτόν τον κύκλο θα πρέπει να τα πούμε- τι έλεγε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε κάθε ψηφοφορία από το 2009 και είναι αρκετοί εδώ θα θυμούνται.
Στις πρώτες ψηφοφορίες, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας μας καλούσε να καταψηφίσουμε το μνημόνιο και αυτός, ως νέος πάπας, θα μας συγχωρούσε και θα μας έβαζε στο αντιμνημονιακό μπλοκ. Μετά άρχισαν οι εκπτώσεις. Αφού υπήρξαν κάποιοι που έφυγαν, ψήφισαν ένα-δυο μνημόνια και άρχισαν να μπαίνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγχώρεση αρκούσε να καταψηφίσεις έναν νόμο. Και το χειρότερο με τις σημερινές εκπτώσεις; Αρκεί να καταψηφίσεις το γάλα για να είσαι αντιμνημονιακός!
Έτσι περάσαμε, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες τα τέσσερα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ακόμα και μέσα από τη συνωμοσιολογία, τις συγκρούσεις, επέστρεψε η πολιτική στη χώρα. Σήμερα που ξεθωριάζουν οι έννοιες «μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» και οι πολίτες βρίσκονται στη φάση της νέας συνειδητοποίησης, θέλουν από όλους εμάς ανεξαιρέτως όραμα για το μέλλον και λύσεις για τα προβλήματά τους με ρεαλισμό.
Σήμερα, σε αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση, ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε καταστροφολογούμε. Έχουμε, όμως, όλες τις ενδείξεις ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί, όμως; Τι είναι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που μας κάνει αισιόδοξους;
Βέβαια -και αυτό αφορά εμάς, τη Συμπολίτευση- είναι μοναδικό φαινόμενο εδώ και δέκα ημέρες οι πολίτες να ενημερώνονται για τους βαθμούς παστερίωσης για το γάλα, αλλά όχι για το πώς κατανέμεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Ας πούμε, τουλάχιστον: καλά που δεν πνιγήκαμε σε μία κουταλιά γάλα. Είναι απίστευτο πως δεν ακούστηκε ένα θετικό σχόλιο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι βάφτισαν και το νομοσχέδιο «νέο μνημόνιο». Τους καταλαβαίνω. Χωρίς μνημόνιο δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης γι’ αυτούς.
Η χώρα σε αυτό το σταυροδρόμι που έφτασε έχει σήμερα εφόδια το πρωτογενές πλεόνασμα, τους δείκτες της χρηματοοικονομικής μας ισορροπίας, τα χαμηλότερα επιτόκια spreads και τη βελτιωμένη εικόνα που έχουν όλοι οι διεθνείς οίκοι. Βάζουμε ένα θεμέλιο στην πορεία της χώρας. Και δεν υπάρχει ένας να πει τα εξής: «Ναι, τα 20 εκατομμύρια που πάνε στους αστέγους είναι μία θετική εξέλιξη. Αυτά που πάνε για τους μακροχρόνια άνεργους και τους ανασφάλιστους είναι μία θετική εξέλιξη. Το ένα δισεκατομμύριο που πάει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα εφάπαξ, που τόσο αγωνία έχουμε, είναι μία θετική εξέλιξη. Το ότι μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας στο ΙΚΑ, μέσα από αυτό, τα χρήματα που χρειάζεται για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι μία θετική εξέλιξη.» Αυτό τι είναι; Αυτό που έγινε είναι αριστερό, είναι φιλελεύθερο, είναι νεοφιλελεύθερο; Ελευθερώνουμε την αγορά από αγκυλώσεις δεκαετιών.
Για να δούμε τι γίνεται με το γάλα. Χρειάζεται το γάλα ημέρας; Είναι μέτρο, το οποίο στηρίζει τις πολυεθνικές; Δηλαδή, στη Λάρισα, που υπάρχει ΑΤΜ με γάλα και το παίρνουν με 0,90, οι πολυεθνικές το έφεραν αυτό;
Ποιος το έφερε; Αυτό τι είναι; Αυτό είναι αριστερό, φιλελεύθερο, νεοφιλελεύθερο; Τι είναι;
Η αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας περνάει και μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αρκούν μόνο αυτές; Όχι, βέβαια. Διότι κι εμείς ως Κυβέρνηση πρέπει να δούμε γιατί το γάλα φεύγει με 0,45 από τον παραγωγό και φτάνει στην ιδιωτική ετικέτα 0,90 και 0,95 και 1,20 το επώνυμο γάλα. Γιατί;
Άρα και εκεί πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί και να δούμε τους κανόνες με τους οποίους θα πρέπει να δεσμευτούν.
Άκουσα τα θέματα για την τιμή των μη λογοτεχνικών βιβλίων και αναρωτήθηκα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εδώ κάθε Σεπτέμβριο έχουμε αγοράσει βοηθήματα και βιβλία αγγλικών για τα παιδιά μας.
Δεν γνωρίζει κανένας ότι τα βιβλία των αγγλικών, που χρειάζονται για να πάνε στα φροντιστήρια τα παιδιά, είναι σε μια τιμή που αυτή τη στιγμή πρόκειται να μειωθεί κατά 30% και 40%;
Αυτό τι είναι; Είναι αριστερό, φιλελεύθερο, νεοφιλελεύθερο; Είναι προς όφελος των πολιτών ή όχι; Δεν μπορώ να καταλάβω ότι έστω και γι’ αυτό η Αριστερά δεν θα μπορούσε να πει ότι «ναι, θέλω να αγοράσουμε και φθηνά βιβλία», βάζοντας τις όποιες επισημάνσεις. Τώρα, καταλαβαίνετε γιατί η Αντιπολίτευση βαφτίζει τις μεταρρυθμίσεις «μνημόνιο».
Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση για την αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία δομήθηκε με λάθος τρόπο και αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει πραγματικά ένας δίκαιος καταμερισμός. Υπάρχει, όμως, μια ερώτηση. Αν σε αυτή την αγορά –σύμφωνα με την πρόταση της Αριστεράς ή οποιουδήποτε άλλου- δεν γίνει διορθωτική κίνηση, αυτό το ποσό ποιος θα το πληρώσει; Κάποιος απέξω ή ο καταναλωτής; Να πούμε στον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, το κόστος θα το αναλάβει αυτός;
Μιλούσαμε χθες για την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Εδώ, άκουσα τον κ. Τσακαλώτο για τους καθηγητές. Απ’ ό,τι θυμάμαι, ο κ. Τσακαλώτος ήταν μαθητής του κ. Στουρνάρα. Εδώ, δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Στουρνάρας δεν τα έλεγε καλά είτε ο κ. Τσακαλώτος δεν τα έμαθε καλά. Άρα, είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν οι δυο τους.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια στις τράπεζες και ότι θέλουμε την απόσυρση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είπαμε ένα νούμερο, όμως, που κανένας δεν το αμφισβητεί. Έχουμε δώσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα στις τράπεζες. Από αυτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει μετοχές αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν πάει καλά η ελληνική οικονομία, σημαίνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε πιο πολλά. Αυτό το νούμερο είναι αληθινό ή όχι; Το λέμε εμείς για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις ή είναι μια πραγματικότητα;
Κύριε Υπουργέ, περιμένω να καταθέσετε την επιστολή που σας έχουμε ζητήσει από χθες. Έχω ζητήσει από τον κ. Στουρνάρα να καταθέσει την επιστολή του κ. Αλμούνια και όλη την αλληλογραφία που έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα καταθέσετε αυτές τις επιστολές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα και οι Έλληνες προσπάθησαν πολύ, θυσίασαν πολλά, έχασαν πολλά. Δεν μπορούν να περιμένουν. Έφθασε, όμως, η περίοδος να αρχίσουμε πάλι να ονειρευόμαστε, να σκεφτόμαστε με υπευθυνότητα και περισσότερη αισιοδοξία, να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία απαλλαγμένη από τα λάθη και τις απογοητεύσεις, με συνεργασία και εθνική συνεννόηση. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από τους λαϊκιστές που σκέφτονται μόνο τα πρόσκαιρα κέρδη, τους κινδυνολόγους που προτάσσουν ανύπαρκτους κινδύνους του παρελθόντος για τη χώρα, τους εκβιαστές που εκβιάζουν με ποινικές ευθύνες τους Βουλευτές που θα ψηφίσουν «υπέρ».
Θα αφήσουμε όλους αυτούς να δημιουργήσουν πρόβλημα σταθερότητας στη χώρα; Όχι! Η θετική μας ψήφος είναι ψήφος πολιτικής σταθερότητας και εξόδου από την κρίση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ