Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.8.13

Ο Ερωτών Βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ. Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών



                                                           Αθήνα  21 Αυγούστου 2013
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης με αφορμή την διαδικασία παράβασης No 2005/2178 κατά του Ελληνικού Κράτους σχετικά με παραβίαση της αρχής της ισότητας των φύλων στη χορήγηση των γονικών αδειών στο Δημόσιο τομέα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
, ζητώντας να πληροφορηθεί τι προτίθεται να πράξει ώστε να αρθούν οι διατάξεις που καθορίζουν άνισες προϋποθέσεις για την χορήγηση γονικής άδειας στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
                                           
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΘΕΜΑ: Παραβίαση των Οδηγιών 2006/54/ΕΚ και 76/207/ΕΚ σχετικά με τη χορήγηση γονικών αδειών στο Δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας παράβασης No 2005/2178 κατά του Ελληνικού Κράτους σχετικά με την παραβίαση της αρχής της ισότητας των φύλων στη χορήγηση των γονικών αδειών στο Δημόσιο τομέα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τη χορήγηση της γονικής άδειας στον Ελληνικό δημόσιο τομέα. Ως γνωστό η χορήγηση αμειβομένης γονικής άδειας προβλέπεται από το νόμο Ν 3528/2007 που θεσπίζει τον Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και από το νόμο Ν 3584/2007 που θεσπίζει τον Κώδικα Δημοτικών και Περιφερειακών δημοσιών υπάλληλων.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής σημείωσαν ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση γονικής άδειας στους πατέρες υπαλλήλους στον Ελληνικό δημόσιο τομέα παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση με την αρχή της ισότητας των φύλων, όπως προβλέπεται από την Οδηγία 2006/54/ΕΚ. Ως γνωστό, η Οδηγία αυτή προβλέπει γενική απαγόρευση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και εργασίας (η οποία συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα σε γονική άδεια).

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 53 (3) εδάφιο 3 του Κώδικα κρατικών δημοσίων υπαλλήλων και το άρθρο 60 (3) εδάφιο 3 του Κώδικα Δημοτικών και Περιφερειακών δημοσίων υπαλλήλων ορίζουν τα εξής:
" Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2( δηλαδή να λάβει αμοιβόμενη γονική άδεια), εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος."

Επειδή η παραπάνω διάταξη ισχύει μόνο για άνδρες δημόσιους υπαλλήλους των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται και όχι για τις γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους των οποίων ο σύζυγος δεν εργάζεται.
Επειδή η παραπάνω διάταξη καθορίζει άνισες και περιοριστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση γονικής άδειας στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους δημιουργώντας έτσι μια διαφορετική και άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους .

Επειδή η παραπάνω διάταξη όπως είναι διατυπωμένη, αποκλείει από το όφελος της γονικής άδειας τους πατεράδες των οποίων η σύζυγος είναι άνεργη.

Επειδή η παραπάνω διάταξη παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών-γυναικών που προβλέπεται στην Οδηγία 76/207/ΕΚ και την Οδηγία 2006/54/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης

Επειδή με βάση την  παραπάνω διάταξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να κινήσει την διαδικασία παράβασης δυνάμει του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενδεχόμενη τιμωρία της χώρας μας.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αρθεί η παραπάνω διάταξη η οποία καθορίζει άνισες προϋποθέσεις για την χορήγηση γονικής άδειας στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους των οποίων ο σύζυγος δεν εργάζεται και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών-γυναικών που προβλέπεται στην Οδηγία 76/207/ΕΚ και στην Οδηγία 2006/54/ΕΚ;

                                                        Ο Ερωτών Βουλευτής


                                  
                                     Δημήτρης Σαμπαζιώτης
                                   Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.
                        Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών



Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ