Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.8.13

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης «Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης».



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ  - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΕΡΟΥΣ 2013
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης  «Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης».


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ενιαία είναι η συζήτηση.
Τον λόγο έχει η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για τη δευτερολογία της.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό περίεργα πράγματα. Ακούσαμε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο θωρακίζεται η Βόρεια Ελλάδα». Ακούσαμε ότι «η Μακεδονία και η Θράκη είναι ένα υπόδειγμα ανάπτυξης». Ακούσαμε ότι είναι «εθνικής σημασίας το Υπουργείο», τη στιγμή που έχουμε χάσει μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας με όλα αυτά τα νομοθετήματα που περνάτε, διότι είστε μία υποτελής Κυβέρνηση.
Μιλήσατε επίσης για ένα «ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα». Εξηγήστε μου, κύριε Καράογλου, κύριε Υπουργέ, και εσείς και οι υπόλοιποι Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης, πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για τη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό, η ΕΥΑΘ δηλαδή, ξεπουλιέται, τη στιγμή που το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και τα υπόλοιπα, ξεπουλιούνται, παραχωρούνται, εκχωρούνται.
Θα ήθελα να μιλήσω και για τη μαμούθ επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η οποία υποβιβάζει το περιβάλλον, επιδρά πολύ αρνητικά στην υγεία των πολιτών, επιδρά πολύ αρνητικά στην οικονομία του τόπου. Εσείς μιλάτε για «επενδύσεις». Και βέβαια, δεν είναι μόνον αυτές. Είναι και αυτές που θέλετε να γίνουν στη Θράκη με το χρυσό και είναι και αυτές που θέλετε να γίνουν στο Κιλκίς. Το δικό σας το μυαλό μιλάει για τέτοιες επενδύσεις. Εμείς μιλάμε για ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Μιλήσατε για τη Ζώνη Καινοτομίας και δυστυχώς δεν αρθρώσατε κουβέντα και ούτε κάνατε έναν απολογισμό, όταν σας εγκαλέσαμε εμείς, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ακόμη και της Συμπολίτευσης. Άκουσα τον κ. Κουκουλόπουλο. Ποιος τελικά είναι ο απολογισμός της Ζώνης Καινοτομίας;
Ελάτε και πείτε μου για το ευνοϊκό κλίμα που λέτε ότι δημιουργείται στη Βόρεια Ελλάδα τη στιγμή που έρχεται ο Φούχτελ και τελικά, δεν ξέρω ποιος είναι Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Είστε εσείς, κύριε Καράογλου, ή είναι ο Φούχτελ που έρχεται και κάνει ό,τι γουστάρει; Πάει στη ΔΕΗ και λέει  «Εγώ αυτό το κομμάτι το θέλω για επενδύσεις, το άλλο το θέλω για μένα». Και βέβαια, για ποια Δ.Ε.Η. μιλάμε όταν έχετε πουλήσει μόλις προχθές το 51%;
Κοιτάξτε να δείτε. Δεν μπορείτε πλέον να συνεχίσετε αυτήν την κατάσταση. Πρέπει συντόμως να αλλάξουν τα πράγματα και να ανατραπεί η δική σας Κυβέρνηση. Έρχεστε τώρα και μας λέτε «Εμείς θα κάνουμε αυτό, εκείνο, το άλλο, για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα και γενικά για τη χώρα μας». Μιλάτε για καινοτομία. Όμως καινοτομία για εσάς είναι άλλα πράγματα:
 Είναι η διάλυση του παραγωγικού ιστού.
Είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Είναι η διάλυση της έρευνας και της τεχνολογίας. Γιατί σε αυτήν βασίζεστε για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Μας φέρνετε ως Κυβέρνηση ένα κατάπτυστο σχέδιο νόμου, το οποίο την άλλη εβδομάδα θα έρθει να ψηφιστεί εδώ στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής και το οποίο διαλύει τη δημόσια παιδεία, αντί αυτή τη στιγμή να την ενισχύσει και ειδικά βέβαια, την τεχνολογική εκπαίδευση.
Διαλύετε τα πάντα και μιλάτε για καινοτομία! Κύριε Υπουργέ, μπορεί να ψηφίστηκε από τους Εισηγητές των δύο κομμάτων που αποτελούν τη Συγκυβέρνηση, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι συνάδελφοι εδώ μέσα μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται και με τη Ζώνη Καινοτομίας. Τώρα, από εκεί και πέρα, ο καθένας, βέβαια, αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Ας έρθουμε τώρα στο κομμάτι των τροπολογιών. Για άλλη μία φορά λέμε ότι δεν είναι δυνατόν να έρχονται άσχετες τροπολογίες στα νομοσχέδια και να περιμένετε μετά να τις ψηφίσουμε. Μπορεί κάποια απ’ αυτές εμείς να θεωρούμε ότι εάν ερχόταν με άλλη διαδικασία, κανονικά, με το Υπουργείο που έπρεπε να έρθει, να την ψηφίζαμε. Με αυτή τη διαδικασία, εμείς αρνούμαστε. Όχι, γιατί μπορεί να διαφωνούμε στο σκεπτικό της τροπολογίας, αλλά με την όλη διαδικασία. Δεν ξέρω τι θεωρείτε εδώ πέρα την Εθνική Αντιπροσωπεία, τους τριακόσιους εδώ. Βεβαίως, τώρα τι συζητούμε, όταν τις προάλλες περάσατε το να νομοθετείτε με προεδρικά διατάγματα πέραν των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου;
Αρχικά, θα μιλήσω για την τροπολογία με γενικό αριθμό 726 και ειδικό 3 που μιλάει για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Βεβαίως, την τεκμηρίωσε ο συνάδελφος Δημήτρης Στρατούλης. Δεν υπάρχει περίπτωση να την υπερψηφίσουμε, διότι εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε καμία διαδικασία, η οποία είναι ουρά της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, που για εμάς ισούται με την απόλυση, με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Όσον αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 727 και ειδικό 4 του ΥΠΕΚΑ, δεν έχει έρθει καν ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός κ. Καλαφάτης, για να μας πει πέντε πράγματα. Την τεκμηρίωσε ο συνάδελφος κ. Αποστόλου. Αυτή είναι και μία «ουρά» του προηγούμενου νομοσχεδίου -το είπε κιόλας- και ήρθε στο νόμο περί των αυθαιρέτων. Εμείς δεν μπορούμε να την υπερψηφίσουμε, όχι γιατί μας ενοχλούν οι εργαζόμενοι στους κυνηγετικούς συλλόγους, αλλά διότι μας ενοχλεί η όλη ιστορία που θέλετε τους δημοσίους υπαλλήλους να τους βγάλετε από μία διαδικασία, δηλαδή από τους δασοφύλακες που ήταν στα δασαρχεία της χώρας να αφαιρέσετε το αυτονόητο, την εργασία τους και το αντικείμενο δουλειάς τους. Έτσι, βεβαίως, μπορείτε να λέτε ότι αυτοί είναι σε διαθεσιμότητα, διότι δεν υπάρχει ρόλος γι’ αυτούς.
Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 728, που μιλάει για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλώνουμε «ΠΑΡΩΝ». Λέτε ότι θα ρυθμίσετε τα χρέη του ασφαλιστικού ταμείου των μικρών επαγγελματιών, του ΟΑΕΕ, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Κατ’ αρχήν, η ίδια η τροπολογία έχει μία υποπερίπτωση η οποία είναι μόνο με υπογραφή του κ. Στουρνάρα και όχι με την υπογραφή του Υπουργού Εργασίας, του κ. Βρούτση και του αρμόδιου Υπουργού στου οποίου το νομοσχέδιο κατατίθεται. Η υποπερίπτωση τι λέει; Να προστεθεί υποπερίπτωση ως εξής: «β) οι οφειλέτες πρέπει να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής κατά περίπτωση, προκειμένου να αξιολογείται η δυνατότητα ανταπόκρισης στην παρούσα ρύθμιση».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, αλλά είναι τέσσερις οι τροπολογίες.
Δεν έχει τη δική σας υπογραφή, ούτε του Υπουργού Εργασίας, του κ. Βρούτση, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Άρα, εδώ πέρα κοροϊδευόμαστε.
Πέραν αυτών, οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους, έχουν αφήσει απλήρωτο τον ΟΑΕΕ τους κι εσείς λέτε, «Ελάτε να κάνουμε τη ρύθμιση». Η ρύθμιση, με τους όρους που πάτε να την κάνετε, μόνο ευνοϊκή δεν είναι. Ούτε μπορείτε να κάνετε μία επιμήκυνση των δόσεων, να πάει, δηλαδή, στις εκατό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Συντομεύετε παρακαλώ.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Το λένε τα Βιοτεχνικά Σωματεία και από τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου είστε κι εσείς. Και νομίζω πως γνωρίζετε ότι κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις και στη Βόρειο Ελλάδα και σε όλη την Ελλάδα. Βάζετε λουκέτα με τη δική σας πολιτική.
Άρα, αυτό είναι ένα ημίμετρο που δυστυχώς δεν σώζει καμμία κατάσταση. Θέλει άλλη πολιτική, πραγματική και αναπτυξιακή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κάτι τελευταίο.
Αν ερχόταν με διαφορετική διαδικασία αυτή η τροπολογία που μιλάει για τις αποζημιώσεις αυτών που πλήττονται από διάφορες πράξεις, όχι μόνο τρομοκρατικές, αλλά από άλλες πράξεις -και βασικά είναι, αν θέλετε, καταγεγραμμένο το τελευταίο γεγονός που έγινε στη Λάρισα και καταλαβαίνω ότι πάει με αυτό τον τρόπο να λύσει και αυτό το θέμα και τα επόμενα- εμείς δεν θα διαφωνούσαμε να την ψηφίσουμε. Με τη διαδικασία που τη φέρνετε, όμως, εμείς θα πάμε στο «ΠΑΡΩΝ».
Θέλω, όμως, να ρωτήσω το εξής: Στην παράγραφο 2 της Αιτιολογικής Έκθεσης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Σας παρακαλώ να κλείσετε, κυρία Αμμανατίδου. Έχετε ξεπεράσει το χρόνο και αυτόν και τον προηγούμενο.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ναι, αλλά να μην έρχονται με αυτό τον τρόπο τροπολογίες. Εισηγήτρια είμαι στο κάτω-κάτω, κυρία Πρόεδρε. Τελειώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Και τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Εισηγητές δεν πρέπει να κρατάνε το χρόνο;
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Θα τελείωνα τόση ώρα, κυρία Πρόεδρε.
Μιλάτε στην παράγραφο 2 -βέβαια όχι εσείς, αλλά ο κ. Αθανασίου που αυτή τη στιγμή λείπει- για πράξεις που έγιναν προ της δημοσίευσης αυτής εδώ της παραγράφου 2, αλλά δεν ξεκαθαρίζετε μέχρι πόσο πίσω πάει. Ποια είναι αυτή, δηλαδή, η αναδρομική ισχύς;
Αυτά ήθελα να πω. Ζητώ συγνώμη, κυρία Πρόεδρε, αλλά θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και οι Υπουργοί που φέρνουν με αυτό τον τρόπο τις τροπολογίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε.

ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ


Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ