Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.4.13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Γιώργος Μιχαήλ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 19/04/2013 09:59

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει απόψε τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η παρουσίαση θα είναι σε απευθείας μετάδοση και δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι των ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει φόρμουλα πρόσληψης Κυπρίων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία σε ποσοστό 70% σε συνδυασμό με τη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Εμπορίου στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου.

2. Την πρώτη της δημόσια ακρόαση πραγματοποιεί σήμερα η ερευνητική επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Στη συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9.30 κλήθηκε να καταθέσει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης. Χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε τη δέσμευση ότι το έργο της επιτροπής θα προχωρήσει άμεσα, όπως είναι και η διαβεβαίωση της ίδιας της Επιτροπής, «ώστε σε τρεις-τέσσερις μήνες να υπάρχει τελικό κείμενο της έκθεσης».
3. Το Μάη θα δοθεί η πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις πρόνοιες που απορρέουν από το Μνημόνιο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόνισε παράλληλα ότι εάν η Κύπρος δεν τύχει βοήθειας, "τότε το μικρό αυτό νησί αναπόφευκτα θα πτωχεύσει" και προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Στο μεταξύ, το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο με μεγάλη πλειοψηφία. Από τους 602 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 487, κατά οι 102 ενώ 13 τήρησαν αποχή. 4. Πιθανές τροποποιήσεις ή αλλαγές στο ενιαίο κείμενο μνημονίου-δανειακής σύμβασης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 26 Απριλίου θα εξαρτηθούν από τη δομή του, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Είπε ότι πρόκειται στην ουσία για μια διεθνή συμφωνία και πρόσθεσε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί επ’ αυτής, ανεξάρτητα από το αν θα προηγηθεί κύρωση από Κοινοβούλια άλλων κρατών μελών.
5. Αλλα τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής. Αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα και την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος. Επίσης, υπερψήφισε άλλο ένα μνημονιακό νομοσχέδιο για τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί φόρων κατανάλωσης, έτσι ώστε οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης να αναθεωρούνται επί τακτικής βάσεως, για να διασφαλίζεται η πραγματική οικονομική τους αξία. 6. Λήγει σήμερα το χρονικό περιθώριο για να αποστείλουν συμπληρωμένο το 19σελιδο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της καταλληλότητας τους τα 20 άτομα που έχουν επιλεγεί από Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα για να αποτελέσουν τους υποψήφιους για διορισμό στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Τράπεζας Κύπρου. Τα ερωτηματολόγια θα πρέπει να αποσταλούν σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για να τρέξουν τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για το προσωρινό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.
7. Στο κενό έπεσε προσπάθεια του φιλοτουρκικού λόμπυ να περάσει στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας για το 2012 τροπολογίες που είχαν ως στόχο τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το άνοιγμα του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα. 8. Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΔΗΣΥ απέσυρε χθες ο Ανδρέας Ταλιαδώρος και έτσι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα αναδειχθεί Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, άνευ υποψηφίου στο συνέδριο του κόμματος στις 27 Απριλίου.
9. Οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να ψάχνουν στα ερείπια του εργοστασίου λιπασμάτων στο Τέξας, 24 ώρες μετά από τη μεγάλη έκρηξη, που ισοπέδωσε το κτιριακό συγκρότημα, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά γα τον τελικό αριθμό των νεκρών. Σε δηλώσεις εκπρόσωπος των τοπικών αρχών έκανε λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς αλλά ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας είπε ότι οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πάντως αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τους 15. 10. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα με 70 - 60 από την Μπαρσελόνα για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα.  Ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετωπίζει απόψε στην Τουρκία την Εφές Πίλσεν και προηγείται με 2-1 στις νίκες. Επίσης, η Κάχα Λαμποράλ φιλοξενεί στην Βιτόρια την ΤΣΣΚΑ, η οποία προηγείται με 2-1 στις νίκες. Το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Λονδίνου έχει ήδη εξασφαλίσει η Ρεάλ με 3-0 νίκες επί της ισραηλινής Μακκάμπι.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ