Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.4.13

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το ΤΑΙΠΕΔ



 
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013
  

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για το ΤΑΙΠΕΔ

Πρωτολογία

Παρότι μου είστε πολύ συμπαθής κ. Τσίπρα, οφείλω να πω ότι δεν αποφύγατε σήμερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου. Είπατε ότι αν δεν ήμουν υπουργός θα μπορούσα κάλλιστα να είμαι εκπρόσωπος της τρόικας. Αυτό δείχνει τα αδιέξοδά σας, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες. Μπερδευτήκατε, ζητήσατε αναστολή μνημονίου, σας κάλεσαν στην τάξη, ότι παλιά είχατε μιλήσει για κατάργηση. Απλά, ανήκουμε σε άλλους κόσμους. Δεν είναι ότι εγώ δεν είμαι πολιτικός, ενώ εσείς είστε. Ανήκουμε σε άλλους κόσμους, διότι εγώ λέω την αλήθεια, λέω στον κόσμο ποια είναι η πραγματικότητα και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούμε να επιδιώξουμε. Ενώ εσείς απευθύνεστε ίσως σε κατώτερα ένστικτα, και λέτε στον κόσμο ότι μπορεί να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να έχουμε μνημόνιο, με αναστολή μνημονίου. Αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη.

Κανείς δεν είπε ότι η αξία της περιουσίας του δημοσίου είναι 9,5 δισ. ευρώ. Η μελέτη της ΚΕΔ του 2010, που είπατε, ήταν μία εκτίμηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας είτε είναι καταπατημένη, είτε δεν είναι με βάση προσεγγίσεις αντικειμενικών αξιών στη χώρα. Σήμερα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2020 τα έσοδα που υπολογίζουμε είναι περίπου 20 δισ. ευρώ. Δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η αξία της δημόσιας περιουσίας. Είναι τι προσδοκούμε από αποκρατικοποιήσεις από σήμερα μέχρι το 2020.
Θα ήθελα να αναφέρω ένα στοιχείο:  Από τα 80.000 ακίνητα του Δημοσίου που περιέχονται στην ηλεκτρονική βάση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), περίπου 28.000, δηλαδή το 35% των ακινήτων, είναι καταπατημένα.
Και σας ερωτώ κ. Τσίπρα, προτιμάτε η τεράστια δημόσια περιουσία να συνεχίσει να λυμαίνεται και να λεηλατείται;
Προτιμάτε να  αφήσουμε τη δημόσια γη δέσμια των μικροσυμφερόντων και της γραφειοκρατίας;
Προτιμάτε να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε τα εισοδήματα των ελλήνων πολιτών αλλά και τις επόμενες γενιές της Ελλάδος, αντί να αναζητήσουμε άλλες μορφές χρηματοδότησης;
Μιλάτε για εκποίηση, για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Εμείς μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Για το 2013, σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει, αναμένονται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις, που θα συνεισφέρουν στο δημόσιο, έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, μέχρι το 2016, αναμένονται έσοδα ύψους 11,145 δισ. ευρώ.
Οι δευτερογενείς επενδύσεις, που θα υλοποιηθούν ως αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο ρόλος και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ συνίσταται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τρόπο που από τη μια θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους και από την άλλη θα δημιουργεί τις βάσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του, το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων μας.
Το ΤΑΙΠΕΔ διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό τίμημα αξιοποίησης για την εκάστοτε χρονική στιγμή και μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με το νόμο, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. 
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, πέρα από το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία με την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων. Ήδη χθες δέχθηκα επίσκεψη σημαντικών Κινέζων επενδυτών, που ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια, για cargo, για logistics. Οι επενδύσεις αυτές θα απορροφήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Αυτός είναι ο υγιής τρόπος για να αναπτυχθούμε, όχι με κρατικοδίαιτες επενδύσεις.
Παράλληλα αναμένεται να υλοποιηθούν σύγχρονες υποδομές, που θα σέβονται το περιβάλλον, ενώ θα αναδειχθεί ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν των περιοχών όπου βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση.
Η προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτική, όπως υπονοήσατε, αλλά είναι η αναπτυξιακή προοπτική που αυτή θα φέρει, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να διορθώσω ξανά την παρανόηση που έχετε κάνει:
 Οι προσδοκώμενες εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις δεν σχετίζονται με την αξία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Το ποσό των 9,6 δισ. ευρώ, που αναφέρετε στην ερώτησή σας, ως αποτίμηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2013-2016, αποτελεί μία απολύτως αυθαίρετη εκτίμηση και δεν προκύπτει από καμία επίσημη μελέτη ή ανακοίνωση του Ταμείου.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτίμηση των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων γίνεται από ανεξάρτητους αποτιμητές.
Και το τελικό τίμημα ενός περιουσιακού στοιχείου δεν μπορεί να υπολείπεται από το τίμημα που ορίζουν οι ανεξάρτητοι αποτιμητές.
Δευτερολογία
Περιμένατε ότι θα άφηνα αναπάντητη την πρόκληση, που με χαρακτηρίσατε εκπρόσωπο τη τρόικας. Βλέπω χάσατε την ψυχραιμία σας, υψώνετε τον τόνο της φωνής σας. Δεν απαντώ με τον τρόπο αυτό, απαντώ με επιχειρήματα. Κατ’ αρχάς δεν σας βγήκε. Εσείς περιμένατε ότι θα έρθει η τρόικα τώρα, θα επιβάλει νέα μέτρα, καταστροφολογία, επενδύσατε στο ότι «θα πέσει η κυβέρνηση». Δεν σας βγήκε γι αυτό και χάσατε την ψυχραιμία σας, μιλήσατε για αναστολή μνημονίου, για ακύρωση μνημονίου. Πραγματικά πείτε μας ποια είναι η θέση σας; Μέσα στο ευρώ, εκτός μνημονίου; Ακύρωση του μνημονίου δεν σκεφτήκατε ότι σημαίνει και ακύρωση της δανειακής σύμβασης; Είμαστε εκτός αγορών, άρα πώς θα καλύψουμε τα ελλείμματά μας, το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών; Τα έχετε σκεφτεί αυτά;
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει σοβαρές αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε η χώρα που ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουμε τη μεγαλύτερη δημόσια περιουσία στην Ευρωζώνη, με πολύ μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο ή τον τρίτο. Δεν έχουμε κάνει ακόμη σοβαρές αποκρατικοποιήσεις, άρα για ποιο ξεπούλημα μιλάτε; Δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη, επομένως, μάλλον, κάπου έχετε κάνει λάθος.
Για τον ΟΠΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, άρα κάνει τους καλύτερους δυνατούς συνδυασμούς που μπορεί. Τα 2,557 δισ. που αναφέρετε για το 2013 είναι μία εκτίμηση των εσόδων που μπορούμε να έχουμε από αποκρατικοποιήσεις. Δεν είναι η αποτίμηση της περιουσίας των Οργανισμών που λέτε εσείς.
Για την πρόταση που κάνατε: δεν είναι ρεαλιστική, διότι τα έσοδα που παίρνουμε από αποκρατικοποιήσεις τα έχουμε για μείωση χρέους και για χρηματοδότηση του προγράμματος. Σας θυμίζω ότι είμαστε εκτός αγορών. Χρειαζόμαστε κάθε χρόνο συγκεκριμένα ποσά για να πληρώσουμε χρεολύσια, τόκους, το πρωτογενές έλλειμμα –ελπίζω από φέτος να είναι πλεόνασμα. Όλα αυτά έχουν συνυπολογισθεί στο πρόγραμμα. Και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν συνυπολογισθεί στο πρόγραμμα. Εάν αυτά λείψουν δεν υπάρχει άλλος να μας δανείσει.
Αναφορικά με τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ:
Τα μέλη του ΔΣ οφείλουν να υπηρετούν το Ταμείο με ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη νομιμότητα των διαδικασιών και το καλύτερο δυνατό τίμημα για την εκάστοτε χρονική στιγμή και μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Ταυτόχρονα, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αξιοποίησης, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο του κάθε φακέλου (συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών των οργάνων του ΤΑΙΠΕΔ, των  εκθέσεων, παρουσιάσεων και εισηγήσεων των συμβούλων, μελετών, σχεδίων κλπ) υποβάλλεται στο τέλος κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας, και πάντοτε πριν την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για διεξοδικό έλεγχο. Άρα δεν αληθεύει ότι κινείται σε ένα πλαίσιο σκοταδιού.
Παράλληλα και κατά την εξέλιξη των διαδικασιών, με ειδική νομοθετική διάταξη που προωθήσαμε, η Βουλή ενημερώνεται επίσημα σε ειδικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τα βασικά σημεία των διαδικασιών αξιοποίησης κρατικών ΔΕΚΟ και τις εν γένει δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, εάν το κόμμα σας θέλει ειδική ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, έχετε κάθε δυνατότητα να το καλέσετε και σας υπόσχομαι ότι θα σας ενημερώσει ενδελεχώς.
Σε σχέση με το θέμα της ανάρτησης στο διαδίκτυο των τριμηνιαίων εκθέσεών του,   το ΤΑΙΠΕΔ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τριμηνιαία έκθεση για την περίοδο 01/10/2012 – 31/12/2012, ενώ οι εξαμηνιαίες Οικονομικές Καταστάσεις  έχουν προωθηθεί για έγκριση από την Γενική Συνέλευση του ΤΑΙΠΕΔ.
Θέλω να τονίσω ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα προέλθει από την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία απαξιώνεται και καταπατείται για δεκαετίες.
Για πρώτη φορά, θεσπίζονται αλλαγές και σύγχρονο πλαίσιο που θα επιτρέψουν τις επενδύσεις στη δημόσια γη, με σκοπό να ενταχθεί στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και να αρχίσει να παράγει πλούτο για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Πέρα όμως από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και στην αξιοποίηση της μικρής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο γραφειοκρατικό κόστος.









Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ