Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.10.11

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Οικονομικών
Θέμα: Αξιολόγηση επενδυτικής πρότασης για την ΕΝ ΚΛΩ
 
Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία κλωστοϋφαντουργίας, η οποία ιδρύθηκε το 1924 και έφτασε να απασχολεί 2500 εργαζομένους με κύκλο εργασιών 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ (2003).Η Εν Κλω προέκυψε από τις συγχωνεύσεις των Κλωστηρίων Ναούσης , Fanco , Gallop , Γ.Γιαννούσης , Κλωστήρια Δούδος , Κλωστήρια OTTO EVROS, Κλωστήρια Ροδόπης. Οι συγχωνέυσεις ξεκίνησαν το 2000 και ολοκληρώθηκαν το 2006. Η συγχωνευμένη εταιρεία παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις πέντε μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα καλύπτοντας όλο το φάσμα παραγωγής και επεξεργασίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (νήματα, υφάσματα, ενδύματα, υποπροϊόντα).
Σε διάστημα 4 ετών ο δανεισμός της εταιρείας από τις Τράπεζες αυξήθηκε δραματικά, (90εκ€), ενώ τα αντίστοιχα οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν αντιστρόφως ανάλογα. Ειδικότερα, από το 2007 έως και το 2009, η εταιρεία απορρόφησε 76 εκ€ από τραπεζικό δανεισμό. Τον Ιανουάριο του 2010 είχαν σταματήσει να παράγουν και τα 17 εργοστάσια της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ οι υποχρεώσεις προς εργαζομένους και Ι.Κ.Α ξεπερνούσαν τα 65 εκ€. Από τα 76 εκ€ τα 20 εκ€ καλύπτονταν από εγγύηση του Ε.Δ (2007) προς την Ε.Τ.Ε.
Η εγγύηση παρέχεται προς τις πιστώτριες Τράπεζες (Ε.Τ.Ε , Αγροτική , Alpha , Εμπορική, Eurobank ) τον Ιούνιο του 2010 (ΦΕΚ 956 30/6/2010). Η Διοίκηση παρουσιάζει το εγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ιούλιος 2010). Τον Οκτώβριο του 2010 η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού απευθύνει ερωτήματα προς το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τις εγγυήσεις που δόθηκαν στις πιστώτριες Τράπεζες για την χρηματοδότηση της εταιρείας το 2007 και το 2010. Τα ερωτήματα αυτά παίρνουν την μορφή επίσημης έρευνας την 30/12/2010 . Με βάση αυτές τις εξελίξεις , αλλά και πριν από αυτές ,κανένα ποσό από αυτά που όριζε η εγγύηση 2010 δεν εκταμιεύτηκε από τις Τράπεζες .
Εξ’αιτίας όλων των παραπάνω εξελίξεων η Διοίκηση αποφάσισε να στραφεί και προς την εύρεση στρατηγικού επενδυτή με στόχο να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας . Επενδυτής από τις Η.Π.Α εκφράζει ενδιαφέρον στις 6/4/2011 και η Διοίκηση υπογράφει σύμφωνο εμπιστευτικότητας, ώστε να ξεκινήσει ο νομικοοικονομικός έλεγχος της εταιρείας καθώς και η πιστοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.
Στις 19/5/2011 ο επενδυτής καταθέτει επίσημη προσφορά στην Διοίκηση της εταιρείας που αφορά την εξαγορά του 90% των μετοχών που θα προκύψουν μετά από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας , με στόχο την πλήρη υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου όπως αυτό έχει περιγραφεί παραπάνω.
Στις 22/6/2011 ο Δ/νων Σύμβουλος του fund επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντάται με την ηγεσία της Ε.Τ.Ε η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής και διαχειριστής του Τραπεζικού χρέους της εταιρείας.
Στις 29/6/2011 καταθέτει επίσημη προσφορά εξαγοράς του συνόλου των Τραπεζικών χρεών της εταιρείας που ανέρχονται σε 270 εκ€ περίπου , προσφέροντας 43 εκ€ ,ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποπληρωμή των χρεών προς εργαζομένους , ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές που ανέρχονται σε 80 εκ€ περίπου. Οι δύο επενδύσεις για την αξιοποίηση αποβλήτων θα χρηματοδοτηθούν από τον επενδυτή και έχουν κοστολογηθεί από τις αντίστοιχες μελέτες στα 40 εκ€ . Σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση όλη η επένδυση μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση κεφαλαίου προσεγγίζει τα 180 εκ€ με μεγάλες θετικές επιπτώσεις για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία.
Από τότε έως και σήμερα τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί, διότι η Ε.Τ.Ε απαιτεί την πλήρη κάλυψη της , όσον αφορά το δάνειο των 20 εκ€ που έχει χορηγήσει με εγγύηση του Ε.Δ το 2007.
Είναι προφανές ότι, όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πότε θα αξιολογηθεί η επενδυτική πρόταση της αμερικανικής εταιρείας για την εξαγορά των μετοχών της ΕΝ ΚΛΩ, καθώς και την εξαγορά των τραπεζικών χρεών της και την αποπληρωμή των χρεών προς τους εργαζομένους;
2. Σε ποιους λόγους οφείλεται η τεράστια καθυστέρηση στις αποφάσεις του Τραπεζικού συστήματος και μάλιστα όταν πρόκειται να εισπράξει χρήματα από μία ώριμη επένδυση και όχι να δώσει και πώς η εν λόγω καθυστέρηση συμβαδίζει με την ευκολία παροχής δανείων της τάξης των 100 εκ€ σε 4 χρόνια (2004-2009);
3. Ποια μέριμνα θα ληφθεί για τους εργαζομένους, οι οποίοι παραμένουν επί δύο χρόνια απλήρωτοι;
19.10.11

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ