Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.10.11

Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1.         Κρατικός προϋπολογισμός έτους 2011



1.1.        Τακτικός Προϋπολογισμός

Έσοδα

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (πίνακας 3.3), προ μείωσης επιστροφών, για το οικονομικό έτος 2011 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 56.282 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010, παρά την εφαρμογή σειράς μέτρων για τη σημαντική ενίσχυσή τους, επηρεαζόμενα από τη μεγαλύτερη, του αναμενόμενου, ύφεση της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις των εσόδων βασίζονται στις αναμενόμενες αποδόσεις τόσο των μέτρων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011, όσο και των συμπληρωματικών παρεμβάσεων που αποφασίσθηκαν εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ειδικότερα, τα εν λόγω πρόσθετα μέτρα είναι τα εξής:

·        εισφορά αλληλεγγύης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας,
·        μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα με ηλικίες 30-65 έτη,
·        ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, με βάση το εισόδημά τους κατά το έτος 2010,
·        ειδικό τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
·        έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες,
·        βαθμιαία εναρμόνιση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης,
·        αλλαγή στη δομή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καπνό και συντόμευση του περιθωρίου καταβολής του, για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 ημέρες,
·        αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011,
·        ειδικό τέλος στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον αντικαπνιστικό νόμο,
·        επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
·        αύξηση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων,
·        δήλωση ως ιδιωτικών των σκαφών αναψυχής που είχαν εικονικά χαρακτηριστεί ως επαγγελματικά και ρύθμιση για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών,
·        είσπραξη παραβόλων κατά την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων και αλλαγών χρήσης ακινήτων και
·        επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις εσόδων για το 2011 συμπεριλαμβάνουν και την πλήρη απόδοση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ ή θεσμοθετήθηκαν το 2010, με επίπτωση στο τρέχον έτος, τα οποία κυρίως είναι:

·        αλλαγή φορολογικής κλίμακας για όλα τα φυσικά πρόσωπα,
·        αλλαγή στη φορολογία των εταιρικών οχημάτων που διατίθενται στο προσωπικό,
·        επέκταση του λογιστικού προσδιορισμού εισοδήματος σε νέες κατηγορίες επαγγελματιών,
·        εισαγωγή τεκμηρίων φορολόγησης φυσικών προσώπων,
·        φορολόγηση των κεφαλαίων που επαναπατρίζονται ή παραμένουν στο εξωτερικό,
·        νέο πλαίσιο εκδίκασης των φορολογικών διαφορών,
·        σχέδιο δράσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών,
·        περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων,
·        ειδική εισφορά σε επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη για τη χρήση του 2009,
·        αλλαγή στο σύστημα φορολόγησης και διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης,
·        αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, αλλαγές στις υποκατηγορίες του και μείωση των συντελεστών σε φάρμακα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες,
·        επέκταση του ΦΠΑ σε νέες κατηγορίες επαγγελματιών
·        η δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις,
·        η αύξηση στο φορολογικό συντελεστή που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, από 1,5‰ σε 2‰, από 1/4/2011,
·        η εισαγωγή ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια,
·        η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα,
·        η είσπραξη εσόδων από τη χορήγηση αδειών τυχερών παιγνίων,
·        αύξηση των δικαστικών παραβόλων,
·        έσοδα από την έκπτωση 3% επί της τιμής των φαρμάκων που προμηθεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και
·        είσπραξη παραβόλων αιτήσεων αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.

Άμεσοι φόροι

Από την άμεση φορολογία εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 20.677 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 2,2% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να μειωθούν κατά 11,4% έναντι του 2010, κυρίως λόγω της επίπτωσης στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη μείωση των συντάξεων, καθώς και της έκπτωσης φόρου από την εφαρμογή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Τα έσοδα από τη φορολογία νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μείωση 12,7% λόγω της μειωμένης κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά τη χρήση έτους 2010.

Αύξηση της τάξης του 1,1% αναμένεται στα έσοδα των ειδικών κατηγοριών, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από το φόρο στις ενδιάμεσες συναλλαγές ομολόγων. Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία αναμένονται αυξημένα κατά 131,5% συγκριτικά με τα έσοδα του 2010, λόγω της επιβολής έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Μειωμένες κατά 28,7% εμφανίζονται έναντι του 2010 οι εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), διότι δεν περιλαμβάνουν πλέον ρυθμίσεις για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Επίσης, αντικατοπτρίζουν την καθυστέρηση είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010.

Τα έσοδα από λοιπούς άμεσους φόρους αναμένονται αυξημένα κατά 81,0% λόγω της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Έμμεσοι φόροι

Από την έμμεση φορολογία αναμένεται να εισπραχθούν 29.144 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 6,1%, συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του 2010.

Τα έσοδα από φόρους συναλλαγών εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 3,5% έναντι του προηγουμένου έτους, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την επίδραση της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας στα έσοδα από ΦΠΑ.

Οι συνολικές εισπράξεις από φόρους κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12,1%  έναντι του 2010, κυρίως λόγω των μειωμένων εισπράξεων ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, μετά την κατάργηση της προείσπραξης αυξημένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και της εν συνεχεία επιστροφής του, καθώς και της αλλαγής στη διαδικασία είσπραξης των τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Τα έσοδα από έμμεσους φόρους ΠΟΕ αναμένονται αυξημένα κατά 62,5% λόγω του μέτρου της ρύθμισης των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής που είχαν χαρακτηριστεί εικονικά ως επαγγελματικά, με την καταβολή του διαφυγόντος ΦΠΑ. Μειωμένα κατά 11,4% αναμένονται τα έσοδα από λοιπούς έμμεσους φόρους, κυρίως λόγω μειωμένων εισπράξεων από δασμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές.

Μη φορολογικά έσοδα

Τα μη φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4.350 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 55,6% έναντι του προηγούμενου έτους, που οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παραβόλων κατά τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων και των ημιυπαίθριων χώρων και τις εισπράξεις από τις καταπτώσεις εγγυήσεων κ.λπ.

Μη τακτικά έσοδα

Τα έσοδα από καταργηθέντες ειδικούς λογαριασμούς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 992 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 894 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από την προμήθεια παροχής εγγύησης του Δημοσίου σε δάνεια πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων

Οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4.700 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11,7% έναντι του προηγουμένου έτους κυρίως λόγω της μείωσης επιστροφών ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα από την αλλαγή στο σύστημα φορολόγησης και διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης και παρά τις αυξημένες επιστροφές εσόδων λόγω συμψηφισμού τους με υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.






1.2.        Δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού

Ανάλυση δαπανών κατά κατηγορίες

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για πληρωμή τόκων, των δαπανών υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των δαπανών επιχορήγησης νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση παλαιών οφειλών και των δαπανών για την πληρωμή των εγγυήσεων που εκτιμάται ότι θα καταπέσουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για φορείς που έχουν κατηγοριοποιηθεί εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 71.170 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 302 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής  (ΜΠΔΣ) για το ίδιο έτος λόγω μείωσης κυρίως στους ακολούθους τομείς δαπανών:
 
·        για μισθούς, κατά 115 εκατ. ευρώ,
·        για επιχορηγήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κατά 20 εκατ. ευρώ,
·        για αποδόσεις στην ΕΕ, κατά 27 εκατ. ευρώ,
·        για αποδιδόμενους πόρους, κατά 104 εκατ. ευρώ,
·        για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά 400 εκατ. ευρώ. 

Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 51.839 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 212 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ.

Για την  επίτευξη των ανωτέρω αποτελεσμάτων, έχουν ληφθεί υπόψη:

·        ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους μέσα από τη βελτιστοποίηση της κατανομής των ανθρώπινων πόρων και τον περιορισμό των προσλήψεων,
·        η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως,
·        η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου κατά 50%,
·        ο περιορισμός των πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα όπως υπερωρίες, αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια, αμοιβές για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και εξαιρέσιμες ημέρες και
·        ο περιορισμός των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών με τον εξορθολογισμό των προμηθειών των δημοσίων υπηρεσιών, των δαπανών για μισθώματα κτηρίων, τηλεπικοινωνιών κ.λπ.

Αποδοχές, συντάξεις και λοιπές πρόσθετες μισθολογικού χαρακτήρα παροχές

Οι δαπάνες για μισθούς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 13.881 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 115 εκατ. ευρώ έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων του ΜΠΔΣ.

Οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6.500 εκατ. ευρώ το 2011, αυξημένες κατά 242 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του ΜΠΔΣ λόγω του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2010 και το 2011.





Πίνακας 3.1  Κρατικός προϋπολογισμός
(σε εκατ. ευρώ)

2011
2012
Μεταβολή %
2012/2011

Εκτιμήσεις
ΜΠΔΣ
Εκτιμήσεις πραγμ/σεων
Προβλέψεις
ΜΠΔΣ
Προβλέψεις






       Τακτικός Προϋπολογισμός (ΤΠ)





1.     Καθαρά έσοδα ΤΠ (α+β-γ)
54.042
51.582
56.229
54.204
5,1
α.     Τακτικά έσοδα (1+2+3+4)
55.592
54.356
57.668
55.890
2,8
       1.  Άμεσοι φόροι
20.554
20.677
21.711
23.637
14,3
       2.  Έμμεσοι φόροι
30.219
29.144
31.243
29.087
-0,2
       3.  Απολήψεις από ΕΕ
185
186
148
146
-21,5
       4.  Μη φορολογικά έσοδα
4.634
4.350
4.566
3.019
-30,6
β.     Μη τακτικά έσοδα (1+2+3)
2.250
1.926
2.258
2.114
9,8
       1.  Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών
1.113
992
1.129
880
-11,3
       2.  Έσοδα προγράμματος αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης
1.097
894
1.094
1.174
31,3
       3.  Έσοδα ΝΑΤΟ
40
40
35
60
50,0
γ.     Επιστροφές φόρων
3.800
4.700
3.697
3.800
-19,1
2.     Δαπάνες ΤΠ (α+β+γ+δ+ε)
71.472
71.170
71.071
70.405
-1,1
α.     Πρωτογενείς δαπάνες (1+2+3+4+5+6+7)
52.051
51.839
50.668
49.185
-5,1
       1.  Αποδοχές και λοιπές πρόσθετες παροχές
15.375
15.228
14.375
13.419
-11,9
       2.  Εισφορά στον ΕΟΠΥΥ



476

       3.  Συντάξεις
6.258
6.500
6.471
6.577
1,2
       4.  Κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη
17.414
17.478
15.172
15.910
-9,0
       5.  Λειτουργικές και άλλες δαπάνες
7.261
7.304
7.509
7.344
0,6
       6.  Αποδιδόμενοι πόροι
5.162
5.058
5.622
4.459
-11,8
       7.  Αποθεματικό
580
270
1.520
1.000

β.     Καταπτώσεις εγγυήσεων
1.469
1.481
1.652
1.620
9,4
       - Σε φορείς που έχουν κατηγοριοποιηθεί εντός γεν. κυβέρνησης
1.245
1.257
1.518
1.481
17,8
       - Σε φορείς που έχουν κατηγοριοποιηθεί εκτός γενικής κυβέρνησης
224
224
134
139
-38,1
γ.     Δαπάνες τόκων
16.002
16.300
16.900
17.900
9,8
δ.     Πληρωμές στα νοσοκομεία για εξόφληση παλαιών οφειλών τους
450
450
350
400
-11,1
ε.     Δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα
1.500
1.100
1.500
1.300
18,2
3.     Έλλειμμα ΤΠ (1-2)
-17.430
-19.587
-14.842
-16.202
-17,3
       Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ)





4.     Έσοδα (α+β+γ)
3.925
3.322
4.615
4.860
46,3
α.     Εισροές ΕΣΠΑ
3.192
2.927
3.616
4.271
45,9
β.     Λοιπές εισροές
530
245
788
389
58,6
γ.     Ίδια έσοδα
203
150
211
200
33,3
5.     Δαπάνες
7.550
7.550
7.700
7.700
2,0
6.     Έλλειμμα  ΠΔΕ (4-5)
-3.625
-4.228
-3.085
-2.840
-32,8
7.     Έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού (3+6)
-21.055
-23.815
-17.927
-19.042
-20,0
       (% του ΑΕΠ)
-9,3%
-10,8%
-7,8%
-8,8%

8.     Πρωτογενές αποτέλεσμα (7-2γ)
-5.053
-7.515
-1.026
-1.142
-84,8
       (% του ΑΕΠ)
-2,2%
-3,4%
-0,4%
-0,5%







ΑΕΠ (αναθεωρημένο)
225.400
220.319
228.400
215.310









(σε εκατ. ευρώ)


2011
2012


Εκτιμήσεις ΜΠΔΣ
Εκτιμήσεις πραγμ/σεων
Προβλέψεις
ΜΠΔΣ
Προβλέψεις
α.  Έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού
-21.055
-23.815
-17.927
-19.042
β.  Εθνικολογιστικές προσαρμογές κεντρικής κυβέρνησης
708
1.478
-1.371
26
     Εξοπλιστικά προγράμματα (διαφορά τόκων πληρωμών-παραλαβών)
586
186
73
203
     Αναμόρφωση μισθολογίου
0
150
0
-150
     Έκτακτη εισφορά
0
1.000
0
-1.000
     Ανεξόφλητες οφειλές κράτος
433
-150
433
300
     Ανεξόφλητες υποχρεώσεις ΝΠΔΔ
0
-50
0
0
     Επιστροφές φορολογικών εσόδων
0
48
0
0
     Τόκοι (διαφορά ταμειακών και δεδουλευμένων τόκων)
443
450
-1.600
200
     Ακυρώσεις  Swaps
0
-42
0
0
     Φορολογικά έσοδα
-363
-123
-125
-205
     Πρόωρη ανανέωση αδειών και παραχωρήσεων
-500
-500
-171
-171
     Διαφορά απαιτήσεων εισπράξεων από ΕΕ
426
397
-176
176
     Προκαταβολές από ΕΕ
7
7
110
110
     Λογαριασμοί Θησαυροφυλακίου              
200
200
120
120
     Πληρωμές με ειδικά ομόλογα
-420
-140
0
0
     ΕΛΕΓΕΠ
-137
-117
-58
93
     ΕΕΤΤ
40
40
30
30
     Συμμετοχή σε αυξήσεις ΜΚ (επιδοτήσεις)
0
-35
0
0
     Προσαρμογή στο έλλειμμα εγγυημένων δανείων (ΟΔΙΕ, ΕΑΒ και ΟΑ)
0
157
0
71
     Εξοικονόμηση από εργασιακή εφεδρεία
0
0
0
250
     Της προσαρμογές
-7
0
-7
0
γ.   Ισοζύγιο κεντρικής κυβέρνησης κατά ΕΣΛ-95 (α+β)
-20.347
-22.337
-19.297
-19.015
     (% του ΑΕΠ)
-9,0%
-10,1%
-8,4%
-8,8%
δ.  Ισοζύγιο νομικών προσώπων πλην ΔΕΚΟ
1.235
944
1.151
974
ε.   Ισοζύγιο επαναταξινομημένων εντός της γενικής κυβέρνησης ΔΕΚΟ
1.248
1.429
1.818
1.983
στ. Ισοζύγιο ΟΤΑ κατά ΕΣΛ-95
-148
35
568
133
     Αποτελέσματα ΟΤΑ
-372
35
345
0
     Εθνικολογιστικές προσαρμογές ΟΤΑ
225
0
223
133
ζ.   Ισοζύγιο ΟΚΑ κατά ΕΣΛ-95
1.650
1.239
2.889
1.267
     Αποτελέσματα ΟΚΑ
2.428
1.348
3.039
887
     Εθνικολογιστικές προσαρμογές ΟΚΑ
-778
-109
-150
380
η.  Αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης κατά ΕΣΛ-95
-16.361
-18.690
-12.871
-14.658
     (% του ΑΕΠ)
-7,3%
-8,5%
-5,6%
-6,8%
θ.   Στόχος προγράμματος οικονομικής πολιτικής


-17.100


-14.916
     (% του ΑΕΠ)


-7,8%


-6,9%
ι.   Πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης κατά ΕΣΛ-95 (η-2γ του πίνακα 3.1)
-358
-2.390
4.029
3.242
     (% του ΑΕΠ)
-0,2%
-1,1%
1,8%
1,5%










ΑΕΠ (αναθεωρημένο)
225.400
220.319
228.400
215.310


  



Πίνακας 3.3  Έσοδα τακτικού προϋπολογισμού
(σε εκατ. ευρώ)

2010
2011
2012
Μεταβολή %
Πραγμ/σεις
ΜΠΔΣ
Εκτιμήσεις πραγ/σεων
ΜΠΔΣ
Προβλέψεις
2011/2010
2012/2011
Α.   Τακτικά έσοδα  (Ι+ ΙΙ + ΙΙΙ + IV)            
54.381
55.592
54.356
57.668
56.368
0,0
2,8








Ι.     Άμεσοι φόροι
20.224
20.554
20.677
21.711
24.115
2,2
14,3
Φόρος εισοδήματος
14.288
12.656
12..837
14.860
14.584
-10,2
11,4
   Φυσικών προσώπων
9.398
8.313
8.330
11.101
10.902
-11,4
27,5
   Νομικών προσώπων
3.167
2.660
2.765
2.059
2.157
-12,7
-22,0
   Ειδικών κατηγοριών
1.722
1.683
1.742
1.700
1.525
1,1
-12,5
Φόροι στην περιουσία
487
732
1.128
1.182
3.781
131,5
217,6
Άμεσοι φόροι ΠΟΕ
2.874
2.724
2.050
2.282
2.050
-28,7
0,0
Λοιποί άμεσοι φόροι
2.575
4.442
4.662
3.387
3.700
81,0
-20,6








ΙΙ.    Έμμεσοι φόροι
31.042
30.219
29.144
31.243
29.087
-6,1
-0,2
Φόροι συναλλαγών
18.495
18.372
17.855
19.160
17.608
-3,5
-1,7
   ΦΠΑ
17.374
17.361
16.900
17.997
16.560
-2,7
-2,3
       πετρελαιοειδών
2.653
2.587
2.900
2.576
2.850
9,3
-3,4
       καπνού
779
785
840
794
810
7,9
-3,6
       λοιπών
13.943
13.989
13.160
14.627
12.900
-5,6
-2,0
  Λοιποί φόροι συναλλαγών
1.121
1.011
955
1.163
1.048
-14,8
9,7
            (μεταβίβαση κεφαλαίων)
(702)
(612)
(550)
(775)
(650)
(-21,6)
(18,2)
            (χαρτόσημο)
(414)
(399)
(362)
(388)
(355)
(-12,7)
(-1,9)
Φόροι κατανάλωσης
11.822
10.813
10.395
11.198
10.629
-12,1
2,7
  Φόρος ασφαλίστρων
404
389
400
378
400
-0,9
0,0
  Τέλος ταξινόμησης  οχημάτων
249
170
114
165
143
-54,3
25,4
  ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων
5.698
4.698
4.681
4.931
4.950
-17,9
6,8
  Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.)
3.382
3.629
3.558
3.650
3.455
5,2
-2,9
  Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων
1.591
1.343
1.273
1.306
1.272
-20,0
0,0
  Λοιποί φόροι κατανάλωσης
498
584
370
768
409
-25,7
10,4
Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ
340
608
552
467
499
62,5
-9,7
Λοιποί έμμεσοι
385
426
341
418
352
-11,4
3,1
           (για ΕΕ)
(208)
(206)
(192)
(204)
(184)
(-7,8)
(-3,7)








      Σύνολο φορολογικών εσόδων (Ι+ΙΙ)
51.266
50.773
49.820
52.954
53.202
-2,8
5,8








ΙΙΙ.  Απολήψεις από ΕΕ
320
185
186
148
146
-41,9
-21,5








ΙV.  Λοιπά μη φορολογικά έσοδα
2.795
4.634
4.350
4.566
3.019
55,6
-30,6








      Σύνολο μη φορολογικών εσόδων (III+IV)
3.115
4.819
4.536
4.714
3.166
45,6
-30,2








B.   Μη τακτικά έσοδα
1.797
2.250
1.926
2.258
2.114
7,1
9,8
Ι.  Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών
1.139
1.113
992
1.129
880
-12,9
-11,3
ΙΙ.  Έσοδα προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης
635
1.097
894
1.094
1.174
40,8
31,3
ΙΙΙ. Έσοδα από ΝΑΤΟ  
24
40
40
35
60


Γ.   Γενικό σύνολο εσόδων (Α + Β)
56.178
57.842
56.282
59.926
58.004
0,2
3,1








Δ.  Επιστροφές εσόδων
5.322
3.800
4.700
3.697
3.800
-11,7
-19,1
Ε.  Καθαρά έσοδα (Γ – Δ)
50.857
54.042
51.582
56.229
54.204
1,4
5,1













Πίνακας 3.4   Δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού κατά κατηγορίες
 (σε εκατ. ευρώ)
Κατηγορία  δαπάνης
2011
2012
Μεταβολή %
2012/2011
Εκτιμήσεις ΜΠΔΣ
Εκτιμήσεις πραγ/σεων
Προβλέψεις ΜΠΔΣ
Προβλέψεις






Α.    ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (1+2+3)
21.633
21.728
20.846
20.472
-5,8
1.    Κεντρικής διοίκησης
18.485
18.618
17.902
17.581
-5,6
        Μισθοί
11.371
11.261
10.643
10.219
-9,3
        Εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ



476

        Συντάξεις
6.258
6.500
6.471
6.577
1,2
        Αμοιβές ωρομισθίων εκπαιδευτικών Υπ. Παιδείας
31
18
31
18
-1,4
        Λοιπές παροχές
284
311
234
292
-6,0
        Πρόσθετες παροχές καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών
542
528
524
0
-100,0
2.    Νοσοκομείων, ιδρυμάτων πρόνοιας, νπδδ
3.098
3.110
2.914
2.861
-8,0
        Μισθοί προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων
2.304
2.317
2.200
2.122
-8,4
        Εφημερίες ιατρών ΕΣΥ
400
384
400
400
4,1
        Λοιπές παροχές προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων
103
123
23
83
-32,9
        Ιδρυμάτων πρόνοιας, κλήρος και λοιπά νπδδ
291
285
291
257
-10,0
3.    Νέες προσλήψεις
50
0
30
30

Β.    ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  (4+5+6+7)
17.414
17.478
15.172
15.910
-9,0
4.    Δαπάνες περίθαλψης
61
62
61
62
0,1
5.    Επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων
14.783
14.853
12.551
13.405
-9,8
        ΟΓΑ
4.600
4.600
3.360
3.360
-27,0
        ΙΚΑ
2.910
3.698
2.303
2.158
-41,6
        ΕΟΠΥΥ
0
0
1.370
1.295

        ΟΠΑΔ
1.120
1.320
870
0
-100,0
        ΝΑΤ
1.130
1.130
1.000
1.000
-11,5
        ΟΑΕΕ
800
891
800
800
-10,2
        ΤΑΠ-ΟΤΕ
550
550
550
550
0,0
        ΟΑΕΔ
1.064
764
500
500
-34,6
        Αντιπαροχή έναντι περιουσίας στους τομείς ασφάλισης ΔΕΗ
600
600
600
600
0,0
        ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου)
890
890
715
715
-19,7
        Κοινωνική χρηματοδότηση
400
400
337
320
-20,0
        Λοιπά ασφαλιστικά ταμεία
28
10
26
26
164,0
        Λοιπές δαπάνες ασφάλισης
691
0
120
2.080

6.    Λοιπές δαπάνες περίθαλψης (επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση προμηθευτών)
1.200
1.180
1.150
1.050
-11,0
7.    Κοινωνική προστασία
1.370
1.383
1.410
1.394
0,7
        Επιδόματα πολυτέκνων
700
700
700
695
-0,7
        Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών
575
575
627
579
0,8
        Λοιπές εισοδηματικές ενισχύσεις
95
108
83
119
10,0
Γ.    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  ΔΑΠΑΝΕΣ   (8+9+10+11)
7.261
7.304
7.509
7.344
0,6
8.    Επιχορηγήσεις φορέων
1.716
1.796
1.863
1.855
3,3
        Συγκοινωνιακοί φορείς
446
446
445
445
-0,2
        Εισφορές σε διεθνείς οργανισμούς
128
148
123
119
-19,8
        Λοιπές επιχορηγήσεις
1.142
1.202
1.295
1.292
7,5
9.    Καταναλωτικές δαπάνες
2.318
2.318
2.148
2.151
-7,2
        Μετακινήσεις
303
318
302
298
-6,4
        Λειτουργικές
823
827
784
833
0,6
        Προμήθειες
650
638
615
617
-3,3
        Διάφορες άλλες δαπάνες
503
495
413
345
-30,4
        Δαπάνες ΝΑΤΟ (από ειδικά έσοδα)
40
40
35
60
50,0
10.  Αντικριζόμενες δαπάνες
3.110
3.083
3.333
3.225
4,6
        Αποδόσεις στην ΕΕ
2.355
2.328
2.560
2.442
4,9
        Επιδοτήσεις γεωργίας
755
755
773
783
3,8
11.  Υπό κατανομή
117
107
165
112
4,5
        Νέα προγράμματα και λοιπές δαπάνες
70
62
137
82
32,5
        Δαπάνες καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών
27
26
28
31
18,4
        Δαπάνες εκλογών
20
20


-100,0
Δ.    ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
5.162
5.058
5.622
4.459
-11,8
Ε.    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ
580
270
1.520
1.000
270,4
Ι.      ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΠ  (Α+Β+Γ+Δ+Ε)
52.051
51.839
50.668
49.185
-5,1
ΙΙ.     Επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την εξόφληση μέρους παλαιών οφειλών τους
450
450
350
400
-11,1
ΙΙΙ.    ΤΟΚΟΙ
16.002
16.300
16.900
17.900
9,8
ΙV.   ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΠ, ΤΟΚΩΝ κ.λπ. (Ι + ΙΙ + III)
68.503
68.589
67.919
67.485
-1,6
V.    Εξοπλιστικά προγράμματα Υπ. Εθνικής Άμυνας
1.500
1.100
1.500
1.300
18,2
VI.   Καταπτώσεις εγγυήσεων για φορείς κ.λπ. εκτός γεν. κυβέρνησης
224
224
134
139
-38,1
VII.  ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΠ (πλην χρεολυσίων, αυξήσεων ΜΚ και καταπτώσεων εγγυήσεων για λογαριασμών φορέων εντός γενικής κυβέρνησης)
70.227
69.913
69.553
68.924
-1,4
12.                  Καταπτώσεις εγγυήσεων για λογαριασμό φορέων εντός γεν. κυβέρνησης
1.245
1.257
1.518
1.481
17,8
VIII. ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΠ (VII + 12)
71.472
71.170
71.071
70.405
-1,1


Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία

Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 17.478 εκατ. ευρώ το 2011 αυξημένες μόλις κατά 64 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση στο ΜΠΔΣ.

Οι δαπάνες επιχορηγήσεων σε νοσηλευτικά ιδρύματα για εξόφληση υποχρεώσεων αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1.180 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 20 εκατ. από το σχεδιασμό του ΜΠΔΣ.

Η πρόβλεψη που είχε περιληφθεί στο ΜΠΔΣ για την πληρωμή υποχρεώσεων προηγουμένων ετών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (450 εκατ. ευρώ) παραμένει αμετάβλητη.

Επιχορηγήσεις, λειτουργικές και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες

Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 7.304 εκατ. ευρώ το 2011 αυξημένες κατά 43 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του ΜΠΔΣ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εκτιμώμενων δαπανών για υποχρεωτικές εισφορές σε διεθνείς οργανισμούς.

Αποδιδόμενοι πόροι

Οι δαπάνες αυτές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 104 εκατ. ευρώ το 2011 σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση ΜΠΔΣ για το ίδιο έτος κυρίως λόγω της αντίστοιχης μείωσης των εκτιμώμενων καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Δαπάνες τόκων

Οι δαπάνες σε ταμειακή βάση για πληρωμή τόκων εκτιμάται ότι το 2011 θα ανέλθουν σε 16.300 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 298 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του ΜΠΔΣ.

Δαπάνες για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Οι δαπάνες σε ταμειακή βάση για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1.100 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ.



1.3.        Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Στο ΠΔΕ 2011, δόθηκε έμφαση στην ταχεία ένταξη των δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχο την άμεση υλοποίηση από τους φορείς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Χρηματοδοτήθηκαν επίσης έργα της προγραμματικής περιόδου 2000-2006, των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών (κλείσιμο Γ΄ ΚΠΣ) και των έργων του Ταμείου Συνοχής με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

Οι πληρωμές του ΠΔΕ μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε 7.550  εκατ. ευρώ, από τα οποία 6.200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα συγχρηματοδοτούμενα και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα 1.350 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.

2.         Κρατικός προϋπολογισμός έτους 2012

2.1.      Τακτικός προϋπολογισμός
 
Έσοδα

Στόχος της πολιτικής της Κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2012 είναι η διασφάλιση και ενίσχυση την είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή θετική επίδραση στα έσοδα αναμένεται από:

·        την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων  από 12.000 σε 5.000 ευρώ,
·        την κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων,
·        την επαναξιολόγηση και κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,
·        τη διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους,
·        τη συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011,
·        την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών,
·        τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος,
·        την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010,
·        την πλήρη εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,
·        την πλήρη απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό,
·        την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις,
·        τη συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011,
·        την πλήρη απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,
·        την πλήρη εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
·        την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και
·        την πλήρη απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών.

Η ενίσχυση των εσόδων, αναμένεται και από τις πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

·        τη μείωση ή και κατάργηση ορισμένων πρόσθετων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων,
·        την πλήρη απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΤΗΔΕ), που είναι σε ισχύ από το 2011 και
·        την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

Τέλος, αρνητικές επιπτώσεις αναμένονται στα έσοδα από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στο ενιαίο μισθολόγιο και στις επιμέρους μειώσεις των συνταξιοδοτικών παροχών.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού εσόδων για το οικονομικό έτος 2012 βασίζονται στην εκτιμώμενη ονομαστική μείωση του ΑΕΠ, στην ελαστικότητα των φορολογικών εσόδων, στις προαναφερόμενες φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και σε επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν τις διάφορες κατηγορίες εσόδων.

Τα έσοδα, προ μείωσης επιστροφών, για το οικονομικό έτος 2012 (πίνακας 3.3) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 58.004 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,1% έναντι του 2011.

Η αύξηση αυτή, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων, οι οποίες ελήφθησαν προκειμένου να αντισταθμιστεί η σημαντική επίπτωση της ύφεσης της οικονομίας στα έσοδα του Δημοσίου.

Άμεσοι φόροι

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 23.637 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 14,3% έναντι του 2011.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένα κατά 27,5% λόγω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22% λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Μείωση της τάξης του 12,5% αναμένεται στα έσοδα των ειδικών κατηγοριών, κυρίως λόγω των μειωμένων εισπράξεων που αναμένονται από την παρακράτηση φόρου για τους δεδουλευμένους τόκους των ομολόγων που μεταβιβάζονται πριν από τη λήξη τους και εμφανίζονται στην εν λόγω κατηγορία. Τα έσοδα αυτά, ήταν ιδιαίτερα αυξημένα το έτος 2011.

Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα το έτος 2012, αφενός διότι το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2.900 εκατ. ευρώ.

Από άμεσους φόρους ΠΟΕ προβλέπεται να εισπραχθούν 2.050 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2011.

Τα έσοδα από λοιπούς άμεσους φόρους προβλέπονται μειωμένα κατά 20,6%, λόγω της απουσίας εσόδων από τις εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου, οι οποίες από 1/1/2012 θα εισπράττονται από το νεοσυσταθέντα Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Έμμεσοι φόροι

Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29.087 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2,3% και να ανέλθουν σε 16.510 εκατ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1.048 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10.679 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης.

Από έμμεσους φόρους ΠΟΕ προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας εσόδων προερχόμενων από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που εμφανίστηκαν στα έσοδα των ετών 2010 και 2011.

Τα έσοδα από λοιπούς έμμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,1%.

Μη φορολογικά έσοδα

Τα μη φορολογικά έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 30,2% έναντι του 2011 και να διαμορφωθούν σε 3.166 εκατ. ευρώ, λόγω της απουσίας εσόδων που εμφανίστηκαν στο 2011 αλλά δεν επαναλαμβάνονται στο έτος 2012. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα έσοδα από τα παράβολα για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυθαιρέτων, οι καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης, καθώς και μερίσματα οργανισμών, οι μετοχές των οποίων μεταβιβάζονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ.
 
Μη τακτικά έσοδα

Τα έσοδα από καταργηθέντες ειδικούς λογαριασμούς προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 880 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 11,3% έναντι του προηγουμένου έτους, λόγω της μη εμφάνισης, πλέον, στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, του μερίσματος της ΟΠΑΠ ΑΕ.  Τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναμένεται να ανέλθουν σε 1.174 εκατ. ευρώ, και τα έσοδα από ΝΑΤΟ σε 60 εκατ. ευρώ.



Επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων

Οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων το έτος 2012 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3.800 εκατ. ευρώ, και να επιστρέψουν στα φυσιολογικά, για το μέγεθος των εισπράξεων, επίπεδα, δεδομένου ότι δεν θα επαναληφθούν το έτος 2012, οι αυξημένοι συμψηφισμοί επιστροφών με οφειλές προς το Δημόσιο, που είχαν συγκυριακό χαρακτήρα και έγιναν στο προηγούμενο έτος.

2.2       Δαπάνες

Ανάλυση δαπανών κατά κατηγορία
 
Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 70.405 εκατ. ευρώ το 2012 μειωμένες κατά 666 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που έχουν περιληφθεί στο ΜΠΔΣ έτους 2012 και κατά 765 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2011. 

Επισημαίνεται ότι η προαναφερθείσα μείωση προκύπτει ως αποτέλεσμα της εφαρμογής δραστικών μέτρων περιστολής δαπανών τα οποία υπερκαλύπτουν τη σημαντική αύξηση των δαπανών για πληρωμή τόκων σε ταμιακή βάση (1.000 εκατ. ευρώ)

Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 49.185 εκατ. ευρώ το 2012, μειωμένες κατά 1.483 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ και κατά 2.654 με εκείνες του 2011.

Ο προγραμματισμός των δαπανών του 2012 έχει σχεδιασθεί με γνώμονα τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (πέραν των 90 ημερών από την καθορισμένη ημερομηνία εξόφλησης) και τον περιορισμό των απλήρωτων υποχρεώσεων (κάτω από ενενήντα ημέρες) στο χαμηλότερο δυνατό ύψος.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη των ανωτέρω αποτελεσμάτων, έχει ληφθεί υπόψη η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν:

·      στην αναπροσαρμογή της μισθολογικής δαπάνης με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και την εφαρμογή περιορισμών στη διενέργεια νέων προσλήψεων,
·      στη δραστική μείωση των λοιπών πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα,
·      στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,
·      στο συστηματικό επανέλεγχο και τη μείωση των κονδυλίων επιχορηγήσεων, αποδόσεων και εν γένει μεταβιβάσεων του κρατικού προϋπολογισμού, σε φορείς και νομικά πρόσωπα,
·      στον περιορισμό των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που αφορούν:
-     μετακινήσεις προσωπικού,
-     μισθώματα κτηρίων,
-     προμήθειες κ.λπ.

Επιχειρώντας μια περισσότερο αναλυτική προσέγγιση στις ανωτέρω δαπάνες κατά κύρια κατηγορία, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Αποδοχές, συντάξεις και λοιπές πρόσθετες μισθολογικού χαρακτήρα παροχές

·      Η εκτίμηση της μισθολογικής δαπάνης για το 2012 εμφανίζεται μειωμένη κατά 550 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση του ΜΠΔΣ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12.615 εκατ. ευρώ έναντι 13.164 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο ΜΠΔΣ.

Η διαμόρφωση των εξοικονομήσεων στο ύψος των ανωτέρω δαπανών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα:
-      της αύξησης του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα,
-      της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου κατά 50% το 2011 (επίπτωση στο 2012) και κατά 10% το 2012,
-      της επιβράδυνσης του ρυθμού λήψης της μισθολογικής ωρίμανσης από τους υπαλλήλους του Δημοσίου,
-      της κατάργησης  σημαντικού αριθμού  κενών οργανικών θέσεων και του επαναπροσδιορισμού των θέσεων ευθύνης,
-      της αναπροσαρμογής του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,
-      της καθιέρωσης της δυνατότητας ελαστικών μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και της δυνατότητας παροχής αδειών άνευ αποδοχών στο προσωπικό για εργασία εκτός του Δημοσίου.

Λόγω της εφαρμογής των συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους η εξοικονόμηση συγκριτικά με την αντίστοιχη δαπάνη έτους 2011 ανέρχεται σε 1.267 εκατ. ευρώ.

·      Οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων αυξάνονται κατά 106 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση του ΜΠΔΣ και κατά 77 σε σχέση με την εκτίμηση πραγματοποιήσεων για το έτος 2011. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6.577 εκατ. ευρώ έναντι 6.471 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο ΜΠΔΣ αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιφέρουν αύξηση στον αριθμό των συνταξιούχων. 

·      Η δαπάνη για καταβολή πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι της σχετικής εκτίμησης στο ΜΠΔΣ και κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2011. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε 775 εκατ. ευρώ έναντι 1.180 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ και 1.347 σε σχέση με  το 2011.

Η διαμόρφωση των εξοικονομήσεων στο ύψος των ανωτέρω δαπανών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών μείωσης των δαπανών για καταβολή πρόσθετων αποζημιώσεων για:
-      συμμετοχή σε αμειβόμενες επιτροπές και συμβούλια,
-      υπερωριακή εργασία, για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρέσιμες ημέρες, καθώς και για εργασία πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα,
-      καταβολή πρόσθετων παροχών και επιδομάτων από καταργηθέντες με το ν.3697/2008 ειδικούς λογαριασμούς και
-      καταβολή των πάσης φύσεως λοιπών πρόσθετων και παρεπόμενων παροχών.


Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία

Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι το 2012 θα ανέλθουν σε 15.910 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 738 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση ΜΠΔΣ για την αντιμετώπιση των πρόσθετων αναγκών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Σημαντικές εξοικονομήσεις στις δαπάνες αυτής της κατηγορίας, αναμένεται ότι θα προέλθουν από την υιοθέτηση εφαρμογής κεντρικού συστήματος προμηθειών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιχορηγήσεις, λειτουργικές και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες

Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 165 εκατ. ευρώ το 2012 σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση ΜΠΔΣ. Σε σχέση με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του 2011 είναι αυξημένες μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 7.344 εκατ. ευρώ έναντι 7.509 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ:

·      οι δαπάνες που αφορούν αποδόσεις στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 118 εκατ. ευρώ,
·      οι δαπάνες που αφορούν επιδοτήσεις γεωργίας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10 εκατ. ευρώ,
·      οι δαπάνες ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ και
·      οι λειτουργικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 49 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της επιδότησης εισιτηρίου μετακίνησης φοιτητών και σπουδαστών. 

Οι λοιπές λειτουργικού χαρακτήρα δαπάνες, το ύψος των οποίων αποτελεί τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών, θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση ΜΠΔΣ για το 2012. Η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών μείωσης των δαπανών για:

-     μετακινήσεις προσωπικού για εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, λόγω της τροποποίησης των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις για καταβολή στο προσωπικό χιλιομετρικής αποζημίωσης και πρόσθετης αποζημίωσης για διανυκτέρευση,
-     καταβολή μισθωμάτων για στέγαση των υπηρεσιών μέσω νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει μείωση των καταβαλλόμενων μισθωμάτων κατά 20%. Επιπρόσθετα, όπου το επιτρέπουν οι κτηριακές συνθήκες, έχει προγραμματιστεί η μεταστέγαση υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια καθώς και η αναδιοργάνωση και συστέγαση υπηρεσιών,
-     προμήθεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών με δημιουργία κεντροποιημένων φορέων υλοποίησης των σχετικών προμηθειών ανά υπουργείο και εκπόνησης προγραμμάτων μείωσης του κόστους προμηθειών κατά ένα σταθερό ποσοστό κατ’ έτος,
-     τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομικά έξοδα, με επίσπευση της ένταξης των υπηρεσιών στο δίκτυο «Σύζευξις», την προγραμματιζόμενη σύναψη συμβολαίων με παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας με ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους, καθώς και την περικοπή των ταχυδρομικών εξόδων,
-     δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, θέρμανσης και κοινοχρήστων με εξορθολογισμό της χρήσης και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό,
-     προμήθεια ανταλλακτικών, ειδών συντήρησης και λοιπού εξοπλισμού και
-     προμήθεια χαρτιού, εντύπων, γραφικής ύλης, εφημερίδων και περιοδικών.

Πέραν των ανωτέρω, σημαντικές εξοικονομήσεις αναμένονται να επέλθουν από προγραμματιζόμενες συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων με δράσεις όπως:
-     νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας, με συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ.,
-     επαναξιολόγηση των αντικειμένων και συγχώνευση φορέων με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και φορέων που υπολειτουργούν.

Οι δράσεις αυτές, θα επιφέρουν περαιτέρω εξοικονομήσεις σε κατηγορίες δαπανών όπως αποδοχές, μισθώματα κτηρίων, λειτουργικές δαπάνες, προμήθειες και επιχορηγήσεις.

Επιπλέον, οι δαπάνες για επιχορηγήσεις φορέων το 2012 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 8 εκατ. ευρώ.

Αποδιδόμενοι πόροι

Οι δαπάνες αυτές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.163 εκατ. ευρώ το 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκτίμηση στο ΜΠΔΣ και κατά 599 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την εκτίμηση πραγματοποιήσεων του 2011 ως αποτέλεσμα αντίστοιχης μείωσης των εκτιμώμενων καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

Δαπάνες τόκων

Οι δαπάνες για πληρωμή τόκων, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα έσοδα από τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, ανέρχονται σε 17.900 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.000 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη σχετική εκτίμηση στο ΜΠΔΣ και κατά 1.600 με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του 2011.

Δαπάνες για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Οι δαπάνες σε ταμειακή βάση για τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσιάζουν μείωση 200 εκατ. ευρώ το 2012 συγκριτικά με αυτές που προβλέπονται στο ΜΠΔΣ.

2.3       Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Το ΠΔΕ χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με έργα που συμβάλλουν στην ανανέωση και την αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και συνεπώς στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία και τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε μακροχρόνια βάση.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύει τις ακόλουθες αναπτυξιακές πολιτικές:

·        τα έργα υποδομής κατά κύριο λόγο στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλοντος,
·        τις δράσεις ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας,
·        την προώθηση της κοινωνίας της γνώσης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου,
·        τους πόρους που υποστηρίζουν τα επενδυτικά προγράμματα της Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ και «ΕΛΛΑΔΑ»).

Επίσης, ενισχύονται οι πολιτικές των υπουργείων (αλλά και των περιφερειών) που χρειάζονται εθνικούς πόρους για τη συντήρηση και επέκταση των υποδομών τους (π.χ. Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας κ.α.).

Με τον προϋπολογισμό του έτους 2012 θα συνεχισθεί η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος και την υποστήριξη των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του νόμου 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και των παραρτημάτων αυτού.

Το έτος 2012, βασικός στόχος είναι η επίτευξη της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του Μνημονίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.  Ο στόχος για το 2012 απαιτεί την υλοποίηση του ΠΔΕ με απόλυτο προγραμματισμό και στόχευση μέσω της νέας διαδικασίας πληρωμών των συγχρηματοδοτούμενων έργων στο πλαίσιο του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ που ήδη λειτουργεί και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας καλύτερο έλεγχο αλλά και ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων δημόσιων πόρων.

Ο Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ θα εφαρμοστεί για δεύτερη χρονιά  για όλα τα έργα ΕΣΠΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είναι ενταγμένα σε ΣΑ/8 και  ΣΑ/9. Εξαιρούνται από τη λειτουργία του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ τα έργα που είναι συγχρηματοδοτούμενα από άλλους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην των ανωτέρω Ταμείων. Εξαιρούνται επίσης από τη λειτουργία του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ τα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΣΑΕ082/8, ΣΑΕ 282/8, ΣΑΕ 081/8, ΣΑΜ 081/8), καθώς και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΣΑΕ 086/8) (αρμοδιότητας ΟΠΕΚΕΠΕ), τα οποία θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στις ΣΑ/8.

Το ΠΔΕ 2012 προβλέπεται να φθάσει τα 7.700 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το 2011.  Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 3,6 % του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6.000 εκατ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 1.700 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Η αναπτυξιακή πολιτική προωθείται με την εντατικοποίηση της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε ό,τι αφορά στις δράσεις του ΕΣΠΑ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της δημιουργίας απασχόλησης, της υγείας και της πρόνοιας, της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), των έργων της προστασίας του περιβάλλοντος, των μεγάλων έργων υποδομών όπως τα οδικά έργα, οι σιδηρόδρομοι, το μετρό κ.λπ., καθώς  και στα έργα υποδομών των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού όλης της χώρας και στην προσπάθεια της χώρας για διοικητική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή μεταξύ άλλων του ν. 3852/2010 για το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Σχετικά με το ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και θα φθάσει στα 1.700 εκατ. ευρώ το 2012, η επιλογή των έργων θα γίνει με κριτήριο τη συμπληρωματικότητα, τις συνέργιες και τη σκοπιμότητά τους σε σχέση με την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ και με γνώμονα τους περιορισμένους  πόρους του Προγράμματος.

Δράσεις  που θα συμβάλουν στην ορθολογική οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης καθώς και στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (κοινωνική πρόνοια, λαϊκή κατοικία, καταπολέμηση της ανεργίας, δωρεάν κρατική αρωγή στους σεισμόπληκτους και δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση παλιννοστούντων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κ.λπ.) θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ 2012, καθώς και έργα για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και ενισχύσεις σε πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Στον πίνακα 3.5 παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη του ΠΔΕ από το 2002 έως το 2012 και η ποσοστιαία (%) συμμετοχή του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Πίνακας 3.5  Διαχρονική εξέλιξη ΠΔΕ (2002-2012)
(σε εκατ. ευρώ)
Έτη
ΠΔΕ
Μεταβολή %
σε σχέση με προηγούμενο έτος
Ως %
του ΑΕΠ
Λοιποί
εθνικοί πόροι
Συγχρηματοδοτούμενο
Σύνολο
2002
3.131
3.883
7.014
-
4,5
2003
3.974
4.461
8.435
20,3
4,9
2004
4.639
4.883
9.522
12,9
5,1
2005
2.569
4.955
7.524
-21,0
3,9
2006
2.673
5.511
8.184
8,8
3,9
2007
2.763
6.046
8.809
7,6
3,9
2008
2.559
7.065
9.624
9,3
4,1
2009
2.455
7.133
9.588
-0,4
4,1
2010
2.218
6.236
8.454
-11,8
3,7
2011
1.350
6.200
7.550
-10,6
3,3
2012
1.700
6.000
7.700
2,0
3,6
Πηγή:  ΠΔΕ, ΓΔΟΠ

Πίνακας 3.6  Πηγές χρηματοδότησης ΠΔΕ
(σε εκατ. ευρώ)
Πηγές εσόδων
2010
Πραγματ/σεις
2011
Εκτιμήσεις
2012
Προβλέψεις
Μεταβολή %
2011/2010
2012/2011






Έσοδα δημόσιων επενδύσεων
3.072
3.322
4.860
8,2
46,3






Ίδια έσοδα
271
150
200
-44,6
33,3






Επιχορηγήσεις ΕΕ
2.801
3.172
4.660
13,3
46,9
-  ΕΤΠΑ
(1.732)
(1.805)
(2.371)
(4,2)
(31,4)
-  Ταμείο Συνοχής
(569)
(553)
(1.045)
(-2,8)
(89,0)
-  ΕΚΤ
(296)
(538)
(819)
(81,8)
(52,2)
-  Λοιπά
(1)
(0)
(0)


-  Πρόγραμμα αλληλεγγύης και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών
(37)
(31)
(36)
(-16,2)
(16,1)
-  ΕΓΤΑΑ (2007-2013)
(166)
(226)
(359)
(36,1)
(58,8)
-  ΕΤΑ (2007-2013)
(0)
(20)
(30)

(50,0)






Πιστωτικά έσοδα και αύξηση στοιχείων ενεργητικού
5.382
4.228
2.840
-21,4
-32,8






Σύνολο
8.454
7.550
7.700
-10,7
2,0
Πηγή: Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πληρωμής
        Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
        Υπεύθυνες Αρχές των Υπουργείων Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα Ταμεία των Μεταναστευτικών Ροών.

Οι πηγές χρηματοδότησης του ΠΔΕ κατά τα έτη 2010, 2011 και 2012 και τα αντίστοιχα ποσά εμφανίζονται στον πίνακα 3.6 Τα έσοδα από τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 3.172 εκατ. ευρώ το 2011 και αναμένεται να ανέλθουν στα 4.660 εκατ. ευρώ το 2012, δηλαδή αύξηση των εισροών από την ΕΕ κατά 46,9%.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ