Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.2.11

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2011
Εισήγηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής σχετικά με την επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας
 



σχετικά με την συνεργασία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, και ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του» και «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας».



«Κύριε Πρόεδρε, οι εισηγητές των κομμάτων παρουσίασαν πληρέστατα το περιεχόμενο των προς κύρωση συμφωνιών, ακόμη και με τις επιμέρους παρατηρήσεις και διαφωνίες τους και δεν υπάρχει ανάγκη να επανέρθει η Κυβέρνηση στην παρουσίαση του περιεχομένου.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διευρύνει το πεδίο και σύναψης και εφαρμογής τέτοιου είδους διακρατικών και διεθνών συμφωνιών και συνεργασιών στα πλαίσια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Όπως πολύ σωστά επισήμαναν οι εισηγητές, αυτό είναι μία σύγχρονη αναγκαιότητα την οποία πρέπει κανείς να σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευρύνει τη διεθνή συνεργασία σε πολλούς τομείς σε όλα τα κράτη και να έρχεται να συνεργεί, να συνεργάζεται, να συντονίζει την αντιμετώπιση ενός εγκλήματος το οποίο οργανώνεται και έχει στην οργανωμένη του μορφή διεθνείς αποφύσεις,.

Με την κύρωση των δύο συμφωνιών σήμερα στην Επιτροπή μας, γίνονται 23 συνολικά οι αντίστοιχες συμφωνίες της χώρας μας με άλλα κράτη για θέματα αστυνομικής συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις που έκανε ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την αναγκαιότητα που υπάρχει να συμπεριλαμβάνεται η Τροχαία στο αντικείμενο της αστυνομικής συνεργασίας, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι κάθε χώρα έχει ένα δικό της τρόπο αστυνόμευσης και διάφορα πεδία εφαρμογής μιας πολιτικής. Και η Τροχαία είναι ένα κρίσιμο τέτοιο πεδίο αστυνομικών μέτρων για την οποία στο επίπεδο της τεχνογνωσίας και υπό την έννοια του επιχειρησιακού σχεδιασμού, νομίζω ότι η ανταλλαγή εμπειριών και οι τρόποι αντιμετώπισης φαινομένων δεν είναι κάτι αδιάφορο για τη χώρα μας και για τις άλλες χώρες με τις οποίες συμπράττουμε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία των μελών των Αστυνομικών Σωμάτων συμπεριλαμβανομένης και ανταλλαγής επισκέψεων για ψυχαγωγία, μπορεί κανείς σε πρώτο επίπεδο να συμφωνήσει με τη διαπίστωση, ότι δεν ήταν ίσως εντελώς απαραίτητο να συμπεριληφθεί. Όμως σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία με την Κύπρο, γιατί εκεί περιλαμβάνεται, υπάρχει σε εξέλιξη μία ανταλλαγή - φιλοξενία παιδιών αστυνομικών στις κατασκηνώσεις της ΕΛ.ΑΣ.. Ανταλλαγές θεατρικών παραστάσεων από ομάδες αστυνομικών, νομίζω θα ήταν αδόκιμο να συμπεριληφθεί και η συγκεκριμένη διάταξη.

Στις παρατηρήσεις που έκανε ο Εισηγητής του ΚΚΕ, θέλω να πω ότι είναι προφανές ότι υπάρχει μια άλλη σεβαστή άποψη και για τους λόγους αυτούς, η προσέγγιση και για τα θέματα αυτά από την πλευρά ΚΚΕ είναι εντελώς διαφορετική. Καταγράφηκαν οι απόψεις. Θέλω να πω στο συνάδελφο ότι πράγματι αυτό που είπε για την τυποποίηση των συμβάσεων είναι ακριβώς έτσι. Προβλέπεται να υπάρχει ένας τυποποιημένος τρόπος, όπου καταγράφονται οι τομείς και ο τρόπος δραστηριότητας. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας δικαίου, γιατί δεν μπορεί σε τέτοιου είδους πράγματα να γράφει κανείς πάρα πολύ ελεύθερα. Διότι ενέχονται κίνδυνοι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που επισημάνατε, αν δεν υπάρχει ένα μοντέλο πάνω στο οποίο δομούνται τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες για τόσο κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα.

Τέλος, ανεξάρτητα των αιτιών και αφορμών που προκάλεσαν την κρίση και την διάλυση του Γιουγκοσλαβικού κράτους, είναι μία πραγματικότητα ότι μετά από αυτά τα γεγονότα στα Δυτικά Βαλκάνια συνολικότερα αναπτύχθηκαν και εξελίσσονται φαινόμενα ιδιάζουσας οργανωμένης εγκληματικότητας και για το λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η συμβολή μιας διακρατικής συμφωνίας για θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για τη συμβολή τους στη συζήτηση.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ