Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Β’ Πειραιά, Παν. Λαφαζάνη προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα τις κυβερνητικές «ευλογίες» στην πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha Bank
Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ.Σαχινίδης.
Κατά την τοποθέτησή του ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Κ. Πρόεδρε δεν υποτιμώ καθόλου την παρουσία του Υφυπουργού κ. Σαχινίδη στα έδρανα, άλλωστε νομίζω ότι είναι από τους τακτικότερους στη Βουλή, αλλά αρμοδιότερος λόγω και ευθύνης και διαχείρισης αυτού του θέματος για να απαντήσει είναι ο κ. Υπουργός Οικονομικών ο κ. Γ Παπακωνσταντίνου. Και λυπάμαι διότι είναι στο κτήριο και θα μπορούσε να έρθει εδώ για ένα δεκάλεπτο να δώσει την απάντηση, αφού έχει κάνει και τις σχετικές δηλώσεις και χειρίζεται και προσωπικά το θέμα.
Κύριε Υφυπουργέ, άκουσα με έκπληξη, θα έλεγα, τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, ως μη όφειλε, βγήκε πρώτος και καλύτερος να υποστηρίξει την πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank. Βεβαίως, ένας κακοπροαίρετος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν πίσω από την πρόταση αυτή. Διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ορίσει και τον κ. Ράπανο και τον κ. Ταμβακάκη, οι οποίοι έχουν τη διαχείριση της Εθνικής Τράπεζας. Επομένως, θα έλεγε κανείς ότι υποστηρίζει τον εαυτό του. Εγώ, όμως, δεν θέλω να πάω τη σκέψη μου ως εκεί. Απορώ, παρόλα αυτά, τι δουλειά έχει ο Υπουργός Οικονομικών να ενδιαφέρεται για ένα «deal» των τραπεζών. Και κυρίως δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος «διακαής πόθος» για να δει να συγχωνεύονται η Εθνική με την Alpha Bank.
Και απορώ κε Υφυπουργέ γιατί δεν έχω δει την κυβέρνηση, ούτε το Οικονομικό Επιτελείο, να κάνουν μια δήλωση που να φανερώνει το ενδιαφέρον τους για τη ληστεία που γίνεται σήμερα από τις Τράπεζες στην ελληνική οικονομία και στους πολίτες. Δεν έχω δει να γίνεται κάποια κίνηση που να αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες. Δεν έχω δει να λέτε κάτι για τα πανύψηλα, δυσθεώρητα επιτόκια των τραπεζών, τα οποία ληστεύουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό. Δεν έχω δει να κάνετε παρεμβάσεις για θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, για πιο λόγο αυτό το μονομερές ενδιαφέρον σας για να διαμορφωθούν περισσότερα και σκληρότερα καρτέλ στο χώρο των τραπεζών; Γιατί θέλετε να φτιαχτεί, στην ουσία, ένα μονοπώλιο στον τραπεζικό χώρο; Και τώρα ακούω φήμες, οι οποίες έχουν διαρρεύσει και στον τύπο, για τη συγχώνευση Alpha Bank -Εurobank. Σας ρωτώ: Και αυτήν θα την υποστηρίξετε; Θα κάνετε δήλωση υπέρ των νέων συγχωνεύσεων ή εξελίξεων που μπορεί να γίνουν στον τραπεζικό χώρο ανάμεσα στην Alpha Bank -Εurobank ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα συγχώνευσης μπορεί να προκύψει;
Δεν καταλαβαίνω, τέλος, για ποιο λόγο, την ώρα που εγκαταλείπετε αυτή τη χώρα στο έλεος μιας μνημονιακής λεηλασίας και κατεδάφισης, που την οδηγεί από το κακό στο χειρότερο, παρέχετε 30 δις ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες πέραν των 78 δις που έχουν λάβει ως τώρα.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Παν. Λαφαζάνης μετά την απάντηση του Υφυπουργού, τόνισε τα εξής:
Καταρχάς, για να μην εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία αυτή η διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, να ξέρετε ότι εμείς ρωτάμε κι εσείς απαντάτε. Δεν είμαστε εμείς κυβέρνηση για να μας ρωτάτε και να τοποθετηθούμε για το τι θα γίνει στο τραπεζικό σύστημα. Εσείς λαμβάνετε πρωτοβουλίες, εσείς κάνετε επιλογές και για αυτές πρέπει να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι επιδιώκετε και γιατί είναι ορθές ή όχι. Για αυτό λοιπόν σας ρώτησα κε Υφυπουργέ. Το κάνετε συστηματικά, όμως, αντί να απαντάτε στην ερώτηση, ρωτάτε εμένα.
Εσείς βγάλατε δήλωση με την οποία λέτε ότι υποστηρίζετε την πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank. Και σας ρωτώ: Γιατί υποστηρίξατε αυτή την πρόταση; Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον που υπηρετείται με αυτή την θετική υποστήριξή σας στην πρόταση; Ξέρετε ότι αν συγχωνευτεί η Εθνική με την Alpha Bank πρώτον θα έχουμε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ομίλου συνολικά και δεύτερον θα έχουμε διαμορφώσει μια κατάσταση περισσότερο ολιγοπωλιακή και περισσότερο καρτελοποιημένη στο χώρο των τραπεζών. Ποιο λοιπόν το δημόσιο συμφέρον από αυτή την εξέλιξη; Τι είστε ακριβώς; Τραπεζίτες; Γιατί κάνετε αυτή την πρόταση;
Παρότι, λοιπόν, φαίνεται να ενδιαφέρεστε για τις εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο δεν σας άκουσα ποτέ να ενδιαφερθείτε για την απουσία χρηματοδότησης και ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην αγορά, στην οικονομία, στους πολίτες. Δεν σας άκουσα να ενδιαφερθείτε για τα ληστρικά επιτόκια. Δεν σας άκουσα να ενδιαφερθείτε για τις ληστρικές πρακτικές των τραπεζών. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι πνίγεται κυριολεκτικά από τα χρέη ο ιδιωτικός χώρος στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να τα αποπληρώσει. Χρειάζεται ρύθμιση του χρέους για να ανασάνει η οικονομία και οι πολίτες. Χρειάζεται ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες κατηγορίες. Για αυτά δεν λέτε τίποτα. Και ξαφνικά βγαίνετε ως «Ηρακλείς του στέμματος», λες και εκπροσωπείτε στην ουσία τραπεζικά συμφέροντα, για να μας πείτε ότι η πρόταση αυτή της Εθνικής είναι θαυμάσια και πρέπει να υποστηριχτεί!
Τώρα, μάλιστα, ακούγεται ότι υπάρχει και πρόταση, ατύπως, -δεν ξέρω αν θα εκδηλωθεί κι επισήμως- για συγχώνευση Alpha Bank -Εurobank. Σας ρωτώ: θα υποστηρίξετε και αυτή τη συγχώνευση ως μια εξαιρετική πρόταση, η οποία, υποτίθεται, ότι θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών; Και σας λέω ότι αυτή η λογική των 2-2,5 τραπεζών, που λέτε, είναι η λογική του ολιγοπωλίου στις τράπεζες. Η κατάσταση στον τραπεζικό χώρο σήμερα είναι χάλια -εξαιτίας και των επιλογών της κυβέρνησής σας- και θέλετε να την κάνετε ακόμα χειρότερη. Που ακούστηκε 2,5 όμιλοι σχεδόν να ελέγξουν απολύτως το χρηματοπιστωτικό χώρο; Έτσι ελέγχουν και τις κυβερνήσεις, ελέγχουν συνολικά και την οικονομία. Σε ποια άλλη χώρα είδατε αυτή την εξέλιξη να προχωράει; Εκατοντάδες τράπεζες παντού και δεν μιλάνε για τέτοιου είδους εξελίξεις σαν κι αυτές που υποστηρίζετε εσείς και οι οποίες οδηγούν σε ένα πολύ σκληρό, άγρια εκμεταλλευτικό, ληστρικό καρτέλ στο χώρο των τραπεζών. Σε αυτά να τοποθετηθείτε επί της ουσίας με επιχειρήματα, αντί να ρωτάτε εμένα για το τι θα κάνω.