Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.2.11

Σας ερωτώ μετ’ επιτάσεως, κύριε Υπουργέ, το εξής: Ανοίγετε την κερκόπορτα; Με τον παρόντα νόμο και μετά την πάροδο τετραμήνου μπορεί να ανοίξει κάποιος πολυκατάστημα άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων στα νησιά μας; Ναι ή όχι;

Αθήνα 17 Φεβρουαρίου 2011
ΟΜΙΛΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
«ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ; »



Κεντρικά ζητήματα για τον ν. Λέσβου όπως η επαπειλούμενη κατάργηση των μειωμένων επιπέδων ΦΠΑ και η δυνατότητα να ανοίξουν πολυκαταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων στα νησιά έθεσε με ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός. Τέτοια μέτρα ανοίγουν την κερκόπορτα για τον αφανισμό του εμπορικού κόσμου των νησιών μας.

Σχετικά με την οριζόντια κατάργηση των περιορισμών που προωθεί το νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα» ο κ. Γαληνός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή έρευνα που να τεκμηριώνει ότι το μέτρο όντως λειτουργεί υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν τι θα υποστεί το βιοτικό επίπεδο των επαγγελματιών της χώρας μας απ’ αυτές τις αλλαγές και ποιο τελικά θα είναι το συνολικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαληνός: «το να τσακίσετε τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα για να κάνετε λίγα ευρώ οικονομία για την Τρόικα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.»

Δριμεία επίθεση άσκησε ο βουλευτής ν.Λέσβου στην αντιδημοκρατική τακτική της κυβέρνηση να ζητάει λευκή επιταγή παραπέμποντας μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου σε προεδρικά διατάγματα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γαληνός: «Μα, αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου, αλλά ΄γουρούνι στο σακί’. Και εγώ ‘γουρούνι στο σακί’ δεν αγοράζω. Ούτε και δίνω λευκή επιταγή και σίγουρα όχι στον κ. Παπακωνσταντίνου. Υφαρπάξατε, κύριε Υπουργέ, μία φορά τη λευκή επιταγή με το Μνημόνιο και είδαμε τα χαΐρια μας!»


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΙΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας.
Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων».


Σε ορισμένα νομοσχέδια, κύριοι συνάδελφοι, το σημαντικό είναι ό,τι περιέχεται σε αυτά. Σε ορισμένα άλλα, σημαντικότερο απ’ αυτό που περιέχεται, είναι αυτό που παραλείπεται, που αποκρύπτεται, που παραπέμπεται στο μέλλον.
Το παρόν σχέδιο νόμου σαφώς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και μάλιστα λειτουργεί με έναν τρόπο ιδιαζόντως ενοχλητικό, θα έλεγα προσβλητικό, για το Κοινοβουλευτικό Σώμα.
Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση μας λέει «εμπιστευθείτε μας, δώστε μας μια γενική εξουσιοδότηση, μια λευκή επιταγή και εμείς της εκτελεστικής εξουσίας θα έρθουμε σε τέσσερις μήνες και με ένα προεδρικό διάταγμα θα καθορίσουμε τι θα καταργηθεί, τι θα μείνει ως εξαίρεση και περιορισμός». Άραγε, τι θα περιλαμβάνει αυτό το προεδρικό διάταγμα; Είμαι Βουλευτής. Δεν δικαιούμαι να γνωρίζω; «Ω, οποία αφέλεια» μοιάζει να απαντάει η Κυβέρνηση. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα. Δεν είναι για το Κοινοβούλιο.
Η Κυβέρνηση μ' αυτό το νόμο λέει στην κοινωνία ότι εάν κάποιος εμπίπτει σ’ ένα από τα τετρακόσια θεωρούμενα ως «κλειστά επαγγέλματα» -που εκτός των δικηγόρων, των ορκωτών λογιστών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων δεν κατονομάζονται- θα αλλάξει η ζωή του, θα αλλάξουν οι όροι άσκησης τους επαγγέλματός του. Όσον αφορά το πώς, πότε και με ποιους όρους, αυτό θα το αποφασίσει η Κυβέρνηση, όπως το θέλει και όποτε το θέλει.
Με προεδρικά διατάγματα κατά το δοκούν, αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Μα, αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου, αλλά «γουρούνι στο σακί». Και εγώ «γουρούνι στο σακί», ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω. Ούτε και δίνω λευκή επιταγή και σίγουρα όχι στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Υφαρπάξατε, κύριε Υπουργέ, μία φορά τη λευκή επιταγή με το Μνημόνιο και είδαμε τα χαΐρια μας! Είναι τουλάχιστον εμφανές ότι δεν νομοθετείτε μετά λόγου γνώσεως, αλλά ότι παίζετε παιχνίδια «Στου κασίδι το κεφάλι», το οποίο έχει υποστεί πολλά εσχάτως και δεν νομίζω να αντέχει και πολλά περισσότερα.
Παρατηρώ τη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος που περιλαμβάνει λέξεις βαριές, όπως ελευθερία και απελευθέρωση. Ούτε ντοκιμαντέρ για το 1821 να ήταν! Μέσα από τη χειραγώγηση των λέξεων, μέσα από την ιδεολογική τους φόρτιση, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε τις καταστάσεις και να τις ελέγξετε. Πολύ «Οργουελιανό» και συχνά αποτελεσματικό.
Όμως, από την παρούσα Κυβέρνηση όχι μόνο πάθαμε, αλλά και μάθαμε. Μάθαμε να προσέχουμε τις όμορφες λέξεις, να τις προσέχουμε, αλλά να μην τις πιστεύουμε και να αναζητούμε τις άσχημες καταστάσεις και τις ύποπτες προθέσεις που κρύβονται πίσω απ’ αυτές.
Επίσης, μάθαμε να μην επιτρέπουμε στις όμορφες λέξεις και στις φαλκιδευμένες δημοσκοπήσεις να λειτουργούν ως υποκατάστατα σε πραγματικά επιχειρήματα και σε τεκμηριωμένες μελέτες.
Νομοθετείτε, αλλά σας διαφεύγει ότι στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, οι ρυθμίσεις έχουν προκύψει σε βάθος χρόνου για λόγους δημοσίου συμφέροντος και έχουν μορφοποιήσει προσδοκίες και τρόπους λειτουργίας, έχουν διαμορφώσει επαγγελματικούς κλάδους και αγορές.
Πρέπει να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση δεν έρχεται να νομοθετήσει στο κενό. Δεν έρχεται να διαμορφώσει μία νέα κατάσταση εκ του μηδενός. Με το να άρει γενικώς, αορίστως και οριζοντίως όλους τους περιορισμούς και μάλιστα με μία σχεδόν επιδεικτική προβολή της έλλειψης προετοιμασίας της, απλά αποδεικνύει αφροσύνη.
Και βέβαια, είμαστε υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης, υπέρ της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης στις τιμές. Το αναφέρετε ως στόχο, αλλά πρέπει και να το αποδείξετε. Αποδείξτε το! Αποδείξτε ότι αυτό το σχέδιο νόμου θα έχει αυτά τα αποτελέσματα. Τεκμηριώστε το, αλλά με σοβαρές έρευνες και όχι με ευχολόγια και μαγικές εικόνες. Πού είναι οι έρευνες; Πού είναι οι μελέτες που δείχνουν την επιβάρυνση που θα υποστεί ο κάθε επαγγελματικός κλάδος χωριστά από την οριζόντια κατάργηση των περιορισμών; Τι θα υποστεί το βιοτικό επίπεδο των επαγγελματιών της χώρας μας απ’ αυτές τις αλλαγές και ποιο τελικά θα είναι το συνολικό αποτέλεσμα για την οικονομία; Διότι, ασφαλώς, με το να τσακίσετε τη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα για να κάνετε λίγα ευρώ οικονομία για την Τρόικα, πιστέψτε με, αλλά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
Πώς εξασφαλίζετε ότι ο ανταγωνισμός στις τιμές -που σύμφωνα με τη λογική σας προκύπτει με την κατάργηση του κατώτατου ορίου στις αμοιβές, για παράδειγμα των δικηγόρων- δεν θα υποβιβάσει και υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών;
Προσωπικά, κύριε Υπουργέ, δεν είμαι καθόλου έτοιμος να χειροκροτήσω μια διαδικασία που στην ουσία προετοιμάζει το έδαφος, ώστε μεγάλες διεπαγγελματικές εταιρείες να μπουν σε όλους τους κλάδους, ισοπεδώνοντας κάθε μικρό αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία.
Κύριε Υπουργέ, θα σας ρωτήσω και κάτι ακόμη που έχει σχέση με το Νομό μου, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Απαντήστε μας ευθέως για το αν σχεδιάζετε να καταργήσετε το μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας. Απαντήστε ευθέως για το αν σχεδιάζετε να καταργήσετε το ν. 3377/2005 που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να προστατεύσει τις κλειστές ευαίσθητες νησιωτικές οικονομίες.
Σας ερωτώ μετ’ επιτάσεως, κύριε Υπουργέ, το εξής: Ανοίγετε την κερκόπορτα; Με τον παρόντα νόμο και μετά την πάροδο τετραμήνου μπορεί να ανοίξει κάποιος πολυκατάστημα άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων στα νησιά μας; Ναι ή όχι;
Σας προϊδεάζω, όμως, ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία, με την οικονομική κρίση που έχει φέρει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας.
Τα μαγαζιά κλείνουν, ενώ γνωρίζετε ότι οι τοπικές αγορές που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, θα ερημώσουν οριστικά. Δεν το βλέπετε; Φοβάμαι ότι νομοθετείτε στο γόνατο, κατόπιν οδηγιών, βέβαια, αλλά πάντα στο γόνατο! Λυπάμαι!
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ