Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.2.11

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (ΠΕΡΔΙΚΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ) NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (ΠΕΡΔΙΚΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)




Στην Αθήνα σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16.30΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150), συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, για την πορεία εξέλιξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου «IGI- ΠΟΣΕΙΔΩΝ».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
...........................................................................................................................................................................................................................................................................
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω σαν ηπειρώτης Βουλευτής, αλλά και σαν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, που είχατε την ευαισθησία δύο φορές μέσα στο 2011 να μας ενημερώσετε για ενεργειακά ζητήματα και για ζητήματα των αγωγών, πρώτα με τον Πρίνο. Τότε σας είχα ρωτήσει εάν αυτό το έργο συναντούσε αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.
Σας είχα πει τότε για ένα ανάλογο έργο φυσικού αερίου στην Πέρδικα της Ηπείρου, αυτό που συζητάμε σήμερα, ότι είχε αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Σε πολύ λίγο διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων, πρώτος εσείς είχατε την ευαισθησία να ζητήσετε την σύγκληση της Επιτροπής, αλλά και την παρουσία των φορέων της Ηπείρου. Αυτό δείχνει τη μεγάλη σας ευαισθησία ότι αναζητάτε πραγματικά να βρείτε μια λύση.
Σχετικά με το ζήτημα της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης, νομίζω ότι με αυτή την πρώτη εναλλακτική λύση που δίνουμε, είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος. Είμαστε, όμως, μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή, μέσα στο χωριό και μπορεί να είμαστε στην ευθεία 5 χιλιομέτρων από τις ακτές. Πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε και άλλα 1500 μέτρα πιο πίσω και έτσι δεν υπάρχει ούτε οικονομική επιβάρυνση στο έργο γιατί είναι στην ίδια χάραξη ούτε κανένα τεχνικής φύσεως πρόβλημα.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό και πιστεύω ότι θα το μελετήσετε πολύ σύντομα. Δεν τέθηκε ποτέ από κανέναν φορέα των ηπειρωτών θέμα ματαίωσης, ακύρωσης ή αναστολής ενός τόσο σοβαρού έργου. Πάντα εμείς σε τέτοιου είδους εθνικά ζητήματα δεν έχουμε κάνει ποτέ πίσω, ειδικότερα, σε όσα αφορούν την ανάδειξη της χώρας, αλλά και της δικής μας περιοχής και συνεπώς δεν τίθεται θέμα για μας η κατασκευή ή μη του έργου. Πλην όμως, επειδή πρόκειται για μια τουριστική περιοχή και η τουριστική αξιοποίηση αυτής της περιοχής αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα που έχει και επειδή έχουν δημιουργηθεί οι ακραίες και λανθασμένες ψυχολογικές εντυπώσεις, ότι εκεί μπορεί να υπάρχει μια επιβάρυνση και επειδή ο τουρισμός παίζει και στο θέμα των εντυπώσεων και της ψυχολογίας, αντιλαμβάνεστε ότι και αυτό είναι κρίσιμο και θα πρέπει να το συνεξετάσουμε. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα.
Το σημαντικότερο, όμως, ζήτημα για την περιοχή και για την Ήπειρο γενικότερα είναι το πότε θα έρθει εκεί το φυσικό αέριο. Αυτό νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα πρέπει να μας το πείτε και να δεσμευθείτε.
Δεν γνωρίζω, εάν με αυτό το έργο θα έρθει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, αλλά από τον Οκτώβριο του 2011 ακούσαμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνει, όπως έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε και μια άλλη εναλλακτική δυνατότητα και στη δική μας περιοχή, πρώτον για τη θέρμανση και δεύτερον για την κίνηση των εργοστασίων. Άλλωστε η Ήπειρος μπαίνει στην υψηλή ζώνη κινήτρων με το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι θέλουμε να έχουμε ένα επιπλέον καύσιμο για την κίνηση της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας και συνεπώς θα θέλαμε να μας πείτε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο στην ΄Ηπειρο.
Αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα για την περιοχή μας. Σας ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής μας, τον κ. Τσιρώνη.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ