Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.1.11

«O νέος Επενδυτικός Νόμος είναι η αφετηρία του αναπτυξιακού μας προτύπου»

Ομιλία Υπουργού ΠΑΑΝ, κ.Μ.Χρυσοχοϊδη για το νέο Επενδυτικό Νόμο στην ολομέλεια της Βουλής.

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2011





«O νέος Επενδυτικός Νόμος είναι η αφετηρία του αναπτυξιακού μας προτύπου»

Ομιλία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το νέο Επενδυτικό νόμο, στην Ολομέλεια της Βουλής

«Κρίσιμη στροφή για την ελληνική οικονομία, αποτελεί το 2011. Ανταποκρινόμενοι στη δύσκολη συγκυρία φέρνουμε στην ολομέλεια της Βουλής ένα νέο νόμο για τις επενδύσεις. Επενδύσεις σημαίνει ανάπτυξη, νέες επιχειρήσεις, αξιοποίηση όσων μας κάνουν ξεχωριστούς, έξυπνη παραγωγή - φιλική στο περιβάλλον, αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το νέο Επενδυτικό Νόμο.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «Η ανάπτυξη είναι βαθειά πολιτική έννοια και αντανακλά το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση του κράτους με τον επιχειρηματία, τον κοινωνικό πλούτο, τις παραγωγικές δομές, τους πόρους μας, φυσικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά κυρίως, ανθρώπινους. Χωρίς ανάπτυξη που προάγει αξίες και δεν βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στην κρίση και μετά από αυτήν, δεν πρόκειται να πετύχουμε».

Στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανέπτυξε τα βασικά σημεία του νόμου και αναφέρθηκε στους στόχους του νέου επενδυτικού πλαισίου που συνοψίζονται στα εξής:



· Στη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων

· Στην αύξηση της παραγωγικότητας

· Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας

· Στην οικονομική αποτελεσματικότητα

· Στην περιφερειακή συνοχή

Για πρώτη φορά στην ιστορία των επενδυτικών νόμων υπάρχει ετήσιος προϋπολογισμός, οι προκηρύξεις για υποβολή σχεδίων γίνονται δύο φορές το χρόνο (Απρίλιο και Οκτώβριο), καθιερώνονται αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια (η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη κατά 90%), πριμοδοτούνται κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων και όχι κλάδοι και χρησιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές ως βασικό μέτρο ενίσχυσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των πολιτικών κομμάτων, φορέων, οικονομολόγων και ανθρώπων της αγοράς, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε σε σειρά τροποποιήσεων και βελτιώσεων που περιλήφθηκαν στο τελικό σχέδιο νόμου. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού στην ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνονται:

- Η αύξηση του χρόνου διάρκειας των φοροαπαλλαγών από 6 χρόνια για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και 8 χρόνια για τις νέες, σε 8 και 10 χρόνια αντίστοιχα.

- Η μείωση στο 50% του κατώτατου ύψους επενδυτικών σχεδίων γενικής επιχειρηματικότητας κατά κατηγορία επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις από 1 εκ € κατώτατη επένδυση, διαμορφώθηκε στις 500.000 €, για τις μεσαίες από 500.000 € στις 250.000 €, στις μικρές από 300.000 € το κατώτατο ύψος επένδυσης έγινε 150.000 € και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, από 200.000 € διαμορφώθηκε στις 100.000 €. Η μείωση αυτή έγινε με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:

«Οι διαχρονικές ανεπάρκειες της οικονομίας μας αντανακλώνται και στο αναπτυξιακό πρότυπο που ακολουθήσαμε για δεκαετίες. Παρά τις καλές προθέσεις, πριμοδοτήσαμε τη μετριότητα, χωρίς να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε.

Το χάσμα αστικών κέντρων - περιφέρειας μεγάλωσε. Δεν δημιουργήσαμε τις προσδοκώμενες θέσεις εργασίας. Δώσαμε έμφαση στις επιδοτήσεις, δίνοντας χώρο στην υποτίμηση του δημόσιου χρήματος και σε ένα παρασιτικό σύστημα υπερτιμολογήσεων.

Οι επενδύσεις μας ήταν οι περισσότερες χαμηλής ποιότητας και για αυτό, εξέπνευσαν πρόωρα. Δεν προνοήσαμε για τη νέα γενιά. Δεν προστατεύσαμε το περιβάλλον. Δεν φέραμε το κράτος κοντά στον επιχειρηματία, τον επιχειρηματία κοντά στο κράτος.

Η οικονομία μας, μια οικονομία που βασίστηκε στην κατανάλωση και στην διόγκωση του δημόσιου τομέα, σήμερα είναι έκθετη απέναντι στο κράτος, στον πολίτη, στον επιχειρηματία, στο νέο. Είναι έκθετη απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό αλλά και στη διεθνή κρίση.

Αυτές είναι παραδοχές που μας αφορούν όλους. Παρά την εισοδηματική σύγκλιση και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, τη μεγάλη προσπάθεια των πολιτών και την επίτευξη σπουδαίων εθνικών στόχων, δεν δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Δεν βάλαμε σωστές βάσεις για να ανταπεξέλθουμε στις πολλαπλές κρίσεις που σήμερα πλήττουν το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία.

Γεμίσαμε τη χώρα με έρημα, αντιαισθητικά κτίρια που μας θυμίζουν το τέλος μιας εποχής. Μιας εποχής που η ανάπτυξη συγκεντρώθηκε σε δύο μεγάλες πόλεις - Αθήνα-Θεσσαλονίκη, δημιούργησε νικητές και χαμένους, εξέθρεψε μια νοοτροπία ευκολίας και νωθρότητας.

Για αυτό και κάναμε την αυτοκριτική μας, και με περίσκεψη και αγωνία για το μέλλον της χώρας, προχωράμε ενάντια στην πεπατημένη.

Σήμερα είμαστε εδώ, στην κρίσιμη αυτή στροφή για την ελληνική οικονομία, το 2011, φέρνοντας στην ολομέλεια της Βουλής ένα νέο νόμο για τις επενδύσεις. Επενδύσεις σημαίνει ανάπτυξη, νέες επιχειρήσεις, αξιοποίηση όσων μας κάνουν ξεχωριστούς, έξυπνη παραγωγή - φιλική στο περιβάλλον, αύξηση της απασχόλησης.

Για αυτό και η ανάπτυξη δεν είναι μια αόριστη ή αφηρημένη έννοια. Είναι βαθιά πολιτική και αντανακλά το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση του κράτους με τον επιχειρηματία, τον κοινωνικό πλούτο, τις παραγωγικές δομές, τους πόρους μας, φυσικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αλλά κυρίως, ανθρώπινους. Χωρίς ανάπτυξη που προάγει αξίες και δεν βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στην κρίση και μετά από αυτήν, δεν πρόκειται να πετύχουμε.

Ο νέος Επενδυτικός Νόμος στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την ενίσχυση της επενδυτικής διαδικασίας. Πέντε είναι οι στόχοι μας:

· βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων

· αύξηση της παραγωγικότητας

· ενίσχυση της εξωστρέφειας

· οικονομική αποτελεσματικότητα

· περιφερειακή συνοχή



Για να πετύχουμε τους στόχους μας, εισάγουμε ρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο που ανατρέπουν την πεπατημένη:

- Για πρώτη φορά στην ιστορία των επενδυτικών νόμων υπάρχει ετήσιος προϋπολογισμός ο οποίος κατανέμεται στις καλύτερες επενδυτικές προτάσεις. Ο πολίτης θα γνωρίζει που πάνε τα χρήματά του. Υπάρχει πλαφόν για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Κανείς δεν θα μπορεί να μοιράζει χρήμα αφειδώς και ανεξέλεγκτα.



- Οι προκηρύξεις για υποβολή επενδυτικών σχεδίων γίνονται δύο φορές το χρόνο με προθεσμία υποβολής πρότασης τα τέλη Απριλίου και τα τέλη Οκτωβρίου αντίστοιχα. Κράτος και επιχειρηματίας θα συντονίζονται και θα λειτουργούν βάσει ξεκάθαρων διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων.



- Κάθε επενδυτικό σχέδιο υποβάλλεται μέχρι τέλος Απριλίου και Οκτωβρίου και αφού έχει κλείσει ο κύκλος αξιολόγησης των προηγουμένων με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Δηλαδή, ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του και το κράτος να ανταποκρίνεται με συνέπεια.



- Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης (μικροοικονομικά και μακροοικονομικά) που προάγουν την οικονομική αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Καταργούμε τις πολυμελείς γνωμοδοτικές επιτροπές και την «ομίχλη» καχυποψίας που τις περιέβαλε. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν το 90% της διαδικασίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα και ο υποψήφιος επενδυτής θα γνωρίζει από πριν την τύχη του σχεδίου του.



- Πριμοδοτούνται κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων και όχι κλάδοι. Καμία φωτογραφική διάταξη δεν υπάρχει στο νέο νόμο.



- Χρησιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές και όχι οι επιδοτήσεις ως βασικό μέτρο ενίσχυσης, με σχέση 3 προς 1. Με αυτόν τον τρόπο καταρχήν «χτυπάμε» το πρόβλημα της μαύρης οικονομίας και των υπερτιμολογήσεων, εξοικονομούμε πόρους και δίνουμε τέλος στο θλιβερό προνόμιο της χώρας μας να στηρίζει την ανάπτυξή της σε επιδοτήσεις.



Εισάγουμε 3 Γενικά Καθεστώτα Επενδύσεων και 4 Ειδικά Καθεστώτα Επενδύσεων.



Τα γενικά καθεστώτα περιλαμβάνουν:



Γενική Επιχειρηματικότητα:

Απευθυνόμαστε σε κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις που επενδύουν δυναμικά για την έξοδο από την κρίση. Ως κίνητρο δίνονται φοροαπαλλαγές για 8 έως 10 χρόνια στις υφιστάμενες και στις νέες επιχειρήσεις αντίστοιχα. Και εδώ μιλάμε για επιχειρήσεις με ελάχιστο ύψος επένδυσης από 500. 000 ευρώ έως και 100. 000 ευρώ, ώστε να ενθαρρύνουμε και τις μικρομεσαίες να συμμετέχουν.



Τεχνολογική Ανάπτυξη:

Απευθυνόμαστε σε επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, παρέχουμε κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιχορηγήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.



Περιφερειακή Συνοχή:

Ζητούμε επενδυτικά σχέδια που αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές. Ως κίνητρο προβλέπονται φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ.

Τα ειδικά καθεστώτα περιλαμβάνουν:





Νεανική Επιχειρηματικότητα:

Στόχος μας να σταθούμε δίπλα στο νέο επιχειρηματία και να τον στηρίξουμε έμπρακτα, δημιουργώντας μια νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών. Για το λόγο αυτό, ο νέος νόμος για πρώτη φορά παρέχει σημαντικές ενισχύσεις σε νέους μέχρι 40 ετών. Για παράδειγμα ένας νέος που επιθυμεί να προχωρήσει σε μια επένδυση μέσω του επενδυτικού νόμου θα λάβει χρηματοδότηση και κεφαλαίου αλλά και των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.



Μεγάλες Επενδύσεις:

Απευθυνόμαστε και στις κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ, είτε ελληνικές είτε από το εξωτερικό. Πλέον, κάνουμε πράξη ένα χρόνιο αίτημά τους. Σταθερό φορολογικό περιβάλλον με φοροαπαλλαγές σταθερές για 8 έως 10 χρόνια.



Ολοκληρωμένα Επενδυτικά Σχέδια:

Η κρίση έχει δώσει την αφορμή σε πολλούς επιχειρηματίες να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους. Τους δίνουμε τα κίνητρα να το κάνουν με φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ και στοχευμένες επιχορηγήσεις.



Επενδύσεις Δικτύωσης:

Θέλουμε οι επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνέργειας και δικτύωσης στον τομέα τους. Να δημιουργήσουν δηλαδή τα λεγόμενα clusters. Σκεφτείτε το όφελος για μια τοπική κοινωνία να λειτουργεί ένα cluster που θα αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, τη ντόπια παραγωγή ή ένα cluster εστιασμένο στις νέες τεχνολογίες με έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή. Τους παρέχουμε φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ και στοχευμένες επιχορηγήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε τη δυνατότητα -και σας ευχαριστώ όλους θερμά- να συζητήσουμε αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο το νόμο για τις επενδύσεις. Ειλικρινά σας ευχαριστώ, γιατί μέσα από τη συζήτηση βγήκε ένας μεγάλος πλούτος ιδεών. Και χαίρομαι που όλοι οι συνάδελφοι, όλων των Κομμάτων, συνεισέφεραν με τις απόψεις τους, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, στη διαμόρφωση αυτού του νέου επενδυτικού νόμου.

Εγώ πιστεύω ότι όποια ρητορική κι αν αναπτύξουμε εδώ, σε αυτή την αίθουσα, είτε από τη δική σας την πλευρά είτε από τη δική μου ή τις καλές προθέσεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν, σημασία έχει η εξαγωγή ενός κρίσιμου αποτελέσματος. Και το κρίσιμο αποτέλεσμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνίσταται στην επιτυχή εφαρμογή αυτού του νόμου, μα κυρίως στην οικονομική αποτελεσματικότητα.

Εάν ο νόμος αυτός αποδώσει οικονομικά ένα αποτέλεσμα αναπτυξιακό, εάν αναδιανείμει πλούτο στη χώρα, εάν προσθέσει έσοδα στο Δημόσιο, εάν δημιουργήσει τοπική ανάπτυξη, εάν δημιουργήσει τοπική απασχόληση, τότε θα έχουμε πετύχει. Εάν οδηγηθούμε σε πραγματικότητες τις οποίες βιώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια και οι οποίες οδήγησαν σε μία πραγματικότητα μιας οικονομίας που δεν άντεξε στην κρίση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σήμερα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα, τότε θα έχουμε αποτύχει.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τη δουλειά, την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή και στο Υπουργείο και στην Αίθουσα αυτή, για τη βελτίωση του νόμου αυτού, τελικά αυτές οι ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν ένα απαύγασμα των παλαιών ρυθμίσεων για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, θα οδηγήσουν σε μία νέα πραγματικότητα και θα ανοίξουν ένα καινούριο δρόμο στην επιχειρηματικότητα στη χώρα. Διότι, δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο ο επενδυτικός νόμος. Όπως σας είπα έχει μεγάλη σημασία το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή, το χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόκειται για την προσπάθειά μας να επανεκκινήσουμε την οικονομία μέσα από τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, όπου επιχειρούμε να διπλασιάσουμε τους πόρους, έτσι ώστε και ανάπτυξη τοπική να δημιουργήσουμε, αλλά και συνολικότερα να επιχειρήσουμε ξανά την αναθέρμανση της οικονομίας.

Είναι η προσπάθεια -και προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή-, αύξησης των εξαγωγών. Είναι μία χειροπιαστή πραγματικότητα, ένα αποτέλεσμα ορατό, όπου έχουμε πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών στη χώρα, οι οποίες θα οδηγήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στο να ανεβάσουμε κατά μία μονάδα το ΑΕΠ το 2012, να φτάσουμε στο 10% τις εξαγωγές επί του ΑΕΠ του χρόνου και σε τρία χρόνια από σήμερα περίπου στο 14%. Είναι ένα πρωτοφανές μέγεθος. Τιμά τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Χρειάζεται η προσπάθεια των επιχειρήσεων να στηριχθεί κι από εμάς. Το Ταμείο Εξωστρέφειας, λοιπόν, τρέχει αυτή τη στιγμή με 100.000.000 ευρώ, για να ενισχύσουμε την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων.

Μία άλλη μεγάλη προσπάθεια, που ανέπτυξα εδώ, είναι η νεανική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στους νέους της πατρίδας μας να επιχειρήσουν, να αξιοποιήσουν τη διάθεσή τους, την τόλμη τους, τη γνώση τους. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι στη χώρα αυτή είναι καλά μορφωμένοι. Θα πρέπει να μπορέσουν να αναζητήσουν όχι απλά μία τύχη στη ζωή, αλλά μία επιτυχημένη οικονομική και κοινωνική πορεία.

Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ και μέχρι τέλους της συζήτησης όποιες άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις και βελτιώσεις χρειάζονται να γίνουν, να τις κάνουμε μαζί».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ