ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σημαντικά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη του νομού Λέσβου πρότεινε, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής κ. Σπύρος Γαληνός στην ομιλία του για τον αναπτυξιακό νόμο.
Εισηγήθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που να στηρίζεται σε γενναία χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και να προσελκύσει στην Ελληνική Περιφέρεια τις επιχειρήσεις που μετακινούνται στο εξωτερικό εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών. Με τον τρόπο αυτό οι θέσεις εργασίας αντί να χάνονται από την χώρα θα μετακινούνται στην περιφέρεια περιορίζοντας την ανισομέρεια στην οικονομική ανάπτυξη.
Ζήτησε, παράλληλα, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την δημιουργία μονάδων προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης λυμάτων στους σημαντικούς για τον νομό τομείς τυροκομίας και ελαιοκομίας.
Καταδίκασε ρητά και απερίφραστα την διάταξη που αποκλείει από τις επιδοτήσεις τα ξενοδοχεία κάτω των τεσσάρων αστέρων καθώς και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα επιπλωμένα διαμερίσματα.
Ο κ.Γαληνός τόνισε ότι η στρατηγική για τον τουρισμό που προτείνει το νομοσχέδιο υπονομεύει την τεράστια αλλά αναξιοποίητη δυναμική για τουριστική ανάπτυξη του νομού Λέσβου.
Πρότεινε την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων εναλλακτικού και εξειδικευμένου τουρισμού όπως ο θρησκευτικός τουρισμός και ο αγροτοτουρισμός.
Πρότεινε, επίσης, να ενισχυθεί η συνέργεια μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα. Έτσι ο τουριστικός τομέας θα δώσει σημαντική διέξοδο στην διάθεση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα θα ενισχύσουν την διεθνή εικόνα του νομού Λέσβου ως τουριστικού προορισμού.
Τέλος, δίνοντας το στίγμα του ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής, ο κ. Γαληνός είπε: «στην επενδυτική επανεκκίνηση της χώρας, που παραμένει ζητούμενο, η περιφέρεια δεν αποτελεί το πρόβλημα, αποτελεί την λύση»
(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας)
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ
κ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».
18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Επιτέλους, μετά από οδύνες μηνών η Κυβέρνηση έτεκε αναπτυξιακό νόμο. Ας είναι, κάλιο αργά παρά ποτέ!
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μου ήλθε στο νου ένα αγγλικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και είναι πράγματι ανησυχητικό ότι στο νομοσχέδιο που ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα πολλές σημαντικές και κρίσιμες λεπτομέρειες απουσιάζουν. Κρίσιμα ζητήματα, που θα έπρεπε να είναι καθορισμένα ρητά και με κρυστάλλινη σαφήνεια, παραπέμπονται σε Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Και αυτό, πέρα από την αδιαμφισβήτητη χρονική υστέρηση που θα δημιουργήσει στην εφαρμογή του νόμου, μας στερεί από τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και να συζητήσουμε κρίσιμες διαστάσεις του νομοσχεδίου, για παράδειγμα η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων, η διαδικασία υποβολής εξέτασης και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων, οι προϋποθέσεις για τον υπολογισμό της ίδιας συμμετοχής του επενδυτή.
Μια επένδυση, η κάθε επένδυση, αποτελεί δέσμευση για αυτόν που την κάνει, δέσμευση που προϋποθέτει σχέσεις αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Κάθε επενδυτικός νόμος αποσκοπεί στο να δομήσει την εικόνα της αξιοπιστίας της χώρας και να εμπεδώσει σχέσεις εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα. Αοριστίες και ασάφειες υπονομεύουν το ήθος του επενδυτικού νόμου, δίνουν την εικόνα της προχειρότητας ή ακόμα χειρότερα της ύπαρξης άρρητων δεύτερων σκέψεων.
Αυτό είναι μια πολυτέλεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την οποία η χώρα πραγματικά δεν μπορεί να αντέξει. Η συνεχής συρρίκνωση των εισοδημάτων, η σμίκρυνση των οικονομικών μεγεθών συνοδεύονται από την απόλυτη επενδυτική άπνοια. Η φράση που χρησιμοποιείται σε σχέση με το νομοσχέδιο, η «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» είναι ένα ρητορικό σχήμα που δεν υποστηρίζεται αξιόπιστα και λειτουργικά από την πραγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου.
Απέκτησα τις τελευταίες ημέρες ιδίαν αντίληψη της έντασης και της έκτασης που έχει το πρόβλημα της αξιοπιστίας. Γίνομαι κοινωνός της βαθιάς ανησυχίας ανθρώπων των οποίων οι επενδύσεις εγκρίθηκαν με τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο, ανθρώπων που προέβησαν σε σημαντικές δαπάνες. Κανονικά δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουν λόγο για να ανησυχούν. Ωστόσο, η εικόνα της συνέχειας του κράτους και η αντίληψη ότι το ίδιο παίζει τίμιο παιχνίδι απέναντι στους επενδυτές που το εμπιστεύονται, δεν φαίνεται ακόμη τουλάχιστον να έχει εμπεδωθεί. Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης αξιοπιστίας της χώρας μας, που ουσιαστικά τροφοδοτεί την οικονομική κρίση. Πρέπει να καθησυχάσουμε την ανησυχία αυτών των ανθρώπων άμεσα και μάλιστα, όχι με λόγια, αλλά με έργα.
Για να χτίσουμε την αξιοπιστία του σημερινού επενδυτικού νόμου πρέπει να σταματήσει να πλανάται η αίσθηση ότι όποιος εμπιστεύεται τους επενδυτικούς νόμους του ελληνικού κράτους, μπορεί αύριο να μείνει ξεκρέμαστος.
Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συνέχεια να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν άμεσα το Νομό Λέσβου.
Το πρώτο έχει να κάνει με τον τουρισμό. Ο αποκλεισμός ξενοδοχείων κάτω των τεσσάρων αστέρων, καθώς και ο αποκλεισμός της ανέγερσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι μέτρα που όχι μόνο δεν υποβοηθούν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν την τεράστια δυναμική για τουριστική ανάπτυξη του νομού μου.
Πρέπει να υπάρξει επιδότηση επενδυτικών σχεδίων εναλλακτικού και εξειδικευμένου τουρισμού. Η αναφορά σας για επενδύσεις σε τουρισμό υγείας στο νομοσχέδιο είναι καλή αλλά λίγη. Γιατί όχι και ο θρησκευτικός τουρισμός, γιατί όχι και ο αγροτουρισμός, γιατί όχι και άλλες μορφές εξειδικευμένου τουρισμού;
Είναι σημαντικό, κύριοι Υπουργοί, να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων τουριστικού χαρακτήρα και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα. Ο τουριστικός τομέας μπορεί να δώσει σημαντική διέξοδο στη διάθεση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα να ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα ενός τουριστικού προορισμού.
Αυτός είναι πιστεύω ένας δρόμος για να χτίσουμε πανίσχυρα και διεθνώς αναγνωρισμένα brand.
Υπάρχει σήμερα άμεση και αδήριτη ανάγκη να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη δημιουργία μονάδων προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης λυμάτων στους τομείς τυροκομίας και ελαιοκομίας. Οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους και η δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων από τη λειτουργία τους και τη ρύπανση, οδηγούν τη μία μονάδα μετά την άλλη στο λουκέτο με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η αναπτυξιακή δυναμική του πολύ σημαντικού πρωτογενούς τομέα στη Λέσβο, ενώ παράλληλα οι ολιγοψωνιακές που δημιουργούνται, κρατούν πολύ χαμηλά τις τιμές για τους παραγωγούς.
Τέλος, θα ήθελα για άλλη μια φορά να προτείνω ένα μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που να στηρίζεται σε σημαντικά χαμηλότερους, σε γενναία χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η περιφερειακή ανισομέρεια στην ανάπτυξη, θα εξισορροπηθεί αποτελεσματικά το κόστος που επιβάλλει η μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας και το κυριότερο, θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε εντός της Ελλάδος τις επιχειρήσεις που μετακινούνται στο εξωτερικό εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών, να συγκρατήσουμε τις θέσεις εργασίας που συνεχώς χάνονται. Σκεφτείτε το.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι στην επενδυτική επανεκκίνηση της χώρας, που παραμένει ζητούμενο, η περιφέρεια δεν αποτελεί το πρόβλημα, αποτελεί τη λύση του.
Σας ευχαριστώ πολύ.