Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.12.10

Σημεία Ομιλίας στη Βουλή του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Αρκαδίας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2011

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Σημεία Ομιλίας στη Βουλή
του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Αρκαδίας,
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2011



Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ο Υπουργός της Οικονομίας δήλωσε απόψε στη Βουλή ότι θέτει απλές ερωτήσεις και επιζητεί απλές απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας.

Σ΄ αυτά τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, αν θέλει να εξεύρει απαντήσεις, μπορεί να επιστρέψει στις δικές του δηλώσεις, όταν ήταν εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και θα εισπράξει ως απαντήσεις απλοϊκότητα, δημαγωγία και λαϊκισμό. Ικανός, ωστόσο, να δίνει απαντήσεις σε όλα, μια απάντηση δεν μπορεί να δώσει. Γιατί αυτός και ο Πρωθυπουργός οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Γιατί κατέστησαν μονόδρομο αυτήν την επιλογή;

Κάθε ευρωπαίος πολίτης ή πολιτικός δεν μπορεί να αισθάνεται, κύριοι Υπουργοί, ικανοποίηση για την εμπλοκή οργανισμών εκτός της ευρωπαϊκής θεσμικής οργάνωσης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ένωσης. Εσείς πως μπορείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση;

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, στη διαδρομή του έχει επιδείξει μια συνέπεια στην κατασκευή μύθων. Θα αναφερθώ μόνο στους τελευταίους, τους οποίους διακινείτε με περισσή υποκρισία.

Μύθος πρώτος: Μέτρα για τη σωτηρία της χώρας. Ακολουθείτε τις υποδείξεις εκείνων, οι οποίοι υπαγορεύουν τη λύση της εσωτερικής υποτίμησης με άμεση συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και τον περιορισμό της ζήτησης στην αγορά. Αγνοείτε παντελώς, την αναπτυξιακή πολιτική και, δεκατέσσερις μήνες αργότερα, δεν έχτε καταθέσει αναπτυξιακό νόμο. Φέρνετε την ανεργία σε κάθε σπίτι. Φέρνετε την απελπισία του λουκέτου σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και, για όλα, αυτά έχετε μια επωδό «μέτρα για τη σωτηρία της πατρίδας».

Όταν η Νέα Δημοκρατία εφήρμοζε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων με σταθερή αύξηση των εισοδημάτων, με μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού, αναθέρμανση της αγοράς, συντηρούσε την ανάπτυξη στο 4,5%, πριν να ξεσπάσει κρίση, σπεύδατε να μιλήσετε για νεοφιλελεύθερη επίθεση, σπιλώνατε κάθε πρωτοβουλία εξυγίανσης της οικονομίας και διαρθρωτικών αλλαγών. Σήμερα, για τα ίδια θέματα, επιζητείτε έπαινο και στήριξη. Μέχρι χθες προτιμούσατε την αναμέτρηση στο πεζοδρόμιο και τη σπίλωση. Θυμάστε την πολεμική σας εναντίον του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τη στάση σας για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, τον ΟΤΕ, τη συνεργασία με την Κίνα;

Μύθος δεύτερος: Καταργείτε το πελατειακό κράτος και περιορίζετε τις δαπάνες. Ποιοι; Οι αρχιτέκτονες και οι οικοδόμοι του κρατισμού προσποιούνται σήμερα τους φιλελεύθερους αντικρατιστές. Τέτοιο κράτος κομματικό δεν θα μπορούσαν οι πατριώτες μας οι Λαγκαδιανοί, οι χτίστες να χτίσουν τόσο στέρεα με το μεράκι και την τέχνη τους.

Μόνο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να οικοδομήσει.

Θέλετε να δούμε τι συμβαίνει –το είπε και ο κ. Στυλιανίδης το απόγευμα- στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων; Να την επαναλάβουμε. Να δηλώσουν πότε προσελήφθησαν, να τελειώνει το παραμύθι των πελατειακών σχέσεων. Δεν έχει κανένα κόστος. Εγώ βάζω την υπογραφή μου, όποιος άλλος συνάδελφος θέλει, να ζητήσουμε την επανάληψη της απογραφής των υπαλλήλων. Να αποκαλυφθεί πότε, ποιοι και με ποια κυβέρνηση διορίστηκαν.

Θέλετε, μήπως, να θυμίσω τους 35.000 συμβασιούχους που προσελήφθησαν με το 164 Προεδρικό Διάταγμα του κ. Παυλόπουλου; Όλοι οι συμβασιούχοι του ΠΑΣΟΚ! Θέλετε μείωση του κράτους; Προκηρύξτε αυτές τις 35.000 θέσεις ξανά με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί και αν πραγματικά χρειάζονται αυτές οι θέσεις.

Τρίτος μύθος: Η Νέα Δημοκρατία αύξησε τις δαπάνες και διόγκωσε το χρέος. Αποσιωπάτε ότι τα 2/3 του χρέους οφείλονται στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το 1/3 που αύξησε η Νέα Δημοκρατία, κατά 80% είναι για να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας που είχαν δημιουργηθεί πριν.

Εμείς αυξήσαμε τις δαπάνες. Βεβαίως. Μάλιστα, κύριοι σοσιαλιστές. Τη σύνταξη των 170 ευρώ του αγρότη την κάναμε 340 ευρώ. Αυξήθηκαν 25% οι κοινωνικές μεταβιβάσεις. Εσείς τι κάνατε απέναντι σε αυτήν την πολιτική;

Θέλετε να σας θυμίσω τις ερωτήσεις σας, τις επερωτήσεις σας, τις τοποθετήσεις σας εδώ στη Βουλή στις συζητήσεις των προϋπολογισμών; Μια επωδό είχατε «αύξηση των δαπανών, αύξηση των δαπανών, δαπάνες παντού». Και κατηγορείτε εμάς για ανεύθυνη αντιπολίτευση;

Δεν θέλω να κάνω προσωπικού χαρακτήρα αναφορές, αλλά έχω εδώ μία συνέντευξή μου, Μάρτιος 2005. Αναφέρομαι στο στοιχείο του Προϋπολογισμού του 2005: «Θα πληρώσουμε 21,8 δις ευρώ για τόκους και δάνεια έναντι 18,3 δις ευρώ για μισθούς και συντάξεις». Αναφέρομαι στην υποχρέωση του ελλείμματος στο όριο 3%, αναφέρομαι στην ανάγκη περιορισμού του δανεισμού και δηλώνω: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις μισθών και συντάξεων».

Νέος Βουλευτής ενός έτους και στην πατρίδα μου την Αρκαδία, κύριε Υπουργέ, έφτασαν άσπονδοι φίλοι να αναφέρονται στον ανάλγητο Βουλευτή και την ανάλγητη Κυβέρνηση που δεν ήθελε να στηρίξει τους εργαζόμενους, που δεν ήθελε να στηρίξει τους συνταξιούχους!!!

Όμως. Τι επιτύχατε με αυτή τη διαδρομή; Καταστρέψατε το αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων οικοδόμησαν το Ελληνικό όνειρο της προόδου με σκληρή δουλειά, με τίμια και αξιοπρεπή παραγωγική δραστηριότητα, με τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ποιο είναι το ελληνικό όνειρο; Να ξεφύγει η οικογένεια από τη φτώχεια, να σπουδάσουν τα παιδιά, να αποκτήσουν ένα σπίτι. Το όνειρο της μεσαίας τάξης, το όνειρο των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.

Όμως, καθιερώσατε άλλα πρότυπα ζωής –αντί της δημιουργίας, τη συναλλαγή και τον παρασιτισμό, αντί της άμιλλας, τη λογική του «βολέματος»- και σήμερα κάνατε απαγορευτικό το Ελληνικό όνειρο.

Δεν ελπίζουν, κύριοι Υπουργοί, πλέον οι πολίτες. Δεν ελπίζει ο λαός. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε ενεργό το ελληνικό όνειρο στη βάση των άφθαρτων αξιών και τη δύναμη των ικανοτήτων του λαού μας. Δεν κολακεύουμε, δεν δημαγωγούμε, δεν μοιράζουμε υποσχέσεις, δεν κερδοσκοπούμε πάνω στον πόνο και τις αγωνίες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Δεν μιλάτε, δυστυχώς, στην ψυχή του λαού. Απουσιάζει η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και δεν επενδύετε στο φιλότιμο και τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων. Έχετε μια πολιτική που δεν προσδίδει αισιόδοξη προοπτική για την Πατρίδα. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε πολλές από αυτές τις πλευρές της πολιτικής σας, εάν ήσασταν διατεθειμένοι να ενσωματώσετε τις δικές μας προτάσεις, που είναι οι μόνες προτάσεις που δίνουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.

Αυτή είναι και η διαφορά μας. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στον αφοσιωμένο στο καθήκον δημόσιο υπάλληλο, εκπαιδευτικό, αγρότη, παραγωγό, μικρομεσαίο, σε αυτούς που πονάνε τον τόπο. Εσείς επενδύετε στη δύναμη των μηχανισμών και στοχεύετε -όπως όλοι ανά τον κόσμο σοσιαλιστές- στην αναδιανομή της φτώχειας.

Αυτή η διαφθορά καταγράφεται ανάμεσα στον προτεινόμενο Προϋπολογισμό από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική της ελπίδας, στρατηγική στην οποία με συνέπεια επιμένει ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς. Και αποτελεί ειλικρινά την ελπίδα της Ελληνικής κοινωνίας για να πιστέψουμε ξανά και να ζήσουμε ξανά το Ελληνικό όνειρο.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ