Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.12.10

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2011

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2011
(19 Δεκεμβρίου 2010)



κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με αφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011, που διεξάγεται υπό τη σκιά μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη Χώρα και μέσα σε ένα βαρύ, φορτισμένο και απαισιόδοξο κλίμα για τους πολίτες, θεωρώ ότι θα πρέπει να εκπέμψουμε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από αυτή εδώ την αίθουσα.
Θα πρέπει εδώ από τη Βουλή των Ελλήνων να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας, προοπτικής και ελπίδας προς τον ελληνικό λαό, προς όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες.
Ότι οι θυσίες που κάνουν και οι δυσκολίες που περνούν θα πιάσουν τόπο, ότι δεν θα πάνε χαμένες. Ότι υπάρχει ‘’μια χαραμάδα φως’’ μπροστά μας (για να δανειστώ τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου του Αρτινού συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα).
Κυρίως όμως να στείλουμε ένα μήνυμα στη νέα γενιά και ξεχωριστά σε κάθε νέο και νέα της Πατρίδας μας ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να γκρεμίσει τα όνειρα και τις ελπίδες τους, να ορθώσει τείχη στα οράματά τους.
Ότι δεν μπορούμε άλλο να συνεχίζουμε να υποθηκεύουμε και να δανειζόμαστε το δικό τους μέλλον.
Οι μεγαλύτερες γενιές θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.
Θα πρέπει οι ίδιες να πληρώσουν και όχι να φορτώσουν το δικό τους λογαριασμό στις μελλοντικές γενιές.
Θέλω σήμερα εδώ από το Βήμα της Βουλής, ως νέος πολιτικός και ως νέος άνθρωπος, να στείλω ένα μήνυμα προς τις νέες και τους νέους, ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει, ότι έχουμε λάβει τα μηνύματά τους, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ματαιώσει τα σχέδιά τους, τις ιδέες τους, τις ελπίδες τους και τα όνειρά τους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη νέα γενιά να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο, να σταματήσει να ονειρεύεται και να οραματίζεται.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη δύσκολη αυτή συγκυρία αποτελεί την αξιόπιστη λύση για τη χώρα και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς. Αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο που την έχουν οδηγήσει οι ανεύθυνες και ανέξοδες πολιτικές της ΝΔ.
Πριν ως κυβέρνηση η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής εγκατέλειψαν τη χώρα στο έλεος και στην τύχη της, σήμερα ως αντιπολίτευση δείχνει την ίδια ανεύθυνη στάση, την ίδια επιπόλαιη συμπεριφορά.
Μαγικές συνταγές, ατεκμηρίωτες επιστημονικά, που υπόσχεται η ΝΔ για εξαφάνιση του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο, μέχρι τα τέλη του 2011, μόνο θυμηδία προκαλεί.
Αλήθεια, πως μπορεί να γίνει αυτό στον Προϋπολογισμό του 2011, όταν η ΝΔ από τη μια πλευρά προτείνει μειωμένα έσοδα με τη μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, κυρίως για τις επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά εισηγείται αυξημένες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις;
Απλά μαθηματικά είναι!
Δεν είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να σταματήσει η δημαγωγία κι η φθηνή υποσχεσιολογία;
Εμείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, έχουμε αναλάβει ένα βαρύ χρέος, ένα βαρύ φορτίο να φέρουμε σε πέρας.
Έχουμε αναλάβει μια ευθύνη και ανεξάρτητα εάν δεν μας ανήκει ή δεν μας αναλογεί, αισθανόμαστε όμως ότι η ιστορία μας έχει επωμίσει με την πολύ βαριά ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα στη διάσωση και στην έξοδό της από την κρίση.
Η ΝΔ δεν άντεξε αυτή την ευθύνη ως κυβέρνηση χθες, οδηγώντας το σκάφος της χώρας στα βράχια, με τον καπετάνιο και την κυβέρνησή του να πηδούν έντρομοι στο νερό, δεν την αντέχει ούτε σήμερα ως αντιπολίτευση με τον αρχηγό και τα στελέχη της να δημαγωγούν ανεύθυνα. Όταν σε μόλις 5 χρόνια διπλασίασαν το χρέος της χώρας.
Εμείς, παλεύουμε καθημερινά, δίνουμε μάχες, μικρές και μεγάλες, εντός και εκτός χώρας, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Όσα εμπόδια και να προβληθούν, όσες τρικλοποδιές και εάν μας βάλουν, θα τα καταφέρουμε.
Όσες φορές και εάν γονατίσουμε, άλλες τόσες και περισσότερες θα σηκωθούμε, αν χρειαστεί. Φτάνει να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.

κ. Υπουργέ,
Με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε η κυβέρνηση δίνει σαφή προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την αναβίωση της ελληνικής περιφέρειας και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Η δεινή κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, κατά την υλοποίηση του προϋπολογισμού, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι και να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως ως αφορμή εγκατάλειψης της ελληνικής περιφέρειας, της υπαίθρου και των κατοίκων της.
Δεν νοείται να αφεθεί η περιφέρεια στην τύχη της. Σας εφιστώ την προσοχή.
Δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι υποδομές, οι οδικοί άξονες, οι αυτοκινητόδρομοι, η ουσιαστική έναρξη της κατασκευής της Ιόνιας Οδού και η ολοκλήρωση της Εγνατίας, η υπαναχώρηση σε μεγάλα συμβολαιοποιημένα έργα.
Δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι αγρότες απροστάτευτοι στις διαθέσεις των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, με τη συμπίεση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα, όπως και της περιφέρειάς μου της Άρτας τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα το Μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
Δεν μπορεί να ξεπουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ και να πέσει στα χέρια του καρτέλ γάλακτος, αφήνοντας έκθετους στις διαθέσεις του τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, μόνο και μόνο για να σωθεί δήθεν η Αγροτική Τράπεζα η οποία έχει έτσι κι αλλιώς τόσα προβλήματα.
Δεν μπορεί να αφεθεί ο πολιτισμός και τα Βυζαντινά Μνημεία της πόλης της Άρτας να εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης και μιζέριας χρεωκοπημένης χώρας.
Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στην τύχη του ο εμπορικός κόσμος και οι επαγγελματίες. Στα λουκέτα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων θα πρέπει να μπει φραγμός με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή τους.
Είναι θετικό ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση, περιοχές με χαμηλό εισόδημα όπως η Ήπειρος και η Άρτα για πρώτη φορά μπαίνουν στην υψηλή ζώνη κινήτρων.
Παράλληλα τα προγράμματα και οι ρυθμοί υλοποίησης και απορρόφησης του ΕΣΠΑ θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ανακουφίσουν την αγορά από την ύφεση.
Στις εποχές αυτές τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους ανέργους, τους ανήμπορους και τους φτωχούς θα πρέπει να ενταθούν, ενώ θα πρέπει να θεσπιστεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Τα εξαγγελθέντα μέτρα όπως είναι λ.χ. η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ ετησίως και η μείωση του ΦΠΑ για τα φάρμακα, θα πρέπει να συνοδευτούν και από άλλα ανάλογα ή αντίστοιχα μέτρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το δρόμο της ευθύνης και της σιγουριάς. Της ελπίδας για την έξοδο από την κρίση και από τα αδιέξοδα. Έχουμε δίπλα μας τον ελληνικό λαό που και με την πρόσφατη εμπιστοσύνη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές μας ανέθεσε να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι περιστάσεις.
Ο προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί προϋπολογισμό σοβαρότητας και υπευθυνότητας, προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει την κρίση, με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις της στην οικονομία, στην κοινωνία, στην αγορά και στους πολίτες.

Υπάρχει κανείς έλληνας που να πιστεύει ότι εάν το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να κυβερνά τη χώρα και μετά το 2004, θα είχαμε φθάσει εδώ που έχουμε φθάσει σήμερα; Στα όρια της χρεοκοπίας και στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης; Ασφαλώς όχι.
Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, με το νέο προϋπολογισμό στέλνουμε ένα μήνυμα ανόρθωσης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας
Με συναίσθηση της ευθύνης, του χρέους, του καθήκοντος και της αποστολής μας έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος μας έχει αναθέσει την έξοδο της χώρας από την κρίση, είμαστε υποχρεωμένοι και αναγκασμένοι για το καλό όλων μας να πετύχουμε
Να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ!
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ