Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.12.10

Ομιλία του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β΄ Αθηνών, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, στη συζήτηση, στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ο Προϋπολογισμός, τον οποίο συζητούμε στην αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, είναι προϊόν έκτακτης ανάγκης, αλλά και προϊόν πολιτικού καταναγκασμού. Η χώρα είναι υπό επιτήρηση και περνάει τη δυσκολότερη συγκυρία, στη νεότερη και νεότατη Ιστορία της, τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών. Πως φθάσαμε μέχρι εδώ;

Έχουν ειπωθεί πολλά και είμαι βέβαιος ότι αυτό το ερώτημα θα απασχολήσει και τον ιστορικό του μέλλοντος.

Εμείς οι πολιτικοί, οι οποίοι δημοσιολογούμε ή δημοσιογραφούμε μέσα στη βραχεία κλίμακα του χρόνου, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε:

Ασφαλώς, υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα του πολιτικού συστήματος. Και, ασφαλώς, υπάρχουν ευθύνες διαχρονικά, που βαρύνουν τους ώμους όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών, μετά τη Μεταπολίτευση. Αλλά ουσιαστικότερα από το ’81 μέχρι σήμερα, γιατί η εκτίναξη και του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων έγινε από το ’81 και μετά.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε, τον Οκτώβριο του ’09, στην κυβέρνηση Παπανδρέου, πρόβλημα χρέους και ελλείμματος, το οποίο, εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών, εξαιτίας της καθυστέρησης στη λήψη των απαραιτήτων μέτρων και εξαιτίας δηλώσεων, παραλείψεων και λαθών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε σε οξεία κρίση δανεισμού.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε μια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μου έκανε εντύπωση ότι αποσιωπήθηκε από μια μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, παρά τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να την προβάλει.

Τι έλεγε αυτή η έκθεση;

Η Έκθεση αυτή αναδείκνυε τις ευθύνες του σημερινού υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τη ραγδαία εκτίναξη προς τα επάνω των spreads του Ελληνικού δανεισμού. Μια αύξηση ραγδαία, που δημιούργησε τα αδιέξοδα στο δανεισμό της Ελλάδος και άνοιξε το δρόμο για να μπει η χώρα στην Τριμερή Επιτήρηση. Είναι προφανείς, είναι κραυγαλέες οι ευθύνες της κυβερνήσεως Παπανδρέου.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να σας θυμίσω τις δηλώσεις περί «Τιτανικού», τις δηλώσεις περί “διεφθαρμένης χώρας”, οι οποίες εξέθεταν την χώρα στα μάτια των πιστωτών ή των υποψηφίων δανειστών της, την πιο κρίσιμη περίοδο. Και καθιστούσαν την Ελλάδα στόχο των παγκόσμιων κύκλων κερδοσκόπων, που δεν άργησαν να επιτεθούν σε βάρος μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η χώρα υποχρεώθηκε να μπει στην Τριμερή Επιτήρηση. Δεν ήταν, λοιπόν, μονόδρομος η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.. Δεν ήταν μονόδρομος για τον Ελληνικό λαό, την Ελληνική κοινωνία, το Έθνος μας, η κατάσταση που ζούμε σήμερα, η κατάσταση την οποία υφιστάμεθα. Είναι δεινά τα οποία υφίσταται ο Ελληνικός λαός, εξαιτίας των λαθών, των επιλογών, των παραλείψεων του σημερινού Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Φθάσαμε στο Μνημόνιο. Όλοι γνωρίζουμε, σήμερα, το πως. Και πριν από όλα το γνωρίζουν και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να σας πω ότι παρακολούθησα με πολλή προσοχή- και δεν θέλω να προβοκάρω τους συναδέλφους- τις πολύ ενδιαφέρουσες, επισημάνσεις που έκανε ο κ. Σαλαγιάννης, πριν από λίγο. Και μιλάω για ένα συνάδελφο, ο οποίος ξέρει ότι τον τιμώ και ξέρει ότι έχουμε βρεθεί απέναντι πολλές φορές. Είναι σκληρός οπαδός των θέσεων και της γραμμής του ΠΑΣΟΚ, αλλά - όπως όλοι μας, σε αυτή την αίθουσα - υποχρεούμεθα να τιμούμε τον όρκο που δώσαμε ως εντολοδόχοι του Ελληνικού λαού.

Λοιπόν, σήμερα αναγνωρίζουν υπουργοί της κυβέρνησης, σε ακριτομυθίες ή σε ευθείες δηλώσεις, ότι τα όσα υπεγράφησαν στο Μνημόνιο δεν ήταν προϊόν καμιάς διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό, ακούμε ότι στέλνουν υπουργοί - λέει - γράμματα στο Δ.Ν.Τ., για το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Και θα ζητήσουμε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να μας πει αν εστάλη τέτοια επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε λίγο, θα καταθέσω ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Βλέπουμε την υπουργό, την κα Κατσέλη, να διοχετεύει πληροφορίες ότι διαπραγματεύεται, για να αλλάξουν οι όροι. Μα, κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, τι είδους διαπραγμάτευση έκανε η κυβέρνησή σας;

Τι είδους κείμενο υπέγραψε υπό τη μορφή Μνημονίου, το οποίο οι ίδιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, σήμερα αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν;

Και όταν το εφαρμόζουν, μας οδηγεί κατευθείαν πάνω στα βράχια. Μας οδηγεί σε δραματικά εθνικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση. Υπέγραψε ένα Μνημόνιο, όπως της υποβλήθηκε, από ανθρώπους που - απ’ ό,τι αποδείχτηκε - δεν είχαν καμία γνώση του ιδιαίτερου περιεχομένου της Ελληνικής οικονομίας και της ταυτότητας της Ελληνικής κοινωνίας.

Είδατε η Ιρλανδία. Και οι Ιρλανδοί διαπραγματεύτηκαν. Η κυβέρνηση Κόουεν διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να διατηρήσει το μεγάλο, το ισχυρό “ατού” της Ιρλανδικής οικονομίας, που είναι ο φορολογικός συντελεστής του 12,5%.

Μπορεί, λοιπόν, να σωθεί η χώρα έτσι;

Σήμερα, και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδέχονται ότι η χώρα, με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, οδηγείται σε δραματικά αδιέξοδα. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, όλες οι αστοχίες της κυβέρνησης παρακολουθούν ό,τι έχει προγραμματίσει και προϋπολογίσει. Άλλα προϋπολογίσατε, άλλα σας βγήκαν. Πλήρεις αστοχίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Υπάρχει διέξοδος;

Ναι, υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθηση ευθύνης, εκεί που χρειάστηκε, βγήκε μπροστά και στήριξε τις - περιορισμένες - περιπτώσεις στις οποίες πράξατε το σωστό.

Σας καλούμε, σήμερα, με επίγνωση των αδιεξόδων που ορθώνονται μπροστά μας, να αλλάξετε πολιτική. Να δώστε ανάσα στην οικονομία. Να δώσετε δυνατότητα ανάκαμψης και ανάπτυξης. Να υιοθετήσετε πολιτικές δοκιμασμένες, προκοστολογημένες, άμεσα εφαρμόσιμες, όπως αυτές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, εδώ και πολύ καιρό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι κρινόμαστε. Άλλωστε το είπε και ο πρωθυπουργός, μιλώντας προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Περνάμε μέσα από συμπληγάδες. Είναι καιρός, ο καθένας από εμάς και η καθεμία, ως μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι αδιανόητο ένας Προϋπολογισμός που δεν οδηγεί πουθενά, να πάρει την ψήφο στήριξης και εμπιστοσύνης των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Σας καλούμε να τον καταψηφίσουμε, όλοι μαζί και να επαναδιαμορφώσουμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία έναν Προϋπολογισμό ανάταξης, ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Είναι η μόνη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τα σημερινά εθνικά κοινωνικά δραματικά αδιέξοδα. Ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ